
Orban: Bugetul pentru 2021 probabil va fi pus în dezbatere în cursul acestei săptămâni
Ludovic Orban a anunţat că probabil în această săptămână va fi pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2021.
Ludovic Orban a anunţat că probabil în această săptămână va fi pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2021.
Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat că bugetul pentru acest an va fi trimis în Parlament săptămâna viitoare. Şeful Executivului a precizat că ţinta de deficit din acest buget este mai aproape de procentul de 7%, decât de cel de 7,2%.
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că adoptarea proiectului legii bugetului de stat în Guvern va mai întârzia câteva zile, întrucât aşteaptă de la miniştri propuneri de reforme privind companiile de stat, subliniind că, în cazul în care nu se va veni cu soluţii, acestea vor fi forţate prin limitele din buget.
Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul de buget va fi gata în prima parte a anului viitor şi ţintim un deficit în jur de 7%. El a adăugat că sunt aşteptate şi estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pe care se bazează bugetul, pentru a avea şi ceilalţi indicatori macroeconomici.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, miercuri, că în luna ianuarie, cel mai probabil, Guvernul va finaliza proiectul de buget şi îl va transmite la Parlament, transmite Agerpres.
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va pune pe masa Parlamentului un buget realist pentru anul 2021 şi nu va creşte taxele şi impozitele, el criticând PSD pentru faptul că aşteaptă deja bugetul pe anul viitor, deşi este an electoral şi deşi fostele guvernări social-democrate au prezentat bugetul mai târziu, chiar dacă nu erau alegeri.
Premierul Ludovic Orban merge astăzi în Camera Deputaţilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborării bugetului de stat pe anul viitor şi a bugetului asigurărilor sociale.
Premierul Ludovic Orban a reacţionat după ce prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat că PSD îl va chema la raport în Parlament pe tema proiectului de buget, spunând că „doamna ar trebui să reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat în administraţia Bucureştiului” şi la cheltuielile „nesăbuite” făcute cu clientele adunate din rândul PSD-ului din toate localităţile din jurul Bucureştiului.
Prim-ministrul Ludovic Orban îşi doreşte ca proiectul de buget pe 2021 să fie dezbătut şi votat de Parlamentul care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie. Orban consideră că bugetul pe anul viitor ar putea fi dezbătut şi votat în perioada dintre Crăciun şi 31 decembrie, astfel încât să existe un buget pentru anul următor încă din prima zi a acestuia.
Deşi Guvernul Orban a promis că vom avea buget adoptat până la finalul anului 2019, acest lucru nu s-a întâmplat. Abia luni, 6 ianuarie, este aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea bugetului pe anul 2020.
Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de purtătorul de cuvânt Varujan Vosganian şi secretarul general Daniel Chiţoiu, a prezentat luni premierului Ludovic Orban, ministrului de finanţe Florin Cîţu şi ministrului transporturilor Lucian Bode, amendamentele depuse de ALDE la proiectul de buget pentru anul 2020.
Guvernul Orban se reuneşte luni, la ora 12.00, în şedinţă, pentru a dezbate amendamentele la proiectul legii bugetului, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114, înainte de a merge în Parlament pentru angajarea răspunderii.
Guvernul Orban îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de buget, pe proiectul de buget al asigurărilor sociale de stat şi pe modificările la Ordonanţa 114. Premierul a anunţat că a decis prorogarea până în 2021 a pensiilor speciale pentru primari şi îngheţarea sporului pentru condiţii vătămătoare la nivelul din decembrie 2019.
Guvernul se va reuni în şedinţă, luni, 23 decembrie, pentru a dezbate amendamentele la proiectul legii bugetului şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114, înainte de a merge în Parlament pentru asumarea răspunderii.
După ce a fost aprobat de Guvern şi prezentat de ministrul Finanţelor proiectul de buget a fost modificat astfel încât excedentul anunţat de Teodorovici pentru bugetul de pensii publice să se reflecte şi în acest document. Iniţial, excedentul la bugetul de pensii era de 1,7 miliarde de lei, nu de 2,9 miliarde de lei aşa cunm a afirmat Teodorovici vineri.
Proiectul de buget, postat pe site-ul Mnisterului Finanţelor de săptămâna trecută, dar neaprobat nici acum, la trei luni de când ar fi trebuit deja adoptat, ridică semne de întrebare economiştilor, inclusiv din punct de vedere al colectării veniturilor la bugetul de stat.
Guvernul discută vineri proiectul de buget pe 2019, precum şi modificări ale Ordonanţei care instituie "taxa pe lăcomie", deşi cele două documente nu se află pe ordinea de zi a şedinţei care va începe la ora 12,00, acestea urmând să fie introduse pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri, a anunţat joi seară premierul Viorica Dăncilă.
Senatorul PNL Florin Cîţu avertizează, într-o postare pe Facebook, că urmează taxe noi, întrucât în luna ianuarie guvernul a încercat să împrumute 2.9 miliarde lei, însă a împrumutat doar 1.4 la scadenţe diferite dar la dobânzi în creştere, iar anul trecut a plătit doar pe dobânzi 13 miliarde lei.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat cu vehemenţă politicile Guvernului PSD, sugerând că lipsa unui proiect de buget este extrem de gravă şi că schimbarea şefului ANAF înainte de prezentarea acestui proiect poate însemna că sunt probleme serioase.
Bugetul de stat pe 2019 ar putea fi adoptat în luna ianuarie a anului viitor, a declarat, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat duminică o şedinţă la sediul PSD din Kiseleff, la care ar urma să participe premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici şi consilierul premierului Darius Vâlcov. Discuţiile ar urma să vizeze bugetul pe 2019, potrivit Mediafax şi Digi24.
Liviu Dragnea a declarat marţi că proiectul de buget pentru 2019 este „aproape gata” urmând ca joi să aibă loc o „ultimă discuţie” legată de finanţarea autorităţilor locale.
Clujenii sunt invitaţi luni, de la ora 14.00, în Sala de Sticla a Primăriei municipiului Cluj-Napoca la dezbaterea publică privind proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018. Primăria a făcut publice 22 de priorităţi pentru anul în curs.
Comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat joi bugetele pentru 2018 ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat miercuri bugetele pentru 13 instituţii, printre care Administraţia Prezidenţială, Senatul României şi Camera Deputaţilor.
Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a făcut o analiză a bugetului pentru 2018, concluzionând că Guvernul aduce economia într-o stare precară, supraestimând veniturile, crescând cheltuielile neproductive şi tăind cheltuielile cu investiţiile.
PNL a depus peste 350 de amendamente la proiectul de buget pe 2018, printre care se numără eliminarea supraaccizei la carburanţi, mărirea pensiilor cu 9% şi eliminarea OUG pentru TVA split. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că “jaful” de la bugetele locale trebuie să înceteze.
Partidului Mişcarea Populară anunţă că parlamentarii săi au depus un număr 3.318 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe 2018, spunând că acestea „aduc corecţii elementare bugetului trimis spre adoptare”. Este al doilea filibuster, după ce luna trecută USR a făcut o mişcare similară, depunând 5.000 de amendamente la split TVA.
România va începe să îşi reducă deficitul bugetar abia din 2019, deşi a fost avertizată de Comisia Europeană să îşi ajusteze deficitul încă din acest an, prin reducerea de cheltuieli.
Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost transmise de către Guvern, joi, către Parlament, acesta din urmă publicând calendarul de dezbatere şi adoptare. Votul final va fi dat pe 21 decembrie.