Stiri despre razboi informational

  62 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)

  În materialul anterior am prezentat cum prin intermediul presei din România s-a încercat strecurarea dezinformării şi instrumentalizarea unor mituri privind „conspiraţia pestei porcine africane“ într-un mod insidios, prin intermediul unor bloguri, site-uri marginale şi chiar ziare cu politică editorială destul de controversată.

 • Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional

  Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

 • Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măcelul din Siria: război ruso-american cu ingrediente turco-iraniano-saudite

  Se apropie împlinirea a şapte ani de la începutul războiului civil din Siria. Iar luptele nu par să încetinească, chiar dacă duşmanul oficial, Daesh, autointitulată Stat Islamic, a dispărut ca jucător pe teren, redevenind organizaţie teroristă în reţea. Din contra însă, vălul de fum care acoperea situaţia reală de pe teren a fost risipit, iar părţile trebuie să înveţe să trăiască fără duşmani sau să inventeze un duşman nou.

 • Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie

  Anul 2017 a fost unul extrem de important. În primul rând că este primul an în care l-am avut pe Donald Trump la Casa Albă. A fost o schimbare de magnitudine relevantă. Însă după 8 luni, establishmentul american a reacţionat şi a înlocuit practic complet echipa voluntaristă şi nepregătită cu care a venit Donald Trump, din perioada electorală, din cea de tranziţie şi de la începutul mandatului.

 • A treia generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A treia generaţie de războaie informaţionale

  Problema reacţiei la războiul informaţional este linia fină ce există între lucruri legitime, lucruri legale şi imorale şi lucruri ilegale în instrumentarul aferent.

 • A doua generaţie de războaie informaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A doua generaţie de războaie informaţionale

  Pentru a aborda a doua generaţie de război informaţional, avem nevoie mai întâi de un avertisment. Nu întotdeauna orice instrument din spaţiul utilizabil (sau utilizat) de către războiul informaţional este unul eminamente greşit, ilegal sau rău.

 • Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei generaţii de război informaţional. Prima generaţie: război informaţional propriu-zis

  Războiul informaţional reprezintă crearea de realităţi alternative prin pervertirea adevărului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor şi argumentelor concrete – răstălmăcirea lui, prin utilizarea unei combinaţii de elemente, fapte şi bucăţi de adevăr selectate, interpretate, combinate cu raţionamente alterate prin utilizarea de silogisme, sofisme, propagandă, interpretare forţată, totul împănat cu o multitudine de minciuni.

 • Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de pregătit este NATO să înfrunte Rusia în flancul Estic? Cronica unui război informaţional

  Alianţa Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informaţional major la sfârşitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller şi Christoph Schult (nu mai puţin de 4 semnatari) în revista Der Spiegel, care e menit să valorifice editorial „primirea“ din surse specifice a unui pretins raport clasificat NATO secret.

 • Este România în război?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este România în război?

  Este întrebarea pe care am pus-o studenţilor mei la primul curs din acest an. Au ridicat din sprâncene dar nu au părut a fi foarte şocaţi. Sunt studenţi la ştiinţe politice. Ideea de război pare că s-a banalizat şi nu stârneşte mari tresăriri. În lume se desfăşoară războaie, conflicte armate, morţi, răniţi, suferinţă.

 • Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord

  Recent, s-a derulat un episod clasic din războiul informaţional rus care a vizat pasarea responsabilităţii vizând livrarea de motoare de rachetă Coreei de Nord. Este vorba despre elementele care au făcut ca Phenianul să facă un salt tehnologic deosebit şi neaşteptat de trei ani, fiind azi capabil să livreze arma nucleară.

 • „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României

  Manualele care prezintă diverse tehnici specifice ale războiului informaţional, codifică şi seria de procedee care implică folosirea de „fake news“ pentru atingerea unor obiective strategice. Ideea nu este nouă, deloc, zvonurile, ştirile false pentru manipularea oamenilor fiind folosite, pesemne, odată cu apariţia primelor lucrări de strategie militară.

 • Comunicarea în război: cum menţine un Guvern susţinerea pentru un „război lung“ sau bătălia pentru „ştirile bune“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comunicarea în război: cum menţine un Guvern susţinerea pentru un „război lung“ sau bătălia pentru „ştirile bune“

  Una din marile probleme actuale ale mass-mediei este reprezentată, din perspectiva războiului informaţional, de instrumentarul şi actorii responsabili de dirijarea percepţiilor şi construcţiei naraţiunilor, de cine este cel care produce ştirile, cine creează naraţiunea şi spune povestea. De aceea, devine extrem de important orice studiu care acoperă un fragment al răspunsului la întrebarea cine face agenda publică?

 • Agresiunile informaţionale: războiul viitorului sau viitorul războiului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agresiunile informaţionale: războiul viitorului sau viitorul războiului?

  La un sfert de veac de la disoluţia URSS, Federaţia Rusă nu poate tolera “frontierele strâmte” şi urmăreşte să fie înconjurată de „zone-tampon” precum Kaliningrad, Belarus, Ucraina, Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia, asupra cărora să-şi poată exercita influenţa şi care să-i permită accesul la Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Caspică, o „străpungere” a „rimland”-ului euroatlantist.

 • Războiul informaţional ca război civilizaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul informaţional ca război civilizaţional

  Monitorizarea media s-a dovedit până acum o strategie eficientă de developare a războiului informaţional. Întrebarea textului e dacă, şi cum, se poate insera teoria relaţiilor internaţionale în studierea războiului informaţional, un câmp de cercetare aflat deocamdată într-o fază descriptivă, pre-academică.

 • Ucraina în flăcări, sub presiunea militară şi războiul informaţional al Rusiei la Casa Albă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina în flăcări, sub presiunea militară şi războiul informaţional al Rusiei la Casa Albă

  Ucraina revine din nou în prim planul agendei de securitate globale. După ce Directorul National Intelligence de la Casa Albă, Dan Coats, a făcut o depoziţie incendiară în faţa Comitetului Select pentru Intelligence al Senatului American, au fost date publicităţii presiunile, subminarea generală şi strategia Rusiei pentru a bloca Ucraina de a se alătura Occidentului.

 • Dezinformarea şi centenarul Marii Uniri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezinformarea şi centenarul Marii Uniri

  În contextul „războiului informaţional” purtat cu metode tot mai sofisticate, se cuvin luate măsuri de contracarare a propagandei neprietenoase. Factorii de decizie din România au menirea şi obligaţia de a scoate adevărul (atât cât este omeneşte posibil) la lumină şi de a-l face cunoscut.