Stiri despre sistem educational

  49 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O ţară care şi-ar iubi copiii…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară care şi-ar iubi copiii…

  O ţară care şi-ar iubi copiii s-ar îngriji întâi de toate ca familiile ţării să aibă încredere în viitor. S-ar îngriji ca ele să aibă încredere în propriile puteri, în modul în care funcţionează instituţiile statului şi să câştige o credinţă oarbă în câteva principii fundamentale de convieţuire: justiţia e obiectivă, promptă, proprietatea privată individuală e sfântă, munca e răsplătită, inovaţia e valorizată, educaţia e cea mai bună investiţie.

 • Dezbaterea publică privind planurile cadru în învăţământ. Gimnaziu
(II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbaterea publică privind planurile cadru în învăţământ. Gimnaziu (II)

  Continuăm discuţia în cadrul dezbaterii publice solicitate de ministerul Educaţiei, pentru elaborarea planurilor cadru din învăţământ. Astăzi, despre planul cadru de la gimnaziu. Situaţia este cu atât mai specială cu cât la gimnaziu trebuie redus programul săptămânal de la 34 ore/săptămână, la 25 ore/săptămână, conform legii promulgate în noiembrie. În articol,  o propunere de plan cadru care ţine cont de experienţa altor ţări.

 • Pauza – „o
materie“ ignorată în multe şcoli
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pauza – „o materie“ ignorată în multe şcoli

  „Noi, în pauză, lucrăm”, îmi destăinuie cu multă emfază unii dascăli. „Elevii noştri învaţă de mici să se concentreze, nu pierd vremea ţopăind bezmetic şi îmbrâncindu-se prin curtea şcolii”.

 • Prima zi de şcoală. Ce fel de şcoală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima zi de şcoală. Ce fel de şcoală?

  Prima zi de şcoală. Încărcată de emoţii, de revederea colegilor şi prietenilor, reîntâlnirea cu zâmbetul cald al majorităţii profesorilor, poate şi cu fiorul primului sărut, de revedere… Cei mici, mici de tot, păşesc pentru prima dată într-o altă lume, lumea şcolii.

 • Este stare de şoc în ţară...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este stare de şoc în ţară...

  Analfabetismul funcţional te face dependent de alţii, îţi distruge capacitatea de gândire, de comunicare şi de acţiune. Mă întreb, cu tristeţe, aceasta este ceea ce ne dorim pentru copiii noştri?

 • Moartea lentă... a
unei naţiuni!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moartea lentă... a unei naţiuni!

  Deşi avem specialişti, oameni care ar putea reforma şi transforma sistemul, continuăm să funcţionăm ca o unitate de pompieri: arde undeva (şi arde în tot mai multe locuri...), reacţionăm cu măsuri de urgenţă, necorelate cu ansamblul şi, ca urmare, cu efecte minime şi de scurtă durată.

 • One size does not fit all!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  One size does not fit all!

  Şcoala şi profesorul de tipul „one size fits all” nu mai funcţionează, iar dacă funcţionează, trebuie să ne asumăm toate efectele unei astfel de abordări: elevi demotivaţi, absenteism, abandon, rezultate slabe şi, nu în ultimul rând, o societate lipsită de perspectivă şi viitor.

 • Cine ne învaţă să gândim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine ne învaţă să gândim

  Urmăresc de câtăva vreme o emisiune de televiziune, cum să-i spun, satirică, şi care se încheie cu întrebări adresate unor persoane întâlnite întâmplător pe stradă. Cam în felul emisiunii lui Gaiţă de acum două decenii, care i-a făcut de râs pe numeroşi intelectuali binecunoscuţi.

 • Universităţile româneşti,
misiune imposibilă: să fie cinstite!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Universităţile româneşti, misiune imposibilă: să fie cinstite!

  Mulţumesc dnei dr. Oana Lupu pentru sprijinul acordat. Un proiect de OUG, publicat spre dezbatere publică, retrage atribuţia Consiliului Naţional de Etică de a evalua tezele de doctorat ale demnitarilor. Demnitarii intră în rândul muritorilor de rând: vor fi evaluaţi de către universităţile care le-au acordat titlul doctoral.

 • Ce ne învaţă elevii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce ne învaţă elevii

  O familie de români, cu doi copii şcolari, stabiliţi în Finlanda, sunt solicitaţi de către profesorul băiatului de clasa a III-a să treacă pe la şcoală pentru o discuţie. Alertaţi, părinţii îşi întreabă copilul dacă s-a întâmplat ceva. Băiatul nu are nici o idee despre ce ar putea fi vorba, aşa că nu le rămâne decât să aştepte discuţia.

 • Care este menirea Educaţiei în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care este menirea Educaţiei în România?

  Educaţia rămâne cel mai zdruncinat domeniu – de prea multe idei, opinii, măsuri de reformă, de contrareformă. Un domeniu unde, indiferent de studii, de pregătire profesională, de experienţă, personaje ale momentului au mereu modificări de propus şi, mai grav, chiar de făcut.

 • Revoluţia în educaţie. Zece teme propuse de Sir Ken Robinson
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revoluţia în educaţie. Zece teme propuse de Sir Ken Robinson

  „A schimba sistemul”, „a face reforme” constituie un loc comun al discursului politic despre educaţie şi învăţământ. Politicienii de vârf au devenit ventriloci nevolnici ai reformei permanente, propun, fără vreo analiză, o „nouă lege a educaţiei”, pentru că, nu-i aşa?, totul trebuie reluat de la zero, smuls din rădăcini.

 • Situaţia
educaţiei din România. Monitor UE 2015.

Dna
Andronescu, vă place?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Situaţia educaţiei din România. Monitor UE 2015. Dna Andronescu, vă place?

  Încă odată statistica UE ne dă o imagine, care nu este edulcorată asupra educaţiei şi formării profesionale din România.  Nu sunt noutăţi prea mari, rezultatele le ştiam şi din alte evaluări europene. Tabelul cu datele importante este cel din text, însoţit de comentarii.

 • România, ţara copiilor supradotaţi. Statistica arată că 1 din 4 copii români are coeficientul de inteligenţă peste 130
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, ţara copiilor supradotaţi. Statistica arată că 1 din 4 copii români are coeficientul de inteligenţă peste 130

  Potrivit statisticilor Institutului Român de Studii şi Cercetări Avansate Giftel Education, în România numărul copiilor supradodaţi este peste media mondială, iar unul din patru copii are coeficientul de inteligenţă de peste 130. Din păcate însă, puţini dintre aceştia au şi şansa unei educaţii care să le valorifice potenţialul.

 • Educaţia – 10 priorităţi pe termen scurt după proteste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţia – 10 priorităţi pe termen scurt după proteste

  Cetăţenia a redevenit o formă activă de implicare şi încrederea în mecanismele democraţiei a renăscut palid. În fiecare domeniu al politicilor publice există aşteptarea colosală ca urzelile de culise să fie înlocuite de profesionalism şi transparenţă.

 • Războaiele domnului preşedinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războaiele domnului preşedinte

  Preşedintele se încruntă. Se uită în stânga, se uită în dreapta. „E clar? S-a înţeles?“. Consilierii murmură aprobator fără să ridice ochii din podea. Ştiu că şi mâine e o zi. „Am stabilit!” Nimic nu se rezolvă până a doua zi când preşedintele se încruntă din nou. Se uită în stânga, se uită în dreapta. Consilierii murmură aprobator. Şi uite aşa, din încruntare în încruntare, nici nu ştii când trec cinci ani.

 • Educaţie: cresc salariile, e suficient?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţie: cresc salariile, e suficient?

  Vine toamna şi începem să ne agităm cu toţii pe tema super emoţională a educaţiei. Majoritatea dintre noi avem copii, avem nepoţi sau suntem angajaţi, colaboratori, furnizori în sistemul de educaţie în România.

 • Şcoala românească, stăpânită de
corupţie şi fraude
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şcoala românească, stăpânită de corupţie şi fraude

  Încă un episod în serialul fără sfârşit al corupţiei din şcoala românească. În mai multe judeţe au fost descoperite aprobări ilegale de transfer de la licee mai slabe, la altele mai bine cotate, în urma admiterii în clasa a IX-a. Campion este, ca şi altă dată, judeţul Suceava, în care 322 de cereri de transfer au fost aprobate fără motivele legale, prevăzute de cadrul legislativ.

 • Pactul naţional al edulcorării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pactul naţional al edulcorării

  Şi în anul acesta, ca în fiecare an, îndată după încheierea examenelor naţionale de Capacitate sau de Bacalaureat, televiziunile zise de ştiri, transformate în televiziuni de vorbe încărcate de partizanat politic, au organizat discuţii.

 • România, ţara unde şcoala îşi fură singură căciula. Evaluare Naţională + pre-Bac = somnul raţiunii naşte monştri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, ţara unde şcoala îşi fură singură căciula. Evaluare Naţională + pre-Bac = somnul raţiunii naşte monştri

  Profesoara Florina Rogalski a vorbit: subiectele la Română sunt de-a V-a – a VI-a. La matematică, subiectele sunt de calibrul celor din 2013 – adică, ruşinos de uşoare. În 2013, numele jocului să fi fost… juniorul Zgonea? În 2015, numele jocului să fi fost… juniorul Cîmpeanu, cum a declarant însuşi ministrul Educaţiei în direct, la o oră de vârf? Nu fac proces de intenţie, ferit-a sfântul! Zic, doar: fraţilor, ne furăm din nou, la greu, căciula!…

 • Sistemul educaţional românesc îşi îngroapă elevii. Dacă aveţi şansa, studiaţi în străinătate!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sistemul educaţional românesc îşi îngroapă elevii. Dacă aveţi şansa, studiaţi în străinătate!

  Mai rămăseseră puţine minute până la ora 8. Mă îndreptam cu paşi apăsaţi spre şcoala din colţul străzii când deja zăream părinţii agitaţi ce îşi însoţiseră copiii până la intrare. Murmurau neliniştiţi de ce va fi şi se încurajau reciproc cu expresia specifică românului „lasă, că va fi bine“. Pe holuri era încă tăcere. Directorul aştepta ora potrivită pentru a ridica subiectele.

 • PISA 2012:
România, coada şi ruşinea Europei la
educaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PISA 2012: România, coada şi ruşinea Europei la educaţie

  Au fost publicate rezultatele evaluării internaţionale PISA 2012. PISA este o evaluare internaţională a OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), asupra nivelului la care se găsesc elevii de 15 ani la: matematică, înţelegerea textelor şi ştiinţe. PISA se organizează din 3 în 3 ani, începând din anul 2000, şi şi-a câştigat respectul prin amplitudinea şi acurateţea ştiinţifică a demersului.

Modifică Setările