Stiri despre romanism

  15 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Însemnări despre poluarea folclorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Însemnări despre poluarea folclorului

  Thomas de Quincey a avut fantezia să demonstreze, cu oarecare cinism, în secolul trecut, că asasinatul poate fi, uneori, asimilat artelor frumoase. O tristă secţiune a „artizanatului“ nostru pare decisă să ilustreze, astăzi, reciproca „teoremei“ lui de Quincey: există opere de artă care au toate atributele penale ale asasinatului...

 • De la românul primordial la românul get-beget
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la românul primordial la românul get-beget

  Apologeţi şi predicatori ai urii, susţinătorii teoriilor primordialiste precum Cătălin Rădulescu tăinuiesc sub glasul nobil al buciumului ascuţişul hangerului pe care l-au scos din teacă pentru a întoarce societatea românească în vremea în care cupiditatea, devalizarea, raptul şi furtul puteau să scape nepedepsite şi în care inflamarea naţionalistă ţinea loc de soluţii raţionale în folosul celor mulţi.

 • Oare de ce Dan Puric nu a rămas actor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oare de ce Dan Puric nu a rămas actor?

  Urmărind toată tevatura mediatică legată de Dan Puric din ultimele zile, m-am întrebat de ce oare Dan Puric nu a rămas actor, dansator, coregraf. Dan Puric este de departe un artist extraordinar. De ce însă trebuia să devină el ceea ce nu este, adică un "teolog" ratat?

 • Antoaneta Ralian şi arta traducerii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antoaneta Ralian şi arta traducerii

  De 1 decembrie, iarăşi, pe la radio şi la televizor s-a vorbit despre chestii româneşti. Şi-a făcut loc – cum nu se întâmplă în celelalte zile – şi niscaiva cultură: şi-a adus aminte lumea de scriitori, artişti, oameni de ştiinţă cu care ne mândrim. Mi se pare un pic ipocrită dragostea de cultură folosită o dată pe an din “mândria de a fi român”şi neglijată în restul zilelor.

 • S-a născut un nou simbol al
spiritualităţii româneşti: „Obârşia Mioriţei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a născut un nou simbol al spiritualităţii româneşti: „Obârşia Mioriţei“

  Cât de actuală este balada populară Mioriţa şi cum îi adună pe români în jurul ei?! De Sfânta Maria Mare, în comuna băcăuană Caşin a avut loc un eveniment cultural, cu adânc impact spiritual. Meritul îi aparţine lui Constantin Tudose, autorul unei lucrări, care deja a făcut înconjorul ţării şi a unei părţi a lumii: „Porţile de lemn ale satului. Porţile sufletului“.

 • Cât de xenofob era Eminescu? De ce nu-i suporta pe „grecotei”, „bulgăroi”, evrei şi de ce a scris versurile „Cine-au îndrăgit străinii, mânca-i-ar inima câinii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de xenofob era Eminescu? De ce nu-i suporta pe „grecotei”, „bulgăroi”, evrei şi de ce a scris versurile „Cine-au îndrăgit străinii, mânca-i-ar inima câinii”

  Sloganurile şi afirmaţiile antisemite ale lui Mihai Eminescu se întâlnesc atât în poeziile, cât şi în articolele scrise de acesta în diferite ziare din Iaşi şi Bucureşti. Xenofobia lui Eminescu îşi avea izvorul, spun specialiştii, în ideile sale naţionaliste de sorginte conservatoare, poetul fiind un adevărat patriot.

 • #tricolorchallenge
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  #tricolorchallenge

  La estul României avem 3 milioane de români. Republica Moldova are tricolorul adoptat ca drapel al statului şi limba română ca limbă oficială. Pentru că duminică este Ziua limbii române şi pentru că organizaţiile unioniste şi-au propus ca tricolorul să ajungă în toate şcolile de peste Prut, şi , bineînţeles, pentru că-i la modă chestia asta, vă întreb: ACCEPTAŢI PROVOCAREA?

 • Ipocrizia mândriei „naţionale”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizia mândriei „naţionale”

  Aproape nu e săptămână ori lună să nu văd o ştire pe undeva despre copiii de nota 10 la te-miri-ce olimpiade internaţionale. Bravo lor! Bravo părinţilor lor care îi susţin şi se cheltuie ca timp şi bani cu aceşti copii de excepţie. Dar noi toţi ceilalţi de ce, mă rog, ne băgăm în seamă cu mândria? Noi cu ce-am contribuit? Mândria că avem „copii de 10” nu acoperă mizeriile pe care ni le facem unii altora, inclusiv acestor copii, în fiecare zi.

 • Dreptul de a fi român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreptul de a fi român

  Dreptul de a fi român a fost obstrucţionat sistematic în Moldova dintre Prut şi Nistru, începând cu ziua de 28 iunie 1940 în care acest teritoriu a fost răpit României într-un mod similar celui în care continuatorul URSS, Federaţia Rusă, răpeşte în ultimele luni teritorii ale Ucrainei.

 • Să fie tăcere!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să fie tăcere!

  În 24 de ani de neocomunism - şi în nici un caz de democraţie – am hăulit ca lupii în gol, muşcându-ne unii pe alţii ca turbaţii, ne-am rupt în bucăţi pentru aceeaşi dreptate pe care până la urmă n-a mai revendicat-o nimeni până la capat.

 • Tismăneanu se ia la trântă cu bustul lui Adrian Păunescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tismăneanu se ia la trântă cu bustul lui Adrian Păunescu

  Pe 10 august domnul Tismăneanu a publicat într-un cotidian central un articol cu titulul “Adrian Paunescu, megafon al comunismului romanesc”.  Articol în care îl acuză pe poetul  şi om de cultură român  de promovarea unei ideologii “xenofoba, autarhica, anti-occidentala, patriotarda, de o asfixianta stridenta si penibila artificialitate, pompierista si gaunoasa” şi de imbecilizarea tineretului din România.

Modifică Setările