
„Pensii speciale“ şi pentru energeticieni, plătite în kilowaţi-oră
Ministerul Energiei propune extinderea beneficiului acordat pensionarilor din sectorul energetic şi după decesul acestora, costurile urmând să fie suportate de foştii angajatori.
Ministerul Energiei propune extinderea beneficiului acordat pensionarilor din sectorul energetic şi după decesul acestora, costurile urmând să fie suportate de foştii angajatori.
Ministerul Finanţelor ia în calcul vânzarea stocurilor de apă grea aflate în rezerva de stat pentru a spori veniturile astfel încât să poată face faţă cheltuielilor suplimentate considerabil prin reforma fiscală. Problema este că apa grea este gestionată de nou-înfiinţatul Centru Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG), declarat unitate de interes strategic.
Dănuţ Andruşcă, în vârstă de 49 de ani, a fost propus de PSD pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, luându-i locul lui Gheorghe Şimon, care nu s-a evidenţiat în acest post în ultima jumătate de an.
Aceste activităţi sunt suplimentare celor de preluare, depozitare şi gestionare a apei grele care va fi preluată de la Romag – Prod, societate aflată în faliment. Principalul obiect de activitate este însă menţinerea calităţii celor peste 1.100 tone se necesare primei umpleri a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în valoare de 5,85 milioane lei.
Ordonanţa privind înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG) a fost aprobată în ultime şedinţă de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei. În custodia RAAN, aflată în faliment, se află apă grea în valoare de 5 miliarde lei.
Blocul Naţional Sindical (BNS) ameninţă cu depunerea de plângeri penale nominale dacă nu se găseşte o soluţie pentru managementul apei grele de la Turnu Severin, a afirmat miercuri Dumitru Costin, preşedintele organizaţiei.
Lipsa autorizaţiilor de mediu, dar şi a altor licenţe necesare pentru repunerea în funcţiune a platformei Romag Termo, ar putea pune cruce speranţelor locuitorilor din Drobeta Turnu Severin de a mai avea căldură la iarnă, după ce Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care administrează termocentrala de la Halânga, a intrat în faliment.
Era anul 2008, iar România era considerată viitorul hub energetic regional. Petrolul era 147 de dolari pe baril, România făcea parte din proiectul gazoductului Nabucco şi al oleoductului Constanţa-Trieste, investitorii se îngrămădeau la Cernavodă pentru Reactoarele 3 şi 4, care trebuiau terminate în 2014, iar o serie de alţi investitori aveau proiecte pentru mai multe termocentrale în România.
Lichidatorul judiciar desemnat la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), societatea Euro Insol, va căuta împreună cu autorităţile locale şi cu Ministerul Energiei o soluţie pentru a conserva apa grea produsă în ultimii ani, dar şi pentru a păstra termocentrala, astfel încât locuitorii oraşului Drobeta-Turnu Severin să aibă apă caldă şi căldură, a declarat Remus Borza, patronul Euro Insol.
Ministerul Energiei acuză administratorul judiciar desemnat să administreze insolvenţa Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Tudor&Asociaţii, că nu a denunţat contractele păguboase încheiate de regie în ultimii ani şi că nu a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru "a se mai salva ce se mai poate salva" în cazul regiei.
Problemele mineritului sunt mai vechi de zece ani, dar Guvernul nu va închide niciodată Complexul Energetic Oltenia, a declarat vicepremieru Costin Borc, înainte de întâlnirea cu ortacii care au venit pe jos de la Rovinari într-un „Marş al disperării“.
Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia anticipează insolvenţa, compania având pierderi şi datorii mari, însă un proces de insolvenţă asumat din timp şi corect administrat „poate să facă minuni“, ca în cazul Hidroelectrica, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.
Autorităţile statului au reuşit, in extremis, suspendarea temporară a lichidării Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN), după ce Tribunalul Mehedinţi a decis în data de 28 ianuarie ca aceasta să intre în faliment. Victoria vine după ce primarul din Drobeta-Turnu Severin şi Consiliul Local au intervenit în instanţă, regia alimentând cu energie termică oraşul.
Avocatul Remus Borza, desemnat drept lichidator al Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) după decretarea falimentului acesteia de către Tribunalul Mehedinţi, intenţionează să refuze preluarea mandatului şi spune că nu a fost consultat atunci când a fost luată decizia de propunere a sa.
Tribunalul Mehedinţi a declarat joi falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unitate deţinută de stat prin Ministerul Energiei şi aflată în insolvenţă din 2013.
România este pregătită tehnic pentru alimentarea cu energie electrică şi termică pentru sezonul rece 2015-2016, dar problemele financiare ale unor companii pot genera situaţii imprevizibile.
Încă nu am închis anul 2015, dar ne aflăm într-un moment potrivit pentru a evalua parcursul de până acum în domeniul energetic. Mai sunt multe de făcut la capitolul de planificare strategică. Situaţia economică a unor companii s-a deteriorat semnificativ în ultimul an. Trebuie să ne clarificăm poziţia faţă de investitorii privaţi, autohtoni sau străini, dacă îi dorim cu adevărat implicaţi în dezvoltarea sistemul energetic naţional
Consiliul Concurenţei apreciază că formarea unor companii energetice bazate pe mai multe surse de producţie, faţă de una acum, ar avea drept consecinţă un risc mai mic faţă de fluctuaţiile meteo şi ar duce la economie de resurse şi o concurenţă mai bună cu cele europene.
Ca niciodată, administratorii asociaţiilor de proprietari au răspuns în număr mare invitaţiei Primăriei Drobeta Turnu Severin la o întâlnire la Casa Tineretului, care i-a convocat la o discuţie pe marginea semnării contractelor cu noul serviciu de distribuţie al agentului termic în municipiu.
Consiliul Local Turnu Severin a aprobat luni contractul de asociere cu RAAN pentru furnizarea agentului termic în această iarnă. Severinenii mai trebuie să aştepte însă cel puţin o săptămână până când vor primi căldură în locuinţe.
Mai sunt trei săptămâni şi în mod normal Severinul ar trebui să primească căldură. Cel puţin teoretic pentru că în fapt lucrurile stau cât se poate de rău. Termocentrala de la Halânga şi-a încetat activitatea de o săptămână din lipsă de cărbune, iar repornirea ei stă la mâna Guvernului.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a anunţat miercuri după-amiază, printr-un comunicat de presă că până vineri, 2 octombrie, angajaţii de aici îşi vor primi drepturile salariale restante.
Angajaţii de la Regia Autonomă pentru Activitatea Nucleară (RAAN) continu protestele. Oamenii îşi cer drepturile salariale restante din luna mai.
Peste 300 de angajaţi ai Regiei Autonome de Activităţi Nucleare din Turnu Severin, care au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi, s-au adunat în faţa Cetăţii Medievale a Severinului pentru a protesta faţă de politica administrativă a municipalităţii conduse de primarul Constantin Gherghe.
Administratorul special al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, Viorel Marian, risca să fie linşat de angajaţii regiei, care marţi dimineaţa au protestat în faţa sediului regiei din Turnu Severin, dacă nu ar fi intervenit jandarmii.
Problema încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin rămâne în continuare în coadă de peşte. Situaţia este extrem de complicată din punct de vedere juridic, iar negocierile dintre Primăria oraşului şi RAAN – furnizorul de agent termic pentru semnarea unui contract de asociere nu s-au finalizat.
Închiderea Combinatului de Apă Grea de la Halânga (Romag-Prod) poate avea consecinţe dintre cele mai grave pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, care riscă să rămână fără căldură în iarna care se apropie.
Angajaţii de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare au reluat protestele, marţi pichetând sediul regiei din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că administraţia nu şi-a respectat angajamentul de a achita salariile restante până la data de 31 august a.c. Un dispecer de producţie a intrat de patru zile în greva foamei.
Circa 100 de angajaţi de la Romag Prod (Combinatul de Apă Grea) au protestat luni dimineaţă în faţa sediului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile din luna mai. Sindicatul contestă şi planul de disponibilizare aprobat în şedinţa creditorilor.
Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) îşi precizează poziţia faţă de situaţia creată la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) într-un comunicat în care reaminteşte că i-a propus administratorului judiciar al producătorului de apă grea oprirea controlată a combinatului de la Drobeta-Turnu Severin.