Stiri despre stat national

  14 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Kitschul Marii Uniri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kitschul Marii Uniri

  Nu pot să fiu mai adînc de acord cu specialiştii intervievaţi: logo-ul Marii Uniri este lipsit de gust. Mai bine zis, gustul nici nu intră în discuţie.

 • Victoria naţiunilor contra globalizării?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victoria naţiunilor contra globalizării?

  Rezultatele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 2016 ne obligă să ne gândim la o întrebare ce poate fi considerată chestiunea secolului XXI: cine este mai puternică, globalizarea sau naţiunea? Statul naţional este în război cu globalizarea, mai direct spus?

 • Adevărul Live. Globalizare versus Stat Naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live. Globalizare versus Stat Naţional

  Este una dintre dezbaterile importante ale momentului, impulsionată de politica protecţionistă anunţată de noua Administraţie americană, dar prezentă, chiar foarte prezentă, în spaţiul european, odată cu ridicarea în sondaje a partidelor naţionaliste.

 • Naţionalism şi globalizare în secolul XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţionalism şi globalizare în secolul XXI

  Cu siguranţă, secolul XXI va fi al statelor naţionale, înainte de a fi religios. Aş putea afirma că în anumite părţi ale planetei noastre va fi şi destul de rasist, dar înainte de orice, va fi naţionalist. Iar în zonele unde triburile nu au evoluat spre naţiune, secolul va fi mai întâi xenofob, şi religia va fi una dintre cauzele sale.

 • Eminescu şi civilizaţia occidentală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eminescu şi civilizaţia occidentală

  În opera lui Eminescu întâlnim numeroase analize despre influenţele exercitate de culturi şi civilizaţii străine asupra modernizării societăţii româneşti, o atenţie aparte fiind îndreptată spre Occident

 • Românizare şi europenizare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românizare şi europenizare

  În studiile  despre europenizare se discută doar tangenţial despre interesele, motivaţiile şi aspiraţiile societăţii româneşti de a se europeniza, despre contextele economice, sociale şi istorice interne în care se produce şi se afirmă europenizarea în România. Prioritar, este abordată europenizarea politică, fără a se da atenţie altor tipuri de europenizare – socială, culturală, economică.

 • Românii, cum au fost şi cum sunt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii, cum au fost şi cum sunt

  De-a lungul unui an am trăit experienţa de autor pe blogurile adevarul.ro publicând articole pe subiecte din gândirea românească, dar şi pe teme de actualitate. Publicarea pe blogul unui ziar a fost o oportunitate, pentru mine, de a pune în circulaţie, idei şi interpretări din lucrările mele pentru a le face accesibile publicului larg.

 • Modernitatea tendenţială, o modernitate fără oameni moderni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modernitatea tendenţială, o modernitate fără oameni moderni

  O temă mult dezbătută, controversată şi de interes pentru orice român rămâne standardul de modernitate al societăţii. Asupra acestui subiect eu propun o perspectivă având în vedere că România are o modernitate  prefigurată din contextele ei specifice derivate din istoria şi cultura proprie, dar şi din poziţia sa geopolitică

 • Statul Naţional şi sexul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul Naţional şi sexul

  Când aud comentându-se pe tema sintagmei „stat naţional”, gândul mă duce la o gaşcă de beţivani care povestesc scene din filme xxx. Ascultându-i, mă încearcă un sentiment de curiozitate amestecat cu jenă, pentru că eu consider că tot ce face omul din pornire lăuntrică nu suportă comentarii. Statul naţional, la fel ca şi sexul, îl face numai cine poate.

 • Negarea statului naţional (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Negarea statului naţional (II)

  ”Suntem conştienţi că o majoritate de două-treimi este capabilă să ignore dorinţele minorităţilor. Testul pentru România abia acum începe şi în curând vom afla dacă această putere ne-a dus mai aproape de secolul 21, dacă societatea s-a copt ca după 23 ani să ţină în frâu o majoritate de două-treimi”.

 • Negarea statului naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Negarea statului naţional

  Cu tristeţe, am observat că, în afara doamnei Corina Creţu, vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, niciunul dintre europarlamentarii români (care, altfel, par să moară continuu de grija ţării ale cărei valori le reprezintă la Bruxelles) nu a luat poziţie faţă de spusele domnului Laszlo Tokes.

 • Putin respinge ideile naționaliste și cere interzicerea partidelor regionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin respinge ideile naționaliste și cere interzicerea partidelor regionale

  Candidat la preşedinţia Rusiei, Vladimir Putin pleadează într-un nou articol cu caracter electoral pentru cultivarea patriotismului, însă respinge ideile naţionaliste şi este de părere că înfiinţarea partidelor regionale ar trebui interzisă, pentru că acest lucru poate duce la destrămarea Federaţiei Ruse.