
Teatru online. Spectacole brăilene
Comentez azi două spectacole produse de Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Cel cu „Jacques şi stăpânul său”, regizat de Cristi Juncu, şi cel cu „Neranţula”, montat de Bogdan Budeş
Comentez azi două spectacole produse de Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Cel cu „Jacques şi stăpânul său”, regizat de Cristi Juncu, şi cel cu „Neranţula”, montat de Bogdan Budeş
Urmărind cu consecvenţă ceea ce difuzează on line Teatrele pe care COVID-19 le-a obligat la suspendarea activităţii lor curente, nu pot să nu observ cât de des se face apel la înregistrări cu spectacole ce valorifică scenic creaţia dramaturgică a lui Mihail Sebastian.
Premiera absolută a piesei „Doi pe un balansoar”de William Gibson a avut loc în anul 1957. Scrierea a devenit într-un interval record de timp ceea ce fără probleme ar putea fi numit o “o piesă-cult”. Aceasta în pofida faptului că un critic, probabil mai scorţos, care scria pe vremea aceea la prestigiosul „New York Times”, găsea de cuviinţă să aprecieze că „asemenea balansoarului, piesa balansează între strălucire şi mediocritate”.
Într-o cronică datând de la începutul anului 2014, cronică dedicată unui spectacol cu piesa „Conversaţie după înmormântare”, montat la Teatrul bucureştean „Bulandra” de regizorul Alexandru Darie, invocam destinul straniu de care a avut parte în atât de complicata şi imprevizibila lume teatrală românească literatura dramatică scrisă de Yasmina Reza.
Cred că prima dorinţă a lui Radu Iacoban, atunci când a decis să monteze „Cântăreaţa cheală“ la sala Studio a Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, a fost aceea de a demonstra că, înainte de a fi absurdă, piesa lui Ionesco este o comedie în stare pură. La care poţi râde cum nu se poate mai liber, mai în voie şi mai sănătos.
La mijlocul lunii septembrie am fost invitatǎ la consistentul Festival Zile şi Nopţi de Teatru la Brǎila, organizat de Teatrul Maria Filotti. Şi, ca întotdeauna când mǎ aflu în oraşul de la Dunǎre, nu pierd prilejul sǎ aflu ce mai e nou şi la vecinul Teatrului din inima oraşului, la Muzeul Brǎilei Carol I.
Eugene O’Neill a scris „Before Breakfast“ în anul 1916. Se afla atunci la început de drum în viaţa şi în cariera de autor de literatură dramatică, de abia împlinise 28 ani şi, cu toate acestea a trecut cu brio unul dintre cele mai complexe şi mai solicitante examene profesionale.
Critica literară - indiferent că este vorba despre cea „tradiţională” zisă şi „universitară” ori despre „noua critică”, aceea care în primele decenii ale celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea lua cu asalt redutele până atunci cvasi-sacrosancte ale secolului al XVII-lea francez - recunoscuse construcţia scenică desăvârşită, scenicitatea ireproşabilă a piesei Tartuffe.
Începând de duminică se desfăşoară la Brăila, în organizarea Teatrului Maria Filotti, a XI-a ediţie a Festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila. Ocazie pentru spectatori să vadă producţii mai noi şi mai vechi care ilustrează tema Comedia în fel şi chip. Comentez în rândurile de mai jos două dintre ele.
Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz “Johnny Răducanu” se va derula la Brăila, în perioada 21-23 octombrie 2016
Mi se pare perfect justificată sau justificabilă decizia directorului Lucian Sabados de a-l invita pe regizorul Radu Afrim să monteze spectacolul cu care se redeschide, după renovare, Teatrul Maria Filotti. Afrim fiind, alături de Victor-Ioan Frunză, directorul de scenă care, în vremea beneficului directorat al d-nei Veronica Dobrin, a conferit o mare strălucire Teatrului din Brăila.
Fac ei ce fac primarii PSD şi-şi ridică în cap, chiar înainte de a se familiariza cu funcţia şi cu biroul aferent, o bună parte din teatrul românesc. Un teatru şi o artă din care nu pricep o iotă, dar pe care proaspăt unşi vătafi se socotesc îndrituiţi să le orienteze prin indicaţii preţioase.
Reabilitată recent, printr-un program european în valoare de 15,6 milioane de lei, monumentala clădire a teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi-a îmbunătăţit vizibil aspectul, atât în interior cât şi în exterior, pe faţada care suferise de-a lungul timpului o serie de degradări. Un detaliu vine, însă, să saboteze aspectul estetic al clădirii: pe faţada exterioară câteva cabluri electrice au fost „pozate” la vedere.
Fost primar al Brăilei în perioada 1906 – 1910, Dumitru Ionescu şi-a iubit oraşul natal atât de mult încât i-a lăsat moştenire comunităţii locale uriaşa sa avere. Printre imobilele care au intrat în proprietatea Primăriei după trecerea sa în nefiinţă se numără şi clădirea actualului teatrul de stat "Maria Filotti", momument arhitectonic inclus în albumul UNESCO.
Până la un anume punct şi la o privire superficială, „Îndoiala”, piesa dramaturgului şi cineastului american John Patrick Shanley, poate părea un text oarecum anacronic.
În oraṣele-palimpsest care au avut norocul sau ṣtiinṭa să păstreze peste vreme, în ṭesutul lor urbanistic, urmele diferitelor civilizaṭii care au modelat zona, intri ca într-un tunel al istoriei.
Am o frumoasă prietenă care îmi trimite, în loc de noapte bună, link-uri cu diverse piese clasice, alese pe youtube. In fiecare seară, alta. Când m-am trezit azi, mă aṣteptau "Variaṭiunile Goldberg", Bach-ul interpretat în 1981, de neasemuitul excentric Glenn Gould. Muzica mi-a creat o stare potrivită pentru a rememora experienṭa exploratorie de la sfârṣitul anului trecut.
În turneu la Bucureşti, Teatrul Maria Filotti din Brăila a prezentat spectacolul „Casa“ de Evghenii Grişcoveţ (traducerea Bogdan Budeş), în regia Sânzianei Stoican&Valentin Vârlan.
Teatrul Maria Filotti Brăila prezintă duminică, 24 martie, de la ora 18 .00, pe Sala Studio, spectacolul "8 Femei" de Robert Thomas, regia Radu Nichifor. Spectacol este organizat sub semnul Campaniei Naţionale "Artişti pentru Artişti" cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Sumele încasate din vânzarea biletelor la acest spectacol sunt direcţionate în fondul de Solidaritate Teatrală.
Odată cu pensionarea Veronicăi Dobrin, care a reuşit să menţină timp de 20 de ani teatrul brăilean în fruntea instituţiilor de profil, unitatea a intrat în zodia scandalurilor.
Cum ultimul manager al celei mai puternice instituţii de cultură din Brăila, Mircea Bodolan, fost manager la "Maria Filotti", a obţinut o ruşinoasă notă de 3,80 la concursul dat pentru post, administraţia locală se străduieşte să găsească un director interimar.
Teatrul brăilean prezintă, în acest weekend o piesă de rezistenţă a dramaturgiei mondiale: "Opt femei" de Robert Thomas, în regia lui Radu Nichifor.
Teatrul „Maria Filotti" din Brãila prezintã astăzi, de la ora 19.30, la sala studio a Teatrului Odeon din București, spectacolul „Poveşti de familie", după Biljana Srblianovici, în regia lui Vlad Cristache.
"Scandal în culise", "Domnului profesor cu dragoste" şi "Sosesc deseară" sunt cele trei spectacole programate pentru acest final de săptămână la Teatrul "Maria Filotti".
Două comedii "Sosesc deseară" şi "Scandal în culise" sunt programate pentru acest weekend la Teatrul "Maria Filotti". "Sosesc deseară" se joacă sâmbătă, iar "Scandal în culise", duminică.
Grupul este nou pe scena muzicală locală, fiind înfiinţat în luna mai anul trecut, dar deja a avut mai multe concerte şi acum se pregăteşte pentru primul concurs.
Evenimentul a avut loc aseară cu începere de la orele 17.00 la Sala Studio a teatrului. Lucian Avramescu a lansat trei volume de publicistică intitulate "Ciorne" și un volum de poezii "Bună seara, iubito!"
Trei piese de excepție, două comedii și un spectacol pentru copii, sunt programate pentru acest sfârșit de săptămâna la teatrul "Maria Filotti".
Zona administrativă a instituţiei a fost retrocedată, iar Consiliul Local Municipal nu se înţelege cu proprietarul în privinţa banilor. Proprietarul spaţiului în care se află cinci dintre cabinele actorilor, cere peste o sută de mii de euro.
Spectacolul de comedie "Piatra din casă" de Vasile Alecsandri în regia lui Mircea Valentin, se joacă în această seară de la ora 17.00 la Sala Studio a Teatrului "Maria Filotti".