
Erdogan a anunţat lansarea primei centrale nucleare turceşti Akkuyu până la sfârşitul anului 2023
Autorităţile turce au declarat anterior în repetate rânduri că nu se aşteaptă la întârzieri în proiectul de construcţie a centralei atomoelectrice.
Autorităţile turce au declarat anterior în repetate rânduri că nu se aşteaptă la întârzieri în proiectul de construcţie a centralei atomoelectrice.
Pentru lumea întreagă, Cernobîl înseamnă apocalipsa, însă pentru cei care au trăit acolo a fost totul. Când au părăsit oraşul au lăsat în urmă case, locuri de muncă şi amintiri, ducând pe tălpi otravă radioactivă şi lacrimi pe obraji.
Până în anul 1986, accidentele de la centralele nucleare din URSS au rămas necunoscute opiniei publice, cu mici excepţii.
Testarea reactorul nuclear Olkiluoto 3 din Finlanda a început sâmbătă, a anunţat compania finlandeză de energie nucleară TVO.
În această după-amiază, Unitatea 2 a fost repusă în funcţiune. Reactorul s-a deconectat automat în dimineaţa zilei de 14 octombrie.
România a importat, joi, peste 2.600 de MW, reprezentând un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă, arată datele Transelectrica, analizate de Agepres.
Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost deconectat automat joi dimineaţa de la Sistemul Energetic Naţional ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN, anunţă Nuclearelectrica, compania care operează centrala.
Unitatea 1 a Centralei va funcţiona la putere redusă. Reprezentanţii companiei au explicat motivul pentru care au luat această decizie.
Energia electrică tranzacţionată joi cu livrare vineri seară a atins cel mai mare preţ din istorie din cauza temperaturilor extrem de ridicate, precum şi a opririi unităţii 2 a centralei de la Cernavodă, transmite economica.net.
Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan au lansat în mod oficial, printr-o videoconferinţă, şantierul celui de-al treilea dintre cele patru reactoare ale Centralei Nucleare de la Akkuyu, în sudul Turciei, o ceremonie în care şi-au afişat ”prietenia”, relatează Euronews.
Guvernul bulgar a decis miercuri să dea prioritate construirii unui nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, transmite AFP.
Actorul Bruce Willis, cunoscut pentru rolurile din „Die Hard”, „The Fifth Element”, „Armageddon” şi „Looper”, va juca rolul liderului unor mercenari care iau ostatici angajaţii unei centrale nucleare, în „Reactor”.
Sunt deja un număr consistent de ani de când viaţa îmi este legată de Premiile UNITER şi de Gala anuală în care acestea sunt acordate. Provocând, desigur, bucurii, dezamăgiri, controverse dispute nu doar în lumea celor care sunt prin profesie intim legaţi de teatru. Indiciu clar că premiile în chestiune sunt aşteptate şi râvnite deopotrivă.
„Nu mai sunt destui bani la cultură” – acesta a fost refrenul piesei de protest interpretată, aseară, pe scena Galei Uniter din Cluj de actorii echipei Reactor. Aceştia au criticat decizia Ministerului Culturii de a reduce cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, dar şi faptul că Primăria Cluj-Napoca a alocat un buget insuficient pentru teatrul independent.
Timp de aproximativ 24 de ore, Unitatea 1 a Centralei de la cernavodă a funcţionat la o capacitate redusă. Conducerea instituţiei a anunţat şi motivul.
Nicolae Zamfir a fost profesor cercetător la Universitatea Yale, însă în 2004 a renunţat la Statele Unite şi s-a întors în România, la Bucureşti. După ce a devenit director general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH), a coordonat şi proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics facility (ELI-NP), în cadrul căruia s-a construit Laserul de la Măgurele.
Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă ar costa între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, bani care ar putea veni din creditare sau emisiune de obligaţiuni, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, în cadrul emisiunii 7/24 Capital, o producţie a Bursei de Valori Bucureşti.
Explozia reactorului numărul 4 din ansamblul centralei nucleare de la Cernobîl este considerat cel mai cumplit accident nuclear din istorie. O cantitate uriaşă de material radioactiv a fost împrăştiată în aer şi a afectat şi încă afectează populaţia a cel puţin două state.
Comentez astăzi, sub acest titlu, două spectacole. Primul de la Teatrul German de Stat din Timişoara, cel de-al doilea de la REACTOR de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca.
A XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se încheie astăzi. Celor două cronici de mai jos le vor urma, însă, în zilele viitoare altele. Cu speranţa că astfel voi putea completa, pe cât este posibil, imaginea unui important eveniment de cultură.
Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) are ca obiectiv construirea, până în 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie IV), de 100 MWh, la institiutul de Cercetări Nuclare Piteşti, pe platforma de la Mioveni. Este vorba de o investiţie estimată la aproximativ un miliard de euro, ce va demara în următorul exerciţiu financiar.
În prezent, proiectul ALFRED, care implementează o instalaţie de demonstraţie a reactorului rapid răcit cu plumb se află în faza de testare a tehnologiilor, estimându-se că finalizarea proiectării şi a ingineriei ar trebui să fie realizată până în 2020.
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură aproape 10% din producţia de electricitate a României, a fost deconectată marţi, la ora 15:37, de la sistemul energetic naţional (SEN) din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV în SEN, a anunţat astăzi Nuclearelectrica (SNN).
Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor fi puse în funcţiune între 2025-2030, a comunicat astăzi producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară.
Ucraina vrea să transforme zona iradiată din jurul centralei nucleare distruse, aşa-numita zonă de excludere, în cel mai mare parc solar din lume. Planul Kievului prevede ca pe o suprafaţă de 6.000 de hectare să fie montate panouri fotovoltaice, care pot produce peste 1.000 de megawaţi de energie - prin comparaţie, cel mai mare parc fotovoltaic din România are o capacitate de doar 79 de megawaţi.
Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă se opreşte începând de vineri, timp de 50 de zile, mai mult faţă de durata obişnuită a unor astfel de opriri (de aproximativ 30 de zile), pentru lucrări de mentenanţă şi inspecţii, a anunţat compania de stat Nuclearelectrica, administratorul centralei.
Japonia a repornit marţi Reactorul numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Sendai (sud), pentru prima dată de la introducerea unor noi reglementări, în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011 şi după aproape doi ani de când a oprit toate reactoarele, relatează Wall Street Journal online.
Autorităţile bulgare vor să instaleze, la Kozlodui, un al treilea reactor nuclear. Noua unitate se va construi la 3,7 kilometri de graniţa cu România, iar locuitorii din Oltenia sunt împotriva investiţiei.
Unul dintre cele şase reactoare nucleare de la centrala Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, a fost închis duminică, a doua oară în mai puţin de o lună, din cauza unei „erori la sistemul electric”. Nivelul radiaţiilor rămâne în parametri normali, iar centrala funcţionează la 40% din capacitate, insistă autorităţile ucrainene.
Lockheed Martin a anunţat că a construit un reactor de fuziune nucleară de câteva ori mai puternic decât reactoarele din acest moment.