Stiri despre teatrul maghiar de stat

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Teatru
online. GENERAŢII
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatru online. GENERAŢII

  Comentez azi două spectacole difuzate online. Cel cu “Alcoolicii” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj- Napoca şi cel “Copiii soarelui”, examen de licenţă al generaţiei 2009 de la UNATC.

 • Complexul psihologic „Casa cu păpuşi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Complexul psihologic „Casa cu păpuşi“

  Dacă mi s-ar cere să concentrez în doar câteva cuvinte ceea ce cred despre spectacolul cu piesa Nora a lui Ibsen, spectacol montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca de foarte tânărul regizor Botond Nagy, aş spune mai întâi, fără nici cea mai mică ezitare, că este unul bun, cu care instituţia producătoare, regizorul, actorii şi toţi ceilalţi colaboratori au toate motivele să se mândrească.

 • De partea lui Shylock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De partea lui Shylock

  Nu s-a prea jucat pe scenele româneşti de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, piesa pe care Shakespeare a scris-o în jurul anului 1597. Motivele ţin atât de complexitatea şi dificultatea piesei cât şi de problema delicată pe care aceasta o conţine. Aceea a antisemitismului scrierii lui Shakespeare, antisemitism pe seama căruia exegeza literar-teatrală a emis opinii contradictorii.

 • Spectacol românesc premiat la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacol românesc premiat la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk

  Spectacolul de teatru-dans 7/7, în regia, coregrafia şi interpretarea lui Cári-Baczó Tünde, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, a fost distins cu „Menţiunea Specială a Publicului”, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk, în Polonia (29 iulie – 6 august 2017), una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene.

 • Adâncuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adâncuri

  Piesa scrisă în 1902 de Maksim Gorki s-a jucat cel mai frecvent în România sub titlul Azilul de noapte. A prilejuit câteva spectacole antologice. Două dintre ele montate, în momente diferite, în epoca de glorie a Bulandrei de marele Liviu Ciulei.

 • Florile
răului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Florile răului

  O cameră cufundată în semiobscuritate. În centru un şezlong acoperit cu o pătură. Fără îndoială, şezlongul în care stătea până nu demult cel ce ar fi trebuit să fie capul familiei. Tatăl. Mort cu puţină vreme în urmă.

 • La
superlativ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La superlativ

  Feluritele surse documentare consultate de mine spun că filmul Breaking the Waves- Abisul sufletului, film realizat în 1996 de celebrul Lars Von Trier, ar fi fost unul controversat. Nu cred să fi fost cu nimic mai controversat decât alte producţii ale acestui mare cineast căruia nu îi sunt pe plac unanimităţile tocmai fiindcă prea adesea ele lasă să se întrevadă indiferenţe, platitudini, locuri comune.

 • O lume în deconstrucţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O lume în deconstrucţie

  Iulius Caesar e, în opinia majorităţii comentatorilor, cea mai politică piesă scrisă de William Shakespeare, marcând trecerea dramaturgului de la cronica istorică naţională la tragedia romană.

 • De succes
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De succes

  Gen impur, mai impur decât teatrul dramatic, dar deloc inferior acestuia, musical­ul­, a cărui istorie începe probabil odată cu aceea a omenirii, a fost definit şi numit ca atare doar prin secolul al XVIII lea. Cu ezitările şi impreciziile terminologice specifice, în ţara care a conştientizat şi teoretizat prima existenţa lui, ezitări şi imprecizii încă şi mai accentuate în România, ţară de import.

 • Pământul
făgăduinţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pământul făgăduinţei

  Nu foarte cunoscut la noi, oricum mult mai puţin familiar cititorului român decât Procesul sau Castelul, arareori reeditat, America inaugura ceea ce în planurile lui Franz Kafka ar fi trebuit să fie seria marilor lui romane dedicate „dorului de libertate şi de ţările îndepărtate”.

 • Un spectacol de tip matrioşkă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un spectacol de tip matrioşkă

  La un moment dat, pe la mijlocul spectacolului cu piesa „Recviem pentru un spion“ de George Tabori, montată de Mihai Măniuţiu la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, interpreta lui Maggie, Györgyjakab Enikö, iese din rol.

 • Parodie, autoparodie, stil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parodie, autoparodie, stil

  Nu prea se joacă în România „Opera cerşetorilor“. În ceea ce mă priveşte, mărturisesc că până la spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara nu am văzut-o niciodată înscenată. Scrierea din 1728 a lui John Gay e mai curând pentru noi o chestiune de bibliografie, de istorie teatrală sau literară.

 • Agreabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agreabil

  Nu m-am identificat cu Sherlock Holmes, nu m-am dedat unor investigaţii detectiviste şi în consecinţă nu ştiu foarte exact care este motivul în virtutea căruia regia şi scenografia spectacolului Testosteron de la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara sunt colective.

 • Firmă sigură, marfă garantată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Firmă sigură, marfă garantată

  Din interviul cu Alexandru Dabija realizat de Nόra Balász şi inserat în revista Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, aflăm că regizorul revine la prestigioasa instituţie de spectacole transilvăneană după o absenţă de aproximativ 30 de ani. Revenirea se produce cu un spectacol de comedie, mai exact cu un vodevil.

 • Gratuitate, superficialitate şi artă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gratuitate, superficialitate şi artă

  Straniu, bizar, neaşteptat şi câteodată chiar la fel de frumos precum celebrul elogiu al tutunului făcut de Molière în „Dom Juan”, spectacolul „Moliendo CaféMoliendo Café teatrul german de stat din timisoara” semnat regizoral de Silviu Purcărete la Teatrul German de Stat şi la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

 • Un proiect teatral
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un proiect teatral

  Cu foarte puţină vreme înainte de premiera cu Caravaggio Terminal, înfăptuire scenică definită de instituţia producătoare – Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca – drept „proiect”, am fost în situaţia de a reveni asupra volumului „Cel ce vede glasul – Márti Sipos de vorbă cu András Visky” (Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” & Revista Teatrul azi, Bucureşti, 2013).

 • Un thriller muzical
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un thriller muzical

  Creşte semnificativ numărul spectacolelor muzicale de pe afişul teatrelor dramatice româneşti. Important e că nu avem de-a face doar cu o creştere cantitativă, lipsită, în fond, de orice fel de importanţă. Contează că ni se oferă montări împlinite, profesioniste. Contează că mai peste tot unde astfel de spectacole apar în repertorii, ele nu sunt zămislite din păguboasa mentalitate a lui „ merge şi aşa”, adică al lui ne facem că facem.

 • Cu rigoare de geometru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu rigoare de geometru

  Aproape incredibil, dar relevant pentru cât şi cum se citeşte prin secretariatele literare ale Teatrelor româneşti, dar şi pentru ponderea contribuţiei reale a acestora la întocmirea repertoriilor mi se pare detaliul că piesa Incendii a lui Wajdi Mouawad a fost descoperită acum vreo patru sau cinci ani în secţiunea Spectacole-lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi că a fost antologată în volumul aferent.

 • O comedie-carnaval
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O comedie-carnaval

  După o remarcabilă serie de spectacole cu teme dintre cele mai serioase, pofta de altceva, dorinţa de bună dispoziţie, acel “să mai şi râdem!” stenic şi necesar pentru igiena vieţii noastre mentale se manifestă, iată, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

 • INTERVIU Actriţa Emőke Kató: „Dragă, degeaba eşti talentată dacă nu ai noroc”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Actriţa Emőke Kató: „Dragă, degeaba eşti talentată dacă nu ai noroc”

  Emőke Kató este una dintre actriţele iubite şi apreciate ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj, unde a început să joace încă de pe vremea studenţiei. Primul spectacol la care a lucrat, în anul II de facultate, a fost Crima de pe strada Lourcine de Labiche, pus în scenă de Vlad Mugur. De la el a învăţat să aibă încredere în regizor şi să se lase pe mâna lui.

 • Concentrare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concentrare

  Multă vreme a plănuit Milton să scrie un mare poem epic, dar visul i s-a transformat în realitate numai în ceea ce exigeţii socotesc a fi a treia perioadă a creaţiei sale.

 • Diversitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diversitate

  S-a întâmplat ca la o distanţă de doar câteva zile să fiu invitat la două premiere clujene. Marţi seara, după încheierea spectacolului  de teatru-fizic cu shakespearianul „Cum vă place” de la Naţional, am fost abordat de un spectator care mi-a spus că mă zărise, în urmă cu câteva zile, la cea mai recentă premieră a Teatrului Maghiar de Stat - spectacolul cu piesa Leda.

 • De fapt, a fost premieră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De fapt, a fost premieră

  În luna martie a anului 2014 se vor împlini 30 de ani de când debutam, printr-o cronică la un spectacol orădean, în critica de teatru.

 • O reuşită absolută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O reuşită absolută

  1. Istoriile literare întâmpină o seamă de dificultăţi atunci când au sarcina de a-l încadra pe Roger Vitrac într-un curent literar anume.

 • FOTO Show-ul cu moartea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Show-ul cu moartea

  Înscenând „Plugarul şi moartea” în superba sală Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Mihai Măniuţiu se dovedeşte de două ori consecvent cu sine însuşi. Cu preocupările lui teatrale, literare, filosofice, dar şi cu cele motivate de necesarul proces de reînnoire estetică, de continuă căutare în planul expresiei.

 • GALERIE FOTO America, America...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GALERIE FOTO America, America...

  Scrierile irlandezului  Martin McDonagh şi succesul de care s-au bucurat ele nu doar în ţara natală a dramaturgului, ci mai peste tot în lume unde au ajuns să fie reprezentate- şi au fost montate în mult locuri- demonstrează mai întâi de toate că teatrul de factură psihologică nu reprezintă doar o filă de istorie a literaturii dramatice universale, nu e de domeniul amintirii. Ba din contră.

Modifică Setările