Stiri despre teatrul maghiar de stat

  37 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Complexul psihologic „Casa cu păpuşi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Complexul psihologic „Casa cu păpuşi“

  Dacă mi s-ar cere să concentrez în doar câteva cuvinte ceea ce cred despre spectacolul cu piesa Nora a lui Ibsen, spectacol montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca de foarte tânărul regizor Botond Nagy, aş spune mai întâi, fără nici cea mai mică ezitare, că este unul bun, cu care instituţia producătoare, regizorul, actorii şi toţi ceilalţi colaboratori au toate motivele să se mândrească.

 • De partea lui Shylock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De partea lui Shylock

  Nu s-a prea jucat pe scenele româneşti de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, piesa pe care Shakespeare a scris-o în jurul anului 1597. Motivele ţin atât de complexitatea şi dificultatea piesei cât şi de problema delicată pe care aceasta o conţine. Aceea a antisemitismului scrierii lui Shakespeare, antisemitism pe seama căruia exegeza literar-teatrală a emis opinii contradictorii.

 • Spectacol românesc premiat la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacol românesc premiat la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk

  Spectacolul de teatru-dans 7/7, în regia, coregrafia şi interpretarea lui Cári-Baczó Tünde, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, a fost distins cu „Menţiunea Specială a Publicului”, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk, în Polonia (29 iulie – 6 august 2017), una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene.

 • Adâncuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adâncuri

  Piesa scrisă în 1902 de Maksim Gorki s-a jucat cel mai frecvent în România sub titlul Azilul de noapte. A prilejuit câteva spectacole antologice. Două dintre ele montate, în momente diferite, în epoca de glorie a Bulandrei de marele Liviu Ciulei.

 • Florile
răului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Florile răului

  O cameră cufundată în semiobscuritate. În centru un şezlong acoperit cu o pătură. Fără îndoială, şezlongul în care stătea până nu demult cel ce ar fi trebuit să fie capul familiei. Tatăl. Mort cu puţină vreme în urmă.

 • La
superlativ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La superlativ

  Feluritele surse documentare consultate de mine spun că filmul Breaking the Waves- Abisul sufletului, film realizat în 1996 de celebrul Lars Von Trier, ar fi fost unul controversat. Nu cred să fi fost cu nimic mai controversat decât alte producţii ale acestui mare cineast căruia nu îi sunt pe plac unanimităţile tocmai fiindcă prea adesea ele lasă să se întrevadă indiferenţe, platitudini, locuri comune.

 • O lume în deconstrucţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O lume în deconstrucţie

  Iulius Caesar e, în opinia majorităţii comentatorilor, cea mai politică piesă scrisă de William Shakespeare, marcând trecerea dramaturgului de la cronica istorică naţională la tragedia romană.

 • De succes
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De succes

  Gen impur, mai impur decât teatrul dramatic, dar deloc inferior acestuia, musical­ul­, a cărui istorie începe probabil odată cu aceea a omenirii, a fost definit şi numit ca atare doar prin secolul al XVIII lea. Cu ezitările şi impreciziile terminologice specifice, în ţara care a conştientizat şi teoretizat prima existenţa lui, ezitări şi imprecizii încă şi mai accentuate în România, ţară de import.

 • Pământul
făgăduinţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pământul făgăduinţei

  Nu foarte cunoscut la noi, oricum mult mai puţin familiar cititorului român decât Procesul sau Castelul, arareori reeditat, America inaugura ceea ce în planurile lui Franz Kafka ar fi trebuit să fie seria marilor lui romane dedicate „dorului de libertate şi de ţările îndepărtate”.

 • Un spectacol de tip matrioşkă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un spectacol de tip matrioşkă

  La un moment dat, pe la mijlocul spectacolului cu piesa „Recviem pentru un spion“ de George Tabori, montată de Mihai Măniuţiu la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, interpreta lui Maggie, Györgyjakab Enikö, iese din rol.

 • Parodie, autoparodie, stil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parodie, autoparodie, stil

  Nu prea se joacă în România „Opera cerşetorilor“. În ceea ce mă priveşte, mărturisesc că până la spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara nu am văzut-o niciodată înscenată. Scrierea din 1728 a lui John Gay e mai curând pentru noi o chestiune de bibliografie, de istorie teatrală sau literară.

 • Agreabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agreabil

  Nu m-am identificat cu Sherlock Holmes, nu m-am dedat unor investigaţii detectiviste şi în consecinţă nu ştiu foarte exact care este motivul în virtutea căruia regia şi scenografia spectacolului Testosteron de la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara sunt colective.

 • Firmă sigură, marfă garantată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Firmă sigură, marfă garantată

  Din interviul cu Alexandru Dabija realizat de Nόra Balász şi inserat în revista Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, aflăm că regizorul revine la prestigioasa instituţie de spectacole transilvăneană după o absenţă de aproximativ 30 de ani. Revenirea se produce cu un spectacol de comedie, mai exact cu un vodevil.

 • Gratuitate, superficialitate şi artă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gratuitate, superficialitate şi artă

  Straniu, bizar, neaşteptat şi câteodată chiar la fel de frumos precum celebrul elogiu al tutunului făcut de Molière în „Dom Juan”, spectacolul „Moliendo CaféMoliendo Café teatrul german de stat din timisoara” semnat regizoral de Silviu Purcărete la Teatrul German de Stat şi la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.