Stiri despre rdg

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • RDG - un experiment eşuat de dictatură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RDG - un experiment eşuat de dictatură

  Germania a fost divizată în perioada 1945-1990. Lucru care se mai simte şi după 30 de ani de la revoluţia paşnică din Estul comunist. Şi se va mai simţi încă ceva vreme de acum înainte.

 • 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG

  EPISODUL 6. Erich Honecker, singurul lider care a contat al Republicii Democrate Germane, credea doar în comunism – o idelologie care, în 1989, s-a transformat în iluzie. Neamţ încăpăţânat, mândru şi cu principii, Honecker ştia una şi bună: dacă nu e ca el, nu e deloc. Sunt 30 de ani de când în Europa nu mai sunt nici comunismul, nici el şi nici Zidul Berlinului.

 • Torturată în defuncta RDG
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Torturată în defuncta RDG

  Anita Gossler este doar una dintre victimele dictaturii comuniste din fosta RDG. Condamnată în 1953 şi încarcerată la închisoarea pentru femei Hoheneck, Anita şi-a regăsit abia după câteva decenii fiica pe care o născuse în timpul detenţiei.

 • Imunitatea istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imunitatea istorică

  În urmă cu 27 de ani, la 9 noiembrie 1989, cădea zidul Berlinului. La ceremonia comemorativă de anul acesta sunt invitat să vorbesc la Berlin într-un spaţiu încărcat de istorie, pe linia fostei graniţe dintre Est şi Vest. Ce am de gând să spun?

 • 55 de ani de
la ridicarea Zidului Ruşinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  55 de ani de la ridicarea Zidului Ruşinii

  Săptămâna trecută, sâmbătă, 13 august, s-au împlinit 55 de ani de la apariţia pe harta Europei divizate a unuia dintre cele mai detestabile simboluri ale Cortinei de fier şi ale Războiului rece. Zidul Berlinului. Mult mai exact şi mult mai sugestiv numit Zidul Ruşinii.

 • Actualitatea
memoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Actualitatea memoriei

  S-au împlinit săptămânile acestea două decenii şi jumătate de la deschiderea arhivei fostei poliţii politice a RDG-ului. Este un prilej să ne întrebăm ce mai reprezintă astăzi accesul la memoria administrativă a dictaturii proletariatului.

 • Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin către URSS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin către URSS

  Fosta fabrică de bere din Aradul Nou (unde a funcţionat Vinalcoolul) este cea mai veche clădire industrială a oraşului. A fost ridicată în 1782 pentru producerea berii. Pe vremea comunismului a funcţionat Vianlcoolul, una dintre cele mai puternice companii româneşti care exporta alcool în străinătate. Azi, aici funcţionează un club arădean.

 • Un
altfel de muzeu al comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un altfel de muzeu al comunismului

  Cine vizitează Berlinul are posibilitatea, între multe alte atracţii muzeale, de a vizita şi un inedit Muzeu al RDG (DDR Museum, în germană). Amplasat pe malul râului Spree, chiar unde începe Insula Muzeelor, Muzeul (fostei) Republici Democrate Germane poate fi un model pentru ce ar trebui să fie, eventual, un Muzeu al Comunismului la noi.

 • Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est

  Am citit amuzat sinteza unor opinii consemnate la o reuniune a Miticilor de la Bucureşti, personaje demne de Ion Luca şi Caragiale, pentru simplul fapt că ei mai cred că dacă au deţinut cândva, într-un colţ de rai, pe un plai mioritic aparte, efemera şansă de a accelera reintegrarea mulţimii dintre Prut şi Nistru în graniţele României euroatlantice, acum se amăgesc că numai ei pot prezice viitorul conaţionalilor sovietizaţi manu militari.

 • Cum a pus
mâna Securitatea din Est pe Banii Poporului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a pus mâna Securitatea din Est pe Banii Poporului

  Sâmbătă, 11 aprilie 2015, seara dinaintea Paştilor,  rătăcind disperat pe marea de pelicule (prăfuite) despre Iisus Christos, dau pe Filmbox peste titlul „The People's Money“.

 • Spionul KGB sub conducerea căruia „Moscova nu va tăcea“. Anii de formare ai lui Vladimir Putin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spionul KGB sub conducerea căruia „Moscova nu va tăcea“. Anii de formare ai lui Vladimir Putin

  Oricine vrea să-l înţeleagă pe Vladimir Putin din zilele noastre trebuie să ştie ce i s-a întâmplat acestuia într-o noapte dramatică petrecută în Germania de Est, în urmă cu un sfert de secol, notează BBC, într-o analiză a evenimentelor din 1989 din Republica Democrată Germană (RDG), la care actualul preşedinte al Rusiei a fost martor în calitate de spion KGB detaşat la Dresda.

 • Sadismul democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sadismul democraţiei

  Ironie a istoriei: la două decenii şi jumătate de la căderea zidului Berlinului un Land din Estul ex-comunist al Germaniei a ajuns să fie condus de un membru al partidului care consideră că RDG a fost stat de drept.