Stiri despre populism

  183 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Alina Mungiu-Pippidi: Când populismul se răzbună
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Când populismul se răzbună

  Ce e populismul? Puţini români ştiu că un compatriot, mentorul meu, profesorul Ghiţă Ionescu de la London School/Manchester, a fost printre primii europeni care s-au ocupat de definiţia fenomenului. Cam tot atâţia ştiu că Revista română de ştiinţe politice (Polsci), acreditată de mine la ISI acum vreo cinsprezece ani, a făcut deja un număr întreg dedicat chiar înainte să explodeze fenomenul.

 • Populismul, criza şi românii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populismul, criza şi românii

  Suferim de populism macroeconomic grav. Guvernul dă în stânga şi în dreapta bani pe care nu îi are. Veţi spune că se mai întâmplă asta şi într-o familie, că îţi mai faci o bucurie din când în când, chiar atunci când nu ai bani, îţi mai iei o vacanţă de o săptămână în Deltă.

 • Salvini şi-a anunţat planul prin care vrea să dărâme Guvernul Conte 2
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salvini şi-a anunţat planul prin care vrea să dărâme Guvernul Conte 2

  Liderul partidului de extrema dreaptă Liga, Matteo Salvini, a promis în faţa susţinătorilor săi reuniţi duminică pe o câmpie din comuna Pontida, în Lombardia, că va sabota Guvernul Conte 2 printr-o serie de refendumuri şi va pune capăt astfel unei coaliţii formate din „trădători“.

 • O judecată prin
foc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O judecată prin foc

  În Grecia am prins un incendiu de vegetaţie – de fapt, am fost prins pentru o scurtă vreme, împreună cu familia, în mijlocul lui. O bucată din pădurea de deasupra satului unde stăteam a luat foc. Am trecut cu maşina chiar prin mijlocul incendiului; circulaţia fusese deja blocată de un echipaj de pompieri.

 • Criză politică în Italia. Salvini îşi retrage sprijinul pentru coaliţia de guvernare şi cere alegeri anticipate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criză politică în Italia. Salvini îşi retrage sprijinul pentru coaliţia de guvernare şi cere alegeri anticipate

  Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, a anunţat, joi, că-şi retrage sprijinul pentru guvernul condus de Giuseppe Conte şi a cerut alegeri anticipate. Decizia vine pe fundalul unui conflict de durată între partidele din coaliţia de guvernare, accentuat în ultima perioadă de disputele create în jurul unui plan de construire a unei căi ferate de mare viteză, precum şi a creşterii semnificative în sondaje a grupării conduse de Salvini.

 • Mobilizarea cetăţenilor europeni contra populiştilor a menţinut Europa aşa cum o ştim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mobilizarea cetăţenilor europeni contra populiştilor a menţinut Europa aşa cum o ştim

  Alegerile europarlamentare au fost depăşite cu o prezenţă sensibil în creştere la urne, ceva mai puţin de 51% din voturi, cu o creştere a simpatiilor pentru partide anti-sistem, dar nu anti-europene, în timp ce mobilizarea a răsturnat aşteptările mult mai optimiste ale populiştilor şi naţionaliştilor de toate culorile.

 • Scandalul Ibiza. Ce
se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scandalul Ibiza. Ce se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist

  Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale naţionaliştilor care se autodeclară salvatorii patriei? Ce ascund mesianicii apărători ai fibrei naţionale? Discursurile lor manipulatoare lasă greu să se întrevadă şi altceva în afara scopurilor lor nobile. Dar, din când, în când faţada crapă şi se poate vedea în spatele decorurilor bine construite. Austria este un caz care spune multe.

 • Cu tot tacâmul la bătaie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu tot tacâmul la bătaie

  Lipsesc mesajele despre oameni, valori, viaţă. Românii care sesizează acest lucru şi îşi pun întrebări, sunt nu doar dezamăgiţi de oferta actualei clase politice, interesată doar de votul lor, ci sunt şi sceptici în privinţa prezenţei lor la urnele de votare. În acest caz, nu mai sunt ei cetăţenii vinovaţi că nu votează, ci politicienii care nu pun preţ pe lucrurile importante care-i interesează pe oameni şi doresc doar pe voturile lor.

 • Studiu: populişti din întreaga lume, atraşi de teorii ale conspiraţiei. Cele mai populiste ţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Studiu: populişti din întreaga lume, atraşi de teorii ale conspiraţiei. Cele mai populiste ţări

  Un studiu al Proiectului Globalizare al YouGov-Cambridge în colaborare cu The Guardian a publicat recent rezultatele  chestionării a peste 20.000 de persoane din 19 ţări democratice din toată lumea în legătură cu atitudini şi convingeri populiste. Cercetătorii au descoperit o relaţie strânsă între populism şi tendinţa de a crede într-o mare varietate de teorii ale conspiraţiei.

 • Ofertă trei într-una: festivism, grandomanie şi populism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofertă trei într-una: festivism, grandomanie şi populism

  Toate aceste organizaţii, cărora li se pot alătura eventuali independenţi, nici un nume de marcă până acum, constituie oferta politică pentru electoratul român în perspectiva celor trei rânduri de alegeri capitale: europarlamentare, prezidenţiale şi parlamentare. Din lista actuală, unii spun că au cu cine, alţii zic că n-au cu cine să voteze!

 • VIDEO Populism împins la extrem: PSD promovează OUG 114 ca fiind benefică României, deşi prevederile ei scumpesc traiul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Populism împins la extrem: PSD promovează OUG 114 ca fiind benefică României, deşi prevederile ei scumpesc traiul

  PSD promovează OUG 114, cea care prevede încetarea plăţior la Pilonul II şi suprataxează băncile şi companiile din energie şi comunicaţii, lucru care se va răsfrânge puternic un buzunarele românilor, ca o măsură patriotică, cu efecte benefice asupra României, referindu-se însă numai la plafonarea preţului gazelor pe următorii 3 ani.

 • VIDEO Tatăl unuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA, apel către români: „Votaţi candidaţi care nu vă vor trimite înapoi în robia dictaturii!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Tatăl unuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA, apel către români: „Votaţi candidaţi care nu vă vor trimite înapoi în robia dictaturii!“

  „Arma secretă a lui Ted Cruz pentru a câştiga dreapta”, aşa cum a fost descris în presa americană pastorul Rafael Cruz, tatăl principalului contracandidat al lui Donald Trump din Partidul Republican, a vorbit despre politică şi corupţie la un eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca. Rafael Cruz a discutat cu reporterii „Adevărul” despre cum poate fi schimbată o naţiune şi despre provocările României şi ale SUA.

 • Fascismul ca
permanenţă a istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul ca permanenţă a istoriei

  Un teribil avertisment asupra esenţei fasciste a luptei pentru putere lansează regizorul Andrei Şerban în noua sa producţie, „Richard al III-lea“ de la Teatrul Bulandra, cu atât mai necesar în condiţiile degradării accentuate a climatului politic, la noi şi în întreaga lume, Occidentul de data aceasta nemaifăcând excepţie.

 • Tăriceanu: Propunerea de tăiere a fondurilor pentru partidele parlamentare, un „populism ieftin”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tăriceanu: Propunerea de tăiere a fondurilor pentru partidele parlamentare, un „populism ieftin”

  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este „regretabil“ şi „iresponsabil“ comportamentul politicienilor care susţin că în buget nu există fonduri suficiente pentru plata pensiilor şi cataloghează drept „populism ieftin” propunerea privind tăierea fondurilor alocate de la bugetul public pentru partidele politice parlamentare.

 • Un Davos de criză, tirania algoritmilor şi marea provocarea a elitei globale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un Davos de criză, tirania algoritmilor şi marea provocarea a elitei globale

  Pun pariu pe un bitcoin că anul acesta vom auzi din ce în ce mai des termeni ca „pieţe internaţionale“, „războaie comerciale între marile puteri“, „încetinirea creşterii în zona euro“, „grup politic populist european“. Aşa că merită să ne uităm un pic peste gard — nu, nu peste gardul lui Trump, pentru că acela încă nu este gata — şi să încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat la Davos anul acesta şi ce înseamnă asta pentru viitorul nostru.

 • „Coriolanus“.
Despre demnitate sau „Revolta maselor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coriolanus“. Despre demnitate sau „Revolta maselor“

  Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual.

 • Viktor Orban pleacă la luptă împotriva lui Emmanuel Macron
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viktor Orban pleacă la luptă împotriva lui Emmanuel Macron

  Premierul conservator ungar Viktor Orban a anunţat joi că se angajează să îl combată pe preşedintele progresist francez Emmanuel Macron, pe care îl consideră şeful „forţelor pro-migraţie“ din Europa.

 • „Le Point”: Degradarea relaţiilor dintre UE şi guvernul român intervine în cel mai prost moment
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Le Point”: Degradarea relaţiilor dintre UE şi guvernul român intervine în cel mai prost moment

  România îi va succeda Austriei la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019, în timp ce tensiunile rămân vii cu instituţiile UE. România, al cărei guvern îşi multiplică diatribele la adresa Bruxelles-ului, preia preşedinţia într-un moment în care cei 28 sunt puşi la grea încercare din cauza Brexitului şi a ascensiunii euroscepticilor, scrie „Le Point”.

 • Demiterea lui Dodon, o nouă manevră electorală cu iz de scandal a lui Plahotniuc?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demiterea lui Dodon, o nouă manevră electorală cu iz de scandal a lui Plahotniuc?

  Situaţia politică de la Chişinău a devenit fluidă în contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Astfel, că scandalurile şi complicităţile de tot felul întregesc un tablou politic sumbru, marcat de jocurile de culise dintre Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon, după ce oamenii "oligarhului cel bun" au dat drumul pomenilor electorale şi al promisiunilor de tot felul.

 • Cine este de vină pentru ascensiunea populismului în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine este de vină pentru ascensiunea populismului în Europa

  Lupta dintre forţele liberale şi cele iliberale a devenit în ultima perioadă subiectul care pare să definească Europa. Iar cum pregătirile pentru alegerile europene se intensifică, mulţi candidaţi prezintă populismul drept o problemă care aparţine în special Europei Centrale.

 • Cu cine ar putea discuta Steve Bannon în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu cine ar putea discuta Steve Bannon în România?

  În contextul în care fostul strateg politic al preşedintelui Donald Trump, Steve Bannon, este implicat într-o campanie de energizare a partidelor de extremă dreapta, populiste şi anti-europene, se naşte întrebarea „cine ar putea fi partenerii de dialog al acestuia în România?”.

 • Preşedintele Consiliului European îl critică dur pe şeful Casei Albe, Donald Trump
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele Consiliului European îl critică dur pe şeful Casei Albe, Donald Trump

  Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, că este împotriva creării „unei Europe unite şi puternice“. Totodată, Tusk s-a declarat îngrijorat cu privire la curentul naţionalist din Europa, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare programate pentru luna mai a anului viitor.

Modifică Setările