
Constantin Brâncuşi, celebrat printr-un concert de muzică clasică. De unde se pot cumpăra bilete
Constantin Brâncuşi, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalităţi remarcabile.
Constantin Brâncuşi, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalităţi remarcabile.
Pianistul Cadmiel Boţac şi violoncelistul Cornelius Zirbo vor susţine luna aceasta trei concerte la Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.
Am revenit cu curiozitate la Sala Radio după mult timp în care – cu scurte perioade în care s-au întâmplat concerte şi recitaluri – sala a stat mai mult închisă, iar Orchestrele şi Corurile Radio s-au întâlnit foarte rar cu publicul lor altfel decât prin intermediul radioului.
Violoncelistul Andrei Ioniţă, singurul câştigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, va susţine, alături de pianista Daria Tudor, un recital în cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Evenimentul este programat duminică, 13 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio.
Pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, are o prolifică activitate solistică, în calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor Radio România susţine numeroase concerte pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov.
Teatrul Naţional din Bucureşti, deşi are săli de sub 1000 de locuri, îşi suspendă spectacolele din seara zilei de 9 martie. Tradiţionalul Concert extraordinar de Paşte al Corului Madrigal, organizat de 56 de ani fără întrerupere, se va desfăşura anul acesta fără public. Sunt anulate şi toate evenimentele cu public programate la Sala Radio şi la Teatrelli până la data de 31 martie, anunţă cele două instituţii.
Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentală, rar interpretată în România: Simfonia nr. 2 pentru pian şi orchestră – The Age of Anxiety, creaţie a marelui compozitor şi dirijor american Leonard Bernstein. Vineri, 6 martie, partitura lui Bernstein va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio, cu participarea a doi invitaţi speciali: dirijorul Frederic Chaslin şi pianista Dana Ciocârlie.
Dirijorul britanic Leo Hussain – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 28 februarie (19.00), la Sala Radio.
Miercuri, 26 februarie (19:00), apreciatul dirijor român GABRIEL BEBEŞELEA, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski - Moscova, va dirija Orchestra de Cameră Radio , în cel de-al doilea concert Radio România dedicat Anului Internaţional Beethoven (250 de ani de la naşterea sa).
Este unul dintre cei mai buni tineri violoncelişti la nivel mondial şi miercuri, 4 martie, poate fi ascultat în primul recital pe care-l susţine la Bucureşti: Valentin Răduţiu vine însoţit de pianistul suedez Per Rundberg, alături de care a înregistrat mai multe discuri, printre care şi cel cu integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de George Enescu.
La împlinirea a 210 ani de la naşterea lui Chopin, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie (19.00), la Sala Radio, de către pianistul Toma Popovici, alături de Orchestra Naţională Radio.
Ultima zi a lunii ianuarie, vineri, 31 ianuarie, aduce, de la ora 19.00, la Sala Radio muzica lui Chopin, de la a cărui naştere se împlinesc 210 ani. Delicateţe, sensibilitate, eleganţă artistocratică sunt câteva dintre atributele asociate creaţiilor sale, care au stârnit admiraţia marilor artişti şi elitelor societăţii franceze ce frecventau saloanele pariziene.
Noul An debutează la Sala Radio cu un eveniment de gală: concertul inaugural din suita de evenimente speciale pregătite de Orchestrele şi Corurile Radio România pentru a aniversa Anul Internaţional Beethoven, sărbătorit oficial în întreaga lume, la împlinirea a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor.
Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul Alexandru Tomescu, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu - va interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).
O incursiune inedită în Bucureştiul de odinioară este ceea ce vă propune miercuri, 4 decembrie (19.00) Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii ”Banatul” din Timişoara.
Simfonia nr. 2 semnată de cel mai mare compozitor al Finlandei - Jean Sibelius - o lucrare monumentală rar cântată în România, va fi interpretată vineri, 22 noiembrie (19.00), la Sala Radio. Sibelius şi-a dirijat propria lucrare, la premiera din martie 1902, la pupitrul Filarmonicii din Helsinki, un imens şi imediat succes după 3 concerte consecutive sold-out.
La finalul acestei săptămâni, Roger Hodgson, fondatorul trupei Supertramp, concertează pentru prima oară în România. Artistul aduce pe scena Sălii Radio cele mai cunoscute hituri ale trupei care l-a consacrat.
Roger Hodgson, fondatorul legendarei trupe Supertramp, vine, pe 9 noiembrie, în România. Cele mai cunoscute hituri, cum ar fi „Breakfast in America“, „Dreamer“, „Give a little bit“, „The Logical Song“, „School“, vor răsuna pe scena Sălii Radio din Bucureşti.
Pe 1 noiembrie, RADIO ROMÂNIA împlineşte 91 de ani de când intră în casele ascultătorilor din ţară şi din străinătate. Aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio este marcată, ca în fiecare an, şi de un concert-eveniment prezentat de Orchestra Naţională Radio, înfiinţată de dirijorul Mihail Jora în acelaşi an al inaugurării instituţiei.
Una dintre cele mai îndrăgite pianiste române din tânăra generaţie, pianista Sînziana Mircea, susţine pe 14 noiembrie, la Sala Radio, recitalul Imagine Chopin: un concept inedit care împleteşte lucrări ale binecunoscutului compozitor polonez cu transcripţii pentru pian, chitară şi soprană realizate chiar de solistele concertului, precum şi proiecţii multimedia.
Opera este un întreg univers. Dacă astăzi opera îi sperie uneori pe tinerii spectatori, care se tem, nejustificat, de un gen desuet, opera a fost - la vremea în care compuneau Verdi sau Puccini - la fel de modernă ca pop-ul sau hip-hop-ul astăzi!
Aţi ascultat vreodată un concert la instrumente de percuţie, considerate cele mai vechi instrumente muzicale pe Pământ, în afară de vocea umană ?
Un nou ansamblu orchestral, înfiinţat la iniţiativa directorilor săi artistici, violonistul Alexandru Tomescu şi violistul Ladislau Cristian Andriş, Romanian Chamber Orchestra – în concert la Arad pe 1 noiembrie (Sala Filarmonicii de Stat), la Timişoara (Sala Filarmonicii „Banatul”) pe 2 noiembrie şi la Bucureşti, la Sala Radio, pe 3 noiembrie.
Pe 12 octombrie, de la ora 19.00, violonista Ioana Cristina Goicea urmează să susţină un recital la Sala Radio, în cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera.
După o participare importantă în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, Orchestrele şi Corurile Radio România îşi redeschid - vineri, 11 octombrie (19.00) - noua stagiune la SALA RADIO, cea mai mare sală de concerte simfonice din România, dotată cu cea mai mare orgă din sud-estul Europei.
Roger Hodgson, celebrul compozitor şi solist al Supertramp, concertează în premieră la Bucureşti, la Sala Radio, un spaţiu cultural dedicat, cu o acustică impecabilă.
Duminică, de la ora 13.00, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române, dirijată de Krzysztof Penderecki, va concerta pe scena Sălii Radio. Va participa Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu.
Sâmbătă, de la ora 13.00, la Sala Radio, Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Nicolae Moldoveanu, va avea în program lucrări de Cornel Ţăranu, Eric Montalbetti, Marco Perez-Ramirez şi Rolf Martinsson. Solişti sunt violonistul Ning Feng şi soprana Lisa Larsson.
Nicola Piovani şi-a dirijat propriile compoziţii de la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, în concertul de la ora 15.00, de la Sala Radio, în seria Muzica secolului XXI. Programul este prilej pentru audienţă să descopere compoziţii semnate de autori contemporani cu multe creaţii în domeniul muzicii de film şi teatru.
Astăzi, de la ora 15.00, formaţia Britten Sinfonia, dirijată de Andrew Gourlay, evoluează pe scena Sălii Radio. În program sunt lucrări de Charlotte Bray, Ulpiu Vlad şi John Woolrich.