Stiri despre sistem educational

  44 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Pauza – „o
materie“ ignorată în multe şcoli
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pauza – „o materie“ ignorată în multe şcoli

  „Noi, în pauză, lucrăm”, îmi destăinuie cu multă emfază unii dascăli. „Elevii noştri învaţă de mici să se concentreze, nu pierd vremea ţopăind bezmetic şi îmbrâncindu-se prin curtea şcolii”.

 • Prima zi de şcoală. Ce fel de şcoală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima zi de şcoală. Ce fel de şcoală?

  Prima zi de şcoală. Încărcată de emoţii, de revederea colegilor şi prietenilor, reîntâlnirea cu zâmbetul cald al majorităţii profesorilor, poate şi cu fiorul primului sărut, de revedere… Cei mici, mici de tot, păşesc pentru prima dată într-o altă lume, lumea şcolii.

 • Este stare de şoc în ţară...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este stare de şoc în ţară...

  Analfabetismul funcţional te face dependent de alţii, îţi distruge capacitatea de gândire, de comunicare şi de acţiune. Mă întreb, cu tristeţe, aceasta este ceea ce ne dorim pentru copiii noştri?

 • Moartea lentă... a
unei naţiuni!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moartea lentă... a unei naţiuni!

  Deşi avem specialişti, oameni care ar putea reforma şi transforma sistemul, continuăm să funcţionăm ca o unitate de pompieri: arde undeva (şi arde în tot mai multe locuri...), reacţionăm cu măsuri de urgenţă, necorelate cu ansamblul şi, ca urmare, cu efecte minime şi de scurtă durată.

 • One size does not fit all!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  One size does not fit all!

  Şcoala şi profesorul de tipul „one size fits all” nu mai funcţionează, iar dacă funcţionează, trebuie să ne asumăm toate efectele unei astfel de abordări: elevi demotivaţi, absenteism, abandon, rezultate slabe şi, nu în ultimul rând, o societate lipsită de perspectivă şi viitor.

 • Cine ne învaţă să gândim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine ne învaţă să gândim

  Urmăresc de câtăva vreme o emisiune de televiziune, cum să-i spun, satirică, şi care se încheie cu întrebări adresate unor persoane întâlnite întâmplător pe stradă. Cam în felul emisiunii lui Gaiţă de acum două decenii, care i-a făcut de râs pe numeroşi intelectuali binecunoscuţi.

 • Universităţile româneşti,
misiune imposibilă: să fie cinstite!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Universităţile româneşti, misiune imposibilă: să fie cinstite!

  Mulţumesc dnei dr. Oana Lupu pentru sprijinul acordat. Un proiect de OUG, publicat spre dezbatere publică, retrage atribuţia Consiliului Naţional de Etică de a evalua tezele de doctorat ale demnitarilor. Demnitarii intră în rândul muritorilor de rând: vor fi evaluaţi de către universităţile care le-au acordat titlul doctoral.

 • Ce ne învaţă elevii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce ne învaţă elevii

  O familie de români, cu doi copii şcolari, stabiliţi în Finlanda, sunt solicitaţi de către profesorul băiatului de clasa a III-a să treacă pe la şcoală pentru o discuţie. Alertaţi, părinţii îşi întreabă copilul dacă s-a întâmplat ceva. Băiatul nu are nici o idee despre ce ar putea fi vorba, aşa că nu le rămâne decât să aştepte discuţia.

 • Care este menirea Educaţiei în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care este menirea Educaţiei în România?

  Educaţia rămâne cel mai zdruncinat domeniu – de prea multe idei, opinii, măsuri de reformă, de contrareformă. Un domeniu unde, indiferent de studii, de pregătire profesională, de experienţă, personaje ale momentului au mereu modificări de propus şi, mai grav, chiar de făcut.

 • Revoluţia în educaţie. Zece teme propuse de Sir Ken Robinson
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revoluţia în educaţie. Zece teme propuse de Sir Ken Robinson

  „A schimba sistemul”, „a face reforme” constituie un loc comun al discursului politic despre educaţie şi învăţământ. Politicienii de vârf au devenit ventriloci nevolnici ai reformei permanente, propun, fără vreo analiză, o „nouă lege a educaţiei”, pentru că, nu-i aşa?, totul trebuie reluat de la zero, smuls din rădăcini.

 • Situaţia
educaţiei din România. Monitor UE 2015.

Dna
Andronescu, vă place?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Situaţia educaţiei din România. Monitor UE 2015. Dna Andronescu, vă place?

  Încă odată statistica UE ne dă o imagine, care nu este edulcorată asupra educaţiei şi formării profesionale din România.  Nu sunt noutăţi prea mari, rezultatele le ştiam şi din alte evaluări europene. Tabelul cu datele importante este cel din text, însoţit de comentarii.