
Noi promisiuni privind şoseaua de centură ce se construieşte de un deceniu. Când se reiau lucrările
Lucrările la şoseaua de centură a Zalăului ar putea fi reluate în primăvara anului viitor, investiţia fiind estimată la 43 milioane de euro.
Lucrările la şoseaua de centură a Zalăului ar putea fi reluate în primăvara anului viitor, investiţia fiind estimată la 43 milioane de euro.
În urmă cu zece ani, locuitorii din Zalău au fost anunţaţi că vor avea o şosea de centură. În 2010 a fost gata primul tronson, iar lucrurile s-au oprit aici. Cei care aleg să meargă pe această primă bucată de drum sunt direcţionaţi tot prin oraş. Povestea şoselei-fantomă este subiectul de azi al Campaniei „România lucrului prost făcut“.
Centura ocolitoare a oraşului Tecuci, o lucrare care trenează - absurd şi costisitor - de mai bine de cinci ani, este un exemplu concludent de lucru făcut de mântuială pe bani publici, dar cu influenţe politice notabile.
Premierul Dacian Cioloş a venit în judeţul natal însoţit de ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, consilierul de stat Proiecte economice speciale, Ionel Dancă, şi de directorul general al CNAIR, Cătălin Honor.
Segmentul de drum Bobiceşti – limita cu judeţul Dolj înseamnă peste 5 kilometri de drum imposibil pentru şoferi, viteza de rulare fiind, în medie, de cel mult 10 km/h. Consilierul judeţean Viorel Dumitrescu a propus creşterea limitei de viteză în localitate, rutieriştii spun că singura soluţie rămâne centura ocolitoare.
Astăzi, la Bacău a avut loc semnarea contractului pentru şoseaua de centură, în valoare de 393 de milioane de lei. Proiectul şoselei ocolitoare a Bacăului este vechi peste 10 ani, iar în ultimii doi licitaţia a fost blocată de contestaţii. La conferinţa din Bacău au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, reprezentanţii CNADR, dar şi ai companiei Eko Inşaat Ve Tic As.
Şoferii vor avea parte de blocaje din cauza unor lucrări de canalizare. Timpul de traversare a şoselei ocolitoare a Aradului va fi mult mai mare decât până acum.
Proiectul finanţat din fonduri ISPA are un termen de garanţie de patru ani, dar primele cratere au apărut după mai puţin de o lună de la inaugurare.
Autorităţile locale şi judeţene nu au găsit un teren pe care să îl dea Armatei în schimbul poligonului pe care urmează să treacă centura. Lucrările la primul tronson al şoselei ocolitoare vor fi definitivate până la sfârşitul acestei luni. Construcţia celui de-al doilea tronson va începe doar anul viitor.