
Economia românească se va reduce sever, cu 14,4%, în trimestrul doi
Guvernul estimează o reducere severă a economiei, de 14,4%, în trimestrul II al acestui an, arată Programul de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Guvernul estimează o reducere severă a economiei, de 14,4%, în trimestrul II al acestui an, arată Programul de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
România doreşte în continuare să adere la zona euro, însă adoptarea monedei unice se va face abia după ce trecem peste criză, arată un document al Guvernului.
Guvernul afirmă, în Programul de convergenţă 2020, că majorarea cheltuielilor cu pensiile pune presiune pe datoria publică şi afectează finanţele publice.
Creşterea speranţei de viaţă cu 10-12 ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, coroborată natalitatea scăzută va continua să producă dezechilibre încă 50 de ani. Dacă se păstrează actuala limită de vârstă pentru pensionare, statul va trebui să găsească fonduri pentru 20 - 23 de ani.
Programul de Convergenţă 2018 – 2021, publicat vineri seară pe site-ul MFP, prevede luarea unei serii de măsuri menite a reface cât de cât bugetul statului, puternic afectat de cheltuielile generate de creşterea pensiilor şi a salariilor.
Guvernul a anunţat joi că a aprobat, prin memorandum, programul de convergenţă 2018-2021, care continuă angajamentul de aderare la zona euro şi politicile de susţinere a creşterii economice, cu încadrarea într-un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), şi presupune implementarea unor măsuri care vizează creşterea competitivităţii economiei româneşti şi reducerea diferenţelor faţă de restul statelor din Uniunea Europeană (UE).
Guvernul Dacian Cioloş îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei unice europene, însă pasează viitorului Executiv responsabilitatea de a stabili anul de aderare la zona euro. Andra Dragu, ministrul Finanţelor, susţine însă că se va stabili un calendar de măsuri în vederea trecerii la euro până în aprilie 2017.
În momentul în care citiţi aceste rânduri, la Bruxelles este prezentată poziţia Comisiei Europene privind Programul de Convergenţă a României pentru acest an, analiză ce va fi înaintată Consiliului pentru aprobare şi adoptare.
Nu există o divergenţă între Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern cu privire la aderarea la euro la 1 ianuarie 2019, a declarat, la Adevărul Live, Adrian Vasilescu, consultant strategic în cadrul băncii centrale.
Guvernul a transmis ieri Comisiei Europene Programul de Convergenţă 2015-2018, din care reiese că Executivul îşi păstrează angajamentul de adoptare a monedei euro începând cu 1 ianuarie 2019. Analiştii economici atrag atenţia că România nu va fi pregătită să facă acest pas peste patru ani, iar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a tras în ultima săptămână mai multe semnale de alarmă privind posibilele riscurile ale acestei decizii.
Executivul trebuie să trimită la Bruxelles un nou program de convergenţă, în care să se precizeze foarte clar dacă România îşi menţine sau nu termenul-ţintă de aderare la moneda euro, stabilit pentru 1 ianuarie 2019. Economiştii nu cred că acest obiectiv este realist.
Termenul 1 ianuarie 2019 stabilit de Guvern pentru aderare impune o accelerare fără precedent a reformelor necesare pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi o creştere economică susţinută în perioada imediat următoare.
Veteranii şi văduvele de război, persoanele cu handicap grav, revoluţionarii din 1989 şi foştii deţinuţi politici ar putea plăti taxe mai mari la impozitul pe locuinţe, teren şi maşini, în vreme ce ţăranii ar putea plăti contribuţii sociale pe veniturile agricole, potrivit programului de convergenţă 2014-2017 al Guvernului.
Premierul Victor Ponta a declarat că perioada 2018-2020 este o ţintă realistă pentru intrarea în zona euro, iar România urmăreşte cu prudenţă Polonia, ţară mult mai avansată în ceea ce priveşte reformele structurale. 2013 este primul an în care Guvernul nu şi-a mai asumat în programul de convergenţă transmis Comisiei Europene o ţintă pentru adoptarea monedei unice.