Exista o speranţă, măcar un început de speranţă că, puşi în faţa unităţii de reacţie dovedite în aceste zile de NATO, liderii de la Moscova vor avea o ezitare în a duce pe mai departe, exact în acelaşi ritm ca până acum, logica după care s-a efectuat până acum ofensiva multi-direcţională din cadrul „operaţiunii militare speciale”, în fapt invadarea teritoriului Ucrainei.
Summitul G7 încheiat marţi la Elmau şi întrunirea la vârf NATO de miercuri, de la Madrid, au fost consacrate aceluiaşi subiect major: cum să se amplifice presiunea asupra lui Putin. Iniţial, liderii occidentali au nimerit tonul. Până când Rusia s-a răzbunat pe summitul G7 comiţând noi crime de război prin atacarea cu rachete a unui mall din Kremenciuk şi a altor obiective civile.
Trăim un timp al incertitudinilor majore de tot felul: s-a terminat sau
nu s-a terminat pandemia? Ia curând sfârşit războiul sau se extinde şi
pe unde n-am vrea? A început criza economică? Cum îi vom supravieţui?
S-au terminat banii şi combustibilii ieftini? Cât va mai creşte
temperatura pe planetă şi cum (dacă) ne vom adapta? Şi ce viitor (mai)
are omenirea?
Subiectul „avort” se reactivează în spaţiul public. Fie că vorbim despre legea din Polonia, fie de decizia Curţii Supreme din SUA, avem voci aici, în România, care susţin clar şi răspicat „Nu, dom’le, în ţara asta recunoaştem dreptul femeilor la autonomie corporală! Noi nu am uitat Decretul 770 din 1966.” Chiar aşa să fie?
Astfel, înţelegem în parte, se autodefinesc membrii formaţiei Wahnsinn; şi de această dată pasiune angajării în actul performanţei instrumentale asigură nivelul special al realizării.
Asociaţia Istoria
Artei, cu susţinerea partenerilor şi a donatorilor, a organizat în luna iunie
mai multe evenimente dedicate cinstirii memoriei uneia dintre cele mai mari
personalităţi ale arhitecturii româneşti, Paul Smărăndescu (1881-1945).
Conferinţa de presă a ministerului culturii şi a agenţiei de stat Artexim a avut ca agendă anunţată „organizarea concursului Internaţional George Enescu (septembrie 2022), viziunea artistică a noului director artistic al Festivalului şi Concursului, repere din programul ediţiei din 2023 a Festivalului Enescu“.
Vestea că, pentru prima oară după decenii, Parlamentul francez, adică
Adunarea Naţională, va avea mai puţine femei în componenţă trebuie să le
fi îngrijorat puţin pe doamnele deputat şi senator de la Bucureşti,
care tocmai militează pentru cotele de gen pe listele electorale.
Războiul nu mai este în istorie, este în prezent, iar ultimatumurile se rostesc din nou în estul Europei. Nu mai este vizată România, însă Ucraina este cea atacată de principala moştenitoare a imperiului sovietic, Federaţia Rusă. Proverbul românesc „lupul îşi schimbă părul, însă năravul – ba”, ilustrează cel mai bine situaţia în care ne aflăm de la Marea Neagră.
Inspiraţi, probabil, de performanţele sportive reuşite de tânărul Popovici, guvernanţii noştri, mult prea dolofani pentru a practica înotul, s-au orientat către un sport ceva mai accesibil pentru condiţia lor fizică de bugetari extra ghiftuiţi din lefurile şi pensiile lor speciale şi foarte generoase.
Lacul lebedelor de Ceaikovski în versiunea Orchestrei şi
companiei de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”
din Chişinău (25 iunie) reprezenta garanţia unui spectacol sold-out încă
înainte de a se şti distribuţia.
Se ştie că Alexandru Moruzi era destul de strict când venea vorba despre încălcarea moravurilor. Interzisese hainele scumpe şi excesul de lux. Şi să nu uităm cât de drastic şi hotărât a fost în privinţa lui Alecu Văcărescu, poetul - pe care l-a lăsat să moară de foame şi frig!
Secretarul de stat american Blinken (foto) a ţinut pe 26 mai, la Universitatea George Washington, în cadrul „Asia Society”, un amplu discurs despre politica Statelor Unite al Americii faţă de China .
Ştiţi ce este VK? O prescurtare, pentru Vkontakte. Adică - În Contact. Ce să fie? Un serviciu de media şi reţele sociale în Rusia. Audienţă? Din martie 2022 este al patrulea cel mai popular site web din Rusia şi al 16-lea cel mai vizitat site web din lume. Pe 23 iunie, la ora 10 dimineaţa, pe contul său de pe BKOHTAKTE, fostul preşedinte rus Dimitri Medvedev a publicat, în limbile rusă şi engleză, noi rânduri de amărăciune geopolitică.
Întâlnirea cu Claus Peymann, Ioan Holender, Emil Hurezeanu şi George Banu ca moderator al dialogului va rămâne unul din momentele de mare impact al acestei ediţii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
O legendă a dansului contemporan coregraful Jean-Claude Gallotta va prezenta pe 30 iunie la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Ion Caramitru iar pe 2 şi 3 iulie la Sibiu spectacolul "My Ladies Rock" în cadrul Întâlnirilor JTI.