pomana porcului - ultimele știri
Pomana porcului este un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă care se prăjesc, după ce în gospodărie are loc sacrificarea animalului. Acest fel de mâncare constă în prăjirea bucăților de carne cu tot felul de mirodenii.
Un clip cu un porc care a fost tranșat într-o locuință, de sărbători, face furori pe rețele sociale. Animalul este pregătit de o familie, în sufragerie, în timp ce oamenii se uită la televizor
Ignatul este un eveniment semnificativ din cultura populară românească, ce precede ciclul sărbătorilor de iarnă și reprezintă momentul tăierii porcilor. Are loc în fiecare an într-o zi bine stabilită, la 20 decembrie și la un moment precis – în zorii dimineții.
De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. Este pomana porcului, un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă care se prăjesc.
Se apropie sărbătorile, iar medicii fac apel la moderație în ceea ce privește mesele îmbelșugate. Este vizată și tradiționala „Pomană a Porcului”, despre care specialiștii spun că este primul „atac terorist” asupra aparatului digestiv în ajun de sărbători.
Sacrificarea porcilor în lumea rurală a Neamţului se face ca pe vremuri, fiind respectate cutume din vechime. Pomana porcului este un moment mult aşteptat de localnici.
Cei cărora pomana porcului le aminteşte de perioada copilăriei şi vor să reproducă gustul pot apela la tehnica unui bucătar din Sibiu. Acesta susţine că nu este vorba de un ingredient secret, ci de modul de preparare....
Evenimentul se află la cea de a cincea ediţie şi a fost organizat de cea mai mare societate de creştere a porcilor din zona Moldova.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, o adevărată vedetă pe Facebook pentru transmisiunile în direct pe care le face din diverse locuri pe care le vizitează, indiferent de momentul zilei, a transmis sâmbătă pârlitul porcului prin metoda tradiţionala, c...
Grupul de companii Premium Porc organizează sâmbătă, 17 decembrie 2016, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, cea de-a III-a ediţie a evenimentului ”Ziua Porcului Ignat”.
Patru focare de trichineloză au fost descoperite de medicii veterinari în judeţul Galaţi numai în ultima lună. 28 de persoane din ţară au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale după ce au mâncat carne infestată cu trichinella spiralis, conform Aut...
Un tânăr de 27 de ani, cu o alcoolemie de 0,39 mg/l, a pierdut controlul asupra maşinii şi a intrat într-un copac. Din impact a rezultat decesul pe loc al pasagerului din dreapta, fratele concubinei sale şi rănirea altor trei persoane aflate pe banch...
Tăiatul porcului este un obicei care se încheie cu o pomană a porcului tocmai sacrificat, în care se regăsesc cele mai bune bucăţele de carne şi de organe ale guiţătorului, sfârâite în untură. Vă propunem o reţetă de pomana porcului cu niscai mujdei ...
Evenimentul va avea loc pe esplanada de la Sala Sporturilor şi va avea în program demonstraţii de gătit produse tradiţionale pentru Crăciun şi Anul Nou, Pomana porcului, degustare de jumări cu sare şi murături, vin şi ţuică fiartă, totul asezonat cu ...
Uliţele Muzeului Satului din Baia Mare au prins viaţă şi în acest an cu ocazia unei noi ediţii a manifestării “Crăciun în Maramureş”. În 20 decembrie, începând cu ora 10.00, la Muzeul Satului din Baia Mare s-a reconstituit o zi din ajunul Crăciunului...
Cârnaţi cu lămâie, cartaboşi sau ţuică de gutâi sau zmeură- toate aceste bunătăţi au fost pregătite şi savurate sâmbătă, la un primul concurs de tăiat porci din 2014, organizat în oraşul Livada, judeţul Satu Mare. Bucătarii şi măcelarii au vrut să im...
Într-un decor de poveste, oficialităţile locale şi judeţene au invitat astăzi reprezentanţii presei locale la obiceiul cunoscut sub denumirea “pomana porcului”. S-au ascultat colinde, s-a băut ţuică şi vin fiert şi s-au depănat amintiri din vremea bu...
Deputatul PDL, Elena Udrea, a participat ieri la ritualul tăierii porcului şi a surprins în fotografii toate momentele importante. Fostul ministru a ajutat la curăţarea porcului, a mâncat şorici şi a încheiat cu pomana porcului şi cu un pahar de vin.
Cei mai buni bucătari au venit în Piaţa Sfatului la Festivalul Tradiţiilor Populare. Până duminică vedete vor fi ceaunurile aburinde, cârnaţii de casă, caltaboşii şi, bineînţeles, porcul....
În Piaţa Sfatului vor fi două ogrăzi: cea a lui nea Marinică, dar şi cea a Regelui Ciolanelor. Cei doi iscusiţi în d’ale bucatelor îşi vor prezenta reţetele pentru cârnat, caltaboş, tobă, ruladă de carne şi alte asemenea grozăvii - şi le vor prepara ...
Deputatul PDL Elena Udrea îşi petrece Sărbătorile pe Valea Prahovei, la Azuga, acolo unde în ziua de Crăciun a pregătit pomana porcului şi a luat masa pe munte, din câte relatează parlamentara pe Facebook.
Românii care nu vor să îşi petreacă Sărbătorile acasă, dar nu şi-au găsit încă o destinaţie de vacanţă, au cel puţin două variante: un Crăciun tradiţional în Bucovina, sau nopţi magice petrecute în cluburile de pe litoral.
Cu ocazia Ignatului, municipalitatea organizează pentru „cetăţenii de la bloc” tradiţionala sacrificare a porcului. Demonstraţia măcelarilor va fi urmată de un festin pentru care vor fi preparate şi împărţite, celor prezenţi pe platoul din faţa Sălii...
Se pare că ritualul sacrificării porcului încă se mai practică. Deşi nu a venit Crăciunul, potrivit stăpânilor porcului botezat Jack, acesta a fost un punct de atracţie pentru localnici, iar cei care i-au ajutat să taie animalul s-au declarat impresi...
Pentru că se apropie Crăciunul şi mulţi români au început deja pregătirile pentru masa de sărbătoare, sute de groştei fiind sacrificaţi, adevarul.ro vă invită la o dezbatere. Câţi dintre voi mai ţineţi sau participaţi la acest ritual? Care sunt obice...
Astăzi este sărbătorit Sfântul Ştefan, cel dintâi dintre mucenici. Preotul paroh al bisericii din Bilciureşti s-a gândit să întemeize o tradiţie care să dăinuie peste ani, aşa că a organizat, chiar în curtea bisericii, pomena porcului pentru enoriaşi...
Edilii din cinci comune argeșene s-au întrecut marți în tăiatul porcilor, la cea de-a treia ediția a concursului “Ignatul la argeșeni”. Gazda din acest an a fost primarul comunei Bascov, pomana porcului ținându-se la Hanul Valea Ursului din localitat...
Pentru a-i face pe turişti să vină la pensiuni de Sărbătorile de Crăciun, „pomana porcului" este şi ea reţetă garantată. Turiştii vin cu porcul, iar gazda îl pregăteşte „ca la mama acasă"
De câţiva ani buni încoace turul campionatului intern de fotbal se termină la Galaţi cu... pomana porcului. Anul acesta conducătorii clubului au pregătit la Clubul Viva un porc de 220 de kilograme şi multă ţuică fiartă.
Vrâncenii merg la Festivalul „Pomana Porcului" pentru a se lăuda cu produsele făcute de ei, dar şi pentru a-şi împărtăşi secretele preparării porcului....
14 echipe sunt aşteptate să participe la a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului, care se va desfăşura, în perioada 4-6 februarie, în staţiunea Balvanyos din judeţul Covasna.
Sute de bucureşteni au stat ore în şir la coadă astăzi pentru o porţie caldă de mâncare la pomana porcului organizată de Primăria Sectorului 5....
Coruri de copii, care vor intona colide, ansambluri de dansuri populare, concursuri de dans, scurte momente de teatru, paradă de costume săseşti, dar şi concursuri de gătit sunt doar câteva dintre ingredientele ce vor întregi atmosfera de la micul tâ...
Bucătari şi măcelari iscusiţidin trei firme craiovene au tranşat porcul în plin centrul oraşului, sub nasul primăriei, şi l-au transformat în bucate şi produse tradiţionale, respectând reţete bătrâneşti....
Cârnaţi, muşchi, rulade cu legume, tochitură sunt doar câteva dintre preparatele gătite cu măiestrie de participanţii la concursul din staţiunea Balvanyos. Concurenţii sosiţi din Germania, Slovacia, Ungaria dar şi de prin toată România s-au întrecut ...
Pentru al doilea an consecutiv, o echipă de vrânceni participă la renumitul Festival de Pomană a Porcului, desfăşurat la Băile Balvanyos din Covasna....