stiri despre slabit

Ce e populismul? Puţini români ştiu că un compatriot, mentorul meu, profesorul Ghiţă Ionescu de la London School/Manchester, a fost printre primii europeni care s-au ocupat de definiţia fenomenului. Cam tot atâţia ştiu că Revista română de ştiinţe politice (Polsci), acreditată de mine la ISI acum vreo cinsprezece ani, a făcut deja un număr întreg dedicat chiar înainte să explodeze fenomenul.

acum 1 ora · comentarii (0)

Date fiind mizele, tensiunea este perceptibilă şi justificată. Precum şi, în paralel, încercările de intoxicare, parte a propagandei ostile purtate în scopul de a dinamita orice perspectivă de a se obţine un început de soluţie negociată, prelungind astfel conflictul deschis dintre Kiev şi regiunile separatiste autoproclamate „republici“ independente şi nerecunoscute de nimeni.

acum 10 ore · comentarii (6)

Seara, în cartierul Umm Uthaina, unde locuiam în Amman, în perioada aceasta a anului începeau să se aprindă decoraţiile electrice de Crăciun. Erau doar câteva ferestre la care puteai vedea ghirlandele de becuri. Se mai adăugau alte câteva unde, după pâlpâitul difuz şi colorat al luminilor şi umbrelor, puteai bănui că în interior există un brad decorat de sărbători.

acum 3 ore · comentarii (0)

Ultima perioadă a tot fost marcată de mai multe atacuri faţă de angajaţii de la stat. În spaţiul public circulă tot felul de informaţii care transmit o anumită ostilitate faţă de bugetari şi ar trebui să facem tot ce-i posibil să nu “plecăm pe fentă”. Cred, totuşi, că ar trebui făcută puţină lumină şi ar trebui să fim puţin atenţi la datele EUROSTAT (organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica).

acum 8 ore · comentarii (17)

La UB urmează turul final al alegerilor pentru postul de Rector. Au rămas doi candidaţi: Laurenţiu Vlad şi Marian Preda. Din păcate, primul este supus unei campanii negative ongoing pe Facebook. De ce scriu despre? Pentru că încă sper că a rămas un dram de etică în universităţile din România. Ca doctor în Ştiinţe Politice (SNPSA, nu UB) , ca om care ţine la etică şi care a cercetat îndelung relaţiile de putere, sunt dezamăgită de ce se întâmplă.

acum 6 ore · comentarii (0)

Numai la guvernare să nu fii în situaţia bugetară actuală a României şi cu şase luni înainte de alegeri! Am văzut filmul acesta la începutul anului 2009. Care s-a terminat in 2010 cu tăierea brutală a salariilor bugetare cu 25%. Repetăm istoria? Se pot face reduceri de cheltuieli bugetare, prin măsurile anunţate de guvern. Dar una este să iei, să reduci sau să tai la câteva mii de demnitari, şi alta să dai la 5,2 milioane de pensionari.

acum 10 ore · comentarii (13)

Istoria recentă ne arată că cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii unei instituţii academice se dovedeşte a fi mai degrabă războiul civil dintre electorii care nu mai disting între campania de lobby pentru candidatul favorit şi campania de "public shaming" sau "harassment" faţă de candidatul considerat indezirabil.

acum 12 ore · comentarii (1)

De foarte multe ori, în viaţa mea am vrut să renunţ la tot şi să mă întorc acasă, la mine-n ţigănia de la Galaţi. De fiecare dată, din acelaşi motiv, şi anume că aveam prea puţină încredere în mine. În jurul meu au fost mulţi cei care mi-au spus ani de-a rândul că „sunt prost“ şi „că nu sunt în stare“, aşa că dacă aş fi renunţat mulţi doar şi-ar fi întărit prejudecata despre cei ca mine.

Aniversarea a 30 de ani de la Revoluţia română a fost marcată, la Bruxelles, printr-o expoziţie de fotografie dedicată primelor proteste anticomuniste de la Timişoara, din 1989. Într-un moment de căutare, la nivelul UE, a numitorului comun european, diplomaţia română a propus spre reflecţie o evocare emoţionantă a sacrificiului românilor pentru a-şi câştiga libertatea.

Un mare exerciţiu de diplomaţie culturală. Cu „vocaţia de a actualiza imaginea şi percepţia celor două popoare unul faţă de celălalt, de a întări legăturile economice, ştiinţifice, culturale si de societate care unesc cele două ţări, de a arăta dinamismul şi imaginaţia creatorilor şi mediului de afaceri din cele două ţări, de a reafirma ataşamentul celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării“.

acum 2 zile · comentarii (4)