Stiri despre principatele romane

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cuza-200
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cuza-200

  Se împlinesc azi 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Române. O personalitate cu multe lumini, dar şi ceva umbre, cu realizări, dar şi cu eşecuri. A avut parte de o posteritate ingrată, prin care a fost fie adulat, fie denigrat, dar mai mereu judecat greşit, în funcţie de interese, conjuncturi şi umori ale celor care s-au obosit să-l readucă în atenţia publicului.

 • Despre robii din spaţiul Principatelor Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre robii din spaţiul Principatelor Române

  Astăzi se sărbătoresc 164 de ani de la ziua în care „sclavia ţiganilor a fost desfiinţată”. Pentru a nu da apă la moara degrabă vărsătorilor de ură care populează acest spaţiu virtual, aleg să nu comentez în niciun fel aceste texte. Aceste texte sunt pentru cine are ochi să citească şi creier să gândească.

 • Unire şi unitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unire şi unitate

  Anul românesc începe cu o unire mică, în ianuarie, şi se termină cu una mare, în decembrie. În acest arc te-ai aştepta să vezi semne ale unităţii, să simţi că, bucurându-ne de o asemenea încadrare memorială, ştim să înmulţim roadele unirii.

 • O aniversare uşor stânjenitoare...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O aniversare uşor stânjenitoare...

  Nu mă miră că aniversarea bicentenarului naşterii lui Mihail Kogălniceanu a trecut complet neobservată în societatea românească, şi în special în mediul politic. Nu este prima „uitare“ vinovată, şi cu siguranţă, nu va fi nici ultima. Explicaţiile sunt multe, dar ele nu ne încălzesc cu nimic, oricât de „convingătoare“ ar fi.

 • Voievozii români s-au bazat pe forţa mercenarilor. Cu cât îi plăteau să lupte Mihai Viteazul sau Iancu de Hunedoara pe unguri, germani sau lituanieni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Voievozii români s-au bazat pe forţa mercenarilor. Cu cât îi plăteau să lupte Mihai Viteazul sau Iancu de Hunedoara pe unguri, germani sau lituanieni

  O serie de voievozi români nu s-au bazat, aşa cum s-a generalizat ideea, doar pe oastea cea mare formată din ţărani, ci şi pe mercenari, războinici profesionişti plătiţi să poarte războiul. De altfel, specialiştii spun că aşa s-au explicat şi succesele unor lideri precum Iancu de Hunedoara sau Mihai Viteazul.

 • Iohannis: Emanciparea romilor, deşi juridic şi politic îndeplinită, a rămas incompletă în plan economic şi social
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis: Emanciparea romilor, deşi juridic şi politic îndeplinită, a rămas incompletă în plan economic şi social

  Klaus Iohannis susţine că, la 160 de la dezrobirea romilor, emanciparea lor, deşi juridic şi politic este îndeplinită, a rămas incompletă în plan economic şi social, cazurile de discriminare nu au dispărut, iar condamnarea lor este deseori lipsită de celeritate şi fermitate, potrivit mesajului adresat cu ocazia a 160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române.

 • Ziua Unirii Principatelor Române,
marcată în Baia Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată în Baia Mare

  Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată în Baia Mare printr-o manifestare cultural-artistică organizată de Instituţia Prefectului, Judeţul Maramureş, Primăria Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare.

 • Capitalele Moldovei şi mizele domnitorilor. Cum a ars Alexandru Lăpuşneanu toate cetăţile Moldovei
şi a mutat capitala de la Suceava la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Capitalele Moldovei şi mizele domnitorilor. Cum a ars Alexandru Lăpuşneanu toate cetăţile Moldovei şi a mutat capitala de la Suceava la Iaşi

  De-a lungul timpului, Principatul Moldovei a avut patru capitale. Dacă la mijlocul Secolului al XIV-lea, localităţile Baia şi Siret, timp de mai bine de două decenii, au fost reşedinţa statului moldav, din 1388 Suceava a devenit capitala Moldovei. În 1564, reşedinţa statului a fost mutată la Iaşi, de Alexandru Lăpuşneanu, care a incendiat toate cetăţile din Moldova, pentru a intra în graţiile sultanului turc Soliman Magnificul.

 • De când şi de ce călătoresc românii cu „naşul”?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De când şi de ce călătoresc românii cu „naşul”?

  Călătoria cu trenul a fost, cel puţin pentru prima sută de ani din existenţa acestui mijloc de transport, una dintre cele mai populare şi mai prozaice modalităţi de deplasare din spaţiul european şi nu numai. O lume nouă se năştea şi, odată cu ea, tehnologii, instituţii, comportamente şi atitudini diferite faţă de epocile anterioare.

 • Cum a contribuit Rusia la modernizarea societăţii româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a contribuit Rusia la modernizarea societăţii româneşti

  Proiectul politic al statului român modern, chestiune a cărei realizare a găsit o oportunitate  odată cu declanşarea problemei orientale, la sfarşitul secolului XVIII, a presupus eforturile concertate a celor două Principate române – Ţara Românească şi Moldova, raportându-se întotdeauna atât la realităţile autohtone, cât şi la raporturile de forţe dintre marile puteri ale timpului.

 • 158 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  158 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române

  Robia ţiganilor a durat mai mult de 5 secole în Moldova şi Valahia şi a contribuit seminificativ la situaţia romilor de astăzi. Azi, 20 februarie (8 februarie după calendarul iulian), se împlinesc 158 de ani de la ceea ce Mihail Kogălniceanu considera a fi un act pentru înlăturarea „păcatele(lor) lor şi ale părinţilor lor de a fi fost ani lungi stăpâni pe suflete de ţigani“.

 • FOTO/VIDEO Cu tricolor şi straie populare. Aşa s-a jucat Hora Unirii la Satu Mare, pentru a marca Unirea Principatelor Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO/VIDEO Cu tricolor şi straie populare. Aşa s-a jucat Hora Unirii la Satu Mare, pentru a marca Unirea Principatelor Române

  Cu tricolor şi straie populare. Aşa au jucat Hora Unirii la Satu Mare azi elevii care s-au alăturat autorităţilor pentru a marca împliniriea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Totuşi, temperaturile scăzute au făcut ca în acest an numărul participanţilor să fie destul de redus. S-a rezumat în special la autorităţi, membri de partid, veterani de război şi câţiva elevi.

 • Republica Moldova şi lecţiile Unirii de la 1859
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova şi lecţiile Unirii de la 1859

  În ultimul timp, se vorbeşte foarte mult, dar nu şi inspirat despre unirea cu Republica Moldova. Pentru că vom sărbători Unirea de la 1859, n-ar fi rău, cred, să ne întrebăm ce ne învaţă istoria în legătură cu unirea şi ce-ar trebui să facem noi, românii, pentru ea, în prezent.

 • Cum sărbătoresc românii Unirea Principatelor Române, judeţ cu judeţ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum sărbătoresc românii Unirea Principatelor Române, judeţ cu judeţ

  Astăzi se împlinesc 154 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales conducătorul Ţării Româneşti şi al Moldovei, reunind cele două teritorii sub cupola Principatelor Unite. Evenimentul este considerat unul dintre cele mai importante momente din istoria României moderne, deoarece visul unei Românii Mari, unite, începuse să se coaguleze.

Modifică Setările