Stiri despre statele unite ale europei

  17 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cât de mult susţin europenii Statele
Unite ale Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de mult susţin europenii Statele Unite ale Europei

  Conceptul Statele Unite ale Europei, evocat recent de liderul social-democrat Martin Schulz, se bucură de cel mai mare sprijin în Germania şi Franţa şi nu entuziasmează deloc în Marea Britanie, care se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană, arată un sondaj YouGov.

 • Începutul construirii instituţionale a Statelor Unite ale Europei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Începutul construirii instituţionale a Statelor Unite ale Europei?

  Asta pare să se întâmple acum în cazul în care propunerile din noul Plan Juncker, cel prezentat ieri la Strasbourg, vor începe să fie cu adevărat implementate. Sunt aici câteva elemente de consolidare şi centralizare a proiectului european, de mult anunţate ca fiind dorite de grupul de state din „nucleul dur“ în ideea de a oferi din ce în ce mai multă putere reală şi instrumente concrete de acţiune structurilor instituţionale europene.

 • Proiectul federalist european, între Winston Churchill şi Guy Verhofstadt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Proiectul federalist european, între Winston Churchill şi Guy Verhofstadt

  În acest moment în care britanicii s-au angajat ferm pe drumul ieşirii din UE, cu consecinţe neprevăzute economice şi sociale, dar şi cu perspectiva fărâmiţării propriei lor ţări, apar proiecte interesante privind renaşteria „ideii europene”. Să vedem care poate fi soarta unui proiect european mai vechi: federalismul.

 • Corespondenţă de la Bruxelles. Statele Unite ale Europei? Cum se va schimba Uniunea Europeană după Brexit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corespondenţă de la Bruxelles. Statele Unite ale Europei? Cum se va schimba Uniunea Europeană după Brexit

  „Pentru a avea viitor, UE trebuie să se transforme”, acesta a fost mesajul analiştilor din cele mai influente think-tankuri de la Bruxelles către politicienii europeni după Brexit. Avântul reformator care i-a cuprins şi pe parlamentarii europeni a fost tăiat de Consiliul European care a stabilit: „nicio reformă în afara Tratatelor”, deci planul transformării UE într-un super-stat rămâne doar o idee. Cel puţin deocamdată.

 • Alba-Neagra de Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alba-Neagra de Bruxelles

  Acum euro-semnalul principal este: „trebuie să facem urgent Statele Unite ale Europei” – şi văile opiniei publice româneşti încep să răsune de: „da, să trăiţi!”

 • Statele
Unite ale Europei sau căderea în epoca pre-naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statele Unite ale Europei sau căderea în epoca pre-naţională

  În timp ce unii oficiali bruxellezi avansează ideea Statelor Unite ale Europei, bătrânul continent e mai divizat şi mai respingător ca oricând. În loc să tot propună suprastructuri în care nu se recunoaşte nimeni, proiectanţii ar face mai bine să ia seama la discriminarea cu accente rasiste care face ravagii în Uniune, la Zidul Rece care se înfiripă tot mai insidios între Estul şi Vestul UE şi la răscolirea extremistă care ia proporţii.

 • Viviane Reding vrea crearea „Statelor Unite ale Europei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viviane Reding vrea crearea „Statelor Unite ale Europei“

  O campanie pentru ca Uniunea Europeană să devină „Statele Unite ale Europei“ va fi „cea mai bună armă împotriva euroscepticilor“, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru justiţie Viviane Reding, potrivit The Daily Telegraph, citat de agerpres.ro.

 • Criza de Identitate a Uniunii Europene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza de Identitate a Uniunii Europene

  „Vechile naţiuni vor trăi în inimile oamenilor, iar dragostea pentru naţiunea europeană nu s-a născut încă, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată“ – această cugetare a filosofului politic francez Raymond Aron ar putea fi un motto pentru criza identitară cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeană.

 • José Manuel Barroso: David Cameron trebuie să accepte „viziunea lui Churchill despre Statele Unite ale Europei”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  José Manuel Barroso: David Cameron trebuie să accepte „viziunea lui Churchill despre Statele Unite ale Europei”

  Actuala generaţie de lideri europeni trebuie să reactualizeze şi să îmbrăţişeze viziunea fostul premier britanic Winston Churchill privind fundamentarea unor State Unite ale Europei, a spus José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Comentariile oficialului au fost considerate o critică la adresa actualului premier britanic David Cameron, care şi-a declarat intenţia de a organiza un referendum privind apartenenţa Regatului la UE.

 • „Grupul viitorului” pregăteşte Statele Unite ale Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Grupul viitorului” pregăteşte Statele Unite ale Europei

  Zece miniştri de externe europeni vor să transforme UE într-o federaţie pe modelul SUA, cu un preşedinte al CE ales direct şi un PE cu două camere. Miza este întărirea instituţiilor comunitare, precum Comisia şi Parlamentul European, în dauna puterii disproporţionate a şefilor de state şi de guverne.

 • ANALIZĂ: Unde se află Europa după 10 ani de la lansarea monedei unice?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANALIZĂ: Unde se află Europa după 10 ani de la lansarea monedei unice?

  Pe 1 ianuarie moneda unică europeană sărbătoreşte un deceniu de existenţă (de la introducerea fizică). Încununată cu succes, lansarea euro a îndeplinit obiectivul mitic, care concretizează procesul de integrare economică europeană (iniţiat în 1957, odată cu semnarea Tratatului de la Roma). Practic, pe 1 ianuarie 2002 visul înaintaşilor procesului de integrare economică în Europa s-a realizat („... L’Europe se fera par la

 • „Ţelul meu este Statele Unite ale Europei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Ţelul meu este Statele Unite ale Europei“

  Declaraţia îi aparţine unui politician german. Şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit recent despre necesitatea creării Statelor Unite ale Europei.