Stiri despre radu gabrea

  63 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Metamorfoze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Metamorfoze

  Pe 20 iunie 2022, fecundul cineast român Radu Gabrea ar fi împlinit 85 de ani. A trecut însă în veşnicie în 2017, lăsând în urmă o operă cinematografică, construită cu forţă, atât în România, cât şi în Germania, unde s-a salvat, fugind la timp de constrângerile regimului comunist.

 • Un festival şi întemeietorul său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un festival şi întemeietorul său

  Un semn de speranţă şi de credinţă în revenirea la normalitate (nu, nu cea dinaintea pandemiei) este fiecare eveniment cultural, organizat chiar şi în condiţiile restrictive ale stării de alertă.

 • „Din culisele cinematografiei“. Cum a înşelat regizorul Radu Gabrea vigilenţa anchetatorilor Securităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Cum a înşelat regizorul Radu Gabrea vigilenţa anchetatorilor Securităţii

  Deşi pe numele său fusese deschis un dosar de urmărire încă din august 1973, după ce un informator afirmase că intenţionează să rămână în Elveţia, regizorul Radu Gabrea a primit permisiunea de a-şi însoţi pelicula „Dincolo de nisipuri“ la Cannes, acolo unde filmul a rulat în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“, după care s-a stabilit în Republica Federală Germană, refuzând să mai revină în ţară până după 1990.

 • „Din culisele cinematografiei“. Cum i-a pus scriitorul Eugen Barbu pe ştabii din televiziune cu botul pe labe: „Parcă era stăpânul între servitori“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Cum i-a pus scriitorul Eugen Barbu pe ştabii din televiziune cu botul pe labe: „Parcă era stăpânul între servitori“

  Producţia serialului „Un August în flăcări“ a fost marcată de o stare conflictuală permanentă între scenaristul Eugen Barbu, regizorii Alexandru Tatos şi Dan Piţa, şi conducerea Televiziunii Române, care s-a arătat la un moment dat nemulţumită de calitatea dramaturgiei. Până la urmă, câştig de cauză a avut Barbu, care a reuşit să-i schimbe pe realizatori şi şi-a impus cu fermitate punctul de vedere în faţa producătorilor.

 • Regizorul Dinu Tănase, unul dintre exponenţii Generaţiei anilor '70, se destăinuie: „Toate filmările pe care le-am făcut la Revoluţie au dispărut fără urmă!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regizorul Dinu Tănase, unul dintre exponenţii Generaţiei anilor '70, se destăinuie: „Toate filmările pe care le-am făcut la Revoluţie au dispărut fără urmă!“

  Regizorul Dinu Tănase, unul dintre exponenţii generaţiei anilor ‘70, a condus echipa de la „România-Film“ care a filmat tot ce s-a întâmplat între 22 şi 25 decembrie 1989 în zona Pieţei Palatului. Înregistrările acelor zile au fost trimise în Buftea, la developat, după care s-au  „volatilizat“, la fel cum s-a întâmplat şi cu celelalte imagini surprinse de către alţi cineaşti.

 • Un bărbat ca Radu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un bărbat ca Radu

  Pe 25 iunie, Victoria Cociaş a jucat  din nou în marele succes de pe scena Teatrului Nottara şi de pe scenele lumii, "Maria Callas – La Divina", pe care Radu Gabrea l-a gândit pentru ea în 1997, plecând de la premiatul text al americanului Terrence McNally.

 • Reacţii emoţionante la despărţirea de Radu Gabrea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţii emoţionante la despărţirea de Radu Gabrea

  Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi oameni din lumea filmului şi a teatrului şi-au exprimat regretul faţă de moartea regizorului Radu Gabrea, comunică News.ro.

 • „Din culisele cinematografiei“. Motivul incredibil pentru care Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca filmul „Dincolo de nisipuri“ să fie scos de pe ecrane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Motivul incredibil pentru care Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca filmul „Dincolo de nisipuri“ să fie scos de pe ecrane

  Realizată în 1972, ecranizarea romanului „Îngerul a strigat“ de Fănuş Neagu a fost interzisă chiar de către Cabinetul 1 cu numai două zile înaintea premierei programate pe 2 iulie 1973, a ieşit până la urmă pe piaţă la 18·februarie 1974, la insistenţele lui Dumitru Popescu „Dumnezeu“, dar într-o variantă maltratată, pentru a fi din nou pusă la index după ce regizorul Radu Gabrea, aflat împreună cu filmul la Cannes, a rămas în Occident.

 • Se dă startul la Festivalul de Film de la Mediaş VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se dă startul la Festivalul de Film de la Mediaş VIDEO

  Cea de-a şasea ediţie a Mediaş Central European Film Festival (MeCEFF) „7+1”, eveniment deja tradiţional pentru oraşul secular de pe malul râului Târnava Mare, se desfăşoară în perioada 1 - 3 septembrie.

 • Radu Gabrea încearcă să o privească într-o altă lumină pe Ana Pauker. Cineastul i-a dedicat comunistei evreice un film documentar VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Radu Gabrea încearcă să o privească într-o altă lumină pe Ana Pauker. Cineastul i-a dedicat comunistei evreice un film documentar VIDEO

  „Împărăteasa roşie – Viaţa şi aventurile Anei Pauker“, cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, va avea premiera duminică, 19 iunie 2016, la ora 18.00, la Sala Union a Cinematecii Române, iar începând cu 1 iulie, va putea fi vizionat de publicul larg tot la Cinemateca Union (str. Ion Câmpineanu, nr. 21).

 • Marele Război, comemorat după 100 de ani la
MECEFF 2015
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marele Război, comemorat după 100 de ani la MECEFF 2015

  A mai trecut un an şi ne pregătim pentru o nouă ediţie a Festivalului de film de la Mediaş, care va avea loc în magnificul burg transilvan între 1 şi 5 septembrie. Aşa cum a impus de la bun început iniţiatorul şi preşedintele său, reputatul regizor Radu Gabrea, fiecare ediţie a acestui festival de film dedicat preponderent cinematografiilor central-europene are o temă gravă, acum fiind Marele Război de acum 100 de ani.

 • Spectacolul “Alpenstock” triumfă la Avignon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul “Alpenstock” triumfă la Avignon

  Un grup de artişti din Bucureşti şi Arad susţin zilele acestea un spectacol la Teatrul Atelier 44 din Avignon în cadrul Festivalului Off 2015 – „Cel mai mare teatru din lume”.

 • Retrospectivă Radu Gabrea, la Berlin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Retrospectivă Radu Gabrea, la Berlin

  Regizorul Radu Gabrea este omagiat la Berlin, în cadrul evenimentului “Retrospectiva Radu Gabrea” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român la Berlin şi în colaborare cu prestigiosul cinematograf  Filmkunst 66, în perioada 08 – 12 iunie.

 • „Balul
pompierilor“, varianta Mediaş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Balul pompierilor“, varianta Mediaş

  Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film Central-European de la Mediaş (MECEFF) a oferit o selecţie de excepţie, dar s-a confruntat şi cu dezinteresul (sau absenţa) publicului, precum şi cu inerente dificultăţi organizatorice.

 • La Mediaş începe MECEFF-ul. Printre invitaţi, Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La Mediaş începe MECEFF-ul. Printre invitaţi, Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos

  Mai puţin de o zi până la deschiderea oficială a celui mai mare festival de film al verii, MECEFF, creaţie a regizorului Radu Gabrea. La Mediaş, una dintre cele şapte cetăţi saxone din Transilvania, cinefilii vor putea vedea filme esenţiale din istoria cinematografiilor est-europene şi vor avea privilegiul întâlnirii cu personalităţi precum legendarul actor Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos, soţia marelui regizor Alexandru Tatos.

 • Români, vă ordon treceţi Carpaţii! Destinaţia: Mediaş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români, vă ordon treceţi Carpaţii! Destinaţia: Mediaş

  Cel mai mare festival de film al verii, MECEFF, iniţiat şi condus de regizorul Radu Gabrea, îşi deschide porţile la Mediaş, una dintre cele şapte cetăţi transilvane, peste o săptămână şi ceva. Ca într-un ritual secret, cinefilii vor putea vedea cu pioşenie, în acest „templu al filmului“ în care se va transforma timp de o săptămână fausticul burg săsesc, pelicule sacrale de Milos Forman, Andrzej Wajda, Miklos Jancso şi Alexandru Tatos.

 • Ulli şi Helga sau All Things Must Pass
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ulli şi Helga sau All Things Must Pass

  ISTORIE Tragedia deportării germanilor din Banat în Uniunea Sovietică este simpatetic evocată de regizorul Radu Gabrea în cel mai recent film al său, „O poveste de dragoste, Lindenfeld“.

 • Rebengiuc retrăieşte o iubire
din tinereţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rebengiuc retrăieşte o iubire din tinereţe

  Actorul este protagonistul celui mai recent film regizat de Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld“, care va avea vineri, 20 iunie, premiera în cinematografele din România.

 • Lansare la standul Adevărul. Filmul ultimelor trei zile din viaţa Ceauşeştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lansare la standul Adevărul. Filmul ultimelor trei zile din viaţa Ceauşeştilor

  Filmul „Moartea Ceauşeştilor“ de Radu Gabrea, în format DVD, după volumul lui Grigore Cartianu, a avut lansarea miercuri seară, la standul Editurii Adevărul din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. Invitaţii evenimentului au fost cei doi actori care i-au interpretat pe soţii Ceauşescu, Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru.

 • VIDEO Festivalul de Film Evreiesc începe prin omagierea lui Radu Gabrea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Festivalul de Film Evreiesc începe prin omagierea lui Radu Gabrea

  Festivalul de Film Evreiesc, aflat la cea de-a treia ediţie, se va desfăşura în perioada 20-24 octombrie şi va fi găzduit de Studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de cinematograful Elvira Popescu din Capitală.

Modifică Setările