Stiri despre razboi informational

  60 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)

  În materialul anterior am prezentat cum prin intermediul presei din România s-a încercat strecurarea dezinformării şi instrumentalizarea unor mituri privind „conspiraţia pestei porcine africane“ într-un mod insidios, prin intermediul unor bloguri, site-uri marginale şi chiar ziare cu politică editorială destul de controversată.

 • Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional

  Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

 • Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite

  Se apropie împlinirea a şapte ani de la începutul războiului civil din Siria. Iar luptele nu par să încetinească, chiar dacă duşmanul oficial, Daesh, autointitulată Stat Islamic, a dispărut ca jucător pe teren, redevenind organizaţie teroristă în reţea. Din contra însă, vălul de fum care acoperea situaţia reală de pe teren a fost risipit, iar părţile trebuie să înveţe să trăiască fără duşmani sau să inventeze un duşman nou.

 • Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie

  Anul 2017 a fost unul extrem de important. În primul rând că este primul an în care l-am avut pe Donald Trump la Casa Albă. A fost o schimbare de magnitudine relevantă. Însă după 8 luni, establishmentul american a reacţionat şi a înlocuit practic complet echipa voluntaristă şi nepregătită cu care a venit Donald Trump, din perioada electorală, din cea de tranziţie şi de la începutul mandatului.

 • A treia generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A treia generaţie de războaie informaţionale

  Problema reacţiei la războiul informaţional este linia fină ce există între lucruri legitime, lucruri legale şi imorale şi lucruri ilegale în instrumentarul aferent.

 • A doua generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A doua generaţie de războaie informaţionale

  Pentru a aborda a doua generaţie de război informaţional, avem nevoie mai întâi de un avertisment. Nu întotdeauna orice instrument din spaţiul utilizabil (sau utilizat) de către războiul informaţional este unul eminamente greşit, ilegal sau rău.

 • Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis

  Războiul informaţional reprezintă crearea de realităţi alternative prin pervertirea adevărului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor şi argumentelor concrete – răstălmăcirea lui, prin utilizarea unei combinaţii de elemente, fapte şi bucăţi de adevăr selectate, interpretate, combinate cu raţionamente alterate prin utilizarea de silogisme, sofisme, propagandă, interpretare forţată, totul împănat cu o multitudine de minciuni.

 • Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional

  Alianţa Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informaţional major la sfârşitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller şi Christoph Schult (nu mai puţin de 4 semnatari) în revista Der Spiegel, care e menit să valorifice editorial „primirea“ din surse specifice a unui pretins raport clasificat NATO secret.

 • Este România în război?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este România în război?

  Este întrebarea pe care am pus-o studenţilor mei la primul curs din acest an. Au ridicat din sprâncene dar nu au părut a fi foarte şocaţi. Sunt studenţi la ştiinţe politice. Ideea de război pare că s-a banalizat şi nu stârneşte mari tresăriri. În lume se desfăşoară războaie, conflicte armate, morţi, răniţi, suferinţă.

 • Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord

  Recent, s-a derulat un episod clasic din războiul informaţional rus care a vizat pasarea responsabilităţii vizând livrarea de motoare de rachetă Coreei de Nord. Este vorba despre elementele care au făcut ca Phenianul să facă un salt tehnologic deosebit şi neaşteptat de trei ani, fiind azi capabil să livreze arma nucleară.

 • „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României

  Manualele care prezintă diverse tehnici specifice ale războiului informaţional, codifică şi seria de procedee care implică folosirea de „fake news“ pentru atingerea unor obiective strategice. Ideea nu este nouă, deloc, zvonurile, ştirile false pentru manipularea oamenilor fiind folosite, pesemne, odată cu apariţia primelor lucrări de strategie militară.