
Legendarul regizor de teatru Peter Brook a murit la vârsta de 97 de ani
Britanicul Peter Brook, legenda teatrului şi unul dintre cei mai influenţi regizori ai secolul al XX-lea, a murit sâmbără, la vârsta de 97 de ani, scrie AFP.
Britanicul Peter Brook, legenda teatrului şi unul dintre cei mai influenţi regizori ai secolul al XX-lea, a murit sâmbără, la vârsta de 97 de ani, scrie AFP.
Numeroase volume de teatru sunt lansate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Printre titlurile noi prezentate, în cadrul FITS, sunt titluri semnate de Eugen Ionescu, George Banu, Matei Vişniec, Oltiţa Cîntec, Ion Vartic, Octavian Saiu, Petru Hadârcă, Simona Modreanu, Maike Plath.
A fost parcurs deja jumătate din această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a început pe 24 iunie şi continuă până duminică, 3 iulie. Efervescenţa şi emoţiile artiştilor prezenţi la FITS continuă să fie la cote maxime.
Este primul an în care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) oferă o experienţă tip treasure hunt, pe toată perioada festivalului, până pe 3 iulie, iniţiativă la care Colt s-a alăturat cu bucurie. FITS face o invitaţie la joacă pe străzile Sibiului, la explorare şi rezolvare de ghicitori cu ajutorul telefonului mobil.
Bazat pe experienţele scriitorului Christopher Isherwood, care a locuit la Berlin între anii 1929-1933, musicalul Cabaret, producţie a Teatrului Odeon prezentată în Festivalul de Teatru de la Sibiu, în regia şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, spune povestea cântăreţei Sally Bowles din clubul de noapte Kit Kat, plină de strălucire, dar şi viciu, trăită între vis şi disperare, într-un Berlin cosmopolit, oraş al plăcerilor şi al decadenţei.
Prima zi a acestei ediţii a Festivalului Internaţional De Teatru de la Sibiu a readus ritmuri magice pe străzi, cuvinte inspirate şi revărsare de talent în spaţiile din interior şi peste 100.000 de spectatori. Sâmbătă seara, Piaţa Mare din Sibiu a devenit neîncăpătoare pentru fanii trupei Holograf care a concertat la Sibiu.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care debutează vineri, anunţă realizarea unui parteneriat cu platforma TikTok în cadrul căruia va marca şi o premieră absolută la nivel mondial: primul spectacol de teatru transmis live pe TikTok.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu marchează prima zi a ediţiei din 2022 cu un impresionant spectacol cu drone realizat de echipa EVSKY. Spectacolul, intitulat #findBEAUTY, constituie o premieră în istoria FITS şi înlocuieşte celebrele focuri de artificii care au luminat cerul la ediţiile anterioare.
Companii de dans din Israel, Spania, Germania, Franţa sau Italia aduc la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu unele dintre cele mai apreciate creaţii din domeniu la nivel mondial.
”Livada de vişini” poate reprezenta, în mod concomitent, un pod între viaţă şi moarte, o punte între trecut şi viitor, un purgatoriu încremenit între lumi. Deşi, optica teatrală este variată în interpretare, povestea din spatele acestei piese scrise de A.P.Cehov descrie apusul unei lumi, respectiv lumea aristocraţiei şi în mod subsecvent, universul unor mesteşuguri (precum cel al vişinilor), deprinderi şi bune practici de politeţe şi convieţuire.
O nouă ediţie a Festivalului de Featru de la Buzău este în desfăşurare, zilele acestea, la Teatrul George Ciprian. Până sâmbătă, 18 iunie, în fiecare zi, de la ora 19.00, sunt programate spectacole ale unor mari teatre din ţară.
Andrei Măjeri, unul dintre cei mai importanţi regizori ai tinerei generaţii, montează un spectacol unic în România, la Teatrul „Mihai Eminescu ” din Botoşani. Se numeşte ”Eroine” şi se bazează pe o serie de scrisori ale celebrului poet latin Ovidius, exilat la Tomis.
Am copilărit alături de sora mea mai mare care mergea an de an la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, başca mai aducea şi premii. În camera pe care o împărţeam cu ea, aveam un poster mare cu Mihai Eminescu, poster pe care Mari îl adusese de la un eveniment naţional.
Victor Rebengiuc a anunţat că se retrage din viaţa publică, după rolul tatălui, din spectacolul cu acelaşi nume de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu, pe scena Teatrului Bulandra din Capitală.
În această perioadă se desfăşoară în Baia Mare cea de-a 28 –a ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului “ATELIER”. Vor avea loc spectacole de teatru-dans, teatru-gestual sau teatru în spaţii neconvenţionale, precum şi spectacole de circ contemporan sau instalaţii umane.
Anul acesta, la cea de a 13-a sa ediţie, Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova s-a gândit să se joace cu vorbele în engleză şi şi-a ales deviza: There is a WILL, so there is a way. Cu alte cuvinte, dacă Shakespeare e, nimic nu e imposibil!
După Lecţia de Eugène Ionesco, spectacol montat în plină pandemie pe scena Teatrului Nottara, regizorul Felix Alexa revine cu o nouă montare, de data aceasta din zona comediei negre cu accente de dramă psihologică, marca bine-cunoscutului dramaturg catalan, Jordi Galcerán: Cancún.
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara prezintă luni, 6 iunie, ora 20:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, spectacolul de teatru „Tragedia omului”. Text în versiunea lui Silviu Purcărete şi ViskyAndrás, regia poartă semnătura lui Silviu Purcărete, iar scenografia a fost realizată de Dragoş Buhagiar.
Primele amintiri ale Anei Ularu sunt din timpul evenimentelor din Decembrie ’89, când „oamenii s-au întors împotriva oamenilor“. Abia mai târziu, prin cinematografie, ea a înţeles cu adevărat ce s-a întâmplat atunci.
Şerban Pavlu ia atitudine şi mărturiseşte că este solidar cu Viorica Vodă. În acest sens, actorul continuă sera destăinuirilor începute de actriţă pe scena premiilor Gopo şi denunţă abuzurile la care sunt supuse colegele sale de breaslă.
Protagoniştii operei „Pescuitorii de perle“ de George Bizet au oferit sâmbătă seara, 21 mai, o surpriză de proporţii pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard” din Galaţi. La finalul piesei, interpreţii rolurilor principale şi-au unit destinele şi în viata reală, ca o continuare a scenariului din piesă.
Pe Şerban Pavlu, l-am văzut recent în producţia HBO „Ruxx”, dar şi în premiera „Cină cu prieteni” de la Teatrul Bulandra, unde joacă de 25 de ani. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, actorul spune că în teatrul românesc este necesară o reformă.
La 21 mai, este sărbătorită ziua Constanţei, iar Primăria oraşului a pregătit multe surprize pentru weekendul următor: sport, teatru, muzică, expoziţii. Patru clădiri emblematice ale Constanţei vor fi iluminate arhitectural.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi organizează o nouă ediţie a Galei Culturii, unde vor fi răsplătite eforturile celor care au promovat cultura şi au protejat patrimoniul istoric şi cultural al Galaţiului.
Opera Naţională Bucureşti face un pas în direcţia susţinerii colegilor artişti din zona teatrală care organizează producţii independente şi se pune la dispoziţia acestora în cadrul programului „Lovitură de teatru la Operă”. Demersul vizează atragerea publicului iubitor de teatru sau al celui care nu este încă familiarizat cu proiectele ONB.
Buzăul este pe cale să devină unul dintre puţinele oraşe cu două teatre, la o populaţie de sub 130.000 de locuitori. Primăria a lansat proiectul înfiinţării unui teatru municipal, însă argumentele invocate i-au indignat pe angajaţii teatrului „George Ciprian”, deja existent.
Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 şi este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare.
Răsfoind cu ajutorul soţiei (fiind, se ştie, nevăzător) capitolul Corespondenţe din „Jurnalul unui personaj controversat”, am constatat că lipseşte (eroare, fireşte, a redactorului de carte) epistola semnată de Emil Cioran, epistolă la care ţin foarte mult, în urma vizitei la celebrul filosof acasă, în mansarda blocului lângă Teatrul Odeon, unde acesta locuia ca un student.
După o pauză de doi ani, Târgovişte va deveni, din nou, capitala internaţională a teatrului de stradă. În perioada 10-19 iunie se va desfăşura Festivalul BABEL - Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului, aflat la ediţia a X-a.
Carmen Şatran, tânăra condamnată la 19 ani şi opt luni de închisoare pentru crima de la Medicină din Timişoara, rămâne în închisoare, deşi Judecătoria Gherla a decis, în primă instanţă, că tânăra poate fi eliberată condiţionat.