
Vaccinul Sputnik, motiv de scandal. Rusia cere Slovaciei să-i returneze dozele şi acuză Bratislava de sabotaj
Slovacia a achiziţionat primele 200.000 de doze de vaccin Sputnik, deşi vaccinul nu a fost aprobat deocamdată în Europa.
Slovacia a achiziţionat primele 200.000 de doze de vaccin Sputnik, deşi vaccinul nu a fost aprobat deocamdată în Europa.
Agenţia Slovacă a Medicamentului (SUKL) a anunţat miercuri că nu poate autoriza vaccinul Sputnik V, deoarece nu a primit suficiente date despre acest ser pentru a putea decide asupra beneficiilor şi riscurilor sale.
Premierul slovac Igor Matovic şi-a anunţat duminică intenţia de a demisiona, dar nu în orice condiţii. El vrea să facă rocada cu ministrul Finanţelor.
Agravarea rapidă a situaţiei din sistemul sanitar al Slovaciei arată că gestionarea pandemiei de COVID-19 necesită eforturi specifice unei curse de maraton, nu de sprint.
Misiunea umanitară a echipei din România, care a venit în sprijinul cadrelor medicale din Slovacia în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a luat sfârşit după 28 de zile, a informat, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Criza guvernului cvadripartit din Slovacia s-a acutizat miercuri, odată cu demisia vicepremierului liberal Richard Sulik, aflat în conflict cu premierul conservator Igor Matovic pe tema gestionării epidemiei COVID-19 şi în special în privinţa achiziţiei vaccinului rusesc Sputnik V, decisă de şeful guvernului contrar opiniei altor membri ai coaliţiei.
Preşedintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, l-a suspendat din funcţie pe directorul serviciului de informaţii . Decizia a fost luată după ce Vladimír Pčolinský a fost reţinut în cadrul unei investigaţii de corupţie. Pčolinský a fost numit în funcţie de premierul Igor Matovič, a cărui campanie electorală de anul trecut a avut ca element central lupta împotriva corupţiei.
Despărţite în 1993, Cehia şi Slovacia sunt unele din cele mai răvăşite ţări de pandemie- au unele din cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa, şi în cazul ambelor gestionarea epidemiei în plan intern a stârnit un tumult pe scena politică, premierii ambelor ţări confruntându-se cu o scădere a popularităţii.
UE coordonează trimiterea unei echipe medicale în Slovacia pentru a sprijini tratamentul intensiv al pacienţilor care suferă de COVID-19, în urma unei solicitări adresate prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE. România a oferit deja o echipă de cinci medici şi nouă asistenţi medicali, specializaţi în terapie intensivă, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Fosta jucătoare de tenis, Dominika Cibulkova, dar şi soţul ei, Michal Navara, au primit dozele de vaccin anti-COVID, deşi nici unul dintre ei nu era pe listă, într-o etapă în care vaccinarea se face doar în cazul cadrelor medicale.
Germania, Slovacia şi Ungaria au început vaccinarea împotriva Covid-19 sâmbătă, cu o zi înainte ca acest lucru să se întâmple în toate ţările din Uniunea Europeană. O femeie de peste 100 de ani, un membru al Comisiei pentrru gestionarea pandemiei, angajaţi din Sănătate sau chiar ministrul Sănătăţii, printre primii vaccinaţi în diferite state.
Premierul slovac Igor Matovic a anunţat că a fost testat pozitiv cu COVID-19 vineri, la o săptămână după ce a asistat la un summit UE la Bruxelles, relatează AFP.
Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost arestat, acuzat fiind de fapte de corupţie şi spălare de bani.
Profesorul Alexandru Rafila consideră că Slovacia, ţară dată ca exemplu pentru testarea în masă a populaţiei cu teste de tip antigen pentru SARS-CoV-2, ”nu este un model, este o încercare, un exerciţiu în momentul de faţă”.
După o campanie naţională de testare efectuată în două etape, Guvernul slovac a decis să relaxeze restricţiile impuse pentru a combate noul coronavirus.
Slovacia a reuşit să scadă cu mai mult de jumătate rata de infectare cu coronavirus în urma campaniei de testare şi carantinare a populaţiei. Testarea a fost gratuită şi voluntară.
În Austria a fost deschisă o anchetaă care vizează erori în gestionarea informaţiilor primite din Slovacia în legătură cu atacatorul care a ucis patru persoane luni, la Viena. Autorităţile au recunoscut că au existat probleme în modul în care serviciile de informaţii ale ţării au procesat datele oferite de Slovacia privind intenţia atacatorului de a cumpăra muniţie din această ţară.
Aproape jumătate din populaţia Slovaciei a fost testată pentru COVID-19 sâmbătă, în prima zi a testării la nivel naţional prin care Guvernul local vrea să întoarcă trendul de creştere a numărului de cazuri fără a impune o carantină naţională.
Slovacia a început să-şi testeze toată populaţia de COVID-19. Lansată vineri, operaţiunea este prevăzută să aibă loc în două etape.
O mulţime de aproximativ 500 de neo-nazişti şi huligani au atacat sediul executivului slovac, nemulţumiţi de măsurile luate pentru combaterea pandemiei.
Deputaţii slovaci nu mai au acces la cafenea, ca pedeapsă pentru criticarea măsurilor luate de guvern în vederea combaterii pandemiei de COVID-19, transmite DPA.
Europa Centrală a trecut aproape neatinsă de primul val pandemic, dar pe fondul relaxării restricţiilor din vară unele ţări au ajuns în punctul în care sistemul sanitar riscă să fie copleşit, relatează Politico.
Condamnarea a devenit definitivă după respingerea apelului formulat de acuzat, iar după executarea sentinţei în România va fi extrădat în Slovenia.
Deşi, la nivel de formă, există elemente care pot conduce la ideea că relaţiile bilaterale româno-maghiare se înscriu în rândul celor avute şi de alte state vecine membre UE şi NATO, în realitate, acestea cunosc o deteriorare. Expresia fenomenului este mai puţin legată de zona electorală şi ar fi o greşeală ca declaraţiile acide ale oficialilor maghiari să fie citite doar prin această cheie.
Slovacia şi Republica Cehă vor declara starea de urgenţă, au anunţat, luni, premierii celor două ţări, în condiţiile în care se înregistrează o creştere puternică a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Extrem de bogatul om de afaceri Marian Kocner, acuzat de comandarea asasinării lui Jan Kuciak, un jurnalist de investigaţie, în februarie 2018, care a tulburat Slovacia, a fost achitat, joi, de această crimă de către Tribunalul din Pezinok (vest), relatează AFP.
Ambasadorul Belarusului în Slovacia, Igor Leşenea, a depus cererea de demisie, la scurt timp după ce a anunţat că sprijină manifestaţiile împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Acesta este primul diplomat belarus care ia o asemenea decizie în contextul crizei de la Minsk.
Publicaţia franceză „Le Monde“ a făcut un amplu reportaj în Ardeal, pe urmele relaţiilor dintre Viktor Orbán şi maghiarii din România, pentru a vedea dacă şi aceştia au Obsesia Trianonului. Publicaţia scrie că Viktor Orbán îşi „galvanizează electoratul” interpelând mulţimea despre nedreptăţile trecutului şi despre acel „diktat“ de la Trianon care a lăsat câteva milioane de maghiari între graniţele ţărilor vecine.
Un bărbat a fost ucis prin împuşcare după ce a comis un atac într-o şcoală, în nordul Slovaciei, unde a ucis un adult şi a rănit alte cinci persoane, inclusiv copii, a anunţat joi poliţia, relatează Reuters.
Miroslav Marcek, un fost militar judecat în Slovacia cu privire la asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia, a fost condamnat luni la 23 de ani de închisoare, relatează Reuters.