
Braconieri prinşi în flagrant de poliţişti după ce au împuşcat un căprior
Doi bărbaţi din judeţul Vaslui sunt cercetaţi de poliţişti, sub acuzaţia de braconaj cinegetic, după ce au fost surprinşi întorcându-se de la o partidă ilegală de vânătoare.
Doi bărbaţi din judeţul Vaslui sunt cercetaţi de poliţişti, sub acuzaţia de braconaj cinegetic, după ce au fost surprinşi întorcându-se de la o partidă ilegală de vânătoare.
Un bărbat de 45 de ani, din localitatea vasluiană Armăşoaia, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de tentativă de viol, victimă fiind o fetiţă de 6 ani.
O expoziţie cu cele mai bune fotografii realizate la protestele care au avut loc în ultimii 10 ani în România poate fi văzută la TIFF 2017. Imaginile sunt semnate de fotografi profesionişti şi sunt incluse într-un album intitulat „Protest. Scurtă istorie vizuală a mişcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani“.
Poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Piteşti au descoperit o plantaţie de canabis în curtea unei gospodării din comuna Bascov. Anchetatorii au stabilit că halucinogenele fuseseră plantate de un fost avocat. Valentin Achimoiu (34 de ani), sădise canabisul chiar în curtea bunicii sale.
Radu Renga, noul prefect de Vâlcea a jurat astăzi să respecte şi să aplice în mod corect şi fără părtinire legile ţării în faţa şefilor de deconcentrate şi a funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul instituţiei pe care o va conduce de acum înainte.
Referendumul organizat duminică în Pungeşti, pentru demiterea primarului acuzat că a făcut jocurile americanilor în scandalul gazelor de şist, provoacă o situaţie fără precedent. Autorităţile nu ştiu cum să procedeze în privinţa acestui referendum, invocând existenţa a două legi aflate în vigoare care se contrazic. Cazul nu a fost rezolvat nici măcar în instanţă, judecătorii declinându-şi competenţele.
Localnicii din Pungeşti (Vaslui), comuna în care s-au înregistrat cele mai ample proteste împotriva exploatării gazelor de şist, au decis duminică, 20 martie, dacă îşi demit primarul despre care spun că nu le-a reprezentat interesele faţă de compania Chevron.
Judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis definitiv obligarea Prefecturii Vaslui să organizeze referendum privind demiterea primarului din Pungeşti, după ce în urmă cu doi ani Instituţia Prefectului a refuzat cererea localnicilor, care protestau împotriva exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei lor.
La jumatate de an, dupa ce compania Chevron s-a retras din România, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reglementează controversele legate de problematica gazelor de sist.
Teoriile conspiraţiei spun că Chevron ar fi oprit explorările pentru gazele de şişt din Polonia şi România la presiunile Gazprom, care îşi vedea afacerile compromise în Europa, scrie Adevărul Financiar. Se susţine această ipoteză sau cauzele acestei decizii rămân strict legate de raportul cost/beneficiu?
Chevron renunţă la concesiunile de zăcăminte de gaze de şist din România şi va pleca din ţară noastră, anunţă publicaţiile americane Bloomberg şi The Wall Street Journal, citând oficiali ai companiei. Chevron a confirmat.
La mai bine un an după protestele sătenilor din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, procurorii investighează o serie de posibile abuzuri şi purtări abuzive ale autorităţilor care au descins la manifestaţii.
Poliţişti din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Vaslui şi Postului de poliţie Pungeşti, cu sprijinul celor pentru acţiuni speciale, au efectuat percheziţii domiciliare pe raza localităţii Pungeşti, în urma cărora la doi localnici au descoperit două pistoale, unul cu aer comprimat şi altul cu gaze, fără a deţine autorizaţie.
Publicaţia americană „New York Times“ face o analiză a protestelor de la Pungeşti, dar şi din alte părţi, ca Bulgaria şi Lituania, privind exploatarea gazelor de şist. Se pare că în spatele acestor proteste împotriva fracturării hidraulice s-ar afla interese ruseşti.
Astăzi, în satul vasluian Păltiniş a avut loc inaugurarea noii şcoli din localitate investiţie finalizată cu sprijinul companiei Chevron, cea care a concesionat în zonă un teren şi a obţinut avizele de mediu pentru explorarea gazelor de şist.
La Puieşti - Vaslui se desfăşoară MANIfest, primul Festival internaţional împotriva fracturării hidraulice intitulat „Cu noi nu te PUIeşti!“. Pianistul de jazz Harry Tavitian, cunoscut militant ecologist, este reprezentantul Constanţei la manifestarea din 6-8 septembrie, la care vor participa nume de răsunet ale muzicii.
Membrii mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, localnici autorităţile locale au participat astăzi la sfinţirea unei troiţe chiar în apropierea perimetrului deţinut de compania Chevron în comuna Puieşti, acolo unde urmează a fi amenajată cea de-a doua sondă de explorare a gazelor de şist din judeţ. La ceremonia religioasă au participat şase preoţi, care i-au îndemnat pe cei prezenţi să se unească împotriva "otrăvirii câmpului şi apelor",
Premierul Victor Ponta s-a declarat un susţinător a exploatării gazelor de şist, cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, în cazul în care prospecţiunile efectuate de către companiile care au concesionat perimetre în ţara noastră vor arăta că România are astfel de resurse.
Aproximativ 2.000 de persoane au scandat timp de două ore împotriva administraţiei Mazăre: elevi, pensionari, profesori, activişti de mediu.
La o zi după ce activiştii Greenpeace s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc sonda de la Pungeşti, compania Chevron a anunţat finalizarea activităţilor de explorare a gazelor de şist în zonă. Anunţul vine, după două luni de foraj, iar informaţiile obţinute vor fi evaluate de specialişti. Surse neoficiale susţin că primele evaluările indică faptul că în zonă nu există zăcământ de gaze de şist.
25 de activişti Greenpeace din şapte ţări au blocat astăzi intrarea în perimetrul din jurul sondei Chevron, din Pungeşti. Activiştii au instaurat zonă de carantină anti-Chevron.
Magistraţii Tribunalului Vaslui au declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Puieşti de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizaţie de construire pentru montarea unei sonde de prospecţiuni a solului. Aceasta este cea de-a 13 comuna din judeţ care a pierdut procesul în războiul gazelor de şist.
Reprezentenaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad au decis blindarea şi sigilarea celor patru puţuri de monitorizare a calităţii apei forate în interiorul perimetrului deţinut de compania Chevron la Siliştea Pungeşti. Măsura a fost luată pentru a elimina suspiciunile privind utilizarea apei din subteran la operaţiunile privind explorarea gazelor de şist.
Hotărârea Consiliului Local Găgeşti, prin care se interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, prin metoda fracturării hidraulice, a fost declarată ilegală de magistraţii Tribunalului Vaslui, care ieri au admis cererea Prefecturii Vaslui prin care se solicita anularea hotărârii.
În localitatea vasluiană Pungeşti, deja celebră pentru disputa privind gazele de şist, un consilier local, rude de-ale primarului şi femeia de serviciu a primăriei au fost desemnaţi preşedinţi de secţie de votare.
Vede cineva vreo legătură, cât de mică, între Ponta şi „clasa muncitoare”? Ponta îşi face concediile la Miami, cumpărăturile în Dubai, cu Sebi Ghiţă, umblă prin capitalele europene să vadă meciuri de fotbal sau de box, concertul Eurovision, are o bonă filipineză, îşi dă copiii la şcoli private, umblă cu elicopterul în campania electorală, îşi pune soţia pe lista la europarlamentare.
Premierul Victor Ponta s-a aflat sâmbătă la Vaslui, unde s-a întâlnit cu simpatizanţii PSD din zonă, dar i s-a cerut şi demisia de către membrii „Mişcării de rezistenţă” de la Pungeşti, unde compania americană Chevron a început operaţiunile de explorare a gazelor de şist.
Gestul preoţilor mănăstirii ctitorite de părintele Iustin de a duce o troiţă la Pungeşti, în octombrie 2013, a fost urmat de o reacţie a sinodului Bisericii Ortodoxe Române prin care li s-a recomandat preoţilor să se abţină de la a mai participa la manifestaţii publice pe tema proiectului controversat.
Reprezentanţii companiei Chevron România au anunţat astăzi că au început activităţile de foraj la sonda de explorare a gazelor de şist din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti. Sonda va fora continuu timp de aproximativ trei luni, până când va ajunge la adâncimea de circa 4.000 de metri.
Un tânăr de 14 ani s-a ales cu o mână ruptă după ce forţele de ordine de la Pungeşti l-ar fi bruscat. Martorii spun că incidentul a pornit după ce băiatul s-a apropiat prea mult de gardul care împrejmuieşte zona amenajată pentru exploatarea gazelor de şist.