Stiri despre populism

  183 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un oficial al BNR îndeamnă tinerii să se
întoarcă la spiritualitate: Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în spirit mai
puţin material, vom avea revoluţii, războaie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un oficial al BNR îndeamnă tinerii să se întoarcă la spiritualitate: Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în spirit mai puţin material, vom avea revoluţii, războaie

  Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine că tinerii sunt în prezent obişnuiţi să se gândească la lucruri materiale, precum casă, maşină, însă pe viitor ei trebuie să fie educaţi astfel încât să se întoarcă la spiritualitate şi religie. În caz contrar, problema supraîndatorării lor se va rezolva prin revoluţii. „Oamenii devin populişti şi extremişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea”, a spus el.

 • Populismul – o poveste fără sfârşit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populismul – o poveste fără sfârşit

  Principalele ştiri politice internaţionale de duminică din regiunea euro-americană au drept protagonist populismul. Faptul că acestor ştiri li se acordă prioritate în defavoarea altora probează succesul acestui stil de a face politică in ţări ce se pretind civilizate, precum şi complicitatea populismului cu comerţul de informaţie produs de agenţiile de presă şi cu tendinţa lor de a serializa şi telenoveliza politicul.

 • Vulnerabilităţile UE şi aterizarea cu picioarele pe pământ: Viitorul posibil al Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vulnerabilităţile UE şi aterizarea cu picioarele pe pământ: Viitorul posibil al Europei

  Proiectul european a fost întotdeauna rezultatul unei viziuni, a unor vizionari, a unor lideri de excepţie, capabili să convingă statele europene, pe proprii concetăţeni şi să dirijeze spre o realitate plăsmuită din imagini şi aspiraţii, bazată pe principii şi valori comune, cu largă respiraţie etică. De unde şi valenţa idealistă a unui asemenea proiect, dar şi crearea de aşteptări şi speranţe nemăsurate.

 • „Olandizarea“ modelului suedez:
partidele mici devin mari, iar cele mari devin mici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Olandizarea“ modelului suedez: partidele mici devin mari, iar cele mari devin mici

  După câteva luni de dezbateri intense referitoare la posibilul rezultat al alegerilor, avem rezultatele finale. Majoritatea opiniilor exprimate în media au fost în favoarea ideii că Democraţii Suedezi vor fi marii câştigători ai alegerilor, vor avea un rezultat istoric şi victoria lor se va înscrie în tendinţa generală de ascensiune a partidelor populiste în Europa.

 • Steve Bannon, în derivă în Europa sau emisar al internaţionalei populiste?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Steve Bannon, în derivă în Europa sau emisar al internaţionalei populiste?

  Steve Bannon, fost ofiţer în Marina Statelor Unite, fost bancher în cadrul Goldman Sachs, producător de filme la Hollywood şi eminenţa cenuşie a ultimilor ani din spatele publicaţiei conservatoare Breitbart, a fost numit în 2015 de Bloomberg drept „cel mai periculos agent politic din America“.

 • Fostul strateg-şef al lui Trump, aflat în Europa, promite o „minunată lume nouă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fostul strateg-şef al lui Trump, aflat în Europa, promite o „minunată lume nouă“

  Steve Bannon, fostul strateg-şef al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, înlăturat de la Casa Albă în vara anului trecut, a revenit în Europa, după vizita făcută în martie în Elveţia, într-un tur care sugerează că are planuri mari pentru mişcarea populistă pe care o percepe de multă vreme ca fiind transatlantică.

 • Formarea guvernului italian - primejdie pentru UE?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Formarea guvernului italian - primejdie pentru UE?

  Guvernul populist din Italia nu a căzut din cer ci a fost ales. Programul de guvernare conţine o şarjă explozivă pentru UE. Oare ce ne rezervă viitorul? - se întreabă Bernd Riegert.

 • Populiştii au tot timpul nevoie de crize, de aia PSD face ce face
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populiştii au tot timpul nevoie de crize, de aia PSD face ce face

  Îl citeam azi pe Schattschneider, un politolog super mare, şi mă gândeam şi la un editorial din New York Times în care se vorbea despre faptul că nu ar trebui să luăm dreptul la vot ca garantat. Sistemul politic actual, chiar dacă democratic, exclude mai mult de jumătate din populaţie de la luarea deciziei, sistem departe de a fi perfect.

 • Marşul pentru Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul pentru Europa

  Emmanuel Macron şi-a lansat, azi, campania pentru cucerirea Parlamentului European. Proiectul reformării UE, pe care l-a prezentat în plenul forului europarlamentar, este, în fapt, manifestul mişcării politice pe care o lansează la nivel european, având ca obiectiv relansarea Uniunii. Preşedintele Franţei a avut un discurs îndrăzneţ, născut dintr-un refuz contagios pentru orice spirit viu: „Nu vreau să aparţin unei generaţii de somnambuli“.

 • Este
posibilă o alianţă între extremele ideologice ale populismului în Italia?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este posibilă o alianţă între extremele ideologice ale populismului în Italia?

  Ȋn celebra sa carte publicată în 1993, „Making democracy work. Civic traditions in modern Italy“, Robert Putnam demonstra că diferenţele dintre Nord şi Sud în cazul Italiei explică şi în prezent atitudinile politice. În Nord s-a creat o societate civilă mai puternică, în Sud au rămas predominante clanurile mafiote care împiedică de fapt coagularea cetăţenilor.

 • Ipocrizie şi inerţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizie şi inerţie

  De ce rezistă PSD la putere? Pe ce se bazează ascensiunea populismelor şi persistenţa la butoane a unor Putin, Erdogan şi Orban? Pe prostia şi anemia opoziţiei? Desigur. Dar şi psihologia maselor ar putea fi lămuritoare.

 • Vrem ca PSD să înceteze cu populismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vrem ca PSD să înceteze cu populismul

  PSD este un partid politic radical populist, am scris asta de acum ceva timp şi totul se pare că se îndreaptă spre confirmarea ipotezei.

 • Cum au devenit eurosceptice ţările Europei Centrale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum au devenit eurosceptice ţările Europei Centrale

  Democraţiile insuficient consolidate, diferenţele economice încă puternice dintre Vest şi Est şi standardele duble practicate de unele companii au dus la accentuarea resentimentului faţă de Uniunea Europeană.

 • Respingerea provocării populiste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Respingerea provocării populiste

  Editorialul de azi, în exclusivitate pentru Adevărul, este semnat de Kenneth Roth, directorul executiv de la Human Rights Watch, una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din lume în domeniul apărării drepturilor omului şi care funcţionează în peste 90 de ţări ale lumii. Sediul său central este la New York.

 • Raport Freedom House: Democraţia este în criză
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport Freedom House: Democraţia este în criză

  Drepturile politice şi libertăţile civile s-au deteriorat în întreaga lume, ajungând în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Aceasta este una dintre concluziile raportului „Freedom in the World 2018“ („Libertatea în lume 2018“, în trad.), realizat de organizaţia neguvernamentală Freedom House.

 • Populismul anti-asistaţi, cheia evitării problemelor de sărăcie din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populismul anti-asistaţi, cheia evitării problemelor de sărăcie din România

  Populismul conţine mai multe „ideologii gazdă” şi este o supra-strategie politică a mai multor partide la noi. Avem un populism anti-elite soroşiste, de esenţă social-conservatoare, specific electoratului PSD, dar nu numai. De asemenea, avem un populism (neo)liberal anti-asistaţi, ca leneşi şi paraziţi, desprinşi de corpul social al poporului pe care îl cangrenează.

 • Populismul şi democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populismul şi democraţia

  E timpul să ne amintim că „democraţia nu constă în punerea episodică a unui buletin în urnă, în delegarea de putere aleşilor, pentru ca apoi să fii dezinteresat, să te abţii, să taci timp de cinci ani“, după cum avertiza fostul luptător din Rezistenţă şi prim-ministru francez Pierre Mendès France. Democraţia, sintetiza el, „este acţiunea continuă a cetăţeanului“.

 • VIDEO Cum s-a transformat campania „Alege Oaia“ în „Alege Daea“. Populism, lacrimi şi un cearşaf tricolor: „Noi vă iubim şi vă vrem preşedinte!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Cum s-a transformat campania „Alege Oaia“ în „Alege Daea“. Populism, lacrimi şi un cearşaf tricolor: „Noi vă iubim şi vă vrem preşedinte!“

  Caravana „Alege Oaia!“ s-a transformat în acest weekend, la Cluj-Napoca, în campania „Alege Daea“, vorbitorii aleşi pe sprânceană necontenind să-l laude pe ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta şi-a cumpărat o căciulă tricoloră, a spus că „şi cearşaful l-aş face tricolor” şi a lăcrimat pe versurile din „Vin colindătorii“.

 • Bomba cu ceas care riscă să explodeze în Germania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bomba cu ceas care riscă să explodeze în Germania

  Germania, considerată motorul Uniunii Europene, are o economie înfloritoare, însă mulţi dintre locuitorii ei nu sunt tocmai bogaţi. Potrivit unui studiu al fundaţiei Hans-Böckler, în această ţară pericolul sărăciei este ridicat, astfel că sunt necesare măsuri pentru a evita o criză, scrie Deutsche Welle.

 • Alegerile parlamentare din Austria: populismul ca parte a
sistemului politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile parlamentare din Austria: populismul ca parte a sistemului politic

  Sondajele de opinie nu au dat greş în Austria: conservatorii conduşi de Sebastian Kurz au câştigat alegerile. Mişcarea de a rupe coaliţia de guvernare tradiţională SPÖ - ÖVP în luna mai, lăsând ca ţara să fie gestionată doar de social-democraţi, s-a dovedit a fi inteligentă.

 • Preşedintele
Cehiei, calul troian al Rusiei. Mizele alegerilor din 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele Cehiei, calul troian al Rusiei. Mizele alegerilor din 2018

  Cu aproape o săptămână în urmă, în data de 10 octombrie 2017, cu ocazia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că Occidentul ar trebui să recunoască anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, ceea ce ar conduce către evitarea unui război.

 • Cum
controlăm democraţia. Cazul smardoilor mediatici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum controlăm democraţia. Cazul smardoilor mediatici

  De câteva luni îmi bat capul cu o cercetare pe ştiri false (fake-news), populism şi manipulare. FoxNews, CNN, RussiaToday, Antena 3 şi RTV sunt televiziunile pe care le studiez.

Modifică Setările