Stiri despre tehnica

  145 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum arăta şi funcţiona primul calculator din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum arăta şi funcţiona primul calculator din România

  Primul computer realizat în mediul universitar din România a fost construit în 1961, la Timişoara, în cadrul Institutului Politehnic. Computerul MECIPT-1 este primul calculator cu care s-a realizat o traducere din engleză în română, dar şi cel cu care s-a proiectat cupola Romexpo din Bucureşti.

 • VIDEO Autobuzul „suspendat“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Autobuzul „suspendat“

  Pentru a scăpa de traficul aglomerat de pe străzi, inginerii chinezi au construit un vehicul pe sub care pot trece maşini mai mici de doi metri. Ieftin, eficient şi ecologic, autobuzul numit 3D Express este uriaş şi seamănă mai degrabă cu un metrou.

 • VIDEO Computerul care îţi urmăreşte mişcările
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Computerul care îţi urmăreşte mişcările

  Cu Kinect, noua „jucărie“ de la Microsoft, dirijezi personajele şi obiectele din joc fără controllere. Abia lansată în decembrie, platforma Kinect de la Microsoft are un preţ de pornire de 700 de lei şi poate ajunge până la 1.900 de lei.

 • Nouă tehnică de dezvoltare a celulelor hepatice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nouă tehnică de dezvoltare a celulelor hepatice

  Dificultăţile găsirii unui donator de ficat compatibil şi riscul de respingere a organului transplantat ar putea fi evitate pe viitor. Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul „Ingineria Ţesuturilor şi Transplantul de Celule“ din Hamburg au obţinut în laborator ţesut hepatic printr-o tehnologie ce are capacitatea de a nu compromite transplantul.

 • Constanţa: Cum să-ţi pui un dinte în mai puţin de o oră VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constanţa: Cum să-ţi pui un dinte în mai puţin de o oră VIDEO

  Noua tehnologie este folosită de o clinică stomatologică din oraş. Dintele făcut la minut costă 200 de euro. Pacientul vine la cabinet, medicul stomatolog îi face o amprentă digitală cu o cameră video, după care o unitate de strunjire face dintele în şapte-opt minute.

 • „Umbrele“ celor dispăruţi au răsărit la Cluj
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Umbrele“ celor dispăruţi au răsărit la Cluj

  Galeria Laika găzduieşte, până la finele lunii, o expoziţie inedită a artistei Ioana Joa din Bucureşti. Expoziţia intitulată „Shadows" (umbre) cuprinde lucrări pe plăci de lemn pe care au fost imprimate, prin expunere la soare, chipurile unor oameni daţi dispăruţi din diverse colţuri ale ţării.

 • Computerul ne „prăjeşte“ creierul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Computerul ne „prăjeşte“ creierul

  Fizic, nu suntem construiţi să rezistăm asaltului tehnologic. Numărul mare de site-uri pe care le avem deschise şi mai multe activităţi pe care le desfăşurăm în paralel duc la un „consum“ rapid al neuronilor, avertizează oamenii de ştiinţă.

 • Excesul de SMS-uri dăunează sănătăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Excesul de SMS-uri dăunează sănătăţii

  Adolescenţii care trimit mai mult de 120 de SMS-uri pe zi au dat naştere unei noi categorii de risc pentru sănătate, spun cercetătorii americani. Unu din cinci adolescenţi din SUA aparţine acestei categorii.

 • Casele viitorului (FOTO)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Casele viitorului (FOTO)

  Locuinţe eco, sferice, ieftine şi gata într-o lună. Aceasta este oferta unui inginer din Prahova în plină criză imobiliară. Construcţia seamănă cu o minge de fotbal, este rezistentă, călduroasă şi va fi ridicată în cel puţin 15 zile.

 • Cărţile din era digitală creează noi generaţii de cititori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţile din era digitală creează noi generaţii de cititori

  Specialiştii au găsit modalităţi noi de a-i atrage pe copii spre lectură, inventând dispozitive care permit citirea interactivă. Unii tineri admit că ar răsfoi o carte mult mai des dacă ar fi electronică, alţii spun că nu ar renunţa la cele tipărite.

 • Skylon, avionul pentru turism pe orbita Pământului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Skylon, avionul pentru turism pe orbita Pământului

  Oamenii de ştiinţă britanici promit că, în zece ani, revoluţionarul aparat de zbor spaţial va putea decola de pe orice aeroport. Construcţia avionului spaţial Skylon va costa 840 de milioane de euro, iar la bordul său vor putea călători 24 de pasageri.

 • Cum se ajunge „la stele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se ajunge „la stele“

  Zeci de studenţi din România participă la un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene în care învaţă să facă sateliţi, unul pentru Pământ, altul pentru Lună. Pentru a construi sateliţi care ajung în spaţiu nu e suficient să te pricepi la partea tehnică. E nevoie şi de management, al timpului şi al banilor.

 • Chirurgii din Moineşti scot fierea prin ombilic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chirurgii din Moineşti scot fierea prin ombilic

  Băcăuancele supuse operaţiei sunt încântate de noua metodă chirurgicală, care nu lasă urme pe abdomen. Medicii au deja la activ 23 de intervenţii pe colecist prin orificii naturale. Pacienţii spun că s-au recuperat foarte rapid.  

 • Mâna bionică, o minune a tehnicii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mâna bionică, o minune a tehnicii

  Cu mâna bionică, cea mai performantă proteză de mână din lume în acest moment, purtătorii ei pot tasta la calculator asemenea unei dactilografe. Ea este disponibilă şi în România de anul trecut, însă la un preţ pe care prea puţini şi-l permit.

 • Ucraina a vândut tehnică militară Irakului in valoare de 2,4 miliarde de euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina a vândut tehnică militară Irakului in valoare de 2,4 miliarde de euro

  Prin vânzarea de tehnică militară Irakului pentru suma de 2,4 miliarde de dolari, Ucraina a încheiat cel mai important contract din istoria ţării, un contract pentru care Kievul a primit sprijinul SUA, în timp ce propunerile producătorilor ruşi în acest sens nu au fost luate în seamă, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Modifică Setările