Stiri despre schindler

  6 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • TRAVEL Rătăciri
pe străzile din Cracovia: din confortul şezlongului în agonia istoriei şi retur
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  TRAVEL Rătăciri pe străzile din Cracovia: din confortul şezlongului în agonia istoriei şi retur

  În fosta capitală a Poloniei – astăzi, cu titlul informal de „capitală culturală“ –, călătorul n-are de ales: merge pe bulevarde istorice şi pe străduţe lăturalnice, merge în grabă să înţeleagă ce-a fost acum aproape un veac în Europa, iar când totul devine prea copleşitor mai face scurte popasuri în dulcele stil polonez. Aşa merg lucrurile în Cracovia, zilele se scurg în ritm allegro şi sunt întrerupte numai de seri andante.

 • Schindler al Suediei: cum a salvat contele Bernadotte mii de evrei în timpul Holocaustului, fiind ucis de ei la scurtă vreme după
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schindler al Suediei: cum a salvat contele Bernadotte mii de evrei în timpul Holocaustului, fiind ucis de ei la scurtă vreme după

  În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mii de evrei au fost salvaţi de la o moarte groaznică de Folke Bernadotte. Contele suedez, cu ajutorul autobuzelor Crucii Roşii, a salvat zeci de mii de oameni, de sub nasul naziştilor, care încercau „să facă curăţenie“ în urma lor, înaintea sosirii forţelor aliate. Bernadotte a fost apoi ucis în conflictul arabo-israelian, de extremiştii evrei, ca mediator al ONU pentru pace.

 • Cum a salvat un român 3600 de evrei de la Holocaust
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a salvat un român 3600 de evrei de la Holocaust

  Celebra lista a lui Schindler a fost contestata chiar de catre sotia acestuia. În acei ani tulburi ai razboiului a existat un industrias român, Cornel Dumitrescu, care, riscându-si viata si averea, a salvat de la moarte 3600 de evrei. Investigatiile facute de catre un inginer bucurestean, dovedesc, fara echivoc, temeinicia unor fapte istorice pierdute, din pacate, în anonimat.

 • Părintele Nicula, Schindler de sub Feleac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Părintele Nicula, Schindler de sub Feleac

  Împreună cu episcopul greco-catolic Iuliu Hossu şi cu scriitorul Raoul Şorban, preotul Alexandru Nicula, ajuns acum la 97 de ani, a participat la salvarea a sute de evrei în 1944. Preotul Nicula a fost naşul de botez a zeci de evrei care s-au creştinat de teama deportării, iar pe alţii a reuşit să-i treacă graniţa din Ardeal în Regat.