
Tăcerea complice
Nu m-aş fi gîndit că există aşa o relaţie terifiantă între mentalitatea publică şi factorii decidenţi. Şi uite că există totuşi, şi încă cum!
Nu m-aş fi gîndit că există aşa o relaţie terifiantă între mentalitatea publică şi factorii decidenţi. Şi uite că există totuşi, şi încă cum!
Ieri fusese a 145-a aniversare a lui Constantin Brâncuşi; poimîine, scriitorul maghiar Ádám Bodor va împlini 85 de ani.
Prinţesa Haya a Dubaiului i-a plătit iubitului ei, un fost soldat britanic care i-a fost şi bodyguard, peste 1,3 milioane de euro pentru ca acesta să păstreze tăcerea asupra relaţiei lor. Pe lângă bani, prinţesa i-a oferit lui Russell Flowers cadouri de lux, printre care un ceas de 13.500 de euro şi o armă de epocă, în valoare de 56.000 de euro.
Un consilier judeţean a dat detalii în şedinţa forului deliberativ judeţean din Brăila despre agresarea unei asistente medicale şi presiunile la care au fost supuse aceasta şi alte colege asistente pentru a nu spune nimic despre cele întâmplate.
Acum este momentul să taci. Rămâi locului, în iureşul creat de zgomote, dar cu tăcerea ta. Nu-ţi băga dopuri în urechi, nu te ascunde (n-ai unde să te ascunzi), nu te fofila, trebuie doar să taci.
Viorica Dăncilă - prima femeie care ocupă funcţia de premier în România - a răspuns cu o tăcere panicată şi cu o fugă strategică din faţa microfoanelor la o întrebare normală pusă de un jurnalist în ziua comemorării a trei ani de la tragedia din clubul Colectiv: „Ce le transmiteţi răniţilor şi victimelor din Colectiv?”
Europarlamentarul Cătălin Ivan a trimis, luni, socialiştilor europeni o solicitare privind excluderea PSD din familia politică social-democrată, precum şi demisia sa din grup începând cu data de 1 octombrie, în cazul în care nu se va lua o decizie legată de protestele care au avut loc în 10 august la Bucureşti, Mai mult, Ivan precizează că „tăcerea“ ar fi o susţinere a regimului Dragnea.
Circa 3.000 de clujeni au participat, duminică seara, timp de mai bine de trei ore, la un marş de protest faţă de Legile Justiţiei. După ce au asistat la o slujbă de comemorare a Regelui Mihai I, protestatarii au mărşăluit spre cartierul Mănăştur, iar de acolo s-au întors în centru.
O sărbătoare hindusă numită Nyepi este ţinută în fiecare an, în luna martie, în Indonezia. Potrivit tradiţiei hinduse, manifestaţia marchează începutul Noului An şi se celebrează prin tăcere. În Bali se respectă cu stricteţe această regulă încălcată în restul insulelor indoneziene.
Unul dintre discursurile de la TEDxCluj care au devenit virale pe Internet şi care au fost intens aplaudate a fost cel al Melaniei Medeleanu. A vorbit despre experienţele care au ajutat-o să-şi dea seama că poate fi o voce şi că poate realiza lucruri minunate. A mai vorbit despre munca cu copii şi despre momentele când soarta te lasă fără grai.
Studenţii din UBB, cea mai mare din ţară, anunţă, printr-un comunicat, că dezaprobă şi condamnă modificările legislaţiei penale. Conducerea organizaţiei studenţeşti (OSUBB) îi încurajează pe toţi tinerii să ia atitudine.
Una dintre piesele mai puţin cunoscute ale dramaturgului D.R. Popescu se intitulează Mai suna-vei dulce corn sau Omul de cenuşă şi a fost dedicată profesorului Octavian Fodor. Gastroenterolog renumit, multă vreme rector al Institutului de Medicină şi Farmacie din Cluj.
Duminică seara, România îşi trăgea sufletul, e vară, e sfârşit de august. Într-un studio de televiziune, jurnalistul Mălin Bot se uită în ochii fiului lui Dumitru Tinu, Andrei, şi îl întreabă: Nu vă deranjează că PSD este condus de un condamnat penal? Tânărul pesedist priveşte senin, candid, neperturbat în sinele său, şi răspunde: Nu mă deranjează deloc! Dimpotrivă, i-am dat votul meu de încredere!
Cu regularitate, în spaţiul public românesc apar atacuri la tăcerea preşedintelui ţării. De ce nu spune ceva, se întreabă comentatorii? Nu ştie el oare că noi l-am ales şi tot noi avem puterea să-l dăm jos? Ce aşteaptă? Într-un timp al zgomotului perpetuu, ce semnificaţie are acestă tăcere?
E bine să nu fii surprins în viaţă. Să te pregăteşti pentru toate. Să nu rămâi blocat, cu sprânceana ridicată. Mie mi s-a întâmplat asta, când am ascultat răspunsul doamnei ministru Lipă la întrebarea: „Aţi fost vreodată lovită în carieră, doamna ministru?”.
După mai bine de un an de „prezidenţiat”, opinia publică continuă să se împartă în două tabere: cei care sunt mulţumiţi de tăcerea preşedintelui în spaţiul public şi cei care îi reproşează tăcerea. Totuşi, preşedintele recuperează. Liberalii o vor simţi pe pielea lor. Preşedintele are răbdarea unui şarpe boa, iar liberalii sunt numai buni pentru şcoala politică de Bucureşti de care are nevoie preşedintele.
O aplicaţie pe telefon - ce bine ar fi fost dacă ar fi fost un om - îi întreabă pe bolnavii de cancer cum se simt. La zeci de kilometri distanţă, cineva prelucrează răspunsurile a zeci de bolnavi în a căror minte se duce o luptă pe viaţă şi pe moarte, între neputinţa trupului stors de durere şi dorinţa sufletului de a auzi o vorbă bună. Nu despre boală.
După ce în mai multe oraşe din ţară au fost organizate ieri seară proteste la care au participat mii de oameni, municipiul Satu Mare se alătură demersului început prin organizarea a două proteste paşnice. Primul va avea loc azi, iar al doilea este programat mâine. Evenimentele au fost făcute publice pe o reţea de socializare. „Tăcerea ucide! Hai în stradă!” este mesajul transmis de tinerii sătmăreni pe Facebook
Faptele noastre au consecinţe nebănuite. Tăiem păduri să ne încălzim iarna şi flămânzim vara, de la inundaţii sau secetă. Alegem un om politic să scăpăm de altul şi omul ne încalecă şi mai rău.
Ministerul de Interne se ascunde în spatele anchetei procurorilor pentru a explica tăcerea ministrului Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a demnitarului. Oficialii MAI invocă o lege pe care nu s-au sinchisit să o respecte în nenumărate alte cazuri, cum ar fi cel la poliţistului Gheorghe Ionescu, spulberat cu maşina de un şofer turc.
Un poliţist aflat în timpul serviciului a murit, iar instituţiile publice de la noi suferă de o tăcere mormântală. Un oficial de rang înalt doarme în timpul unei întâlniri de politică externă şi Preşedintele tace. O tăcere sumbră înconjoară marile instituţii publice de la noi, inclusiv locvacele premier a fost pus pe „amortizor” de către şeful său de partid. Care e legătura?
Geniul poetic al lui Lucian Blaga ascunde şi un secret: filosoful nu a reuşit să vorbească până la vârsta de 4 ani. Micul Lucian îi înţelegea pe cei din jur, însă avea o problemă în a se exprima, deşi nu suferea de nicio boală. Abia la vârsta de 4 ani a spus primele cuvinte, în faţa mamei sale.
Ce le-aş spune românilor dacă le-aş fi preşedinte? Dar ce nu le-aş spune! Le-aş descrie starea naţiunii. Le-aş detalia că poziţia strategică a ţării nu e deloc străină de istoria ei. Care trebuie deci asumată integral!
Trupa Taxi a lansat un nou videoclip, „Joc periculos“, material care are la bază o piesă nouă, despre momentele în care tăcerile duc la distrugerea vieţii de cuplu. Protagoniştii clipului formează un cuplu şi în viaţa reală, astfel că trăirile celor doi au fost cu atât mai reale.
Deconspirarea succesivă a mai multor „băieţi deştepţi” şi „fetiţe isteţe” le-a inspirat comentatorilor metafora efectului domino. Metafora este plastică şi pune accentul pe succesiunea evenimentelor, care încep cu punerea sub urmărire şi se încheie cu decizia definitivă a Judecătorului. Metafora are şi o limită, un neajuns.
Şocul acestor zile vine de la Traian Băsescu, nu de la Elena Udrea. Tăcerea lui este absolut asurzitoare, grosolană. Elena Udrea nu ar fi existat niciodată ca om politic, dacă nu ar fi fost ambiţia lui Traian Băsescu de a o impune cu forţa împotriva tuturor evidenţelor. Că şi-a dorit şi Elena Udrea, e limpede. Dar putea să îşi dorească mult şi bine, dacă nu dorea domnul Preşedinte.
Liderii celor 3 partide, PLDM, PDM şi PL, care negociază formarea noii coaliţii de guvernare, s-au convocat în şedinţe zilele trecute, transmite IPN.
La doar câteva zile după ce a rostit discursul de învestitură pe care mai toată lumea l-a calificat a fi fost unul bun şi în conformitate cu atribuţiile şi cu specificul funcţiei prezidenţiale, domnului Klaus Iohannis i-a fost reproşată tăcerea. Absenţa apetitului pentru comunicare.
Tehnologia modernă ne captează atât de mult atenţia, încât am devenit incapabili să mai avem conversaţii reale. Fără să facă prea mari eforturi, un fotograf englez a surprins pe stradă oameni absorbiţi de telefoanele „inteligente“.
Românii au dreptul la o informare corectă pe marginea unui subiect menţinut în mod ridicol de PSD. Este motivul pentru care instituţia Preşedinţiei trebuie să comunice oficial, conform obligaţiei legale, adevărul în legătură cu imaginata vizită de la Vila Lac 3 a lui Klaus Iohannis, invocată de premierul Victor Ponta.