
Cât aur a fost furat din Sarmizegetusa. Comorile dacice depăşesc producţia pe doi ani a unei faimoase mine de aur
Valoarea şi numărul tezaurelor dacice de aur şi argint descoperite în zona sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia sunt imense.
Valoarea şi numărul tezaurelor dacice de aur şi argint descoperite în zona sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia sunt imense.
Singura trusă medicală antică descoperită pe teritoriul României, cu un inventar bogat, a fost scoasă la iveală la Sarmizegetusa Regia.
Amfiteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia va fi restaurat cu ajutorul fondurilor europene. Investiţia se ridică la cinci milioane de euro.
Duminică, locuitorii comunelor Burjuc, Romos şi Sarmizegetusa din judeţul Huendoara au fost chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarii.
Locuitorii comunelor Romos, Burjuc şi Sarmizegetusa sunt aşteptaţi, duminică, la secţiile de votare, pentru a alege noii primari.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt privite de tot mai mulţi dintre oaspeţii lor ca locuri cu o încărcătură spirituală, iar din această cauză o mulţime de întâmplări bizare s-au petrecut în ultimii ani în aşezările din munţi.
Magistraţii au publicat motivarea dosarului matriţei antice de bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia în care au stabilit împrejurările în care a fost descoperită.
Magistraţii au dat sentinţa în dosarul în care o tânără a solicitat despăgubiri pentru participarea la descoperirea matriţei de bronz din Sarmizegetusa Regia.
Centrul provinciei Dacia, după cucerirea romană, a fost Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care a fost înfiinţată într-o zonă nouă, lângă localitatea Haţeg.
Manu Bennet, starul din Hobbitul care a dansat gol în Sarmizegetusa Regia, s-a întors în România cu gândul la daci.
Acum 9 decenii, brandul românesc Fares a adus împreună tradiţiile şi ştiinţa, pentru a obţine ceaiuri şi remedii din plante medicinale. De 90 de ani, munca echipei Fares se desfăşoară în jurul plantelor, exact în acelaşi loc unde compania a luat fiinţă – la poalele Sarmizegetusei, în inima Daciei.
Cea mai veche şi spectaculoasă biserică de piatră din Transilvania, Densuş, păstrează o mulţime de mistere. Potrivit unor mărturii inedite publicate de istorici la începutul secolului trecut, Densuş ar fi fost un templu „păgân” înainte de creştinarea localnicilor şi loc de înmormântare al generalului roman Longinus, ucis în timpul războaielor daco-romane.
Ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au făcut miercuri dimineaţă 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Hunedoara, la persoane fizice suspecte de braconaj arheologic, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de către acestea.
Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a inaugurat, joi, prima expoziţie internaţională virtuală 3D din România. Vizitatorii vor putea călători virtual în Forul Păcii şi Forul lui Augustus, din Roma antică, dar şi în capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa.
Săgeţile cu vârfuri înmuiate în venin ale geţilor şi sciţilor aduceau moartea instantanee, iar strămoşii noştri erau războinici de temut, chiar şi în faţa armatelor numeroase care au invadat ţinuturile Daciei. O serie de relatări ale autorilor antici arată cum luptau şi se apărau locuitorii antici de pe actualul teritoriu al României.
Tinere care se plimbă aproape goale printre ruinele Sarmizegetusei Regia, corturi aşezate împrejurul sanctuarelor antice, blocuri de beton intercalate cu monumente din calcar şi andezit şi o atmosferă de sărbătoare. Astfel se prezenta vechea capitală a Regatului Dac în anii 1980, în imaginile rare realizate de Cornelius Ionescu.
Sarmizegetusa Regia este comparată tot mai des cu Stonhenge, celebrul monument neolitic din Anglia. În fosta capitală a Regatului Dac, zilele fenomenelor cereşti aduc numeroşi turişti, iar mulţi dintre ei susţin că aici, în munţii Orăştiei, resimt energia pozitivă.
Zeci de oameni au ajuns în aceste zile la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, pentru a se bucura, spun ei, de solstiţiul de iarnă. Unii dintre turiştii care au urcat la Sarmizegetusa au relatat de ce locul este atât de important pentru ei, în această perioadă. Totodată, vizitatorii susţin că a fost prima dată în ultimii ani când, în preajma solstiţiului, cetatea nu a fost acoperită de omăt.
Patru pasageri ai unei camionete au ajuns la spital, după ce şoferul maşinii a pierdut controlul direcţiei şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Accidentul s-a petrecut pe DN 68 Haţeg – Caransebeş.
Nicolae Ceauşescu şi-a anunţat vizita la Sarmizegetusa Regia la începutul anilor ’80. În aşteptarea lui, vechea capitală a Daciei din Munţii Orăştiei urma să treacă printr-una dintre cele mai mari transformări: a fost „împodobită“ cu blocuri şi discuri din beton şi prefabricate. Lucrările au lăsat urme adânci.
Legenda spune că un lup îmblânzit l-a salvat pe Decebal de o haită de lupi sălbatici. Regele dac ar fi supravieţuit atacului datorită faptului că animalul său credincios s-a sacrificat, apărându-l.
Petru Groza, magnatul care a condus primul guvern comunist din istoria României, se mândrea cu faptul că ar fi fost urmaş al regelui Decebal. În memoriile sale, Groza amintea deseori despre strămoşii săi daci, învinşi de „cotropitorul Traian“, afirmându-şi legătura strânsă cu aceştia.
Deceneu a fost una dintre cele mai cunoscute personalităţi din vremea regatului dac. A fost preot, astronom şi sfătuitor al regelui Buerbista, iar după moartea acestuia i-a urmat la domnie. Istoricii din Antichitate susţin că Deceneu a fost unul dintre reformatorii societăţii dacilor şi că i-ar fi convins pe aceştia să trăiască fără vin.
Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.
Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa într-un dosar penal în care patru inculpaţi, printre care Florin Delinescu, fostul custode al muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, au fost acuzaţi de infracţiuni de spălare de bani legate de traficul de obiecte de patrimoniu, sustrase din siturile arheologice din judeţul Hunedoara.
Aşezarea de la Feţele Albe este considerată unul dintre cele mai misterioase locuri din Munţii Orăştiei, tărâmul vechilor cetăţi dacice. Oamenii povestesc despre ielele care ar fi trăit în templele de la Feţele Albe şi despre pădurea bântuită care înconjoară şi ascunde ruinele. În fiecare vară, în preajma sărbătorii de Sânziene (24 iunie), la monumentele de la Feţele Albe sunt organizate excursii sau meditaţii.
Decebal a fost ultimul rege al Daciei şi un personaj de legendă în istoria poporului român. A fost omul care a condus armatele Daciei în cele mai crunte înfruntări din Antichitate. Decebal a sfârşit ucigându-se, iar după moartea sa, o parte a teritoriilor aflate în stăpânirea lui au intrat în componenţa Imperiului Roman.
Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul penal în care patru hunedoreni au fost anchetaţi pentru furtul şi traficarea a trei tezaure de bijuterii şi monede antice, în valoare de aproape patru milioane de euro. Hunedorenii au fost condamnaţi la închisoare şi la plata despăgubirilor.
Cel mai mare complex de temple şi sanctuare a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei din vremea regelui Decebal. Aici aveau loc, potrivit unor istorici, ritualurile de iniţiere a războinicilor daci, dar şi sacrificii, iar forma unor aşezări misterioase i-a dus pe cercetători la concluzia că locurile erau punte de observaţie astronomică.