
Corina Creţu şi Mihai Tudose vor face parte din grupul social-democraţilor din Parlamentul European
Corina Creţu şi Mihai Tudose vor face parte din grupul social-democraţilor din Parlamentul European, anunţă liderul Pro România, Victor Ponta.
Corina Creţu şi Mihai Tudose vor face parte din grupul social-democraţilor din Parlamentul European, anunţă liderul Pro România, Victor Ponta.
Cu două zile înainte de scrutin, Jimmie Åkesson, liderul Democraţilor suedezi, a primit o scrisoare cu antetul Daesh, în care era ameninţat că va fi decapitat dacă nu se retrage din alegeri. Nu s-a retras, iar partidul său a obţinut 17,6%, rămânând a treia forţă politică a ţării.
Petiţia anti-PSD care a luat naştere la iniţiativa unor români din Danemarca a ajuns, vineri, la peste 62.000 de semnături, iar numărul acestora continuă să crească în fiecare oră. Cu toate acestea, dezbaterea pornită în jurul ei ar putea căpăta şi mai multă amploare, iniţiatorii ei propunându-şi să o traducă în cât mai multe limbi europene.
Europarlamentarul Cătălin Ivan, ales pe listele PSD, dar retras din partid, a anunţat marţi că a cerut excluderea PSD din familia social-democrată europeană. Acesta a declarat că actuala formaţiune politică nu mai respectă statul de drept şi justiţia şi numeşte PSD o „monstruozitate politică” construită în sprijinul lui Liviu Dragnea.
Se vor împlini în curând 125 de ani de existenţă politică a social-democraţiei româneşti şi de la înfiinţarea Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România, din care făceau parte, printre alţii, Ioan Nădejde şi Vasile G. Morţun, fondatorii revistei „Contemporanul”, Constantin Dobrogeanu-Gherea şi Constantin Mille, părintele ziaristicii moderne.
Edilul Iaşiului, Mihai Chirica, a transmis un mesaj dur la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea. Chirica a fost exclus recent din partid împreună cu alţi doi membri din fialiala ieşeană.
Filiala PSD Buzău, condusă de vicepremierul Marcel Ciolacu, se declară de partea premierului Mihai Tudose, prin mesaje postate pe Facebook de mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei judeţene. Social-democraţii se reunesc, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), la solicitarea mai multor lideri, care spun că trebuie tranşat conflictul izbucnit la vârful partidului.
Social-democraţii teleormăneni organizează sâmbătă, 9 decembrie, un miting la Alexandria. Manifestarea va avea loc în paralel cu mişcări similare care se vor desfăşura în alte oraşe din ţară.
Conservatorii cancelarului german în funcţie, Angela Merkel, şi social-democraţii au căzut de acord să înceapă discuţii preliminare în vederea formării unei noi „mari coaliţii“ de guvernare, potrivit unor surse citate de agenţia Reuters şi tabloidul german „Bild“. Decizia lor vine ca urmare a întâlnirii pe care au avut-o joi cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.
În timpul votului pe moţiunea PSD-ALDE, ochii au fost aţintiţi şi pe modul în care parlamentarii ieşeni au pus bilele în urne, în condiţiile unor declaraţii acide între primarul Mihai Chirica şi şeful organizaţiei judeţene Marice Popa.
Foştii miniştri ai Guvernului Ponta, Ecaterina Andronescu şi Eugen Teodorovici, dar şi parlamentari PSD mai tineri, precum Florin Manole sau Liviu Pleşoianu, au rămas până la finalul discursului preşedintelui Klaus Iohannis şi nu s-au alăturat gestului colegilor săi, care au părăsit şedinţa.
Chiar dacă numele lui Sevil Shhaideh a fost o surpriză pentru tot partidul, propunerea făcută de Liviu Dragnea preşedintelui Klaus Iohannis se bucură de largă susţinere în rândul social-democraţilor.
Înainte de alegeri, sondajele anunţau victoria social-democraţilor. Între cele două tururi de scrutin, mai toată lumea era convinsă că vor câştiga adversarii acestora din Uniunea Patriotică. Când s-au numărat buletinele de vot, s-a descoperit că învingători sunt agrarienii din Partidul Fermierilor şi Verzilor (LVŽS).
La prima vedere, sistemul politic croat seamănă cu cel din România. Trei sferturi din mandatele parlamentare sunt deţinute de două partide: unul e social-democrat, iar celălalt, HDZ, e membru al familiei populare.
Europa n-are timp să răsufle uşurată după ce i-a trecut pe la ureche glonţul austriac. Doar cât să-şi tragă sufletul pentru alte încercări: referendumul din 23 iunie, pentru ieşirea Marii Britanii din UE, şi alegerile din Spania, trei zile mai târziu. În pană de idei, Bruxelles-ul mizează strict pe zvâcnirea de ultim moment a fricii de necunoscut, numită uneori prudenţă. Între timp, aşteptarea încordată pune la încercare ”tactul” lui Juncker.
Înaintaşii stângii politice româneşti actuale militau fervent pentru separarea bisericii de stat. Diferenţa între PSD-ul de astăzi şi social-democraţi din perioada interbelică nu e doar aparent ideologică, ci şi una care ascunde un ”pact” tacit al politicianului cu biserica, o altfel de strategie dosită în cursa pentru voturi, cred politologi români consultaţi de „Adevărul“.
Portugalia e ţara în care principalul partid de stânga se cheamă Socialist, iar cea mai importantă forţă politică de dreapta – Partidul Social Democrat. Cele două s-au confruntat din nou la alegerile din 4 octombrie. Când a început campania, în iulie, socialiştii – în opoziţie din 2011 – conduceau în sondaje, dar cu o săptămână înainte de scrutin, ei nu mai erau cotaţi cu prima şansă.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a dus pantofii la cizmar după ce aceştia s-au dezlipit chiar în ziua candidaturi sale la şefia PSD. Dragnea a explicat că s-a grăbit de dimineaţă şi s-a încălţat cu o pereche de pantofi
În faţa clădirii din Bavaria unde aliaţii creştin-sociali ai cancelarului Angela Merkel se întâlneau cu Viktor Orbán pentru a discuta despre criza imigranţilor, un mic grup de oameni purta tricouri imprimate cu „Mulţumesc Viktor“, arătându-şi susţinerea pentru premierul ungar şi pentru atitudinea lui dură cu privire la imigranţi, notează Reuters. „Pur şi simplu Orbán face treabă în interesul Germaniei“, a declarat un politician bavarez.
În Danemarca, la fel ca şi-n celelalte ţări nordice, scena politică e foarte fragmentată. În ultimele decenii, în Folketing au intrat în medie nouă partide, după ce, de la finele celui de-al doilea război mondial până în anii şaptezeci, erau doar 5-6 formaţiuni parlamentare.
27 de localităţi din Teleorman au primit bani de la Guvern, cu două zile înainte de Crăciun. Toate cele 27 de localităţi cu care Executivul s-a aratat mărinimos la final de an sunt conduse de primari PSD. Pe listă se găsesc şi 11 dintre localităţile conduse de primari traseişti, cei care au ales prin OUG 55, să treacă la PSD.
Social democraţii din Botoşani sunt resemnaţi în ceea ce priveşte câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul ACL, Klaus Iohannis. Totodată aceştia pun problema apariţiei unei noi formaţiuni politice de stânga care să contrabalanseze eşicherul politic.
Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale în cadrul reuniunii Consiliului Naţional al PSD, la Craiova. Aproximativ 5000 de social-democraţi au fost prezenţi la eveniment.
Vicepremierul României, Liviu Dragnea, a afirmat joi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că PSD este în prezent cel mai serios partid din România, dar în acelaşi timp, cel mai hăituit.
Germania va introduce salariul minim pe economie, cerinţa principală a social-democraţilor germani în negocierile cu formaţiunea creştin-democrată pentru realizarea Marii Coaliţii de guvernământ, a anunţat Cancelarul Angela Merkel. Discuţiile privind crearea unei mari coaliţii au început la sfârşitul lunii octombrie şi includ concesii importante de o parte şi de cealaltă.
La şase zile după prima „întâlnire” între CDU/CSU şi SPD, a fost rândul Verzilor, joi, să întâlnească pe liderii coaliţiei de dreapta pentru a discuta posibila formarea a unui guvern de coaliţie, potrivit publicaţiei franceze „Le Monde”.
Conservatorii germani, cu Angela Merkel în frunte, au început joi discuţii de tatonare cu Verzii, în vederea constituirii unei eventuale alianţe guvernamentale, o ipoteză văzută cu scepticism în ambele tabere, relatează AFP.
Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară uselistă a respins, într-o deplină unitate de cuget şi simţiri, un proiect de lege rămas restant încă din legislatura trecută, proiect ce prevedea înfiinţarea la Bucureşti al unui Muzeu al comunismului.
Partidul Verde, a treia forţă politică germană, s-a pronunţat vineri seară, la Berlin, în favoarea unei alianţe cu social-democraţii pentru a învinge coaliţia conservatoare şi liberală a cancelarului Angela Merkel la alegerile legislative din septembrie.
Liderul social-democraţilor germani din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier consideră că este „ este inacceptabil să tai în doar câteva zile puterile Curţii Constituţionale şi să schimbi procedurile parlamentare în aşa fel încât să se potrivească intereselor tale".