
Mediocritate românească în Turcia: Şumudică, demis! Cum se prezintă situaţia celorlalţi
Cândva, românii făceau legea în campionatul Turciei, pe vremea lui Hagi, Popescu şi Adi Ilie. Acum, lucrurile stau cu totul altfel.
Cândva, românii făceau legea în campionatul Turciei, pe vremea lui Hagi, Popescu şi Adi Ilie. Acum, lucrurile stau cu totul altfel.
Opera Regală din Londra, una dintre cele mai prestigioase scene lirice ale lumii, sărbătoreşte 30 de ani de la debutul celei mai faimoase soprane românce, Angela Gheorghiu, cu o serie de cinci spectacole cu „Tosca”, într-o producţie creată special pentru ea, în 2006.
Acela de a avea încă de la debutul stagiunii, programarea spectacolelor pe cele nouă luni ale sezonului, cu distribuţii cu tot. Ca în Occident. Mi s-a urât de câte ori am cerut asta prin scris, numai în ultimii 30 de ani. Nicio conducere n-a făcut aşa ceva, niciodată.
Festivalul nu se încheiase când ştirea că Sir Bryn Terfel va cânta rolul lui Scarpia la Bucureşti a provocat un interes foarte mare pentru noul sezon al Operei.
După un succes, la Reykjavik, cu Islanda (0-2), naţională care venea după un şir de rezultate catastrofale, având opt înfrângeri în 11 partide, tricolorii lui Rădoi au făcut instrucţie şi cu echipa aflată pe locul 189 din 210, în clasamentul FIFA.
Partida de la Erevan ne aduce faţa în faţă cu o adversară incomodă, cu maximum de puncte, după victoriile cu Liechtenstein (1-0) şi cu Islanda (2-0).
Şumudică a regretat despărţirea de Gaziantep, însă, când ne uităm la ultimele rezultate, pare că mutarea l-a salvat pe fostul rapidist de la o situaţie critică.
Ceea ce ar fi trebuit să fie un duel între două formaţii pregătite de tehncieni români, cu Dan Petrescu la noua sa echipă şi cu Marius Şumudică la Gaziantep, s-a transformat într-o confruntare între două grupări la care au evoluat, în total, trei fotbalişti din România.
Marius Şumudică (49 de ani) a fost pus pe liber, duminică, de conducerea clubului, după un conflict ce a luat amploare în presă. Iar acum ambele părţi au de pierdut după acest „divorţ“.
Până să fie preluată de Marius Şumudică, această formaţie nici nu exista în Superliga turcă. Acum, după 17 etape, rezistă în fruntea clasamentului.
În cel mai pur stil românesc, transformăm victoriile în nuntă şi eşecurile în înmormântare! Şi respectăm trendul şi acum, cu naţionala pregătită de Mirel Rădoi.
în cadrul Seri de Operă Online, Opera Naţională Bucureşti va prezenta spectacolele „Tosca” de de Giacomo Puccini şi „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Astfel, luni, 30 martie, ora 18.30 va fi prezentată înregistrarea spectacolului „Tosca” de de Giacomo Puccini, iar joi, 2 aprilie, de la ora 18.30, va fi difuzat spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia şi coregrafia lui Gheorghe Iancu.
După o ruşine uriaşă în cupă, acolo unde Gaziantep a fost eliminată în „dublă“ manşă de ocupanta locului 13 din liga a treia, pentru Şumudică şi elevii săi a urmat o confruntare sufocantă în prima ligă.
Marius Şumudică a început sezonul catastrofal în prima ligă, suferind un eşec cu 0-5 pe terenul celor de la Fenerbahce. Apoi însă, tehnicianul de 48 de ani a „reparat“ situaţia.
„Continuând o bună practică, prima scenă lirică a ţării a programat un spectacol comemorativ în memoria unuia dintre cei mai importanţi artişti lirici români din generaţia de aur a Operei bucureştene, tenorul Cornel Stavru, care ar fi împlinit 90 de ani în 31 august, dacă nu s-ar fi stins la 17 septembrie 2015. „Bal mascat“ de Verdi a fost unul dintre marile succese ale lui Cornel Stavru.
Sunt perioade în care distribuţiile primei scene lirice naţionale abundă de oaspeţi. Din străinătate şi din ţară. Nu e rău. Publicul adoră intrările în rol, vocile noi şi diversitatea combinaţiilor între ele. Din punctul de vedere al temei alese, criticul a avut la dispoziţie, recent, două spectacole de interes, „Nabucco” şi „Tosca”.
De ce aşa un titlu de cronică? Pentru că opera pucciniană este un opus obligatoriu, ce nu trebuie să lipsească de pe niciun afiş de teatru liric respectabil. Pe Splai era absent. Apoi, pentru că vocile disponibile erau la îndemână, cel puţin la Bucureşti.
Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 30 martie 2019, şi duminică, 31 martie 2019, premiera spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele şi light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenţi de regie Claudia Machedon şi Paula Gherghe.
Fotbaliştii români care pleacă în străinătate se lovesc, de multe ori, de probleme de adaptare, motiv pentru care, după un sezon, sunt nevoiţi să-şi caute un alt club.
Cluburile Betis Sevilla şi Benevento au anunţat, miercuri seară, împrumutul lui Alin Toşca la gruparea din Serie A, înţelegerea fiind valabilă până la 30 iunie.
Sub acelaşi generic, notez alte evenimente ale primei scene lirice naţionale, înscrise în cadrul preocupărilor manageriale constante de primenire a distribuţiilor, inclusiv prin invitarea de artişti români care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. Reuşita a fost deplină.
România şi Danemarca se vor întâlni, duminică (ora 21.45, TVR), într-o partidă din a 5-a etapă a preliminariilor Mondialului din 2018.
De când a ajuns în Spania, fundaşul de 24 de ani a devenit o piese de bază la Betis Sevilla, făcând meciuri chiar bune. Duminică seară însă, el a devenit „victima“ unui fotbalist care nu te iartă din fazele fixe.
La Opera din Sydney, dirijorul Christian Badea conduce până pe 14 martie încă două reprezentaţii a operei "Tosca" de Giacomo Puccini. În rolul titular al operei regizate de John Bell este soprana spaniolă Ainhoa Arteta. Christian Badea va dirija "Tosca" la Sydney pe 10 şi, respectiv, pe 14 martie, după care va reveni în România pentru patru concerte la Filarmonica "George Enescu", susţinute în ultimele două săptămâni din luna martie.
Alin Toşca a greşit copilăreşte în prima repriză, iar oaspeţii au preluat condcuerea. Din fericire pentru echipa sa, Betis a revenit în partea a doua.
Dacă Alin Toşca poate fi considerat performerul rundei, în schimb, goalkeeper-ul naţionalei a avut ghinion în Cupa Angliei.
Acum două săptămâni, Alin Toşca era în cantonamentul Stelei din Antalya, jucând cu formaţii precum Qarabaq. Astăzi, fundaşul de 24 de ani a fost integralist în faţa Barcelonei.
Mirel Rădoi e cunoscut drept un tip care spune lucrurilor pe nume, motiv pentru care nu l-a menajat nici pe naşul său, după ce a constatat că acesta a jignit un fotbalist.
Căzut în dizgraţia lui Reghecampf în ultima perioadă, Toşca a fost schimbat după 32 de minute la Chiajna, după care a refuzat să dea mâna cu antrenorul său.
De la ora 21.45 (TVR1), tricolorii vor înfrunta trupa pregătită de Adam Nawalka într-o partidă din preliminariile Mondialului din 2018.