preparat - ultimele știri
Îți dorești preparate pline de gust și savoare? Condimentele sunt întotdeauna cheia succesului. O cunoscută autoare de cărți de bucate a dezvăluit care este acea plantă mediteraneană cu care nu ai cum să dai greș, indiferent de preparat.
Sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Anul acesta, puteți încerca și rețeta lui chef Sorin Bontea.
Lintea, o leguminoasă care aduce proteine importante organismului, poate fi folosită și pentru pregătirea unor chiftele guastoase, nu doar în salată ori în supe. Chiftelele din linte cu vinete sunt un preparat ușor și sățios.
Ușoare și sățioase, chiftelele din cartofi sunt un apertiv delicios, care se prepară rapid. Cu multă verdeaţă, brânză de vaci ori telemea, chiftelele sunt o gustare de nerefuzat.
Un preparat nelipsit vara de pe mesele românilor este salata de ardei copt. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, ardeii sunt și foarte sănătoși. Conțin vitaminele A, B6, C și K, dar și caroten, un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi.
Câțiva pași trebuie să respectați pentru a găti cea mai bună varză călită cu mărar. Rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman se prepară ca la mama acasă, iar gustul este unul de care nu te mai saturi.
Cei mai buni dovlecei umpluți se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Gospodinele sunt învățate ce ingrediente să folosească pentru un preparat delicios.
Unul dintre cele mai cunoscute preparate ale lui chef Sorin Bontea a ajuns și la publicul larg, prin intermediul unei aplicații de livrare de mâncare. Însă, dezamăgirea multora a fost maximă. Reacțiile negative au curs în valuri.
Neti Sandu, îndrăgita prezentatoare a horoscopului de la PRO TV, nu face mari eforturi pentru a se menține în formă, însă are grijă la câteva detalii. Există un singur fel de mâncare pe care îl consumă zilnic pentru a arăta fabulos la 64 de ani.
După ce a slăbit spectaculos 50 de kilograme, unul dintre cei mai îndrăgiți chefi din România continuă să fie atent la ce pune în farfurie. Astfel, o dată sau de două ori pe săptămână, chef Cătălin Scărlătescu își permite să se răsfețe cu un mic dejun delicios.
Carnea prăjită se păstrează timp de mai multe luni, dacă se adaugă untură peste ea. Rețeta preparatului delicios, la fel cum gătea bunica, o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. Este pomana porcului, un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă care se prăjesc.
Una dintre cele mai apreciate plante de primăvară este ştevia, valoarea sa nutritivă fiind completată cu succes de calităţile medicale oferite de bogăţia de vitamine, săruri minerale, proteine, fibre. Însă ştevia nu este recomandată oricui.
Primăvara românească e semnalizată nu doar de ghiocei, ci şi de buruienile care năpădesc pieţele: ştevie, lobodă şi urzici, obişnuia să spună Radu Anton Roman, regretatul gastronom. Reţeta unei delicioase şi vitaminizante ciorbe de urzici o regăsim î...
O mâncare de vinete cu sos românesc şi carne prăjită este preparatul delicios pe care îl regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti"(Editura Paideia). Reţeta are şi câteva secrete pe care autorul le împărtăşeşte g...
Cea mai gustoasă salată de vinete. Cât se lasă la scurs după coacere, secretul preparatului delicios
Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi vedeta „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei etc.
Încă o creaţie specială este în curs de omologare la staţiunea de cercetare legumicolă Buzău. Este vorba despre urzica din Coreea, o plantă bună la toate. Perilla Frutescens este denumirea ştiinţifică a speciei care, în Europa, numai la Buzău se găse...
Cele mai bune conserve pentru ianră se fac în casă, după reţete simple, ca pe vremea bunicii. Magiunurile se fac din prune, caise sau corcoduşe foarte coapte, pentru că, în principiu, nu se pune zahăr, pentru a păstra gustul delicios.
Garnitură la şniţele şi fripturi sau simplă, de post, mâncarea de mazăre este un deliciu. Reţeta gustosului preparat o regăsim la regretatul Anton Romna, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
De alimentaţia pacientelor de la Maternitatea din Iaşi are grijă şi un nutriţionist. Programul în bucătărie începe la ora 04:00 dimineaţa, iar mâncarea este pregătită de o echipă formată din şase bucătărese şi un bucătar şef.
Friptura de miel, nelipsită de pe masa de Paşte, este un deliciu. Reţeta perfectă pentru un preparat gustos o regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom şi jurnalist Radu Anton Roman.
În emisiunea Chefi la cuţite, o fetiţă de 10 ani a impresionat cu o reţetă originală inventată chiar de ea, unul dintre juraţi spunând că este „Reactorul de chicken“
Mâncare veche românească care se găteşte primăvara, ciorba de salată verde este delicioasă. Reţeta preparatului gustos o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Mariana Vermeşan a venit în ediţia 7, din sezonul 9 al emisiunii „Chefi la cuţite”, la îndemnul lui Răzvan Babană, fost concurent. Femeia are o poveste de viaţă impresionantă. După ce a rămas fără slujbă, a dormit sub poduri în străinătate. Concurent...
Servit cu muştar, cu maioneză, hrean sau cu castraveţi acri, rasolul de viţel este un preparat delicios. Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea sa“Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paide...
Gospodinele pregătesc iarna, după sacrificarea porcului, carne în untură. Preparatul delicios poate fi păstrat în cămară câteva luni bune, dacă se respectă etapele gătirii. Reţeta deliciosului preparat o regăsim în lucrarea lui Radu Anton Roman, “Buc...
Cea mai bună ciorbă care te drege după mesele copiase de sărbători este cea de potroace. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la radu Anton Roman, un adevărat profesionist în arta culinară.
În post, o gustare ieftină şi sănătoasă este salata de ciuperci. Puse la fiert şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin deosebit de gustoase. Reţeta preparatului delicioas o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi o...
Dr. Sylvia Hoişie, 93 de ani, care a făcut parte din echipa ce a inventat Polidinul, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanţa imunizării împotriva SARS-CoV-2. Ea aminteşte despre toate pandemiile dispărute datorită vac...
Un aperitiv delicios poate fi gătit de orice gospodină acasă, după reţeta regreatatului gastronom Radu Anton Roman. Chifteaua din peşte se prepară rapid. Reţeta felului de mâncare gustos, simplu şi sănătos o regăsim în lucrarea celebrului gastronom R...
Cel mai simplu sos, care dă savoare multor preparate culinare, se prepară rapid. Mujdeiul, nelipsit în bucătăria românească, se face rapid cu doar 3 ingrediente. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în luc...
Gătiţi vara sub toate formele, dovleceii sunt un deliciu dacă îi umplem cu carne tocată şi prepaăm un sos cu smântână şi roşii. Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, v...
Magiunul de prune este tradiţional românesc şi îmbogăţeşte cu gustul lui dulce-acrişor plăcinte, cozonaci şi dulcuri care de care mai gustoase.Magiunurile se fac din prune, caise sau corcoduşe foarte coapte, pentru că, în principiu, nu se pune zahăr.
Cum faci cei mai gustoşi ardei umpluţi. Ingredientele secrete care dau savoare, cât se ţin la cuptor
Cei mai gustoţi ardei umpluţi se fac în Bucovina. Reţeta deliciosului preparat o regăsim în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom Radu Anton Roman care spunea că acest fel de mâncare poate sta pe or...
Una dintre cele mai simple şi gustoase reţete culinare este supa de roşii. Cu ingredinete puţine iese o mâncare dlicioasă. Bogată în vitamine, răcoritoare pe arşită, supa de roşii este mâncarea perfectă vara. Reţeta gustosului preparat o regăsim la r...
Mâncare muntenească prin excelenţă, ciorba de perişoare se găteşte de secole în toată ţara. Reţeta deliciosului preparat o regăsimt la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Cu multă verdeaţă, cu brânză de vaci ori telemea, un delicios aperitiv se găteşte cât ai clipi. Chiftele din cartofi sunt simple, gustoase şi sănătoase, iar reţeta preparatului o regăsim în lucrarea celebrului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vin...
Iofca este un aperitiv delicios ce se pregăteşte rapid şi de către necunoscătorii în ale bucătăriei. Sunt necesare doar câteva ingrediente şi de puţină atenţie la realizarea compoziţiei şi tratarea ei termică alături de aluat pentru a obţine un prepa...
Salata de vinete cu brânză este o alternativă la clasica salată de vinete. Necesită doar câteva ingrediente, pe care, de regulă, le avem în casă, şi se pregăteşte în doar câteva minute, iar gustul său delicios merită efortul....
O gustare uşoară şi sănătoasă este salata de ciuperci. Puse la fiert şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin un deliciu. Reţeta gustosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Ed...
Reţeta necesită doar câteva ingrediente, se pregăteşte rapid şi este foarte gustoasă. Gustul deosebit al preparatului este dat de sotarea cepei cu baconul, ciupercile şi ficăţeii, iar mărarul îi conferă o aromă aparte....
Savoarea deosebită a preparatului stă în asezonarea cefei de porc cu mai multe condimente, dar şi în sosul de ciuperci şi cel de ardei, care îi dau un gust aparte....
Un preparat gustos şi săţios, ciorba de cartofi, care se serveşte cu ardei iute şi smântână, se găteşte rapid. Reţeta deliciosului preparat o găsim în cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman - „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura P...
Preparatul este simplu de executat, chiar şi pentru necunoscători, şi extrem de săţios. Secretul obţinerii gustului său deosebit stă în fierberea cartofilor cu găluştele, în timp ce sosul din pastă de tomate şi mirodenii îi dă savoare....
Preparatul se mai găteşte extrem de rar în zilele noastre, doar câteva restaurante de lux avându-l în meniu, însă într-o variantă simplificată, adică în vas de lut la cuptor sau în crustă de sare.
Maria Cucu (65 de ani), fostă angajată a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, în prezent pensionară, a început să orneze colive cu sfinţi în anii 90, după ce a avut o împlinire personală şi a decis să îi mulţumească astfel lui Dumnezeu....
Storceacul, o ciorbă tradiţională din Sfântu Gheorghe, are la bază sturionul. Cum acesta este prohibit la pescuit, ca alternativă se foloseşte chefalul. Gustul deosebit al preparatului este dat de combinaţia de legume, peşte şi mirodenii....
Reţeta este extrem gustoasă, necesită doar câteva ingrediente şi se pregăteşte foarte repede. Secretul obţinerii unui gust deosebit stă în sotarea cărnii, cârnaţilor şi baconului alături de ceapă, iar brânza de oaie completează savoarea preparatului....
O reţetă delicioasă de plăcintă cu carne regăsim la Radu Anton Roman, jurnalistul îndrăgostit de gastronomie. Pentru gospodinele care doresc să încerce acest preparat, autorul lucrării “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) dă un s...
Reţeta este foarte simplă şi necesită doar câteva ingrediente, care se găsesc, de regulă, în fiecare gospodărie. Secretul gustului delicios al tocăniţei stă în sotarea cepei cu ouăle şi ardeii graşi, la care se adaugă aroma deosebită a unor condiment...
Preparatul combină aroma cărnii de vită şi porc cu gustul acrişor al frunzei de ştevie. Gustul este desăvârşit de un sos în care se pune printre altele ţelină şi smântână....
Este o reţetă de primăvară extrem de hrănitoare şi care poate fi preparată şi de neavizaţii în ale bucătăriei. Pătrunjelul, urzicile, ştevia şi mărarul sunt ”vedetele” preparatului....
Borşul de miel este unul din preparatele tradiţionale care se consumă în perioada premergătoare Paştelui, dar şi în timpul acestei importante sărbători. Secretul savorii deosebite a preparatului stă în fierberea cărnii de miel, sotarea legumelor şi o...
Unul dintre cele mai gustoase şi hrănitoare preparate gătite în România este ciorba de salată verde. Ieftină şi uşor de gătit, delicioasa mâncare se drege cu lapte prins. Reţeta o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate...
Aliment hrănitor, bogat în vitamine şi minerale, spanacul se găteşte rapid. O reţetă delicioasă găsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Spanacul înăbuşit poate fi şi o o ga...
Supa cremă de linte roşie este o alegere inspirată pentru zilele de post şi, mai mult de atât, este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, între care vitamina B1, acid folic, potasiu şi fier.
Preparatul este în egală măsură sănătos şi săţios, fiind alegerea ideală pentru prânz sau cină. Secretul gustului apetisant stă în pregătirea termică a legumelor, dar şi în dressing-ul din ghimbir, usturoi şi ulei de măsline....
Suntem în Postul Paştelui, perioadă în care sunt numeroase restricţii alimentare, motiv pentru care îţi propunem să încerci această reţetă de paste cu sos de roşii şi măsline.
Reţetele de post sunt la mare căutare în această perioadă în care gospodinele ţin Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru dintre toate de peste an. Ce zici de o iahnie de fasole cu gust desăvârşit, servită cu murături şi verdeaţă verde?!