
Transportul în comun, în anul 1986. Imagini de arhivă cu tramvaiele şi troleibuzele comuniste VIDEO
Vechile tramvaie şi troleibuze ale Constanţei sunt arătate într-o filmare realizată în anul 1986 şi postată pe Youtube.
Vechile tramvaie şi troleibuze ale Constanţei sunt arătate într-o filmare realizată în anul 1986 şi postată pe Youtube.
O investiţie de 30 de milioane de euro este întârziată de birocraţia românească. Propriu-zis până când au fost scoase la licitaţie lucrările, cursul euro a crescut, costurile nu mai corespund realităţilor şi în consecinţă niciun constructor nu este interesat.
Primele patru tramvaie noi, model Astra Imperio, fabricate în România, au început din această săptămână să circule pe străzile din Cluj-Napoca. Un astfel de tramvai costă 1,9 milioane de euro bucata şi sunt dotate cu internet wireless, camere de supraveghere şi sistem POS de achiziţionare a biletului cu cardul.
Circulaţia tramvaielor din Ploieşti, pe ruta 102 Gara de Vest-Nord a fost blocată pentru câteva zeci de minute din cauza unui şofer care a pătruns cu maşina pe calea de rulare.
Patru persoane au avut nevoie de ajutor medical în urma coliziunii între două tramvaie care circulau pe acelaşi sens în Bucureşti. Mai multe linii de tramvai sunt blocate.
Candidatul PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, acuză că licitaţie pentru tramvaiele din Bucureşti a fost una cu dedicaţie, “a fost un act de corupţie” şi crede că Parchetul se va sesiza în acest caz. El a mai afirmat că primarul Gabriela Firea “vopseşte un tramvai cu picăţele roşii şi pretinde că l-a modernizat”, precizând că tramvaiul respectiv face parte dintr-un lot care a fost modernizat în 2010 şi 2015.
Astra Vagoane Călători şi o companie chineză vor livra 100 de tramvaie pentru Bucureşti, după ce au fost desemnaţi câştigători ai licitaţiei. Turcii de la Durmazlar au pierdut definitiv acest contract.
Asocierea dintre compania românească Astra Vagoane şi compania chineză CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) a câştigat licitaţia pentru a livra 100 de tramvaie în Bucureşti.
Două tramvaie ale STB s-au ciocnit marţi în Bucureşti, pe şoseaua Giurgiului, în zona cimitirului Evreiesc. Cauza accidentului nu este cunoscută deocamdată, dar poliţiştii Brigăzii Rutiere investighează cazul.
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a amânat fără explicaţii, până la finele anului, selectarea firmei care va livra 40 de tramvaie de 18 metri.
Accident rutier între două tramvaie, în apropierea Cimitirului Bellu din Capitală. Este vorba de două tramvaie de pe liniile 7 şi linia 11 care s-ar fi lovit din cauza unuia dintre vatmani care nu a manevrat un macaz. Conform pompierilor militari, şapte persoane au fost rănite uşor.
Curtea de Apel Bucureşti a suspendat licitaţia pentru achiziţia a 100 de tramvaie în Capitală, pe toată perioada stării de urgenţă, arată portalul instanţelor de judecată. Pentru cel mai mare contract de tramvaie din România se luptă asocierea Astra Vagoane Călători - CRRC şi turcii de la Durmazlar.
Contractul a fost semnat joi, 19 martie 2020, furnizor fiind o companie din România. Fiecare tramvai are o capacitate de 114 pasageri şi utilităţi de ultimă oră. Vor fi livrate în perioada iunie-august 2021.
În următorii 6 ani botoşănenii vor circula cu autobuze în loc de tramvaie. Autorităţile locale au anunţat că deja a fost semnat contractul pentru reabilitarea căii de rulare pe un tronson urmând ca în tot acest timp transportul în comun să fie realizat cu autobuze luate de Primărie.
Primarul Ilie Bolojan a făcut publice două fotografii cu tramvaiele Astra Impero care vor circula, din 2020, prin Oradea, aflate încă în construcţie în fabrica de la Arad. Vagoanele sunt vopsite deja în culorile oraşului, roşu şi albastru.
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a atribuit un contract în valoare de peste 6,3 milioane de euro pentru reabilitatea a 11 tramvaie unei firme înfiinţate în urmă cu doar câteva luni
Două companii din industria feroviară românească au depus oferte la licitaţia pentru tramvaie de 18 metri organizată de Societatea de Transport Bucureşti (STB), anunţă clubferoviar.ro.
Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) ar fi anulat decizia de atribuire pentru tramvaie, organizată de Primăria Capitalei, prin care turcii de la Durmazlar au fost desemnaţi câştigători, a informat Club Feroviar.
Ieşenii vor călători cu tramvaie turceşti, după ce Primăria Municipiului Iaşi a semnat un contract cu o societate din Turcia numită Bozankaya Otomotiv.
Astra Arad concurează cu compania turcă Bozankaya pe piaţa din România. Licitaţiile pentru achiziţionarea de tramvaie noi în Timişoara şi Reşiţa au fost câştigate de compania din Turcia (în Bucureşti a câştigat licitaţia tot o companie din Turcia, Durmazlar), în timp ce Astra va livra tramvaie la Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Galaţi.
Valer Blidar, preşedintele Astra Vagoane Arad, acuză că nu a primit de la Primăria Capitalei date esenţiale în ceea ce priveşte oferta făcută de firma turcească Durmazlar, ce ar fi desemnată câştigătoare în cadrul licitaţiei organizate de municipalitate pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie noi, cu o valoare estimată la peste 180 milioane euro.
Un tramvai a deraiat în municipiul Botoşani. Vagoanele au ajuns de-a latul drumului măturând totul în cale. Vagonul s-a izbit într-un taxi care circula pe stradă. Circulaţia a fost blocată aproape o oră, iar botoşănenii consideră tramvaiele un adevărat pericol public şi cer retragerea lor din circulaţie.
În Muzeul Tramvaielor “Corneliu Mikloşi” din Timişoara se află un exemplar cu totul deosebit. Este vorba de tramvaiul cunoscut cu numele de “Gemene”.
Valoarea contractului se ridică la 33 de milioane de euro (fără TVA), cea mai mare parte fiind din fonduri de la Uniunea Europeană.
Patru oraşe din România - Cluj, Arad, Oradea şi Galaţi - cumpără tramvaie fabricate la Astra Arad, pentru care vor plăti în total peste 100 de milioane de euro. Compania din Arad ar putea să livreze tramvaie şi în alte oraşe, printre care Bucureşti şi Iaşi, cu condiţia să câştige licitaţiile organizate acolo.
Locuitorii municipiului Botoşani solicită retragerea urgentă din circulaţie a tramvaielor, cel mai important mijloc de transport în comun din oraş. Solicitarea vine după ce, în ultimele 10 zile, tramvaiele au deraiat de trei ori şi au fost la un pas de a provoca accidente rutiere. Pe lângă calea de rulare distrusă, la ultimul incident de acest gen vatmanul stătea pe telefon şi a ratat o curbă.
Conducerea societăţii justifică reducerea drastică a frecvenţei curselor de transport urban prin faptul că numărul de călători scade foarte mult odată cu vacanţa şcolară. Drept urmare, gălăţenii vor trebui să aştepte în staţii mai mult timp. Uneori, şi de trei ori mai mult decât după programul obişnuit.
Primăria Capitalei a prevăzut în bugetul pe 2019 fonduri pentru modernizarea uneia dintre cele mai importante fabrici din Capitală, a declarat Aura Răducu, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (ADITPBI).
Un număr de 11 contracte de finanţare, în valoare totală de peste 233 de milioane de euro, au fost semnate joi de către viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, care vizează achiziţia a 00 de autobuze electrice şi 80 de tramvaie.
Club Feroviar a făcut o retrospectivă a ultimilor 30 de ani din punct de vedere al reuşitelor primarilor Capitalei. De la Dan Predescu şi Crin Halaicu, până la Traian Băsescu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu şi Gabriela Firea, edilii au influenţat soarta transportului pe şine din Bucureşti.