Stiri despre scriere

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • FOTO Legătura dintre cea mai iubită regină a României şi „locul care arată ca în Anglia, unde se întâlneşte Răsăritul cu Apusul”, Mănăstirea Hurezi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Legătura dintre cea mai iubită regină a României şi „locul care arată ca în Anglia, unde se întâlneşte Răsăritul cu Apusul”, Mănăstirea Hurezi

  A avut patru testamente şi cinci locuri de suflet în România. Şi într-un caz şi în altul, există o legătură cu „unicul obiectiv din universul cultural patrimonial de la sud de Carpaţi”. Puţini ştiu că Regina Maria şi-a dorit mult timp să fie înmormântată la Mănăstirea Hurezi, „cel mai drag loc al inimii ei”. Încă de când era tânăra prinţesă a simţit acolo spiritul şi trecutul glorios al ţării alături de care avea să scrie istorie.

 • Evaluarea Naţională 2017. Elevii claselor a II-a susţin, astăzi, proba de citire la Limba Română, respectiv Limba Maternă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evaluarea Naţională 2017. Elevii claselor a II-a susţin, astăzi, proba de citire la Limba Română, respectiv Limba Maternă

  Peste 176.000 de elevi de clasa a II-a sunt aşteptaţi astăzi să susţină proba de citire la Limba Română, respectiv la Limba Maternă, în cadrul Evalurăii Naţionale, după ce, luni, aceştia au dat proba de scriere. Miercuri, copiii vor susţine proba la Matematică, iar joi minorităţile naţionale vor susţine probele la scris şi citit la Limba Română.

 • Evaluarea Naţională la clasa a II-a 2017. Elevii susţin, luni, proba de Scriere în Limba română şi în Limba maternă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evaluarea Naţională la clasa a II-a 2017. Elevii susţin, luni, proba de Scriere în Limba română şi în Limba maternă

  Elevii de clasa a II-a susţin de luni, 10 aprilie, Evaluarea Naţională, prima probă programată fiind cea de Scriere în Limba română, respectiv în Limba maternă. Marţi, 11 aprilie, elevii vor da proba la Citit la Limba română sau maternă, iar miercuri, 12 aprilie, la Matematică. Pe 13 aprilie, minorităţie naţionale vor susţine probele de scris şi citit la Limba română.

 • Diacriticele şi dicţionarul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diacriticele şi dicţionarul

  Adjectivul „diacritic” a fost împrumutat din franceză (unde apare în secolul al XVII-lea, fiind preluat, pe cale cultă, din greaca veche ‒ „diakritikós”) şi înseamnă „care deosebeşte”. Termenul se foloseşte în ortografie (a se vedea mai jos) şi în medicină (cf. dicţionarul lui Littré, 1880), atunci când ne referim la semnele particulare ale unei boli, prin contrast cu maladiile asemănătoare, în diagnosticul diferenţial.

 • Punctuaţia limbii române. Apostroful
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Punctuaţia limbii române. Apostroful

  În limba română, apostroful este un semn folosit în ortografie. Istoria lui este aproape la fel de lungă ca şi cea a punctului. Îl moştenim de la greci şi latini, pe linie cultă, dar folosirea lui în limba noastră scrisă este astăzi destul de limitată.

 • Punctuaţia limbii române. Punctul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Punctuaţia limbii române. Punctul

  În limba scrisă, punctuaţia contribuie la precizarea înţelesului enunţurilor. Considerată o ramură a lingvisticii, unii spun a gramaticii, punctuaţia este, deopotrivă, o disciplină normativă, dar şi o artă. Deprinderea punctuaţiei este o cerinţă anevoioasă şi doar un număr redus de persoane poate afirma că domină, în chip indubitabil, punctuaţia unei limbi.

 • Mic îndreptar
privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Abrevieri (X)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Abrevieri (X)

  Nevoia de a prescurta scrisul este veche şi pare să fi fost, la începuturi, legată de textele ce urmau să fie gravate pe monede. În mod riguros, distingem astăzi între abrevieri, acronime, sigle şi simboluri, prezentate, în ortografie, sub numele generic de abrevieri. Noi le vom trata însă pe rând, pentru o mai riguroasă informare a publicului.

 • Mic îndreptar
privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Scrierea cu literă mare (IX)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Scrierea cu literă mare (IX)

  Acum vreo două decenii, scrierea cu majusculă era tratată în „Îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie”, al Academie Române, ultima ediţia, a V-a, fiind publicată în 1995. Ulterior, Academia a renunţat la „Îndreptar…”, prezentând aceste chestiuni în „Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române” (DOOM).

 • Cum a scris Ion Creangă prima sa poveste la îndemnul lui Mihai Eminescu. Marele poet i-a spus: „Creangă, tu n-ai nevoie să fii corectat de nimeni!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a scris Ion Creangă prima sa poveste la îndemnul lui Mihai Eminescu. Marele poet i-a spus: „Creangă, tu n-ai nevoie să fii corectat de nimeni!“

  ”Soacra cu trei nurori” a fost prima povestire scrisă de Ion Creangă. Scrierea care a ajuns una dintre cele mai cunoscute poveşti din literatura română n-ar fi fost pusă pe hârtie, dacă Ion Creangă nu ar fi ascultat sfatul amicului său Mihai Eminescu. Acesta l-a îndemnat să scrie şi l-a dus să-şi prezinte povestea la Junimea.

 • Mic îndreptar
privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Scrierea cu literă mică (VIII)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Scrierea cu literă mică (VIII)

  În lumea de azi, mesajele scrise apar pretutindeni. Le întâlnim pe stradă, pe afişe şi indicatoare, în magazine, pe etichete, alături de tot ce se vinde, pe şosele, la intrarea şi ieşirea din localităţi etc. Omul contemporan trăieşte într-o lume prolixă, înconjurat de mesaje de felurite genuri şi concepute cu felurite scopuri.

 • Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de
limbă. Cuvintele străine (VII)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Cuvintele străine (VII)

  Limba română se manifestă ca un sistem lexical deschis, primind necontenit cuvinte din limbi străine, dominantă fiind azi engleza anglo-americană. În general, aceste cuvinte îşi menţin scrierea şi pronunţia din limba de origine, fără adaptări. Fireşte, nu toate împrumuturile sunt recomandate, fie că este vorba de un sens nou, fie că este vorbă de o nouă unitate lexicală, dar aceasta este o chestiune pe care doar timpul o va putea lămuri.

 • Mic îndreptar privind
cele mai frecvente greşeli de limbă. Derivarea (V)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Derivarea (V)

  Abordarea formării cuvintelor prin derivarea cu sufixe şi prefixe este o temă actuală nu doar pentru că greşelile persistă, ci şi pentru că se observă, sub nefasta influenţă a englezei, o exagerată folosire a cratimei la cuvintele mai noi, formate cu prefixe, deşi regulile limbii noastre, aşezate după model romanic, nu cer aşa ceva.

 • Mic îndreptar privind cele
mai frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi gramaticale (IV)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi gramaticale (IV)

  Încheiem astăzi dificultăţile morfologice persistente. De aceea, nu voi relua toate aspectele din „Îndreptar”, ci doar pe cele curente, discutând şi unele tendinţe recente. Actuala fază se caracterizează îndeosebi prin absenţa modelelor de limbă. Jurnalismul nu mai are demult un stil îngrijit, lumea citeşte tot mai puţin, administraţia centrală nu iese din „limba de lemn“ ş.a.m.d.

 • Mic
îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi gramaticale
(III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi gramaticale (III)

  „Nu trebuie să fii lingvist ca să-ţi dai seama că limba română s-a urâţit sau, mai bine zis, este urâţită, simplificată, traumatizată de unii vorbitori fără carte şi fără bun simţ. Nici limba scrisă nu dă totdeauna semne de inteligenţă şi corectitudine. Ce-i mai grav este faptul că nici limba oamenilor aşa-zis culţi nu este totdeauna armonioasă, corectă, frumoasă…”, scria Eugen Simion în prefaţa noului DOOM.

 • Mic îndreptar privind cele mai
frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi fonetice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Dificultăţi fonetice

  Ne-am propus, de-a lungul unei serii de articole, să prezentăm cele mai frecvente dificultăţi de limbă, surprinse în manifestările actuale, dificultăţi atât de pronunţie, cât şi de scriere. Să o spunem de la început: multe dintre aceste perturbări se datorează cu precădere transformărilor din societatea românească din ultimii douăzeci şi cinci de ani.

 • Societatea, văzută prin „ochiul îmbătrânit” şi prin „lentila plimbătorului de serviete”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Societatea, văzută prin „ochiul îmbătrânit” şi prin „lentila plimbătorului de serviete”

  Ieri îmi spunea cineva că „unii intelectuali nu au mintea statornicită în inimă”. Cred că de asta prefer căscatul de gură al unui om cu inima simplă într-o minte neşlefuită şi curată, decât lupa de savant care amendează ca năzbâtii sociologice crasele incoerenţe publice. Prefer ochiul îmbătrânit al femeii care nu ştie să numească ceea ce vede, dar îl catadicseşte între bine şi rău, decât lentila de plimbător de serviete cu nuanţe morale de gri.

 • Musafiri pe noptieră. Glumele lui Dumnezeu şi Povestea Alionei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Musafiri pe noptieră. Glumele lui Dumnezeu şi Povestea Alionei

  Cândva, m-am lăsat găsită de un bărbat care m-a învăţat că suntem legaţi de alegerile noastre. Eu l-am învăţat însă ceva mai mult: suntem îndatoraţi greşelilor noastre. Aşa că am înţeles-o pe Aliona când a venit la mine cu o poveste în suflet şi alta în dinţi. Acum, publicarea poveştii ei e un sfert din preţul corect pe care trebuie să îl plătească pentru morala cu linguriţa.

 • Cum
să te vindeci cu o foaie şi un pix după o despărţire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum să te vindeci cu o foaie şi un pix după o despărţire

  Relaţiile amoroase nu urmează întotdeauna parcursul pe care ţi-l doreşti, iar acest lucru te poate afecta pe termen lung. Cercetătorii citaţi în „Daily Mail“ notează câteva soluţii simple, dar eficiente, care îţi îmbunătăţesc starea de spirit atunci când problemele te copleşesc.

Modifică Setările