Stiri despre slatioara

  102 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Obrejenia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obrejenia

  Din copilăria la Slătioara şi până azi, la senectute, între sărbătorile Calendarului Creştin Ortodox românesc, Obrejenia, care înseamnă, cum se ştie, ”Schimbarea la faţă”, mi-a însemnat biografia întreagă şi m-a făcut să înţeleg, întotdeauna tulburat, ideea revelaţiei cuprinsă în această Schimbare la faţă, pe care Antim Ivireanul a numit-o atât de fericit ”Dumnezeiasca înfrumuseţare a lui Hristos”.

 • O zi de lucru la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O zi de lucru la Slătioara

  A venit vremea şi vremuiala să însemn câteva gânduri despre satul meu Olari 1, cum scrie pe porţile mari ale conacului meu oltenesc.

 • Fulgurante răzleţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fulgurante răzleţe

  În speranţa de a afla înţelesul cititorilor posibili ai tabletei  de astăzi, mă simt îndemnat să le ofer în sprijinul acestui înţeles un argument tulburător:

 • Rusaliile şi Căluşul sub Măgura Slătioarei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusaliile şi Căluşul sub Măgura Slătioarei

  La Slătioara, Rusaliile erau – ţin minte din copilărie – o mare sărbătoare, ţinută cu străşnicie de creştini şi cu grijă anume dublată de frica să nu greşeşti cumva faţă de canonul acestei sărbători.

 • Floarea Paştelui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Floarea Paştelui

  Mijlocul satului de olari care dă azi numele Slătioarei cade surprinzător în dreptul Cişmelei Sărarilor - e vorba de Săraru cel Bătrân, Constandin, veteran al Războiului pentru Neatârnare, cu pieptul plin de decoraţii -, un izvor ce curge neîncetat de peste 120 de ani, cum se scrie cioplit în piatra fântânii, monument ambiţios, înconjurând numele ctitorului cu neamurile ostenitorilor, câţi erau pe atunci slătiorenii.

 • Carte poştală bucureşteană. Amintirile din anul trecut cari...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Carte poştală bucureşteană. Amintirile din anul trecut cari...

  niciodată, cum se spune, nu mă vor troieni cu drag. Plecat la Slătioara pentru trei zile, să prind la poalele Măgurii Buna Vestire, cu primul cântat al cucului vestind primăvara şi cu ghioceii şi cu Floarea Paştelui înflorite, am rămas ”prizonier” al Pandemiei, cu excepţia celor două drumuri la Râmnic, să aştept răbdător lumina Sfintelor Paşti, adusă acasă cu lumânarea aprinsă de un voluntar.

 • Salomia şi cel mai tulburător omagiu adus unei mame
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salomia şi cel mai tulburător omagiu adus unei mame

  S-a stins, şi nu sunt decât câteva zile de atunci, cu capul pe perina ei, în patul ei şi în casa ei de la subsuoara Măgurii, cuminte şi împăcată şi într-o linişte prevestitoare pentru cei ce o privegheau, prevestitoare îngrijorător a veşniciei în care avea să intre o Slătioreancă vitează, vreau să spun curajoasă, ostenită cu drept cuvânt la cei 91 de ani de viaţă ai ei.

 • Măgura Slatioarei şi poveştile ei teatrale şi cinematografice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măgura Slatioarei şi poveştile ei teatrale şi cinematografice

  În 1974 scrisesem şi apăruse romanul „Nişte ţărani” cu succesul în epocă rămas intact până astazi, însa, cum se întamplă de obicei într-o lume sfâşiată de neîndurătoarea nerecunoaştere şi tăgăduire a unui succes şi când se produce şi la o vârstă -  42 de ani  - când meseria de cronicar de teatru mă consacrase în spaţiul publicisticii, n-a fost întâmplătoare nici însoţirea pomenitului succes de formula „aşa se întamplă cu scriitorul român”

 • Ajunul Crăciunului 2020 la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ajunul Crăciunului 2020 la Slătioara

  Faţă de bucuria Măgurii înzăpezită anul trecut şi bucuria celor aproape 90 de colindători, copii care înotau prin troiene, făcând din cristalinul glasurilor lor un poem simfonic care scălda Slătioara întreagă, anul acesta Măgura a fost cea care s-a uitat jinduind la zăpezile lanţului Munţilor Căpăţânii, zăpezi care, singure, ocroteau amintirea sărbătorii pentru că Măgura s-a retras acoperită de neguri fumurii şi triste.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Povestea Măgurii Slătioarei vâlcene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Povestea Măgurii Slătioarei vâlcene

  Reprodusă pe paginile unor grupuri de Facebook, tableta mea despre Măgura Slătiorului de odinioară a fost întâmpinată, după cum mi-a spus pomenita doctoriţă a satului,  de zeci de saluturi nostalgic-înlăcrimate care mi-au amintit observaţia făcută pentru prima dată în romanul „Nişte Ţărani”, observaţie privind sentimentele ţăranilor pentru care nu Munţii Căpăţânii, desfăşuraţi în faţa ei, a Măgurii, reprezintă dragostea şi admiraţia lor,

 • Iarna pe uliţă la Slătioara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iarna pe uliţă la Slătioara

  Globalizarea nefastă, chiar şi cu preţul vieţii, a pandemiei de Covid-19, m-a făcut să mă întorc nostalgic la amintirea fericită a unui univers care purta numele de „iarna pe uliţă” la Slătioara.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Vechi istorii slătiorene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Vechi istorii slătiorene

  Aflu de la doctoriţa  satului, fiică de olar din chiar satul Olari, medic strălucit, dar şi un istoric al lumii de la poalele Măgurii Slătioarei, că ne-a mai părăsit un nonagenar din cei trei, patru, câţi mai rămăseseră să povestească şi astfel mă văd dator să aştern pe fila de azi a calendarului o istorie mai veche, cu tâlc, fireşte, şi uitată de cei de azi.

 • Căruţa cu leagăn împărătesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Căruţa cu leagăn împărătesc

  O poveste petrecută la Slătioara, în tinereţile mele, m-a urmărit toată viaţa până azi, când eroii ei au intrat toţi, demult, în legendă, iar eu nu mai am niciun martor în afara amintirilor şi acelea şterse de timp ca icoanele din Biserica de lemn de la Cociobi.

 • O carte poştală de întâmpinare a unei Poveşti funambuleşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O carte poştală de întâmpinare a unei Poveşti funambuleşti

  „- Domnule Dinule, am intrat în Slătioara, vin să-ţi aduc noua mea carte.“ Asta se petrecea sâmbăta trecută pe la trei după-amiaza. „- N-osă poţi intra în curte! Aici e un potop al lui Noe, o furtună cu trăznete şi fulgere.“ S-a convins. - Atunci, la întoarcerea de la Târgu-Jiu.“

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Pastel slătiorean şi Răzleţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Pastel slătiorean şi Răzleţe

  Risipite fericit şi mai des decât oricând până în vara aceasta, tulpinile ambiţioase ale sânzienelor, cu floarea lor aurie, au îmbogăţit dealurile şi văile domoale şi tipsiile fâneţurilor care se apropie de cosit în Oltenia de sub Munte.

 • O scrisoare onorantă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O scrisoare onorantă

  O scrisoare onorantă şi eseul care i-a urmat, îmbogăţindu-mă sufleteşte prin încredinţarea că zbaterea mea în faţa paginii albe în dorinţa de a zugrăvi lumea din care a descins ”Ultimul ţăran din Slătioara” nu a rămas fără ecou.

 • Cronică de întâmpinare. O biografie poem a unei familii şi a unui neam
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de întâmpinare. O biografie poem a unei familii şi a unui neam

  Într-o toamnă, îmi amintesc bine, întorcându-mă la Slătioara de la Bistriţa Olteană, în pădurea dinaintea căreia se petrecuse primul Festival de Artă şi Cultură Romano, tulburat de bogăţia spiritualităţii unei etnii care se ambiţionase la iniţiativa liderului ei să-şi dezvăluie valorile identitare atât de bogate, m-am oprit o clipă la Hurezi, în marginea platoului care adăposteşte de zeci de ani Târgul Ceramicii de Hurezi.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (VI): 1 iunie şi Morile Slătioarei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. Spovedanii la Slătioara (VI): 1 iunie şi Morile Slătioarei

  Dealurile pe care se înşiră satul Olari din vechime între Măgura Slătiorului şi Poalele Căpăţânii sunt toate în vârful lor zidite cu Tămâioare, bisericile cu cerdac cât o bucătărioară de vară şi unele atât de străvechi încât înainte de a fi zidite au fost cu păreţii împletiţi din nuiele ca nişte coşarce şi peste nuiele cu o tencuială zdravănă din pământul din care ţăranii au iscat în istorie şi oalele şi ulcelele şi ulcioarele şi cănuţele şi

 • Spovedanii la
Slătioara (V): Amintiri uitate. Un proiect
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedanii la Slătioara (V): Amintiri uitate. Un proiect

  Venind ca de obicei la Slătioara să mă aflu acasă de Buna Vestire, am fost luat şi eu prin surprindere de recunoaşterea pandemiei şi de rigorile Stării de Urgenţă şi, astfel, matusalemic fiind, am rămas aici, obligat, împresurat peste frumuseţile izbucnirii primăverii întârziate pe care abia le zăresc înceţoşat de slăbirea galopantă a vederii, împresurat, zic, cum se petrec lucrurile într-o asemenea împrejurare, de gânduri deloc luminoase şi

 • Spovedanii la
Slătioara (III).

Dă-ne, Doamne, lumea înapoi!*
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedanii la Slătioara (III). Dă-ne, Doamne, lumea înapoi!*

  Noaptea care a urmat primei zile a Sfintelor Paşti a înmiresmat cuprinsul grădinii mele, pînă atunci dominat de parfumul florilor de cireş, cu adierea suavă dulce-amară a ierbii fragede care izbucnise spre dimineaţă, după un început de ploaie fugară.

Modifică Setările