Stiri despre radu alexandru nica

  10 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De public,
dar nu de mântuială
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De public, dar nu de mântuială

  Istoria a consemnat povestea celebrului mausoleu de la Taj Mahal construit în statul Agra din India ca urmare a unui înalt ordin al împăratului Shaj Jahan. Cu gândul de a-i servi drept mausoleu celei mai iubite dintre soţiile sale, Mumtaz Mahal. 20 000 de muncitori au lucrat la respectiva construcţie, una colosală, socotită a face parte dintre cele 7 minuni ale Lumii, preţ de mai bine de 20 de ani.

 • Valenţele
realismului modern
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Valenţele realismului modern

  Marius von Mayenburg a scris Martiri, indiscutabil una dintre cele mai  bune piese ale sale, în anul 2012. Scrierea a ajuns relativ prompt şi în România şi graţie traducerii lui Elise Wilk şi, îndeosebi, regizorului Theodor Cristian Popescu, am văzut-o pusă în scenă în 2014 la Secţia română a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

 • FOTO O readaptare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO O readaptare

  În relativ noua condiţie de freelancer, Radu-Alexandru Nica îşi continuă programul regizoral în configuraţia căruia un punct consistent e reprezentat de dorinţa de a explora şi de a conferi realitate scenică celor mai recente experienţe şi experimente din literatura dramatică universală.

 • FOTO Frumuseţe, gravitate, exuberanţă, ironie. Alegeţi una sau bucuraţi-vă de toate!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Frumuseţe, gravitate, exuberanţă, ironie. Alegeţi una sau bucuraţi-vă de toate!

  S-o spun din capul locului! De mult un spectacol nu mi-a lăsat o impresie atât de puternică şi de îndelungată.S-ar zice că „Prinţul fericit“, de Oscar Wilde, de la Teatrul Luceafărul din Iaşi, în regia lui Radu Alexandru Nica, se cotloneşte pe nesimţite în fibrele sensibilităţii, pentru ca de acolo să încălzească întreaga fiinţă.

 • Iubirea în sala Parking
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubirea în sala Parking

  Nu ştiu când şi cum a intrat în circuitul teatral noua sală „Parking” a Naţionalului târgumureşean. Nu ştiu nici dacă spectacolul cu piesa „Contra iubirii” a dramaturgului catalan Esteve Soler, o prezenţă deja familiară pe afişele româneşti, a inaugurat-o.

 • Cartea de teatru. Povestea unei construcţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cartea de teatru. Povestea unei construcţii

  Îl cunosc relativ bine pe Radu-Alexandru Nica în calitatea lui esenţială, aceea de director de scenă. I-am văzut majoritatea spectacolelor montate pe scenele româneşti de limbă română ori pe cele de limbă germană, începând cu cel de absolvenţă („Am angajat ucigaş profesionist”) sau cu cel ce a marcat notabilul său debut ca regizor profesionist („Nora”), spectacol ce i-a adus şi un premiu UNITER, până la cele mai recente.

 • Sinteza anului teatral 2012. Ceea ce rămâne (7)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sinteza anului teatral 2012. Ceea ce rămâne (7)

  După părerea mea şi, cu siguranţă nu doar a mea, liderii generaţiei 2000 din regia românească sunt Radu Afrim şi Radu Alexandru Nica. Ambii, absolvenţi ai Secţiei de specialitate de la ceea azi se numeşte Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.

 • În umbra lui von Trier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În umbra lui von Trier

  Radu Alexandru Nica a adaptat pentru scenă scenariul filmului lui Lars von Trier, „Breaking the Waves“ (1996), şi marele său câştig este că a reuşit să nu imite creaţia regizorului danez. Montarea de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu nu este o pro-ducţie copy-paste, ci are propria ei personalitate; dar chiar şi acest atu se poate transforma în dezavantaj.