Stiri despre slatioara

  89 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Măgura Slatioarei şi poveştile ei teatrale şi cinematografice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măgura Slatioarei şi poveştile ei teatrale şi cinematografice

  În 1974 scrisesem şi apăruse romanul „Nişte ţărani” cu succesul în epocă rămas intact până astazi, însa, cum se întamplă de obicei într-o lume sfâşiată de neîndurătoarea nerecunoaştere şi tăgăduire a unui succes şi când se produce şi la o vârstă -  42 de ani  - când meseria de cronicar de teatru mă consacrase în spaţiul publicisticii, n-a fost întâmplătoare nici însoţirea pomenitului succes de formula „aşa se întamplă cu scriitorul român”

 • Ajunul Crăciunului 2020 la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ajunul Crăciunului 2020 la Slătioara

  Faţă de bucuria Măgurii înzăpezită anul trecut şi bucuria celor aproape 90 de colindători, copii care înotau prin troiene, făcând din cristalinul glasurilor lor un poem simfonic care scălda Slătioara întreagă, anul acesta Măgura a fost cea care s-a uitat jinduind la zăpezile lanţului Munţilor Căpăţânii, zăpezi care, singure, ocroteau amintirea sărbătorii pentru că Măgura s-a retras acoperită de neguri fumurii şi triste.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Povestea Măgurii Slătioarei vâlcene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Povestea Măgurii Slătioarei vâlcene

  Reprodusă pe paginile unor grupuri de Facebook, tableta mea despre Măgura Slătiorului de odinioară a fost întâmpinată, după cum mi-a spus pomenita doctoriţă a satului,  de zeci de saluturi nostalgic-înlăcrimate care mi-au amintit observaţia făcută pentru prima dată în romanul „Nişte Ţărani”, observaţie privind sentimentele ţăranilor pentru care nu Munţii Căpăţânii, desfăşuraţi în faţa ei, a Măgurii, reprezintă dragostea şi admiraţia lor,

 • Iarna pe uliţă la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iarna pe uliţă la Slătioara

  Globalizarea nefastă, chiar şi cu preţul vieţii, a pandemiei de Covid-19, m-a făcut să mă întorc nostalgic la amintirea fericită a unui univers care purta numele de „iarna pe uliţă” la Slătioara.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Vechi istorii slătiorene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Vechi istorii slătiorene

  Aflu de la doctoriţa  satului, fiică de olar din chiar satul Olari, medic strălucit, dar şi un istoric al lumii de la poalele Măgurii Slătioarei, că ne-a mai părăsit un nonagenar din cei trei, patru, câţi mai rămăseseră să povestească şi astfel mă văd dator să aştern pe fila de azi a calendarului o istorie mai veche, cu tâlc, fireşte, şi uitată de cei de azi.

 • Căruţa cu leagăn împărătesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Căruţa cu leagăn împărătesc

  O poveste petrecută la Slătioara, în tinereţile mele, m-a urmărit toată viaţa până azi, când eroii ei au intrat toţi, demult, în legendă, iar eu nu mai am niciun martor în afara amintirilor şi acelea şterse de timp ca icoanele din Biserica de lemn de la Cociobi.

 • O carte poştală de întâmpinare a unei Poveşti funambuleşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O carte poştală de întâmpinare a unei Poveşti funambuleşti

  „- Domnule Dinule, am intrat în Slătioara, vin să-ţi aduc noua mea carte.“ Asta se petrecea sâmbăta trecută pe la trei după-amiaza. „- N-osă poţi intra în curte! Aici e un potop al lui Noe, o furtună cu trăznete şi fulgere.“ S-a convins. - Atunci, la întoarcerea de la Târgu-Jiu.“

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Pastel slătiorean şi Răzleţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Pastel slătiorean şi Răzleţe

  Risipite fericit şi mai des decât oricând până în vara aceasta, tulpinile ambiţioase ale sânzienelor, cu floarea lor aurie, au îmbogăţit dealurile şi văile domoale şi tipsiile fâneţurilor care se apropie de cosit în Oltenia de sub Munte.

 • O scrisoare onorantă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O scrisoare onorantă

  O scrisoare onorantă şi eseul care i-a urmat, îmbogăţindu-mă sufleteşte prin încredinţarea că zbaterea mea în faţa paginii albe în dorinţa de a zugrăvi lumea din care a descins ”Ultimul ţăran din Slătioara” nu a rămas fără ecou.

 • Cronică de întâmpinare. O biografie poem a unei familii şi a unui neam
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de întâmpinare. O biografie poem a unei familii şi a unui neam

  Într-o toamnă, îmi amintesc bine, întorcându-mă la Slătioara de la Bistriţa Olteană, în pădurea dinaintea căreia se petrecuse primul Festival de Artă şi Cultură Romano, tulburat de bogăţia spiritualităţii unei etnii care se ambiţionase la iniţiativa liderului ei să-şi dezvăluie valorile identitare atât de bogate, m-am oprit o clipă la Hurezi, în marginea platoului care adăposteşte de zeci de ani Târgul Ceramicii de Hurezi.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (VI): 1 iunie şi Morile Slătioarei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (VI): 1 iunie şi Morile Slătioarei

  Dealurile pe care se înşiră satul Olari din vechime între Măgura Slătiorului şi Poalele Căpăţânii sunt toate în vârful lor zidite cu Tămâioare, bisericile cu cerdac cât o bucătărioară de vară şi unele atât de străvechi încât înainte de a fi zidite au fost cu păreţii împletiţi din nuiele ca nişte coşarce şi peste nuiele cu o tencuială zdravănă din pământul din care ţăranii au iscat în istorie şi oalele şi ulcelele şi ulcioarele şi cănuţele şi

 • Spovedanii la
Slătioara (V): Amintiri uitate. Un proiect
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedanii la Slătioara (V): Amintiri uitate. Un proiect

  Venind ca de obicei la Slătioara să mă aflu acasă de Buna Vestire, am fost luat şi eu prin surprindere de recunoaşterea pandemiei şi de rigorile Stării de Urgenţă şi, astfel, matusalemic fiind, am rămas aici, obligat, împresurat peste frumuseţile izbucnirii primăverii întârziate pe care abia le zăresc înceţoşat de slăbirea galopantă a vederii, împresurat, zic, cum se petrec lucrurile într-o asemenea împrejurare, de gânduri deloc luminoase şi

 • Spovedanii la
Slătioara (III).

Dă-ne, Doamne, lumea înapoi!*
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedanii la Slătioara (III). Dă-ne, Doamne, lumea înapoi!*

  Noaptea care a urmat primei zile a Sfintelor Paşti a înmiresmat cuprinsul grădinii mele, pînă atunci dominat de parfumul florilor de cireş, cu adierea suavă dulce-amară a ierbii fragede care izbucnise spre dimineaţă, după un început de ploaie fugară.

 • Spovedanii la Slătioara (II) Cristos a Înviat!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedanii la Slătioara (II) Cristos a Înviat!

  Azi, odată cu Vinerea Prohodului se încheie şi Săptămâna Patimilor, simbolic pregătind anume cu înţeles biblic, dar şi de data aceasta contemporan cu simţămintele noastre, Învierea şi parcă niciodată n-am trăit eu mai viu, mai adânc, mai dureros, mai, repet, înţeles Prohodul ca şi când m-ar fi privit pe mine însumi, dar şi pe noi toţi această poveste milenară.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (I)

  ... pentru că atunci când eu am ajuns în Bucureşti, şi la liceu, şi în primul an de reporter la Radio, unde m-am bucurat de prietenia solidară a unei colege de redacţie bucureştence, eram îmbrăcat în haine de dimie săină – maronie -, ţesută în război de fina Anica, colega, mângâindu-mi mâneca vestonului şi înţepându-se în asprimea stofei din lână de oaie ţigaie, m-a întrebat:

 • Nimeni nu le va mai putea trece pe dinainte!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nimeni nu le va mai putea trece pe dinainte!

  Ajuns la Slătioara intenţionat ca să fiu cât mai aproape de cerul meu şi de stelele mele şi de sufletul meu şi, astfel, de pământul meu pe care am fost zămislit, am izbutit să petrec în trei zile la rând o iarnă cu o ninsoare şi cu un viscol care să acopere cu omăt  totul în jurul meu, ca în zilele Crăciunului copilăriei şi, la capătul acestor zile,

 • A
venit, a venit Primăvara...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A venit, a venit Primăvara...

  Şi anul acesta, sperând cu timiditate şi cu teamă şi cu nelinişte să fie un an bun, şi anul acesta primăvara a venit firesc şi nădăjduitor cu 1 Martie, o zi luminoasă cu soare în mai toată ţara şi cu florile primăverii înflorite mai peste tot, la timp, pentru a parfuma anotimpul şi a-l scălda în apele albastre ale cerului din care aşteptăm să se coboare spre noi Speranţa.

 • Amintiri ţărăneşti uitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri ţărăneşti uitate

  O scurtă vacanţă la Slătioara, dictată mai ales de împrejurări domestice, ţinând de o iluzie de gospodărie, dar presantă, cum a fost nevoia de a înlocui câteva zeci de şindrile de brad din vârful foarte înalt al casei, cum se făceau pe timpuri, m-a adus cu picioarele pe pământ ca să observ că ambiţia de a-ţi acoperi casa cu pomenita şindrilă e nu numai foarte costisitoare,

 • Amintiri uitate (I). Bruma care ţine loc de zăpadă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri uitate (I). Bruma care ţine loc de zăpadă

  Azi, când citiţi aceste rânduri şi este 13 decembrie, la Slătioara bruma ţine încă loc de zăpadă. A nins de curând până spre poalele munţilor Căpăţânii din Oltenia de sub munte şi, bieînţeles, şi la Rânca. Nu mai văd de la o vreme zăpada, decât în frânturi de imagini fulgurante, ochii mei şi-au pierdut puterea de a ajunge până la munţi, însă mi închipui tiviţi de prima zăpadă şi câteodată îmi licăreşte vârful Păpuşa.

 • Nu mai sunt ţărani!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu mai sunt ţărani!

  Adevărul adevărat este că ţăranii pe care i-am iubit eu şi pe care i-am descris în cărţile mele – am mai spus asta – nu mai sunt!

 • Floarea Paştelui sau un fir de speranţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Floarea Paştelui sau un fir de speranţă

  Au venit să mă vadă la Slătioara Olteniei de sub Munţii Căpăţânii, unde am ajuns fugind de oraş, ostenit şi ambiţionat să-mi mai întâlnesc, poate pentru ultima dată, măcar în amintire, la 87 de ani, copilăria.

 • FOTO VIDEO O octogenară şi fiul ei, rămaşi fără casa înghiţită de pământ, dorm într-un oficiu poştal dezafectat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO O octogenară şi fiul ei, rămaşi fără casa înghiţită de pământ, dorm într-un oficiu poştal dezafectat

  O alunecare de teren a lăsat pe drumuri o bătrână de 85 de ani şi pe fiul acesteia de 63 de ani, dintr-o comună vâlceană. Peste noapte, drumul care face legătura între două localităţi a dispărut, pe o porţiune de peste 50 de metri, şi zidurile unei case s-au crăpat, motiv pentru care s-a luat măsura evacuării locatarilor. 150 de oameni sunt afectaţi de surparea de teren.

 • O poveste şi o zi de iarnă la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O poveste şi o zi de iarnă la Slătioara

  După ninsorile de zilele trecute care - aşa cum zicea doctoriţa mea de la Slătioara - le-au adus aminte slătiorenilor mai bătrâni, ca să nu zic foarte bătrâni să mă aflu şi eu printre ei, le-au adus aminte, zic, de copilărie, m-am grăbit să stau măcar câteva ore la bătrânul meu conac de sub Munţii Căpăţânii unde, când ningea acum 75-80 de ani, ningea de credeam că nu ne mai lipseşte decât o palmă de zăpadă ca să ne unim cu cerul.

Modifică Setările