Stiri despre sunniti

  44 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • DOCUMENTE Cum au contribuit americanii la naşterea Statului Islamic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  DOCUMENTE Cum au contribuit americanii la naşterea Statului Islamic

  Vă invit să citiţi, în premieră pentru România, un document care vă va surprinde şi, sper, vă va oferi un subiect de meditaţie. Este vorba despre descrierea unei operaţiuni clasice de tip „false flag“, concepută de militarii americani pentru a aduce pe scena Orientului Apropiat o entitate cu totul nouă care să justifice mişcări, asamblaje, alianţe şi chemări la acţiune pentru distrugerea unei imagini în oglinzile mişcătoare ale deşerturilor.

 • Ce
se-ntâmplă la Riad?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce se-ntâmplă la Riad?

  În presa de la noi au apărut recent ştiri despre Arabia Saudită în care era vorba despre acordarea cetăţeniei unui robot sau despre arestarea mai multor prinţi şi miniştri, acuzaţi de corupţie. Am fost zilele trecute la Riad şi am văzut cu totul altceva decât progres tehnologic (sau civic?) şi guvernare curate.

 • Izolarea Qatarului, posibil semnal al marii ofensive sunnite împotriva Iranului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Izolarea Qatarului, posibil semnal al marii ofensive sunnite împotriva Iranului

  Dincolo de acuze sau ştiri senzaţionaliste lansate ca tot atâtea perdele de fum, mizele acestei cele mai grave crize politice din zona Golfului, cea care se poate transforma oricând într-una militară, sunt o serie de motivaţii enorme. De importanţă geostrategică şi care implică jucători majori şi care, într-o situaţie-limită, pot duce la confruntări deschise de mare intensitate.

 • Frici orientale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frici orientale

  Am fost, în primele zile din 2017, la Ierusalim, Ramallah şi Amman, într-o misiune a comisiei de afaceri externe a PE. Interlocutori ne-au fost miniştri şi parlamentari israelieni, palestinieni şi iordanieni. Ce am constatat e că fricile lor sunt, în parte, şi ale noastre, ale europenilor.

 • Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran pot afecta şi mai mult piaţa petrolului. Ţiţeiul s-a scumpit pe burse după problemele dintre cei doi exportatori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran pot afecta şi mai mult piaţa petrolului. Ţiţeiul s-a scumpit pe burse după problemele dintre cei doi exportatori

  Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, doi dintre cei mai mari exportatori de ţiţei din lume, pot afecta eforturile de calmare a pieţei petrolului, scrie Wall Street Journal. Ţiţeiul s-a scumpit cu 3% luni, dar investitorii se aşteaptă ca Iranul să „inunde“ lumea cu petrol după ridicarea sancţiunilor privind programul său nuclear.

 • Care sunt diferenţele dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi? În Siria, sunniţii luptă de partea rebelilor, în vreme ce şiiţi îl favorizează pe Bashar al-Assad
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care sunt diferenţele dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi? În Siria, sunniţii luptă de partea rebelilor, în vreme ce şiiţi îl favorizează pe Bashar al-Assad

  Conflictul dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi se întinde pe secole întregi, începând cu moartea profetului Mohamed, în secolul al VII-lea. Însă acest conflict a ajuns din nou în lumina reflectoarelor, ciocnirile dintre cele două ramuri ale islamului intensificându-se pe fondul războiului civil din Siria.

 • Teroriştii din Statul Islamic lansează ameninţări la adresa celor din Hamas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teroriştii din Statul Islamic lansează ameninţări la adresa celor din Hamas

  Organizaţia teroristă Statul Islamic (sunnită) a lansat o ameninţare, marţi seară, la adresa unei alte organizaţii teroriste, Hamas (şiită), susţinând că va face tot posibilul pentru a o înlocui în Fâşia Gază, motivul fiind lipsa rigorii a celei din urmă în aplicarea normelor islamului.

 • Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane

  La 30 iunie 2014, gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) anunţa că îşi schimbă numele în „Statul Islamic” (SI) şi proclama un „califat” într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în Diyala, în estul Irakului. La un an de la acel moment, jihadiştii din această organizaţie sunt implicaţi în conflicte armate care au loc în cel puţin şapte state.

 • Statul Islamic câştigă războiul. Teroriştii nu vor fi învinşi decât cu ajutorul trupelor terestre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul Islamic câştigă războiul. Teroriştii nu vor fi învinşi decât cu ajutorul trupelor terestre

  Au trecut nouă luni de când Barack Obama a stabilit politica „dezbină şi distruge“ privind Statul Islamic (SI). De atunci, în ciuda loviturilor aeriene zilnice, a antrenamentului din ce în ce mai dur al trupelor irakiene şi a coaliţiei de 60 de naţiuni care încearcă să-i distrugă, gruparea a avut mai multe victorii stabile, şi în Siria şi în Irak. Dacă ne punem întrebarea dacă SI câştigă, răspunsul din prezent este, fără îndoială că da.

 • Carnaj în Ramadi: sute de cadavre zac pe străzile oraşului cucerit de Statul Islamic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Carnaj în Ramadi: sute de cadavre zac pe străzile oraşului cucerit de Statul Islamic

  Cadavre mutilate umplu străzile oraşului irakian Ramadi, după ce militanţii Statului Islamic au ucis în masă forţele de securitate irakiene, dar şi civili, în timpul cuceririi oraşului strategic. Se pare că peste 500 de persoane ar fi fost ucise în luptele din ultimele zile, care au culminat cu victoria teroriştilor, anunţă un purtător de cuvânt al Guvernului din Irak.

 • Arabia de Sud în
faţa propriei istorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arabia de Sud în faţa propriei istorii

  Intervenţia din Yemen a  coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită reprezintă apogeul crizei yemenite întinse pe o perioadă de timp mai mare decât ne-am putea  închipui, îcepută altfel încă din 1990, atunci când Yemenul de Nord se unifica cu Yemenul de Sud.

 • Yemen, pivotul geopolitic iranian de la
periferia Golfului Persic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yemen, pivotul geopolitic iranian de la periferia Golfului Persic

  Istoria modernă a Yemenului este una destul de complicată şi aproape mai mereu marcată de puternice violenţe generate atât pe plan intern ca efecte ale incapacităţii de guvernare, cât şi pe plan extern, prin prisma diferitelor interese ale actorilor regionali.

 • Un nou stat islamic în Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un nou stat islamic în Orientul Mijlociu

  Noul Stat Islamic, apărut în Orientul Mijlociu, nu ar fi fost posibil fără largul concurs al şeicilor suniţi. La 29 iunie, Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) a anunţat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman.

 • Andrei Manolescu: Jihadiştii din Occident
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Manolescu: Jihadiştii din Occident

  Mişcarea ISIS din nordul Irakului stîrneşte tot mai multă îngrijorare în presa Occidentală şi printre analiştii militari şi de securitate, în special pentru că se pare că reuşeşte să atragă voluntari chiar din ţările Occidentale.

 • Profilul grupării SIIL şi
implicaţiile sale în regiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profilul grupării SIIL şi implicaţiile sale în regiune

  Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

 • Arabia Saudită a
decis interzicerea a 50 de prenume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arabia Saudită a decis interzicerea a 50 de prenume

  Autorităţile din Arabia saudită au luat marţi o nouă decizie cu privire la prenumele care pot fi alese de viitorii părinţi din acest stat. 51 de nume se află pe lista numelor de botez interzise de Ministerul de Interne, majoritatea având legătură cu religia sau cultura din statul musulman.

Modifică Setările