Stiri despre teatrul maria filotti

  88 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Teatru
online. Spectacole brăilene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatru online. Spectacole brăilene

  Comentez azi două spectacole produse de Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Cel cu „Jacques şi stăpânul său”, regizat de Cristi Juncu, şi cel cu „Neranţula”, montat de Bogdan Budeş

 • Teatru online. Sebastian
şi fronda împotriva existenţei rutiniere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatru online. Sebastian şi fronda împotriva existenţei rutiniere

  Urmărind cu consecvenţă ceea ce difuzează on line Teatrele pe care COVID-19 le-a obligat la suspendarea activităţii lor curente, nu pot să nu observ cât de des se face apel la înregistrări cu spectacole ce valorifică scenic creaţia dramaturgică a lui Mihail Sebastian.

 • Minunaţi
piloţi de încercare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunaţi piloţi de încercare

  Premiera absolută a piesei „Doi pe un balansoar”de William Gibson a avut loc în anul 1957. Scrierea a devenit într-un interval record de timp ceea ce fără probleme ar putea fi numit o “o piesă-cult”. Aceasta în pofida faptului că un critic, probabil mai scorţos, care scria pe vremea aceea la prestigiosul „New York Times”, găsea de cuviinţă să aprecieze că „asemenea balansoarului, piesa balansează între strălucire şi mediocritate”.

 • Un pic din
Shakespeare, ceva mai mult din Cehov...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un pic din Shakespeare, ceva mai mult din Cehov...

  Într-o cronică datând de la începutul anului 2014, cronică dedicată unui spectacol cu piesa „Conversaţie după înmormântare”, montat la Teatrul bucureştean „Bulandra” de regizorul Alexandru Darie, invocam destinul straniu de care a avut parte în atât de complicata şi imprevizibila lume teatrală românească literatura dramatică scrisă de Yasmina Reza.

 • Cântăreaţa
cheală, în alb şi negru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cântăreaţa cheală, în alb şi negru

  Cred că prima dorinţă a lui Radu Iacoban, atunci când a decis să monteze „Cântăreaţa cheală“ la sala Studio a Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, a fost aceea de a demonstra că, înainte de a fi absurdă, piesa lui Ionesco este o comedie în stare pură. La care poţi râde cum nu se poate mai liber, mai în voie şi mai sănătos.

 • Un muzeu... mai larg decât judeţul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un muzeu... mai larg decât judeţul

  La mijlocul lunii septembrie am fost invitatǎ la consistentul Festival Zile şi Nopţi de Teatru la Brǎila, organizat de Teatrul Maria Filotti. Şi, ca întotdeauna când mǎ aflu în oraşul de la Dunǎre, nu pierd prilejul sǎ aflu ce mai e nou şi la vecinul Teatrului din inima oraşului, la Muzeul Brǎilei Carol I.

 • Un
rechizitoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un rechizitoriu

  Eugene O’Neill a scris „Before Breakfast“ în anul 1916. Se afla atunci la început de drum în viaţa şi în cariera de autor de literatură dramatică, de abia împlinise 28 ani şi, cu toate acestea a trecut cu brio unul dintre cele mai complexe şi mai solicitante examene profesionale.

 • Tartuffe şi
interesul public
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tartuffe şi interesul public

  Critica literară - indiferent că este vorba despre cea „tradiţională” zisă şi „universitară” ori despre „noua critică”, aceea care în primele decenii ale celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea lua cu asalt redutele până atunci cvasi-sacrosancte ale secolului al XVII-lea francez - recunoscuse construcţia scenică desăvârşită, scenicitatea ireproşabilă a piesei Tartuffe.

 • Spectacole
noi şi ceva mai vechi la început de stagiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacole noi şi ceva mai vechi la început de stagiune

  Începând de duminică se desfăşoară la Brăila, în organizarea Teatrului Maria Filotti, a XI-a ediţie a Festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila. Ocazie pentru spectatori să vadă producţii mai noi şi mai vechi care ilustrează tema Comedia în fel şi chip. Comentez în rândurile de mai jos două dintre ele.

 • Un lego
teatral
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un lego teatral

  Mi se pare perfect justificată sau justificabilă decizia directorului Lucian Sabados de a-l invita pe regizorul Radu Afrim să monteze spectacolul cu care se redeschide, după renovare, Teatrul Maria Filotti. Afrim fiind, alături de Victor-Ioan Frunză, directorul de scenă care, în vremea beneficului directorat al d-nei Veronica Dobrin, a conferit o mare strălucire Teatrului din Brăila.

 • Primarul
Brăilei şi cultura de periferie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primarul Brăilei şi cultura de periferie

  Fac ei ce fac primarii PSD şi-şi ridică în cap, chiar înainte de a se familiariza cu funcţia şi cu biroul aferent, o bună parte din teatrul românesc. Un teatru şi o artă din care nu pricep o iotă, dar pe care proaspăt unşi vătafi se socotesc îndrituiţi să le orienteze prin indicaţii preţioase.

 • Reabilitare de 15 milioane de lei a teatrului “Maria Filotti”, 
“faultată” de montarea inestetică a unor cabluri pe faţada clădirii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reabilitare de 15 milioane de lei a teatrului “Maria Filotti”, “faultată” de montarea inestetică a unor cabluri pe faţada clădirii

  Reabilitată recent, printr-un program european în valoare de 15,6 milioane de lei, monumentala clădire a teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi-a îmbunătăţit vizibil aspectul, atât în interior cât şi în exterior, pe faţada care suferise de-a lungul timpului o serie de degradări. Un detaliu vine, însă, să saboteze aspectul estetic al clădirii: pe faţada exterioară câteva cabluri electrice au fost „pozate” la vedere.

 • Cum a făcut o avere colosală Dumitru Ionescu, filantropul care i-a 
lăsat moştenire Brăilei cea mai frumoasă clădire a sa, „teatrul comunal“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a făcut o avere colosală Dumitru Ionescu, filantropul care i-a lăsat moştenire Brăilei cea mai frumoasă clădire a sa, „teatrul comunal“

  Fost primar al Brăilei în perioada 1906 – 1910, Dumitru Ionescu şi-a iubit oraşul natal atât de mult încât i-a lăsat moştenire comunităţii locale uriaşa sa avere. Printre imobilele care au intrat în proprietatea Primăriei după trecerea sa în nefiinţă se numără şi clădirea actualului teatrul de stat "Maria Filotti", momument arhitectonic inclus în albumul UNESCO.

 • Amen
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amen

  Până la un anume punct şi la o privire superficială, „Îndoiala”, piesa dramaturgului şi cineastului american John Patrick Shanley, poate părea un text oarecum anacronic.

 • Un oraş apropiat: Brăila (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un oraş apropiat: Brăila (III)

  În oraṣele-palimpsest care au avut norocul sau ṣtiinṭa să păstreze peste vreme, în ṭesutul  lor urbanistic, urmele diferitelor civilizaṭii care au modelat zona, intri ca într-un tunel al istoriei.

 • Un oraṣ apropiat: Brăila (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un oraṣ apropiat: Brăila (I)

  Am o frumoasă prietenă care îmi trimite, în loc de noapte bună, link-uri cu diverse piese clasice, alese pe youtube. In fiecare seară, alta. Când m-am trezit azi, mă aṣteptau "Variaṭiunile Goldberg", Bach-ul interpretat în 1981, de neasemuitul excentric Glenn Gould. Muzica mi-a creat o stare potrivită pentru a rememora experienṭa exploratorie de la sfârṣitul anului trecut.

 • O „casa“ şi câţiva actori talentaţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O „casa“ şi câţiva actori talentaţi

  În turneu la Bucureşti, Teatrul Maria Filotti din Brăila a prezentat spectacolul „Casa“ de Evghenii Grişcoveţ (traducerea Bogdan Budeş), în regia Sânzianei Stoican&Valentin Vârlan.

 • Chemare urgentă la teatru: actorii brăileni joacă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chemare urgentă la teatru: actorii brăileni joacă "8 Femei" şi donează banii

  Teatrul Maria Filotti Brăila  prezintă  duminică, 24 martie, de la ora 18 .00,  pe Sala Studio,  spectacolul "8 Femei" de Robert Thomas, regia Radu Nichifor. Spectacol este  organizat  sub semnul  Campaniei Naţionale "Artişti pentru Artişti" cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.  Sumele încasate din vânzarea biletelor la acest spectacol sunt direcţionate în fondul de Solidaritate Teatrală.

 • Decât un manager de 3,80 la Teatrul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decât un manager de 3,80 la Teatrul "Maria Filotti", mai bine un interimar

  Cum ultimul manager al celei mai puternice instituţii de cultură din Brăila, Mircea Bodolan, fost manager la "Maria Filotti", a obţinut o ruşinoasă notă de 3,80 la concursul dat pentru post, administraţia locală se străduieşte să găsească un director interimar.

 • Povești despre dezintegrarea familiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povești despre dezintegrarea familiei

  Teatrul „Maria Filotti" din Brãila prezintã astăzi, de la ora 19.30, la sala studio a Teatrului Odeon din București, spectacolul „Poveşti de familie", după Biljana Srblianovici, în regia lui Vlad Cristache.

Modifică Setările