Stiri despre rdg

  40 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Lecţii istorice uitate în inima UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţii istorice uitate în inima UE

  Cu 24 de ore în urmă, cei ce ţin la ideea renaşterii şi consolidării democraţiei pe tărâm german reaminteau generaţiei următoare că la 23 mai 1949 a fost aprobată Constituţia statului german. Însă Germania era încă divizată. În Vest erau trupele aliate americane, britanice şi franceze. În Est, URSS menţinea un puternic dispozitiv militar. Iar pe harta Europei erau trasate frontierele a două state ale aceleiaşi naţiuni puternice: RFG şi RDG.

 • Lupta pentru libertate nu se termină niciodată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta pentru libertate nu se termină niciodată

  Căderea Zidului Berlinului e unul dintre simbolurile libertăţii - la nivel mondial. La aniversarea a 30 de ani de la eveniment, Germania reunificată luptă în continuare pentru o identitate comună.

 • RDG - un experiment eşuat de dictatură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RDG - un experiment eşuat de dictatură

  Germania a fost divizată în perioada 1945-1990. Lucru care se mai simte şi după 30 de ani de la revoluţia paşnică din Estul comunist. Şi se va mai simţi încă ceva vreme de acum înainte.

 • 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG

  EPISODUL 6. Erich Honecker, singurul lider care a contat al Republicii Democrate Germane, credea doar în comunism – o idelologie care, în 1989, s-a transformat în iluzie. Neamţ încăpăţânat, mândru şi cu principii, Honecker ştia una şi bună: dacă nu e ca el, nu e deloc. Sunt 30 de ani de când în Europa nu mai sunt nici comunismul, nici el şi nici Zidul Berlinului.

 • Torturată în defuncta RDG
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Torturată în defuncta RDG

  Anita Gossler este doar una dintre victimele dictaturii comuniste din fosta RDG. Condamnată în 1953 şi încarcerată la închisoarea pentru femei Hoheneck, Anita şi-a regăsit abia după câteva decenii fiica pe care o născuse în timpul detenţiei.

 • Imunitatea istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imunitatea istorică

  În urmă cu 27 de ani, la 9 noiembrie 1989, cădea zidul Berlinului. La ceremonia comemorativă de anul acesta sunt invitat să vorbesc la Berlin într-un spaţiu încărcat de istorie, pe linia fostei graniţe dintre Est şi Vest. Ce am de gând să spun?

 • 55 de ani de
la ridicarea Zidului Ruşinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  55 de ani de la ridicarea Zidului Ruşinii

  Săptămâna trecută, sâmbătă, 13 august, s-au împlinit 55 de ani de la apariţia pe harta Europei divizate a unuia dintre cele mai detestabile simboluri ale Cortinei de fier şi ale Războiului rece. Zidul Berlinului. Mult mai exact şi mult mai sugestiv numit Zidul Ruşinii.

 • Actualitatea
memoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Actualitatea memoriei

  S-au împlinit săptămânile acestea două decenii şi jumătate de la deschiderea arhivei fostei poliţii politice a RDG-ului. Este un prilej să ne întrebăm ce mai reprezintă astăzi accesul la memoria administrativă a dictaturii proletariatului.

 • Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin către URSS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin către URSS

  Fosta fabrică de bere din Aradul Nou (unde a funcţionat Vinalcoolul) este cea mai veche clădire industrială a oraşului. A fost ridicată în 1782 pentru producerea berii. Pe vremea comunismului a funcţionat Vianlcoolul, una dintre cele mai puternice companii româneşti care exporta alcool în străinătate. Azi, aici funcţionează un club arădean.

 • Un
altfel de muzeu al comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un altfel de muzeu al comunismului

  Cine vizitează Berlinul are posibilitatea, între multe alte atracţii muzeale, de a vizita şi un inedit Muzeu al RDG (DDR Museum, în germană). Amplasat pe malul râului Spree, chiar unde începe Insula Muzeelor, Muzeul (fostei) Republici Democrate Germane poate fi un model pentru ce ar trebui să fie, eventual, un Muzeu al Comunismului la noi.

 • Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est

  Am citit amuzat sinteza unor opinii consemnate la o reuniune a Miticilor de la Bucureşti, personaje demne de Ion Luca şi Caragiale, pentru simplul fapt că ei mai cred că dacă au deţinut cândva, într-un colţ de rai, pe un plai mioritic aparte, efemera şansă de a accelera reintegrarea mulţimii dintre Prut şi Nistru în graniţele României euroatlantice, acum se amăgesc că numai ei pot prezice viitorul conaţionalilor sovietizaţi manu militari.

 • Cum a pus
mâna Securitatea din Est pe Banii Poporului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a pus mâna Securitatea din Est pe Banii Poporului

  Sâmbătă, 11 aprilie 2015, seara dinaintea Paştilor,  rătăcind disperat pe marea de pelicule (prăfuite) despre Iisus Christos, dau pe Filmbox peste titlul „The People's Money“.

 • Spionul KGB sub conducerea căruia „Moscova nu va tăcea“. Anii de formare ai lui Vladimir Putin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spionul KGB sub conducerea căruia „Moscova nu va tăcea“. Anii de formare ai lui Vladimir Putin

  Oricine vrea să-l înţeleagă pe Vladimir Putin din zilele noastre trebuie să ştie ce i s-a întâmplat acestuia într-o noapte dramatică petrecută în Germania de Est, în urmă cu un sfert de secol, notează BBC, într-o analiză a evenimentelor din 1989 din Republica Democrată Germană (RDG), la care actualul preşedinte al Rusiei a fost martor în calitate de spion KGB detaşat la Dresda.

 • Sadismul democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sadismul democraţiei

  Ironie a istoriei: la două decenii şi jumătate de la căderea zidului Berlinului un Land din Estul ex-comunist al Germaniei a ajuns să fie condus de un membru al partidului care consideră că RDG a fost stat de drept.

 • Zidul Berlinului, un abuz acceptat tacit de Occident
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zidul Berlinului, un abuz acceptat tacit de Occident

  Zidul Berlinului a fost un simbol concret al totalitarismului, al nerespectării drepturilor omului în Europa Estică în timpul Războiului Rece. În această calitate, Zidul a fost condamnat de toţi liderii lumii occidentale în cei 28 de ani de existenţă, însă problema Zidului e mai complicată decât pare la prima vedere.

 • Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei

  Cei care încercau să scape din Germania de Est şi să fugă în vest, în timpul Războiului Rece, puteau fi împuşcaţi, încarceraţi şi torturaţi. Însă guvernul din Est era atât de sărac încât unii disidenţi sfârşeau prin a fi vânduţi în secret în Germania de Vest, ţara în care încercau să ajungă de la început, scrie BBC într-o poveste despre comerţul cu oameni făcut peste Zidul Berlinului.

 • Cum au ajuns bucăţi din Zidul Berlinului în toată lumea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum au ajuns bucăţi din Zidul Berlinului în toată lumea

  Prima întrebare a turiştilor străini când ajung la Berlin este „unde este Zidul“. Dar la 25 de ani după căderea acestuia, mai multe piese din  zidul ce împărţea Germania comunistă de cea capitalistă, sunt împrăştiate în întreaga lume şi au mai rămas puţine în capitala Germaniei unite.

 • Matei Martin: Despărţirea de Lenin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Matei Martin: Despărţirea de Lenin

  Aţi văzut filmul Goodbye Lenin? E o poveste emoţionantă despre despărţirea de tătucul sovietic şi de comunism, în general. O tragi-comedie romantică. Acum zece ani, cînd a apărut filmul, eram convins că Germania într-adevăr şi-a luat rămas bun definitiv de la Lenin, că el a fost evacuat cu totul din viaţa publică.

 • O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)

  În pofida reticenţelor franceze, relevate în dialogul dintre François Mitterrand şi Hans Dietrich Genscher, ministrul german al Afacerilor Externe, din 30 noiembrie 1989, privind unitatea germană („Dacă, dimpotrivă, unitatea germană se va face după cea a Europei va fi progresat, noi vă vom ajuta”), Kremlinul va oferi o mână de ajutor extrem de preţioasă în evoluţia relaţiilor Est-Vest.

 • Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (3)

  În ultimul interviu pe care l-a acordat televiziunii vest-germane, la 10 octombrie 1991, la Moscova, Erich Honecker, fostul lider al RDG (Republicii Democrate Germane- n.r.), avea să declare că este o greşeală grosolană să se presupună că cei care la Leipzig proclamau în cor „Noi suntem poporul!”, precum şi în alte părţi, au provocat schimbarea pe care a cunoscut-o RDG.

 • Oraşul divizat: criza Berlinului din 1961, ridicarea Zidului şi nebunia sovieticilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oraşul divizat: criza Berlinului din 1961, ridicarea Zidului şi nebunia sovieticilor

  Încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, statutul zidului lung de 150 de kilometri din Berlin a constituit o sursă de tensiune permanentă între Est şi Vest. Zidul separa Republica Democrată Germană, adică zona de ocupaţie a Uniunii Sovietice, de RFG, Republica Federală Germană, care era zona de ocupaţie britanică, americană şi franceză. Oraşul divizat a evidenţiat contrastul dintre sistemul comunist şi cel capitalist.

 • VIDEO Ziua Unităţii Germaniei. Istoria din spatele „Zidului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ziua Unităţii Germaniei. Istoria din spatele „Zidului“

  Germania celebrează cea de-a 23-a aniversare de la reunificarea sa formală la data de 3 octombrie 1990. „Tag der Deutschen Einheit“, Ziua Unităţii Germane, simbolizează îndeplinirea visului de uniune a tuturor germanilor, dorinţă iniţiată în decursul secolului 19, când s-au pus bazele unui stat german unificat.

 • Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?

  La aproape un sfert de secol de la reunificare, prezenţa la vot a statelor germane din fosta RDG a fost constant mai mică decât cele din Vest. În 2009, media naţională a prezenţei la vot a fost de 70.8%, cea mai scăzută din istoria democratică a ţării, însă, chiar şi aşa, fosta Germanie de Est înregistra o medie de 64.3%, anunţă publicaţia Der Spiegel.

Modifică Setările