Stiri despre secesiune

  48 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Adevărul Live: Ultimele zile ale Ucrainei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live: Ultimele zile ale Ucrainei?

  Kremlinul a confirmat cele mai negre scenarii ale Occidentului: Crimeea a reprezentat doar începutul unei ample mişcări de destabilizare a regiunii. Cât timp mai are Ucraina până la dezmembrare şi ce şanse au autorităţile de la Kiev să gestioneze situaţia în care se află ţara? Gen. (r) Teodor Frunzeti şi gen. (r) Alexandru Grumaz au fost invitaţii jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live, pentru o dezbatere ca la carte.

 • Planul Kremlinului „Restitutio in integrum” va fi aplicat până la fosta frontieră de vest a URSS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Planul Kremlinului „Restitutio in integrum” va fi aplicat până la fosta frontieră de vest a URSS

  În timp ce comunitatea occidentală încearcă, mai mult, sau mai puţin convingător, să se rezume la replici democratice - după anexarea peninsulei Crimeea, de către Rusia -, riposte ce includ sancţiuni economice şi măsuri militare disuasive simbolice, preşedintele Vladimir Putin continuă ceea ce merită a fi numit Planul „Restitutio in integrum”, cu acelaşi tip de acţiuni care au dus la secesiunea provocată în sudul Ucrainei.

 • Independenţa Veneţiei şi Europa postmodernă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Independenţa Veneţiei şi Europa postmodernă

  Mai toate articolele de presă despre referendumul început duminică, ce vizează independenţa regiunii italiene Veneto, încep sau fac trimitere la istoria glorioasă a Veneţiei, care, în cei peste 1.000 de ani de independenţă, şi-a păstrat statutul de putere navală a Europei timp de opt secole.

 • Quo vadis Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Quo vadis Ucraina

  Cine poate anticipa cu siguranţă viitorul Ucrainei, bazându-se doar pe surse deschise, fie este inocent fie este un adevărat profet, iar asta pentru că traseul  vecinului de la Nord şi Sud-Est este unul complex ce poate fi interpretat doar prin elaborarea unor diferite posibile scenarii de viitor.

 • Catalonia către Spania: „Trebuie să renegociem suveranitatea”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Catalonia către Spania: „Trebuie să renegociem suveranitatea”

  Artur Mas, preşedintele guvernului regional al Cataloniei, a reluat campania de pregătire a referendumului privind separarea faţă de Spania, anunţat la sfârşitul acestui an, având de partea lui susţinerea majorităţii partidelor din parlamentul catalan. În ciuda rezistenţei guvernului de la Madrid, strategia lui Mas declanşează o serie de consecinţe imediate, care ar putea duce la reconsiderarea relaţiei Spania-Catalonia.

 • Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român

  Cum se numeşte actul prin care un stat sprijină o mişcare secesionistă dintr-un stat vecin asupra căruia, în plus, are revendicări teritoriale tocmai cu privire la zona supusă presiunilor separatiste? Un asemenea act a comis Parlamentul Ungariei atunci când s-a alăturat oficial marşului secuilor programat pentru 27 octombrie în Covasna. Conducerea însăşi a Ungariei se alătură astfel, oficial, luptei împotriva unităţii statale a României.

 • 350.000 de americani cer secesiunea şi vor propriul stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  350.000 de americani cer secesiunea şi vor propriul stat

  Locuitorii din 11 comitate din Colorado vor să se rupă de acest stat şi să fie recunoscuţi drept al 51-lea stat american, fiind nemulţumiţi, printre altele, de propunerile privind înăsprirea regimului armelor, dar şi de faptul că oficialii federali nu mai acordă importanţa cuvenită americanilor din zonele rurale. În toate aceste comitate vor avea loc, la 5 noiembrie, referendumuri locale pentru secesiune.

 • „Balcanizarea“
Europei. Cum riscă Catalonia să fragmenteze continentul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Balcanizarea“ Europei. Cum riscă Catalonia să fragmenteze continentul

  În cazul în care Catalonia va deveni independentă, Europa riscă să deschidă Cutia Pandorei. Naţionaliştii din Scoţia, Flandra, Padania, Madeira, Bavaria (luând în calcul numai Europa Occidentală) şi din alte locuri ale Uniunii Europene vor cere cu insistenţă secesiunea imediată de statele din care fac parte.

 • FOTO VIDEO Proteste pentru secesiune: catalanii au format un lanţ uman de 400 de kilometri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO Proteste pentru secesiune: catalanii au format un lanţ uman de 400 de kilometri

  Peste un milion de catalani au format marţi un lanţ uman de aproximativ 400 de kilometri de-a lungul regiunii lor din nord-estul Spaniei. Protestul este organizat în fiecare an, făcând presiuni asupra politicienilor spanioli pentru a acorda independenţa Cataloniei, însă manifestaţia de miercuri pare să fie cea mai mare organizată până acum.

 • INTERVIU Pericolul revenirii Ucrainei în  sfera de influenţă a Rusiei este real şi deloc acceptabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Pericolul revenirii Ucrainei în  sfera de influenţă a Rusiei este real şi deloc acceptabil

  Care sunt opţiunile reale ale preşedintelui Ucrainei? Spre Maica autoritară Rusia, sau spre comunitatea liberă europeană? Va deveni Iulia Timoşenko simbolul şi conducătorul mişcării de secesiune, a catolicilor, din vestul Ucrainei? Iată doar două dintre reperele unui dialog purtat cu un interlocutor obişnuit să judece evoluţiile geopolitice, de la est de noi, cu sânge rece.

 • Catalonia, declaraţie de independenţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Catalonia, declaraţie de independenţă

  Parlamentul Cataloniei a adoptat o declaraţie care declară acest teritoriu entitate „suverană”. Deşi acest document nu are valoare juridică, el creează un precedent în baza căruia poate fi desfăşurat un referendum în 2014 privind separarea regiunii de Spania.

 • INFOGRAFIE Catalanii vor secesiune. Prezenţa la vot, cel mai ridicat nivel din 1988
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INFOGRAFIE Catalanii vor secesiune. Prezenţa la vot, cel mai ridicat nivel din 1988

  Catalanii consideră că ”subvenţionează” restul economiei spaniole cu mai bine de 8% din Produsul Intern Brut regional, iar nemulţumirea faţă de aceasta i-a scos la urne. Până la ora locală 18.00 (ora 19.00 în România), peste 56% din catalanii cu drept de vot merseseră deja la urne, reprezentând un nivel-record în mai bine de 20 de ani.

 • Libia: partajare după modelul Sudanului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Libia: partajare după modelul Sudanului?

  Ce urmează dacă blocajul din teatrul libian nu poate fi depăşit? Şi dacă, din motive diferite, actorii implicaţi sunt constrânşi să accepte actuala stare de fapt: Gaddafi - pentru că îi convine, rebelii - din neputinţă, iar NATO - din lipsa consensului de a continua cu o versiune terestră? Ei bine, Sudanul ar putea fi un model.

 • FOTO Cum se trăieşte în cea mai nouă capitală a lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Cum se trăieşte în cea mai nouă capitală a lumii

  Referendumul pentru separarea Sudanului de Sud va duce, cel mai probabil, la crearea unui nou stat şi la impunerea pe harta lumii a unei noi capitale. Juba, centrul adminstrativ al Sudului, seamănă, mai degrabă, cu un imens centru de refugiaţi, în condiţiile în care jumătate de milion de oameni trăiesc în barăci, câştigând mai puţin de un dolar pe zi.

Modifică Setările