Stiri despre razboi informational

  74 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Război informaţional de uzură în Republica Moldova: PR negru şi fake news digital
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Război informaţional de uzură în Republica Moldova: PR negru şi fake news digital

  Victoria pe care a repurtat-o Maia Sandu în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost o surpriză şi pentru staff-ul electoral al lui Igor Dodon. Aproape toate sondajele îl arătau câştigător pe Igor Dodon cu un avans de 10-6%, inclusiv rezultatele sondajului telefonic „AfterPoll 2020” realizat la comanda comunităţii WatchDog şi IPP.

 • Check
Media: Judo electoral imagologic al Rusiei  la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Check Media: Judo electoral imagologic al Rusiei  la Chişinău

  În cele ce urmează, vom analiza recenta activizare a comunicării publice a Federaţiei Ruse privind subiectul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, programate pentru 1 noiembrie, pe baza a câteva materiale din presa şi blogosfera de la Chişinău, încercând să arătăm ramificaţiile locale ale acţiunilor Moscovei şi cum se constituie unii politicieni moldoveni pro-Igor Dodon în agenţi ruşi.

 • Check Media: Pandemie, ştiri false şi ocultism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Check Media: Pandemie, ştiri false şi ocultism

  Pandemia creată de către Covid-19 a creat o adevărată infodemie, fiecare dintre noi fiind puşi în faţa unui aflux masiv de informaţii privind efectele create de actualul virus precum şi modalităţile de răspuns în faţa acestuia.

 • Conflictul de valori şi războiul informaţional în Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conflictul de valori şi războiul informaţional în Republica Moldova

  În Republica Moldova am înregistrat două evoluţii preocupante în ultimele zile. Mai întâi, e vorba despre modificarea Codului Electoral, în proximitatea alegerilor prezidenţiale, cu schimbări ce favorizează un candidat şi limitează - nu extind - dreptul de vot şi accesibilitatea la cât mai mulţi cetăţeni.

 • Dan Dungaciu: „Pandemia războiului informaţional nu s-a 
declanşat încă. Este România pregătită atunci când va începe cu 
adevărat?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dan Dungaciu: „Pandemia războiului informaţional nu s-a declanşat încă. Este România pregătită atunci când va începe cu adevărat?“

  Cea mai mare dezinformare astăzi e că ne aflăm în plin război informaţional. În realitate, confruntarea legată de coronavirus şi consecinţele acestuia nici nu a început cu adevărat. Dincolo de tentativele Chinei de preluare a iniţiativei sau de contra-reacţiile Americii – plus insinuările neconvingătoare şi deseori grosolane ale Rusiei -, noi, cel puţin, nu suntem încă nici pe departe „în plin război informaţional“.

 • Dezinformare rusească în vremuri de Corona
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezinformare rusească în vremuri de Corona

  Experţi europeni au identificat sute de ştiri false de origine rusească în legătură cu noul coronavirus şi boala pulmonară Covid-19. Multe amintesc de propaganda Războiului Rece.

 • Forcingul pescuitorilor globali în ape tulburi - Rusia, China şi efectul pervers al propagandei pro domo
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forcingul pescuitorilor globali în ape tulburi - Rusia, China şi efectul pervers al propagandei pro domo

  Orice criză este, în acelaşi timp, ameninţare şi oportunitate. Ameninţare la adresa valorilor fundamentale, prin definiţie, şi oportunitate pentru modul de a gestiona criza sau de a te insera în criză. Ei bine, nici criza de coronavirus nu a scăpat de aceste aspect, atunci când înregistrăm forcingul pescuitorilor globali în ape tulburi, cu precădere Rusia şi China, care forţează propaganda pro-domo.

 • Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)

  În materialul anterior am prezentat cum prin intermediul presei din România s-a încercat strecurarea dezinformării şi instrumentalizarea unor mituri privind „conspiraţia pestei porcine africane“ într-un mod insidios, prin intermediul unor bloguri, site-uri marginale şi chiar ziare cu politică editorială destul de controversată.

 • Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional

  Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

 • Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite

  Se apropie împlinirea a şapte ani de la începutul războiului civil din Siria. Iar luptele nu par să încetinească, chiar dacă duşmanul oficial, Daesh, autointitulată Stat Islamic, a dispărut ca jucător pe teren, redevenind organizaţie teroristă în reţea. Din contra însă, vălul de fum care acoperea situaţia reală de pe teren a fost risipit, iar părţile trebuie să înveţe să trăiască fără duşmani sau să inventeze un duşman nou.

 • Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie

  Anul 2017 a fost unul extrem de important. În primul rând că este primul an în care l-am avut pe Donald Trump la Casa Albă. A fost o schimbare de magnitudine relevantă. Însă după 8 luni, establishmentul american a reacţionat şi a înlocuit practic complet echipa voluntaristă şi nepregătită cu care a venit Donald Trump, din perioada electorală, din cea de tranziţie şi de la începutul mandatului.

 • A treia generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A treia generaţie de războaie informaţionale

  Problema reacţiei la războiul informaţional este linia fină ce există între lucruri legitime, lucruri legale şi imorale şi lucruri ilegale în instrumentarul aferent.

 • A doua generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A doua generaţie de războaie informaţionale

  Pentru a aborda a doua generaţie de război informaţional, avem nevoie mai întâi de un avertisment. Nu întotdeauna orice instrument din spaţiul utilizabil (sau utilizat) de către războiul informaţional este unul eminamente greşit, ilegal sau rău.

 • Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis

  Războiul informaţional reprezintă crearea de realităţi alternative prin pervertirea adevărului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor şi argumentelor concrete – răstălmăcirea lui, prin utilizarea unei combinaţii de elemente, fapte şi bucăţi de adevăr selectate, interpretate, combinate cu raţionamente alterate prin utilizarea de silogisme, sofisme, propagandă, interpretare forţată, totul împănat cu o multitudine de minciuni.

 • Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional

  Alianţa Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informaţional major la sfârşitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller şi Christoph Schult (nu mai puţin de 4 semnatari) în revista Der Spiegel, care e menit să valorifice editorial „primirea“ din surse specifice a unui pretins raport clasificat NATO secret.

 • Este România în război?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este România în război?

  Este întrebarea pe care am pus-o studenţilor mei la primul curs din acest an. Au ridicat din sprâncene dar nu au părut a fi foarte şocaţi. Sunt studenţi la ştiinţe politice. Ideea de război pare că s-a banalizat şi nu stârneşte mari tresăriri. În lume se desfăşoară războaie, conflicte armate, morţi, răniţi, suferinţă.

 • Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord

  Recent, s-a derulat un episod clasic din războiul informaţional rus care a vizat pasarea responsabilităţii vizând livrarea de motoare de rachetă Coreei de Nord. Este vorba despre elementele care au făcut ca Phenianul să facă un salt tehnologic deosebit şi neaşteptat de trei ani, fiind azi capabil să livreze arma nucleară.

 • „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României

  Manualele care prezintă diverse tehnici specifice ale războiului informaţional, codifică şi seria de procedee care implică folosirea de „fake news“ pentru atingerea unor obiective strategice. Ideea nu este nouă, deloc, zvonurile, ştirile false pentru manipularea oamenilor fiind folosite, pesemne, odată cu apariţia primelor lucrări de strategie militară.

Modifică Setările