reteta traditionala - ultimele știri
Delicioasă și ușor de gătit, iahnia de fasole este un preparat preferat în Postul Paștelui. Ca să iasă perfectă, mâncarea are câteva secrete. Rețeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Cartofii sunt o parte esențială a cinelor de Crăciun din multe țări - iar Danemarca are un fel de mâncare cu cartofi foarte special și pentru Crăciun: „Brunkartofler” (cartofi caramelizați).
De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. Este pomana porcului, un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă care se prăjesc.
Delicioșii cârnați făcuți în casă sunt vedeta mesei de Crăciun. Pentru a-i găti perfect puteți urma rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, care are și câteva secrete pentru un preparat gustos care se topește în gură.
Tradiționalele jumări ispitesc pe oricine. Făcute din slănină prăjită după tăierea porcului pot fi servite ca aperitiv ori adăugate în alte preparate cu specific românesc, cum ar fi varză sau fasole cu jumări.
Comuna Dâmbovicioara este recunoscută ca o oază de relaxare pentru cei însetați să evadeze din aglomerația urbană. Aici, la stâna Dealul Sasului, se prepară una dintre cele mai bune brânze de burduf.
În ultimii 30 de ani, de când legăturile cu Occidentul s-au reluat influenţând atât cultura, societatea, cât şi obiceiurile culinare, de când frontierele nu mai sunt bariere de netrecut ci puncte de trecere şi de circulaţie, am constatat popularitate...
Fasolea cu ciolan de porc este o mâncare tradiţională, gustoasă, care se prepară uşor, din doar câteva ingrediente. Preparatul poate fi mâncat, mai ales în acest sezon, cu castraveţi proaspăt muraţi....
Delicioşii papanaşi cu brânză proaspătă de vaci nu lipsesc din meniul pensiunilor din Bucovina. Reţeta tradiţională este rapidă, nu sunt necesare foarte multe ingrediente, nu este costisitoare, iar rezultatul „se evaporă” imediat în farfuria pofticio...
Ciorba de miel este nelipsită de pe masa maramureşenilor în ziua de Paşte. Se prepară în multe moduri, însă diferenţele nu sunt majore. Totuşi, reţeta tradiţională din Maramureş este uşor diferită....
Preparatul este o reţetă tradiţională şi se realizează repede, nu necesită multe ingrediente, dar cere răbdare şi respectarea anumitor paşi. Pentru amatorii de mâncăruri tradiţionale româneşti, răcitura muntenească de porc este ceva aparte, chiar dac...
Mărarul este unul dintre cele mai apreciate condimente şi puţini sunt cei care nu îl pun în salate, mâncăruri gătite sau ciorbe. El poate fi şi ingredientul principal al unui preparat tradiţional. Un bucătar buzoian ne reaminteşte reţeta mâncării de ...
În această perioadă toate gospodinele caută reţete de pască, iar oferta este exterm de variată. O reţetă tradiţională din Ardeal presupune folosirea unui aluat de cozonac, făcut cu gălbeuşuri de ou, maia, frământat cel puţin o oră şi ”făină opărită”....
Ciulamaua moldovenească era gătită odonioară frecvent în nordul Moldovei, în special în zonele rurale, dar preparatul a devenit unul dintre mâncărurile favorite ale românilor....
Preparatele afumate vor oferi mereu un plus de gust oricărei mâncări. Pe lângă şuncă, cârnaţi sau sau ciolan, pune la afumătoare şi o bucată de kaizer....
Renumit pentru implicarea sa în promovarea gastronomiei tradiţionale, maestrul bucătar Mircea Groza ne oferă reţeţa unui preparat gustos de te lingi pe degete: topală (n. red. – mâncare cu carne) de găină cu gârtene....
Fie că sunt de post sau „de dulce”, ori că sunt pentru gurmanzi sau pentru stomacuri mai delicate, nemaipomenitele sarmale sparte sunt un deliciu. Vă prezentăm câteva secrete legate de prepararea lor, cu ajutorul unui maestru gastronom.
În Maramureş se numesc „ciurigăi“, deşi în alte părţi ale ţării li se spune „minciunele“. Reţeta este foarte simplă şi are o mulţime de variante, însă unele gospodine folosesc un mic truc pentru a-i face mai pufoşi....
Unii nu concep Crăciunul fără o felie de tobă preparată în mod tradiţional aşa că trebuie să te aprovizionezi cu cele mai bune şi proaspete ingrediente, în general organe şi carne de porc. Cu cât stă mai mult la rece cu atât mai va fi mai bună. Dacă ...
Babicul a fost adus pe meleagurile noastre de sârbi, existând şi o legendă care spune că Împaratul Napoleon, aflat în retragere după campania din Rusia, ar fi înnoptat în casa boierului Vernescu, la Buzău, iar la masă i-a fost adus de către starostel...
Tradiţionala răcitură de porc sau piftie din carne de porc, aromată cu usturoi, fină şi gustoasă, închegată fără să folosim pliculeţe cu gelatină, nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun. O gospodină cu experienţă din Bucureşti ne-a dezvăluit...
Tuslamaua reprezintă o parte delicioasă din moştenirea gastronomică turcească a Dobrogei, o mâncare arhaică diferită de ciorba de burtă, deşi ingredientele sunt asemănătoare.