
Machiavelli al lui Ceauşescu revine cu „Adevărul“
Adevărul vă oferă Volumul II al Memoriilor lui Ştefan Andrei: „Jurnalul din închisoare“ în data de 20 februarie, la pretul special de 14,99 lei.
Adevărul vă oferă Volumul II al Memoriilor lui Ştefan Andrei: „Jurnalul din închisoare“ în data de 20 februarie, la pretul special de 14,99 lei.
Însemnările lui Ştefan Andrei din închisoare reîntregeasc în special informaţiile despre evenimentele din 1989 şi din următorii ani când noua putere a efectuat primii paşi spre consolidare
Arestarea tuturor celor care au ocupat funcţii importante în regimul socialist-totalitar, condamnările în masă cu acuze şocante ca genocid şi subminarea economiei naţionale, perversitatea unora dintre vechii deveniţi noii lideri democraţi, manipularea opiniei publice au contribuit la marcarea principalelor evenimente din istoria noastră naţională.
"Jurnal din închisoare", de Ştefan Andrei, a fost lansat sâmbătă, la Bookfest, de Adrian Năstase şi de Ion Cristoiu. Această carte a fost insert al ziarului Adevărul pe 31 mai.
Adevărul vă oferă, în data de marţi, 31 mai, volumul I al memoriilor lui Ştefan Andrei: „Jurnalul din închisoare“. Ştefan Andrei a fost ministrul de externe al României între anii 1978 şi 1985 şi apropiat al lui Nicolae Ceauşescu. În „Jurnalul din închisoare“, Andrei vorbeşte despre anii pe care i-a petrecut în închisoare după Revoluţia din 1989.
În timp ce populaţia României trăia în frig şi întuneric şi pâinea de toate zilele se dădea la cartelă, Nicolae Ceauşescu acorda ajutoare financiare exorbitante altor ţări pentru scopurile politice.
În interviul de mărimea unei cărţi luat de Constantin Iftime şi publicat în 1992 sub titlul „Ion Cristoiu prin infernul contemporan“, îmi amintesc la un moment dat de experienţa care a fost pentru mine, ca ziarist călare pe două regimuri – cel comunist şi cel postdecembrist – participarea la prima şedinţă a ceea ce s-a numit Procesul CPEx:
Interviul cu Ştefan Andrei ( 29 martie 1931 – 31 august 2014) pe care l-am înregistrat cu mulţi ani în urmă, se constituie într-un efort de recuperare a memoriei celor implicaţi în mod direct în evenimentele acelor ani, în lupta dintre oficialităţile României socialiste şi cei care au ales să trăiască liber şi demn. Fostul ministru de externe al RSR ne oferă, totodată, şi o serie de informaţii din culisele „puterii” de la Bucureşti.
Poate lumea a uitat-o, dar Violeta Andrei a fost una din cele mai frumoase actriţe din „epoca de aur“. Chiar dacă nu a fost asociată cu un mare rol, cu care să poată fi acum identificată, chipul Violetei Andrei a putut fi văzut de spectatori în numeroase pelicule din acea vreme. Pe 31 august 2014, moartea a despărţit-o de soţul ei, Ştefan Andrei, ministrul de externe al lui Ceauşescu. Azi, 29 martie, actriţa împlineşte 75 de ani. La mulţi ani!
Ştefan Andrei a promovat interesele lui Nicolae Ceauşescu pe toate continentele, din Washington până-n deşertul african. A fost ministru de Externe şi unul dintre oamenii de încredere ai dictatorului – printre puţinii demnitari care ajunseseră la şcoală şi în timpul orelor de curs, nu doar în vizite
Multe au fost pricinile pentru care România lui Nicolae Ceauşescu intrat în conflict cu Ţarii de la Kremlin, care erau primii secretari ai C.C. al P.C.U.S.
Producătorul de automobile Oltcit, actuala fabrică Ford România de la Craiova, împlineşte astăzi 39 de ani de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën.
Îi putem numi canaliile din jurul Ceauşeştilor, primii adulatori, subordonaţii unei dictaturi cu două feţe: Nicolae şi Elena Ceauşescu. Sunt cei care au construit soclul unor lideri prea alienaţi ca să mai înţeleagă ceva din ţara pe care o conduceau. O să-i numim „Apostolii Epocii de Aur“ şi o să vi-i arătăm dezgoliţi, în plinătatea slugărniciei care i-a ţinut în viaţă şi în putere. În fiecare săptămână, în „Weekend Adevărul“.
Începând din luna noiembrie a anului 1980, Richard Cummings a fost, o perioadă destul de îndelungată, şef al Serviciului de Protecţie (Chief of Security) al complexului Europa liberă-Libertatea.
Am privit cu uimire şi dezamăgire la nerozia manifestată de unele instituţii mass-media româneşti cu ocazia decesului fostului demnitar comunist Ştefan Andrei. Prezentat ca ”diplomat”, ”fost ministru de externe al României”, politrucul Ştefan Andrei, unul dintre cei mai loiali şi eficienţi slujitori ai regimului criminal Nicolae Ceauşescu, este răsplătit post-mortem cu onoruri pe care nu le merită.
-Mai lasã-mã sã dorm un ceas! – ultima rugãminte pe lumea asta adresatã soţiei, duminicã 31 august 2014, la ora 11.00 dimineaţa.
Fostul ministru de Externe Ştefan Andrei a murit duminică după-amiază. A fost unul dintre cei mai influenţi demnitari comunişti, iar după Revoluţie a ajuns după gratii pentru „genocid“. Atunci, Adrian Păunescu i-a dedicat poezia timpurilor revanşarde.
Ştefan Andrei a murit dumincă seară la vârsta de 83 de ani, la reşedinţa sa din Snagov. Pe 21 octombrie 2011, la doar o zi după moartea dictatorului libian Muammar Gaddafi, fostul ministru de Externe al României a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul”, despre relaţiile dintre România lui Ceauşescu şi Libia lui Gaddafi.
Ştefan Andrei a murit duminică seară, la reşedinţa sa din Snagov. Fost ministru de Externe al României s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. În ianuarie 2014, Ştefan Andrei a povestit, la Adevărul Live, cum a văzut el comunismul şi a vorbit despre modul în care s-a adaptat la noile schimbări după căderea în dizgraţie a regimului.
Ştefan Andrei, fost politician comunist şi fost ministru de Externe în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, a murit aseară, la reşedinţa sa din Snagov. Trupul neînsufleţit al diplomatului va fi depus la capela din Snagov. Adevărul.ro a redifuzat ultimul interviu acordat de fostul ministru de Externe.
Adevărul Live vă propune o nouă incursiune în zorii noii democraţii româneşti, avându-l ghid de această dată pe Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, şi care, alături de alţi foşti lideri ai unui regim astăzi dezavuat aproape total, a trebuit să suporte şi el noile schimbări.
Mărturisesc că am închis cartea „Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc” scrisă de Ştefan Andrei şi apărută în 2013 la editura Adevărul cu un persistent sentiment de insatisfacţie.
Reiau azi, aici, în rubrica găzduită de generoasa platformă de bloguri o însemnare – omagiu cuprinsă de autor în cartea recent apărută la Editura Adevărul ,,Din frac în zeghe’’ sub semnătura lui Ştefan Andrei – el este Europeanul – de care mă leagă o prietenie de peste o jumătate de veac.
Astăzi, la standul „Adevărul”, de la Târgul de carte Gaudeamus, în prezenţa celor patru autori, a fost lansată Trilogia Ceauşescu, care cuprinde un film şi două cărţi.
Astăzi începe Târgul de Carte Gaudeamus, găzduit la Romexpo şi se încheie pe 24 noiembrie. Grigore Cartianu, Lavinia Betea şi Ştefan Andrei au lansat doua cărti şi un film despre moartea soţilor Ceauşescu, cărti prezentate la Adevărul Live.
Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României înainte de 1989, este probabil omul cel mai avizat să vorbească despre relaţiile dintre România lui Ceauşescu şi Libia lui Gaddafi.
Fost ministru de externe în timpul lui Nicolae Ceauşescu, Andrei Ştefan, a declarat că fostul dictator visa să ajungă "un Stalin al României".