
Serbia, un teren fertil pentru propaganda Kremlinului
Propaganda Rusiei lui Putin a găsit relee excelente în Serbia, unde ura împotriva NATO şi împotriva Statelor Unite este latentă.
Propaganda Rusiei lui Putin a găsit relee excelente în Serbia, unde ura împotriva NATO şi împotriva Statelor Unite este latentă.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, pe ministrul afacerilor externe al Serbiei, Nikola Selaković, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti. Şeful statului român a subliniat importanta cooperării celor două state, în diverse domenii de interes comun.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlni luni, la sediul Guvernului, cu ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Nikola Selaković. Cei doi oficiali au discutat despre întărirea cooperării, prin dezvoltarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru ambele state, cu accent pe transporturi şi energie, despre comunitatea românească din Serbia, cât şi despre situaţia de securitate din regiune.
Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a anunţat planuri de creştere a capacităţii liniilor de transport care conectează sistemele naţionale, de la 1.000 la 1.500 de megawaţi până în 2028.
Liderul sârb şi-a exprimat speranţa că cifra de afaceri comercială dintre ţări va ajunge în curând la 10 miliarde de euro.
Albin Kurti, premierul kosovar, a informat vineri că Priştina va solicita statutul de candidată la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului, relatează AFP.
Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au închis spaţiul aerian pentru aeronava ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, informează publicaţia sârbă „Večernje Novosti”. Ministrul rus de Externe urma să sosească în Serbia luni, înainte de a pleca spre Turcia.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat deplasarea în Serbia pe care urma să o facă la începutul acestei săptămâni.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, duminică, că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin un nou contract pe trei ani pentru achiziţia de gaze ruseşti, într-o convorbire telefonică, transmite Reuters.
O figură foarte iubită în ţara sa, Novak Djokovici (35 de ani, 1 ATP) se confruntă cu o situaţie bizară pe care presa sârbă o consideră nedreaptă.
La un tur de orizont, înţelegem temerile Ucrainei de a pierde definitiv Crimeea, litoralul nordic al Mării Azov şi Donbasul, privim circul de la Chişinău, unde terţi cred că ipotetica intervenţie militară rusă în Republica Moldova poate fi stopată de arestarea comicului Dodon, observăm determinarea Bulgariei de a fi parte a NATO, nu ne miră opţiunile pro-Kremlin ale unora din Serbia şi reţinem că la Budapesta s-a înfiinţat un fond de apărare.
Serbia va construi o conductă de gaze cu o lungime de 12,8 kilometri care va face legătura între Mokrin şi graniţa cu România, ceea ce va permite Serbiei să se conecteze cu sistemul Transgaz şi BRUA, a declarat ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Tanjug.
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a promis că va oferi un „răspuns puternic” Kosovo pentru încălcarea Acordurilor de la Washington.
Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Serbia rămâne ferm hotărâtă să adere la Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia, informează AFP.
Începând cu 5 mai, şi turiştii români vor avea acces la croaziere dunărene internaţionale, operate cu o navă românească – nava fluvială de croazieră MS Diana.
Deşi au început demersurile încă din august 2017, când s-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a friontierei de pe Bega, proiectul a rămas mult timp în zona birocratică.
Ministrul sârb de Interne, Aleksandar Vulin, declară că Serbia ar trebui să îşi reconsidere obiectivul de a adera la Uniunea Europeană (UE) din cauza presupuselor presiuni occidentale de a se alătura sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina, relatează The Associated Press.
Ţările din Balcani se îndreaptă spre cărbune în încercarea de a răspunde la creşterea mondială a preţurilor la energie, ceea ce provoacă îngrijorări în rândul apărătorilor mediului, transmite Reuters.
Dacă româncele au tot evitat echipa României, la ultimele acţiuni, în schimb, în alte părţi, e o mândrie pentru sportivi să evolueze în competiţiile în care îşi pot reprezenta ţara.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat Ucraina şi o ţară membră a Uniunii Europene (UE), pe care nu a numit-o, de ameninţările false cu bomba de la bordul aeronavelor Air Serbia.
Mii de sârbi fluturând steaguri ruseşti şi sârbe şi purtând poze cu preşedintele Vladimir Putin au manifestat, vineri, prin Belgrad mergând până la ambasada Rusiei, pentru a protesta faţă de eforturile guvernului Serbiei de a se distanţa de Moscova după invadarea Ucrainei, scrie Reuters.
Serbia, un aliat al Rusiei, a primit în weekendul trecut, în cadrul unei operaţiuni voalate, un sofisticat sistem antiaerian chinezesc. Această înarmare are loc în contextul în care Occidentul este îngrijorat că războiul din Ucraina ar putea ameninţa pacea fragilă din Balcani, relatează The Associated Press (AP).
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru negocieri de aderare, Olivér Várhelyi, au salutat participarea tuturor partidelor din Serbia la alegerile de la 3 aprilie şi au anunţat că vor lucra împreună cu preşedintele Aleksandar Vučić şi noul guvern pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.
Potrivit datelor preliminare, preşedintele Serbiei a câştigat în primul tur cu aproximativ 60% din voturi, pentru a 2-a oară consecutiv.
Coaliţia „Împreună putem face totul”, condusă de actualul preşedinte al ţării, Aleksandar Vučić, câştigă alegerile parlamentare din Serbia.
Serbia va organiza azi alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Vor avea loc şi alegeri locale pentru Consiliul Local al Belgradului şi alte 12 municipalităţi.
Preşedintele Rusiei a surprins Occidentul mai mult decât Occidentul l-a surprins pe el, consideră liderul de la Belgrad, Aleksandar Vučić. Referindu-se la situaţia din jurul Ucrainei, preşedintele sârb a sugerat că înţelege acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care, în opinia sa, nu mai poate da înapoi şi trebuie să lupte.
Rusia a reafirmat joi că ţările ''neprietenoase'', inclusiv Bulgaria, vor trebui să plătească în ruble gazele naturale, dar a promis în acelaşi timp că va ţine cont de preocupările manifestate de Serbia în această chestiune şi va căuta o soluţie, relatează agenţia EFE.
Politicienii noştri au deplina convingere că, printr-un miracol al destinului, odată primită în UE şi NATO, România va fi fost cumva automat mutată din geografia sa naturală şi aşezată mai aproape de aliatul nostru strategic din acest moment, fiind astfel pe deplin îndepărtată de toate riscurile tradiţionale din Balcani.
Se conturează din ce în ce mai precis natura exactă a ameninţării de securitate din Balcani. Din acei Balcani din care, la noi, unii sunt convinşi că n-am făcut niciodată parte, că oricum nu suntem din zonă şi, ca atare, n-avem niciun fel de treabă cu ce se petrece dincolo de gardul grădinii româneşti nepândite de vreo primejdie ci doar înconjurate de tot fel de vectori mortali de insecuritate.