Stiri despre petru cel mare

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Războiul Rusiei cu istoria în Ucraina: viziunea mistică a lui Putin de „a lua înapoi” teritorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul Rusiei cu istoria în Ucraina: viziunea mistică a lui Putin de „a lua înapoi” teritorii

  Odată cu invazia Ucrainei, datele istorice şi evenimentele asociate au devenit probleme arzătoare cu impact asupra războiului şi păcii în Europa. Referinţa lui Vladimir Putin la cucerirea (1704) oraşului pe atunci suedez Narva de către Petru cel Mare şi sugestia că „destinul” său ar fi să recupereze teritorii, arată gândirea imperialistă a Kremlinului dincolo de Ucraina, scrie CEPA.

 • De la Petru cel Mare la Putin - trei veacuri de ambiţii imperiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Petru cel Mare la Putin - trei veacuri de ambiţii imperiale

  Ceea ce se întâmplă la nord şi est de România ţine de convingerea preşedintelui Federaţiei Ruse că în arealul ex-sovietic deciziile geopolitice se iau doar la Kremlin, iar aplicarea lor este de competenţa structurii militare ruse, un fel de miliţie trimisă să facă ordine acolo unde Moscova consideră că este vorba doar de un război civil.

 • Logica ameninţării perpetue, codificată în Testamentul lui Petru cel Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Logica ameninţării perpetue, codificată în Testamentul lui Petru cel Mare

  Indiferent la reacţiile Occidentului, Putin şi echipa sa urmăresc cu o teribilă consecvenţă un plan extrem de clar, etapizat şi acum deschis la o dimensiune globală odată cu avertismentul privind relocarea arsenalului nuclear în apropiere de zona Balticii în cazul foarte probabil că Suedia şi Finlanda vor depune cererea de aderare la NATO.

 • Istoricul rus Roy Medvedev, despre Putin: Este o „persoană absolut ciudată” care „vrea să plaseze Rusia printre marile puteri ale lumii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoricul rus Roy Medvedev, despre Putin: Este o „persoană absolut ciudată” care „vrea să plaseze Rusia printre marile puteri ale lumii”

  Istoricul Roy Medvedev spune că războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei face parte dintr-o tentativă a liderului de la Kremlin de a „rescrie istoria”. Putin vrea o Rusie în frontierele de pe timpul lui Petru cel Mare şi se bucură de sprijinul „majorităţii ruşilor”, afirmă fostul disident sovietic într-un interviu acordat pentru „Corriere della Sera”.

 • Trei lucruri inedite, mai puţin cunoscute, despre cel mai mare lider al Rusiei. Cum a ajuns să lucreze ca tâmplar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei lucruri inedite, mai puţin cunoscute, despre cel mai mare lider al Rusiei. Cum a ajuns să lucreze ca tâmplar

  Petru I Romanov a fost unul dintre cei mai mari ţari ruşi, care a reformat societatea rusească medievală şi a transformat-o într-o super putere continentală. Pe lângă apetitul pentru cultura şi tehnologia vest-europeană, ţarul Petru I a rămas în istorie cu o serie de excentricităţi sau aspecte mai controversate privind personalitatea sa.

 • Ţarul Petru I a impus o taxă pe barbă, după modelul Europei evoluate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţarul Petru I a impus o taxă pe barbă, după modelul Europei evoluate

  Pe 5 septembrie 1698, ţarul Rusiei Petru I se întorcea dintr-un tur al marilor capitale ale Europei. A doua zi, oamenii s-au adunat la curte, cu gândul că ţarul le va împărtăşi din impresiile sale. În schimb, ţarul a făcut ceva neaşteptat care era de fapt începutul implementării unei taxe neobişnuite.

 • SERIAL Boieri Mari, Episodul 21: Aventurile Cantemirilor în Europa. Dimitrie Cantemir, prietenul şi prizonierul lui Petru
cel Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL Boieri Mari, Episodul 21: Aventurile Cantemirilor în Europa. Dimitrie Cantemir, prietenul şi prizonierul lui Petru cel Mare

  Dimitrie Cantemir a fost un maestru al traiului în exil, s-a adaptat la oameni şi la vremuri, a ajuns în cele mai înalte straturi ale societăţilor în rândul cărora a pribegit. A fost un domn altfel, care a vrut să schimbe regulile jocului geopolitic, dar istoria i s-a împotrivit. Nu s-a ales decât cu un nou prieten: Petru cel Mare. A fost un cărturar şi un vizionar, „cu o nesfârşită tinereţă de suflet“, cum spunea Iorga.

 • Vladimir Putin se va întâlni cu Emmanul Macron la Versailles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Putin se va întâlni cu Emmanul Macron la Versailles

  Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în Franţa pe 29 mai pentru a participa, la Versailles, la deschiderea unei expoziţii dedicate lui Petru cel Mare. Pentru liderul de la Kremlin acesta va fi şi un bun prilej pentru a se întâlni cu noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, scrie publicaţia rusă Kommersant.

 • Petru cel Mare poate dormi în linişte: i se împlineşte Testamentul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Petru cel Mare poate dormi în linişte: i se împlineşte Testamentul

  Desigur, cunoşteţi documentul, cel mai posibil apocrif, dar, la acea vreme elaborat de un autor care avea o cunoaştere amănunţită a modului în care Petru Cel Mare elabora o strategie a puterii imperiale a cărei configuraţie generală avea să rămână nealterată până în momentul actual.

 • Cum a ajuns domnitorul Dimitrie Cantemir prinţ al Rusiei, academician la Berlin şi compozitor la Constantinopol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns domnitorul Dimitrie Cantemir prinţ al Rusiei, academician la Berlin şi compozitor la Constantinopol

  Considerat un Lorenzo de Medici al ţării noastre, Dimitrie Cantemir a fost unul dintre cei mai erudiţi umanişti din cultura română. A fost nu doar un cărturar de excepţie, ci şi un compozitor şi un muzician recunoscut. Germanii l-au făcut membru al Academiei din Berlin, ruşii l-au ridicat la rang de prinţ, iar în Turcia a fost amenajat un muzeu care îi poartă numele.

 • „Nepoata sexy a lui Vladimir Putin” candidează în Italia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Nepoata sexy a lui Vladimir Putin” candidează în Italia

  O tânără din Italia pe nume Adelina Putin, supranumită în ţara sa „nepoata sexy a lui Vladimir Putin”, încearcă să se lanseze în politică, profitând de numele său de familie. Adelina susţine că este rudă cu preşedintele Rusiei şi candidează la alegerile locale din 31 mai din regiunea italiană Veneto.

 • Spovedania unui invins! Fantasmele prezentului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedania unui invins! Fantasmele prezentului

  De la apariţia sa pe scena istoriei, Rusia i-a fascinat pe europeni. De la baronul Munchhausen, contemporan cu Petru I, ale cărui imaginare aventuri în Rusia ne-au inspirat râsul copilariei, la dramaticul destin al scriitorului englez George Orwell şi până astăzi, când excentricii Europei, în numar tot mai mare, se lasă sedusi de mirajul şi îndepartarea Moscovei.

 • Rusia lui Petru cel Mare: primii paşi spre transformarea în mare putere mondială
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia lui Petru cel Mare: primii paşi spre transformarea în mare putere mondială

  Rusia în care se naşte viitorul ţar Petru cel Mare, în 1672, şi al cărei conducător va deveni 10 ani mai târziu, era o ţară înapoiată, săracă şi slab populată. Avea puţine oraşe, iar acelea erau oricum subdezvoltate; nu avea o industrie adevărată, iar viaţa economică se baza în principal pe o agricultură ineficientă.

 • Cine a avut nevoie de Testamentul lui Petru cel
Mare?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine a avut nevoie de Testamentul lui Petru cel Mare?

  Istoria în sine a documentului este fascinantă căci vorbim despre unul dintre falsurile istorice nu numai dintre cele mai bine realizate, dar şi cu consecinţe de durată prin imaginea pe care implantat-o în conştiinţa publică a multor naţiuni începând cu finele de secol XVIII (când ar fi fost “descoperit din întâmplare”) şi până acum.

 • Petru cel Mare a câştigat alegerile de probă din Moscova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Petru cel Mare a câştigat alegerile de probă din Moscova

  La 12 secţii de votare din Moscova a avut loc, sâmbătă, o repetiţie pentru alegerile prezidenţiale. Moscoviţii au putut opta pentru Alexandru Macedon, Napoleon Bonaparte, Petru cel Mare, Winston Churchill sau Ginghis Han.

 • Viziunea vizuinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viziunea vizuinii

  Luni, 28 noiembrie, într-o emisiune la televizor ni s-a arătat Stăpânul. A glăsuit prin „ceaușul" său înalt îndrituit. Vorbește calm, zâmbește, ascultă politicos (deși ușor iritat) traducerea în cască - pălmașii ăștia chiar își închipuie că-s o țară! -, pentru că are de transmis vești însemnate boierilor locului.

 • Testamentul lui Petru cel Mare sau Rusia şi obsesia Mării Negre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Testamentul lui Petru cel Mare sau Rusia şi obsesia Mării Negre

  Importanta economica si geostrategica a axei Dunare-Marea Neagra a trezit, de-a lungul vremii, interesele tuturor statelor din aceasta regiune si a marilor puteri europene, interese care uneori s-au acutizat generând vii dispute.

Modifică Setările