Stiri despre povesti despre cluj

  4 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Poveşti (adevărate) despre Cluj, volumul cinci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveşti (adevărate) despre Cluj, volumul cinci

  Vineri, 31 ianuarie 2020, va avea loc lansarea a două dintre volumele realizate de asociaţia Vechiul Cluj în cursul anului 2019: a cincea carte din seria „Poveşti despre Cluj” şi cel de-al treilea volum al traducerii „Istoriei Clujului” de Jakab Elek, apărut în traducerea şi sub îngrijirea istoricului clujean Attila Varga. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr.21, începând de la ora 18.00.

 • Poveşti despre Cluj 6.3.: cu Lukács József, despre gastronomia istorică a Transilvaniei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveşti despre Cluj 6.3.: cu Lukács József, despre gastronomia istorică a Transilvaniei

  Cea de a treia întâlnire din seria „Poveşti despre Cluj” din acest an, desfăşurată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, l-a avut ca invitat pe istoricul şi scriitorul Lukács József, editorul şi traducătorul celei mai vechi cărţi de bucate tipărite pe teritoriul României de astăzi: Cărticica meseriei de bucătar, apărută la Cluj, în 1695. Autoarea cărţii a fost identificată de specialist în persoana Sofiei Tofeus - un nume pentru istorie!

 • Cum vedea un înalt ofiţer Clujul anul 1857: cu ierni ca-n Siberia, funcţionari aroganţi şi neruşinaţi, un guvernator ce-şi lua salariul degeaba
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum vedea un înalt ofiţer Clujul anul 1857: cu ierni ca-n Siberia, funcţionari aroganţi şi neruşinaţi, un guvernator ce-şi lua salariul degeaba

  O administraţie care funcţiona anevoios, cu funcţionari ”aroganţi şi neruşinaţi”, şi un guvernator care îşi primea salariul degeaba şi pe care îl interesau mai mult partidele de vânătoare decât soarta provinciei. Aşa descria un înalt ofiţer al Imperiului Habsburgic, care a locuit la Cluj câteva luni, ca şi comandant de divizie. Informaţiile apar în articolul istoricului Loránd L. Mádly, publicat în cartea ”Poveşti despre Cluj”.

 • Povestitorii
Clujului. ”Avem
nevoie să descoperim
povestea nespusă a oraşului
nostru”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestitorii Clujului. ”Avem nevoie să descoperim povestea nespusă a oraşului nostru”

  Povestea crucifixurilor gemene de la Cluj şi Viena, cum descriau oraşul călătorii străini din lungul interval 1500-1900 şi poveşti despre spioni, ofiţeri şi infractori în urmă cu două secole sunt câteva din articolele cu care autorii volumului ”Poveşti despre Cluj” să îndeamnă să deschideţi cartea, să o răsfoiţi şi să porniţi într-o incursiune în trecutul oraşului din centrul Transilvaniei.

Modifică Setările