Stiri despre soliman

  12 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum arată cel mai vechi document scris în limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum arată cel mai vechi document scris în limba română

  Cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită la 31 august, Arhivele Naţionale ale României a publicat cel mai vechi document scris în limba română, cu caractere chirilice, care s-a păstrat în arhive.

 • Mircea cel Bătrân şi implicarea sa în lupta pentru succesiunea la tronul Imperiul Otoman -  cum a atras domnitorul mânia fiului lui Baiazid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea cel Bătrân şi implicarea sa în lupta pentru succesiunea la tronul Imperiul Otoman -  cum a atras domnitorul mânia fiului lui Baiazid

  Politica dusă de către domnitorul Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân a realizat un fapt unic în istoria sud-estului Europei, un sultan turc să fie aşezat pe tron cu sprijinul direct şi eficient al unui conducător român. Chiar dacă succesul a fost de scurtă durată, cronicarii turci au remarcat imediat noua schimbare, imputându-i lui Musa faptul că „nu s-a mai luptat cu ghiaurii“.

 • Ce are premierul Erdoğan cu serialul Suleyman?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce are premierul Erdoğan cu serialul Suleyman?

  Văzută de la Bucureşti, „afuriseala” serialului turcesc „Muhtesem Yüzyil” – titlul românesc: „Suleyman Magnificul, sub domnia iubirii” – de către administraţia condusă de Recep Tayyip Erdoğanpare un gest cât se poate de absurd şi de neînţeles în contextul în care concernul Doğan Holding, cel care deţine la noi Kanal D, creează un produs turcesc de succes în toată Europa.

 • Sultanul Suleyman, dincolo de legende şi închipuiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sultanul Suleyman, dincolo de legende şi închipuiri

  Süleyman I, supranumit Kânûnî („Legislatorul”), cunoscut în lumea creştină ca Soliman „Magnificul”, a fost unul dintre puţinii sultani otomani care a urcat pe tron fără vărsare de sânge, fiind unicul fiu supravieţuitor al lui Selim I. Domnia sa impresionantă (1520-1566) a marcat apogeul Imperiului Otoman.

 • Dezbatere Historia: Suleyman Magnificul, ce nu aţi văzut în film. Adevărata faţă a Roxelanei şi influenţa haremului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Suleyman Magnificul, ce nu aţi văzut în film. Adevărata faţă a Roxelanei şi influenţa haremului

  Care au fost relaţiile lui Suleyman cu Ţările Române, ce se întâmpla în haremul sultanului, care sunt falsurile istorice promovate în serialul „Suleyman Magnificul – sub domnia Iubirii” sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspuns, în cadrul dezbaterii Historia de la ora 11.00, antropologul Alexandru Bălăşescu şi istoricul Radu Dipratu.

 • Unde se află inima lui Suleyman Magnificul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde se află inima lui Suleyman Magnificul?

  La finele lui septemrbie 2013 o echipă de cercetători maghiari va publica un raport privind locul unde s-ar putea afla inima unuia dintre cei mai faimoşi sultani otomani. Dar de ce este atât de important să se rezolve enigma?

 • Haremul, de la mitul plăcerilor sexuale la regulile stricte din Palatul Sultanilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Haremul, de la mitul plăcerilor sexuale la regulile stricte din Palatul Sultanilor

  Acest cuvânt, care în arabă înseamnă loc interzis, a ajuns să fie sinonim cu tot felul de imagini care fluctuează de la un paradis al păcerilor carnale, la o închisoare a femeilor ajunse pe mâna otomanilor sau a arabilor.  Ce este adevărat şi ce nu din poveştile fanteziste ţesute în jurul acestei instituţii, dar şi parte a locuinţelor musulmane, rămâne de văzut.

 • Suleyman Magnificul a fost cu adevărat un cuceritor sau un sultan de rând?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suleyman Magnificul a fost cu adevărat un cuceritor sau un sultan de rând?

  Soliman I (în turcă: Süleyman) a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman şi a domnit între anii 1520-1566. Cu 46 de ani de domnie, este unul dintre suveranii care au ocupat tronul pentru o perioadă lungă de timp. În Orient acesta este cunoscut sub numele de Soliman Magnificul, dar şi ca Legislatoraul (în turcă: Kanuni), datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman.

 • Cum a cucerit Suleyman Magnificul insula Rhodos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a cucerit Suleyman Magnificul insula Rhodos

  Otomanii asediază pentru prima dată insula Rhodos în 1480, în timpul lui Mehmet al II-lea. Cavalerii Ioaniţi, care conduceau insula grecească de la sfârşitul secolului al XIII-lea, după pierderea Accrei, au reuşit atunci să facă faţă armatei otomane, dar ştiau că această victorie nu poate fi decât una temporară.

 • Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman

  Deşi conducerea Imperiului Otoman era clar dominată de bărbaţi, a existat o femeie în istoria sa care a sfidat această regulă, reuşind să îşi croiască drum în cercul sultanului şi ajungând să-l influenţeze decisiv. Această femeie se numea Roxelana.

 • VIDEO Serialul „Suleyman Magnificul”, la testul istoricilor: „Cadânele nu purtau haine de inspiraţie veneţiană”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Serialul „Suleyman Magnificul”, la testul istoricilor: „Cadânele nu purtau haine de inspiraţie veneţiană”

  Succesul telenovelei despre cel mai important sultan otoman îi face pe istorici să explice că între viaţa personajului ficţional şi cel real există diferenţe majore. „Suleyman Magnificul”, serialul despre cel mai important sultan al Imperiului Otoman, a tulburat Turcia, Orientul Mijlociu şi a devenit, în mai puţin de un an, un fenomen în toată zona balcanică, inclusiv în România.

Modifică Setările