Stiri despre programa scolara

  68 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mai proşti pe banii noştri: demontarea mitului programei şcolare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai proşti pe banii noştri: demontarea mitului programei şcolare

  Toată lumea pare să aibă o problemă cu programa şcolară, îi cântă prohodul. Eu cred cu tărie că ne folosim de programa şcolară pentru a justifica pedagogia falimentară din şcoala românească. Întotdeauna va fi mai uşor să dai vina pe stat în loc să vezi bârna din propriii ochi: profesori mediocri, plătiţi prost, o industrie a meditaţiilor care generează inechităţi. Mitul programei şcolare îşi are şi el locul în acest zgomot de fundal.

 • Cum
chiulesc elevii de la orele online: „Deschid doar sunetul camerei
de filmat şi fac ce vor ei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum chiulesc elevii de la orele online: „Deschid doar sunetul camerei de filmat şi fac ce vor ei“

  Cadrele didactice din Suceava se plâng că ora de 50 de minute a fost comprimată la doar 30 de minute şi nu le ajunge timpul să parcurgă toată programa şcolară. Pe de altă parte, părinţii sunt nevoiţi să îşi facă programul zilnic în funcţie de orarul copiilor şi nu reuşesc, nici ei, de fiecare dată. Drept dovadă, o mamă care nu a vrut să rateze programare de la coafor şi-a luat copilul cu ea. Elevul s-a conectat din salonul de înfrumuseţare.

 • Monica Anisie, despre reducerea programei şcolare: „Ceea ce am putut să fac a fost să reduc programa pentru examenele naţionale”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Monica Anisie, despre reducerea programei şcolare: „Ceea ce am putut să fac a fost să reduc programa pentru examenele naţionale”

  Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, referitor la o reducere a programei şcolare, că nu este vorba neapărat despre acest lucru, dar că s-ar putea recomanda profesorilor câteva conţinuturi care să se concentreze asupra competenţelor cheie care trebuie dezvoltare copiilor. "Ceea ce am putut să fac a fost să reduc programa pentru examenele naţionale”, a spus Anisie.

 • Învăţământul, victima
unor erori grave de arhitectură instituţională şi curriculară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Învăţământul, victima unor erori grave de arhitectură instituţională şi curriculară

  Recentele măsuri adoptate în învăţământ stârnesc controverse şi discuţii, uneori în afara intereselor elevilor şi societăţii. Este vorba de OM care stabileşte că elevii cu media de admitere mai mică decât 5 să nu aibă acces la liceu, iar liceele cu zero promovare la bacalaureat să nu mai primească plan de şcolarizare pentru clasa a IX-a. Deşi necesare, aceste măsuri nu sunt suficiente.

 • Asociaţiile de elevi, studenţi, tineri şi părinţi cer Guvernului mai multe ore de sport în programa şcolară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Asociaţiile de elevi, studenţi, tineri şi părinţi cer Guvernului mai multe ore de sport în programa şcolară

  „Ne dorim mai multe ore de sport! Ne dorim o sală de sport, ne dorim spaţii amenajate pentru a face sport!” - a fost una dintre dorinţele exprimate cu vehemenţă de mii de copii, în cadrul unui eveniment inedit. Marşul Educaţiei a fost realizat de fosta jucătoare de tenis, Raluca Ciulei, în 60 de şcoli între Cluj-Napoca şi Vama Veche.

 • Elevii din învăţământul primar şi copiii de grădiniţă s-au întors la cursuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elevii din învăţământul primar şi copiii de grădiniţă s-au întors la cursuri

  Elevii din învăţământul preuniversitar şi copiii de grădiniţă s-au întors astăzi, 14 ianuarie, la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Următoarea vacanţă, cea intersemestrială, este programată în perioada 2 - 10 februarie, vacanţa de primăvară - în perioada 20 aprilie - 5 mai, iar vacanţa de vară între 15 iunie şi 15 septembrie.

 • De ce Ministerul
Educaţiei Naţionale îi discriminează pe elevii maghiari la Olimpiada de limba
engleză?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce Ministerul Educaţiei Naţionale îi discriminează pe elevii maghiari la Olimpiada de limba engleză?

  Nivelul de integrare al tinerilor aparţinând minorităţilor naţionale în societatea românească depinde şi de măsurile proaste pe care le iau funcţionarii din instituţiile statului. De exemplu, un regulament prost făcut de organizare a unei olimpiade îi poate discrimina pe elevii minorităţilor şi, în orice caz, le cultivă neîncrederea în statul român şi le dezvoltă sentimentul că ei nu aparţin acestei societăţi.

 • Programa şcolară de
biologie. Rigoare ştiinţifică sau
bucuria descoperirii?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Programa şcolară de biologie. Rigoare ştiinţifică sau bucuria descoperirii?

  La redactarea acestui articol am beneficiat de sprijin de specialitate din partea d-nei Dr. Oana Lupu. Şi la această programă autorii vor să demonstreze că stăpânesc rigoarea ştiinţifică a disciplinei lor. Dar cu sacrificarea bucuriei elevilor de a afla lucruri noi, de a descoperi, de a-şi satisface curiozitatea.

 • Programa şcolară a mutat fizica de liceu la
gimnaziu. Adevărat meşteşug de tâmpire a
elevilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Programa şcolară a mutat fizica de liceu la gimnaziu. Adevărat meşteşug de tâmpire a elevilor

  La fizică, situaţia este chiar mai dificilă decât la matematică. Programa, altă dată de liceu, s-a mutat la gimnaziu. Cel puţin, generaţia mea a învăţat toate conceptele existente acum la gimnaziu, în programa la liceu. S-a schimbat inteligenţa şi puterea de înţelegere a elevilor în câteva zeci de ani? Imposibil, ne avertizează specialiştii.

 • Prozelitismul ortodox în şcoală, prevăzut în noua programă. Despre Istoria Religiilor, nimic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prozelitismul ortodox în şcoală, prevăzut în noua programă. Despre Istoria Religiilor, nimic

  Ora de Religie, aşa cum este prevăzută în noua programă pentru gimnaziu, seamănă a îndoctrinare şi prozelitism, susţin experţii în Educaţie care au studiat noul program şcolar ce urmează să fie aprobat de ministrul de resort. Mai mult, aceasta contrazice recomandarea Consiliului Europei potrivit căreia Religia ar trebui predată în şcoli doar ca Istorie a Religiilor.

 • Scriitorii clasici, înlocuiţi de sms-uri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorii clasici, înlocuiţi de sms-uri

  Elevii de gimnaziu nu vor mai fi obligaţi să citească operele scriitorilor clasici, iar profesorul poate propune pentru studiu texte din literatura universală sau chiar texte nonliterare, precum postări online, instrucţiuni, prospecte, sms-uri, potrivit proiectului de programă şcolară pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

 • Ministerul Educaţiei face precizări în scandalul manualelor de istorie de clasa a IV-a: aşa a rezultat la licitaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministerul Educaţiei face precizări în scandalul manualelor de istorie de clasa a IV-a: aşa a rezultat la licitaţie

  Oficialii ministerului afirmă că manualul în limba maghiară al T3 Kiado a fost scos din uz din 2015 (după ce a fost folosit 10 ani, adică din 2005), însă recunoaşte că în locul lui nu a aprobat un alt manual pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitaţii. În privinţa manualului de la Coresi, MENCŞ încearcă în continuare să acrediteze ideea ca Moldova şi Ucraina sunt teritorii dominate de poporul rus, deşi statisticile oficiale arată contrariul.

 • Sondaj paradoxal. Majoritatea profesorilor sunt fericiţi. Ce îi mulţumeşte şi ce nu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondaj paradoxal. Majoritatea profesorilor sunt fericiţi. Ce îi mulţumeşte şi ce nu

  Aproape 45% din profesori sunt relativ fericiţi, însă au rezerve faţă de programa şcolară, faţă de lipsa educaţiei practice, dar şi faţă de birocraţie. Cel puţin aşa arată cel mai recent sondaj de opinie făcut de Didactic.ro. Acelaşi studiu mai arată şi că 15 % din dascăli pretind că sunt foarte fericiţi în cea mai mare parte a timpului. Cum era de aşteptat însă, sunt şi profesori nefericiţi.

 • Mai facem literatură în şcoală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai facem literatură în şcoală?

  Transcriu aici din caietul unui elev de clasa a VII-a: „Arta poetică este un concept cu un caracter normativ specific esteticii ce desemnează un ansamblu de reguli/norme privind «naşterea» sau facerea poeziei ori in general tehnica literaturii”. Aţi înţeles, dragi cititori? Vă place cum sună? Aţi vrea să faceţi din nou clasa a VII-a? Că mai am exemple.

 • Zgârciţi? Nu, ignoranţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zgârciţi? Nu, ignoranţi

  Un milion de euro. Atât s-a adunat din subscripţia publică pentru „Cuminţenia pământului”. Nu e deloc puţin, în condiţiile date. În România, oamenii nu sunt obişnuiţi să doneze pentru artă şi cultură. Şi nici nu prea au condiţii să o facă. Şi nici nu cred că au înţeles, în cazul de faţă, pe ce dau banii.

 • De ce sunt elevii nefericiţi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce sunt elevii nefericiţi?

  Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a vorbit recent despre unele cercetări care arată că peste 70% dintre elevi se simt singuri la şcoală, nefericiţi şi în stres continuu. Aşa că îndrăznesc să tulbur vacanţa pentru a încercă nişte răspunsuri la aceată întrebare simplă: de ce sunt elevii nefericiţi la şcoală?

 • Ce nu fac copiii la şcoală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce nu fac copiii la şcoală

  Până de curând, schimbarea programei şcolare la gimnaziu a stârnit oarecari dezbateri şi emoţii. Acum, apele s-au liniştit. Aşa încât – dat fiind că în curând începe vacanţa – încerc să arunc o piatră în apă: să recapitulez situaţiunea şi să pun sare pe rană.

 • Ce literatură vor liceenii. Cel puţin unii dintre ei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce literatură vor liceenii. Cel puţin unii dintre ei

  Ştiu că „legumele fierte“ au intrigat / răcorit multă lume, de la caz la caz, aşa că mi-am spus că e momentul să fac următorul pas şi să creez o platformă online unde să se poată exprima chiar adolescenţii, dacă tot îi învăţăm neîncetat ce importante sunt democraţia şi alegerea personală.

 • Răzgândirea educaţiei învechite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Răzgândirea educaţiei învechite

  Oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale au mimat încă o dată reforma cu noul „plan-cadru“ prin care s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic în modul cum se fac studii gimnaziale. Au fost introduse materii cu titluri sforăitoare (educaţie interculturală) sau pompoase (cetăţenia democratică) ori abracadabrante (educaţie economico-financiară). Ce ar trebui să se schimbe cu adevărat pentru ca şcoala românească să iasă din marasmul în care se află?

 • Viitorul copiilor voştri s-a adoptat. Într-un plan-cadru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viitorul copiilor voştri s-a adoptat. Într-un plan-cadru

  Gata, s-a adoptat. Avem un nou plan-cadru pentru gimnaziu, după dezbateri mai mult sau mai puţin furtunoase. Urmează realizarea de noi programe şcolare şi noi manuale. Dacă totul merge bine, peste vreo cinci-zece ani o să începem să vedem rezultatele.

 • Legumele fierte din literatura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legumele fierte din literatura română

  Cred că le datorez copiilor noştri acest post. Interacţionez cu ei aproape zilnic şi ştiu mai bine decât mulţi ce cred ei, ce simt, ce spun. Sunt ultima care să le dea dreptate necondiţionat. Mă irită lenea camuflată sub „sistemul e prost“, lipsa dorinţei de a învăţa camuflată sub „da’ asta la ce-mi trebuie?“, comoditatea camuflată sub „las’ că merge şi-aşa!“

 • Cine ne învaţă să gândim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine ne învaţă să gândim

  Urmăresc de câtăva vreme o emisiune de televiziune, cum să-i spun, satirică, şi care se încheie cu întrebări adresate unor persoane întâlnite întâmplător pe stradă. Cam în felul emisiunii lui Gaiţă de acum două decenii, care i-a făcut de râs pe numeroşi intelectuali binecunoscuţi.

Modifică Setările