Stiri despre politici publice

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Academia Română, o frână pentru modernizarea Educaţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română, o frână pentru modernizarea Educaţiei

  Rezultatele testelor PISA au scos la iveală, ca o hârtie de turnesol, falii adânci între concepţiile despre scopul ultim al şcolii prezente în societatea românească, iar întâiul for al culturii române nu a pierdut ocazia aruncării perspectivei sale paliative în dezbatere: prezervarea unui model clasic de educaţie, rupt şi de contextul social al rezultatelor educaţionale, dar şi de constrângerile formării profesionale

 • De ce scade populaţia României. Efecte şi soluţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce scade populaţia României. Efecte şi soluţii

  De la aproape 23 de milioane în 1990, populaţia României a ajuns la 19.4 milioane de oameni, iar specialiştii atrag atenţia că ţara noastră nu are politicile necesare pentru a contracara acest fenomen.

 • România, pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere

  România este pe primul loc în Europa la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, anunţă Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Consiliul European caută metode de a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european.

 • Adrian Mihălţianu, scriitorul român finalist într-o
competiţie de 5 milioane de dolari: „Românii au încă mania să arate altora că nu mai sunt
săraci”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adrian Mihălţianu, scriitorul român finalist într-o competiţie de 5 milioane de dolari: „Românii au încă mania să arate altora că nu mai sunt săraci”

  Anual, fundaţia suedeză Global Challenges, înfiinţată de miliardarul suedez, originar din Ungaria, László Szombatfalvy, organizează un concurs de proiecte globale, premiat cu 5 milioane de dolari. În acest an, printre finalişti se regăseşte şi un român, Adrian Mihălţianu, scriitor de SF.

 • INTERVIU Conferenţiar Rodica Ianole, despre programele de tip nudge: „Nu orice idee «deşteaptă» din punct de vedere psihologic este un nudge”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Conferenţiar Rodica Ianole, despre programele de tip nudge: „Nu orice idee «deşteaptă» din punct de vedere psihologic este un nudge”

  Peste 75 de ţări din întreaga lume utilizează programe de tip nudge care se referă la influenţarea oamenilor prin schimbări la nivelul politicilor guvernamentale pentru ca aceştia să realizeze acţiuni care să fie în interesul lor pe termen lung. Rodica Ianole, coordonator al programului de masterat în economie comportamentală la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce înseamnă aceste programe.

 • PSD nu mai ştie să guverneze. O explicaţie structurală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PSD nu mai ştie să guverneze. O explicaţie structurală

  “PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare”, a anunţat noul nostru premier de la tribuna Parlamentului atunci când ne-a cerut votul de investitură.

 • Patologia pseudo-elitelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patologia pseudo-elitelor

  Ce au în comun girofarul lui Oprea şi permisul lui Tăriceanu? Ambele situaţii demonstrează că România este parazitată de către un grup compact de indivizi, ale căror interese personale sunt transformate în politici de stat. Statul, pentru pseudo-elitele noastre, nu este construit pentru binele tuturor, ci numai pentru avantajele personale ale acestei eczeme sociale.

 • Incompatibilitatea administrator – funcţionar public trebuie să dispară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Incompatibilitatea administrator – funcţionar public trebuie să dispară

  Energia este cel mai important sector economic al României, poate chiar printre ultimele sectoare funcţionale la parametrii aproape normali. În acelaşi timp, este sectorul cu una dintre cele mai mari inerţii, necesită investiţii mari şi este principalul contributor la poluarea ambientală, încălzirea globală şi schimbările climatice. Astfel, Ministerul Energiei trebuie să se preocupe exclusiv de politicile publice energetice şi atât.

 • Educaţia – 10 priorităţi pe termen scurt după proteste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţia – 10 priorităţi pe termen scurt după proteste

  Cetăţenia a redevenit o formă activă de implicare şi încrederea în mecanismele democraţiei a renăscut palid. În fiecare domeniu al politicilor publice există aşteptarea colosală ca urzelile de culise să fie înlocuite de profesionalism şi transparenţă.

 • Reformă aşa...de ochii lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reformă aşa...de ochii lumii

  Sunt câteva chestiuni importante de pe agenda politică despre care nu s-a prea vorbit probabil din cauza isteriei cu Elena Udrea sau ajustiţiei televizatece are loc acum în Romania, toată lumea fiind hipnotizată de DNA şi de politicieni sau moguli arestaţi.

 • Momentul bilanţurilor. Partea I: instituţiile
politice in percepţia publică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Momentul bilanţurilor. Partea I: instituţiile politice in percepţia publică

  În mediul instituţional, începuturile de an sunt de regulă momente ale bilanţurilor. Inaugurăm astăzi pe blogul INSCOP,  o serie de analize dedicate percepţiei publice asupra instituţiilor măsurate de baromentrul INSCOP-Adevărul despre România, o radiografie a modului în care a evoluat credibilitatea instituţiilor publice, sociale, internaţionale în 2014.

 • Reintegrarea umanului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reintegrarea umanului

  În programul de politici publice din ultimii ani, unul dintre pilonii principali a fost ceea ce am numit reintegrarea umanului. Am încercat şi vom încerca în continuare o sumă de măsuri care să creeze un val de schimbare într-o mentalitate colectivă dominată de ură, răzbunare, individualism şi dezgolire a fiinţei umane.

 • Copiii
noştri nu mai sângerează! Dar presa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copiii noştri nu mai sângerează! Dar presa?

  Copiii noştri nu mai sângerează! E constatarea profesorului Dan Mircea Enescu, medic la spitalul Grigore Alexandrescu, care şi-a asumat curajos ridicarea nedumerită din sprânceană a cinicilor de serviciu.

 • Economia politică şi alegerile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Economia politică şi alegerile

  În preajma alegerilor, retorica despre politică eclipsează complet discuţia despre economie. Există, în schimb, în orice societate, o legatură structurală permanentă între cele două, indiferent de momentul ciclului electoral şi de priorităţile propagandei.

 • Totul e politică?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Totul e politică?

  Dacă în Germania jurnalele de ştiri încep cu Ebola sau cu războaiele din Siria, Israel sau Ucraina, cele din România se întrec în spectacolul politic, dominat de arestări, condamnări, cancanuri sau ce a spus Băsescu ori Ponta.

 • Necunoscuta majoră din spaţiul politic românesc: evaluarea politicilor publice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Necunoscuta majoră din spaţiul politic românesc: evaluarea politicilor publice

  Noii Illuminati, cei despre care am vorbit atât de mult în ultimele articole, au pus, mai demult, o întrebare fundamentală: dincolo de teoria jocului, fascinantă şi deschizătoare de drumuri şi realităţi pentru generaţiile ce urmează, pentru acum, în imediat, la ce se pot aplica modelele complexe de analiză?

 • QM-MS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  QM-MS

  Dacă masteratul în administraţie publică Mid-Career (MPA-MC) este “bijuteria coroanei” la Harvard Kennedy School, atunci programul de vară care îl precede este “bijuteria bijuteriei”, prin naturaleţea şi intensitatea invitaţiei la dezvoltare intelectuală pe care o oferă. Este "jocul cu mărgele de sticlă" în stare pură, eliberat de toate mizele sale artificial-meschine: note, ierarhii, eu mai tare decât ceilalţi.

 • Handicapul sufletului şi Unificarea dreptei de partid şi de stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Handicapul sufletului şi Unificarea dreptei de partid şi de stat

  Nu mai crede nimeni nimic. Abureala în loc de competenţă, vrăjeala în loc de cunoştinţe de politică externă si securitate, populism în loc de sustenabilitate, minciuni în loc de certitudini – cine le mai vrea, cine le mai crede, cine le mai înghite?

 • De ce mai votaţi, doamnelor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce mai votaţi, doamnelor?

  Pentru milioanele de victime ale violenţei domestice din ultimii 20 de ani, victime tăcute în imesa lor majoritate, nu a plătit şi nu plăteşte nimeni. Închisorile României sunt pline de tâlhari, mari şi mici. Dar bătăuşii de profesie huzuresc liniştiţi, protejaţi de nepăsare şi bine hrăniţi de femeia sărmană pe care o stâlcesc la fiecare 30 de secunde

 • Când „câştigătorii iau totul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când „câştigătorii iau totul”

  Fiind în 1990 cu o bursă de studii la universitatea Harvard, am avut revelaţia diferenţei mici ce poate separa un succes mare de un admirabil anonimat. În Harvard Square, care este un loc cu forfotă studenţească, aproape seară de seară îşi făcea apariţia un muzicant orb, condus de un câine negru. Cânta din Barry White, Earth Wind & Fire, repertoriul gen Motown impresionând prin virtuozitate.

 • De la Forumul Constituţional, la Forumul Educaţional. Mesaj deschis, ministrului Educaţiei Naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Forumul Constituţional, la Forumul Educaţional. Mesaj deschis, ministrului Educaţiei Naţionale

  Una dintre criticile principale aduse actualei Legi a Educaţiei Naţionale (şi, în consecinţă, una dintre sursele principale de vulnerabilităţi multiple) are în vedere slaba legitimitate ca produs de politici publice, tocmai datorită adoptării sale prin asumare de către Guvern. Învăţând de la Forumul Constituţional constituit azi, un Forum Educaţional onest şi competent poate contribui la transformarea autentică a Şcolii ca sistem în România.

 • Robusteţea sistemelor scade. Ce este de făcut? (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Robusteţea sistemelor scade. Ce este de făcut? (2)

  Conectivitatea (creşterea gradului de inter-conectare) a lovit robustatea (rezilenţa) în măsura în care efectele de contagiune (contaminare) cresc în intensitate fără a exista instrumente de stăvilire. Epidemiile se răspândesc mult mai repede în condiţiile circulaţiei intense a oamenilor şi mărfurilor şi când mijloace de control sunt ineficace.

 • STUDIU Cât de eficient e Clujul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STUDIU Cât de eficient e Clujul

  Un studiu realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) arată cât de eficiente sunt autorităţile locale la capitolul serviciilor publice. Acesta relevă că în Cluj există puţini metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, pierderi de apă şi căldură, dar şi suntem buni platnici ai taxelor şi impozitelor locale.