Stiri despre relatii internationale

  59 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Bruxelles, atenţie la alegerile din Europa!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bruxelles, atenţie la alegerile din Europa!

  Fleishman Hillard, o comapnie de comunicaţii la nivel global, specializată în relaţii publice, afaceri publice, marketing şi mass-media, a publicat de curând acest infografic, atrăgând atenţia asupra viitoarelor alegeri din Europa.

 • STUDIU Ce poate da şi ce poate câştiga România ca donator internaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STUDIU Ce poate da şi ce poate câştiga România ca donator internaţional

  Într-un moment când din Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest, până în Africa şi Orientul Mijlociu, lumea este într-o rapidă transformare, România are un avantaj unic de politică externă, poziţionare internaţională şi chiar negociere economică: este ţara care a pornit în propria tranziţie democratică de cel mai jos şi a ajuns cel mai sus, într-un timp foarte scurt - doar 25 de ani.

 • 2015 - Avancronica unui an scurt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2015 - Avancronica unui an scurt

  Se obişnuieşte ca, la început de nou an, să se facă estimări pentru ceea ce va să vină. Indrăznesc să mă aventurez într-o avancronică politică, economică şi strategică a unui an comprimat şi decisiv pentru România, pentru Europa şi pentru noua ordine economică şi politică globală.

 • Turcia,
între Est şi Vest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia, între Est şi Vest

  Poziţionarea strategică a Turciei i-a conferit acesteia atât avantaje cât şi vulnerabilităţi. Pe de-o parte, turcii au reuşit să creeze puntea între Est şi Vest, jucând un rol de mediator regional al unor probleme de anvergură globală, reuşind în acelaşi timp să reducă clivajele culturale.

 • Rusia:Identitate şi geopolitică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia:Identitate şi geopolitică

  Noţiunea de identitate naţională este una complexă şi difuză în acelaşi timp. Adună într-un singur concept noţiuni conexe precum statul, naţiunea, populaţia, etnia, cultura, limba. Totalitatea sau o parte a populaţiei care împărtăşeşte o identitate de grup se poate considera pe sine o naţiune.

 • Turcia şi rolul acesteia în
conflictul Israeliano-Palestinian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia şi rolul acesteia în conflictul Israeliano-Palestinian

  În lumina ultimului conflict dintre Israel şi Palestina, Premierul Turciei Recep Tayyip Erdoğan nu a pierdut într-o alocuţiune recentă prilejul de a relua o veche temă dragă diplomaţiei turce: Consiliul de Securitate al ONU.

 • Lumea, încotro? „Incertitudinea“ lui George Maior: între „sfârşitul
istoriei“ şi „noua ordine mondială“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lumea, încotro? „Incertitudinea“ lui George Maior: între „sfârşitul istoriei“ şi „noua ordine mondială“

  Directorul SRI George Maior a revenit în atenţia lumii academice cu ediţia a II-a a lucrării „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI“. Volumul vorbeşte despre conceptul de incertitudine într-o lume marcată de evoluţii surprinzătoare, începând cu prăbuşirea zidului Berlinului şi continuând cu atacurile asupra Turnurilor Gemene sau criza economică din 2008.

 • Israelul respinge din nou acuzaţiile de spionaj la adresa Statelor Unite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Israelul respinge din nou acuzaţiile de spionaj la adresa Statelor Unite

  În urma unor dezvăluiri realizate de publicaţia americană Newsweek, care sugerează că Israelul spionează Statele Unite mai mult decât oricare alt stat, o nouă dezminţire a acestor acuzaţii a fost realizată recent de ministrul israelian al Afacerilor strategice, informează AFP.

 • Interviu Barry Buzan, profesor britanic de
relaţii internaţionale şi studii de securitate: „Rusia e o Nigerie cu rachete“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interviu Barry Buzan, profesor britanic de relaţii internaţionale şi studii de securitate: „Rusia e o Nigerie cu rachete“

  Zilele trecute am citit cartea profesorului Barry Buzan (London School of Economics), „Oamenii, statele şi frica“, apărută în limba română la Editura Cartier. Am stabilit să facem un interviu. Cum tehnic lucrurile nu ne-au permis, am rugat-o pe Paula Erizanu, autoarea volumului „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o“, studenta profesorului Buzan, să facă ea interviul. Îl puteţi citi mai jos.

 • Drumul Mătăsii, teatrul şi Eurasia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Drumul Mătăsii, teatrul şi Eurasia

  De curând am fost la un spectacol de teatru deosebit, a cărui regie este semnată de maestrul Dan Puric. El se numeşte „Drumul Mătăsii” şi este, de fapt, o alegorie a ceea ce este istoria lumii, chiar dacă la început spectatorii nu ar dori să abordeze şi această dimensiune a spectacolului.

 • Raport pozitiv pentru Romania în faţa Comisie Europene. Procedura de infringement
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport pozitiv pentru Romania în faţa Comisie Europene. Procedura de infringement

  Pana in prezent, Romania nu a suferit nicio condamnare in fata Curtii de la Luxembourg pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin tratat, motiv pentru care Grupul interministerial de lucru contencios UE a subliniat in cadrul intalnirii de astazi importanta cooperarii interinstitutionale in vederea consolidarii procesului de uniformizare a ordinii juridice europene.

 • „Un secol de relaţii internaţionale” - argument pentru cartea lui
Darie Cristea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Un secol de relaţii internaţionale” - argument pentru cartea lui Darie Cristea

  Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am deschis cartea profesorului Darie Cristea, a fost să mă duc către finalul lucrării pentru a-i citi bibliografia, însă am fost surprins din start văzând lipsa acestia. Nu a fost ȋnsă necesară, decȃt lecturarea primelor pagini pentru a înţelege scopul, structura şi utilitatea cărƫii, vorbind despre un eseu care este atȃt o cronologie de opere, cȃt  şi o bibliografie în sine.

 • Desert Rose
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Desert Rose

  Orientul Mijlociu este o zonă mai specială în ceea ce priveşte conflictele. Diferenţele de etnie, religie şi lupta pentru teritorii sunt principalele cauze ale problemelor de natură internaţională existente.

 • Importanţa
geo-strategică a Siriei pentru Federaţia Rusă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Importanţa geo-strategică a Siriei pentru Federaţia Rusă

  Sprijinul Federaţiei Ruse oferit regimului Assad are fără îndoială la bază atât interese economice cât mai ales geo-strategice, bazȃndu-se pe cel mai vechi parteneriat rus în regiunea Orientului Mijlociu, întocmit încă dinaintea prăbuşirii URSS-ului.

 • FP România nr. 32: Ediţia-podium, cu oameni remarcabili
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FP România nr. 32: Ediţia-podium, cu oameni remarcabili

  Pentru al doilea an, FP România adaugă celor peste 100 de Gânditori Globali listaţi de FP o listă cu peste 100 de nume din România „care pot mişca lucruri cu puterea ideilor – sau a exemplului”. În rest, 5 idei pentru Obama 2, apoi 4 călătorii imposibile şi o lungă discuţie în 3 + 1 despre salvarea lumii.

 • Preşedintele Parlamentului sârb s-a întâlnit cu delegaţia română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele Parlamentului sârb s-a întâlnit cu delegaţia română

  Preşedintele Parlamentului sârb, Nebojsa Stefanovic, a declarat, vineri, că o atenţie deosebită în relaţiile cu România ar trebui acordată problemelor de interes comun, ţinând cont de standardele europene şi relaţiile tradiţionale de bună vecinătate dintre cele două ţări, informează agenţia Tanjug.

 • Fostul premier al Scoţiei vine la Oradea, la conferinţa Jean Monnet
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fostul premier al Scoţiei vine la Oradea, la conferinţa Jean Monnet

  Lordul Jack McConnell, fost premier al Scoţiei şi membru în Camera Lorzilor a Marii Britanii, va participa astăzi la conferinţa internaţională „Jean Monnet", organizată de către Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea.

 • Iulia, gazul şi tabla de şah regională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iulia, gazul şi tabla de şah regională

  Respekt,Praga: Procesul fostului prim ministru se va relua pe 27 septembrie, la trei zile după vizita preşedintelui Ianukovici în Rusia. Fiindcă între Kiev şi Moscova se joacă o partidă strategică, în care Europa are şi ea un rol de jucat.

 • Republica Moldova este mai atractivă pentru marile puteri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova este mai atractivă pentru marile puteri

  Ţara noastră a devenit mult mai atrăgătoare la nivel internaţional, susţin unii experţi străini. Întruniţi în cadrul Forumului Economic, specialişti în relaţii internaţionale au analizat ultimele evoluţii şi tendinţe din regiune.

 • China îşi dijmuieşte „prietenii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China îşi dijmuieşte „prietenii“

  Companiile internaţionale apără politica partidului unic, în schimbul accesului pe piaţă şi pentru un mediu favorabil de afaceri. Multinaţionalele se plâng că, în ultimii ani, „pretenţiile“ financiare ale Partidului Comunist au crescut, în timp ce firmele locale sunt avantajate.

Modifică Setările