
Săptămâna Victor Rebengiuc online la Teatrul „Bulandra”
Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” îl sărbătoreşte în perioada 22-28 iunie pe Victor Rebengiuc, actorul care joacă pe cele două scene ale Teatrului de peste 64 de ani.
Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” îl sărbătoreşte în perioada 22-28 iunie pe Victor Rebengiuc, actorul care joacă pe cele două scene ale Teatrului de peste 64 de ani.
Parafrazând titlul unui superb film uitat al lui Mihail Romm, „Nouă zile dintr-un an“, reiau aici jurnalul ţinut „la cald“, scris pe telefon, al celor nouă zile petrecute la ediţia a 24-a a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care s-a desfăşurat între 3 şi 11 noiembrie la Teatrul Naţional din Timişoara (manager: regizoarea Ada Lupu-Hausvater, selecţioner unic: teatrologul Oana Borş).
Duminică seară se deschide, la Teatrul Naţional din Timişoara, o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti, cu montarea „Pansion Eden“, regia Arpad Schilling (ZKM Teatr, Croaţia), la ora 18, la Sala Mare, urmată de „Sunt o babă comunistă“ după Dan Lungu, regia Antonella Cornici (Teatrul Naţional Timişoara, spectacol în premieră), la ora 20, în Sala 2.
Spectacolul Galei Premiilor UNITER 2019 are loc luni seară, 13 mai, cu începere de la ora 22.00 în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de Facebook UNITER.
Spectacolul Pescăruşul regizat de Andrei Şerban, pus în scenă la Unteatru, are cinci nominalizări la premiile UNITER, la categoriile Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriţă în rol principal - Claudia Ieremia, Cel mai bun actor în rol principal Emilian Oprea, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Sabrina Iaşchievici, Cel mai bun actor în rol secundar- Ionuţ Vişan.
Dacă ar fi să spun care sunt bănuielile mele în privinţa ambiţiilor nutrite de Catinca Drăgănescu în clipa în care s-a gândit să monteze pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad în cel mai neclasic mod cu putinţă „Pescăruşul“, cred că cel mai simplu ar fi să afirm că regizoarea a vrut să se ia la trântă nu doar cu toate prejudecăţile din lume, ci şi cu aproape tot ceea ce s-a scris până astăzi despre celebra piesă a lui Cehov.
Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii teatrului „Unteatru“, vorbesc despre independenţa tinerilor artişti, despre drumul spre libertate, bucuriile,dar şi despre obligaţiile şi riscurile pe care şi le asumă creatorii care pornesc la drum pe cont propriu, dincolo de sistemul instituţionalizat. Cei doi regizori au fost invitaţi la "Adevărul Live", în cadrul Interviurilor FNT (15-30 octombrie).
Cea mai mare greşeală pe care-am putea-o face despre spectacolul „Pescăruşul“, montat recent de Andrei Şerban la unteatru, ar fi să căutam în acesta realismul cehovian (nici măcar cel stanislavskian, şi cu atât mai puţin cel atât de dorit şi clamat de marxiştii timpurii). Dar, dacă acesta nu este un spectacol „realist“, atunci ce este? Mai degrabă unul conceptual, cum rar se vede cu succes în teatrul românesc.
Zilele acestea, la Unteatru, a avut loc premiera spectacolului „Pescăruşul”, de Anton Cehov, regizat de Andrei Şerban, cu regizorul secund în persoana Sânzianei Stoican, şi asistat de Florin Liţă şi Cosmin Alexandru Purice. Un Cehov atipic, adus, în anumite privinţe, în prezent, spectacolul lui Andrei Şerban, care are două distribuţii, mizează în totalitate pe jocul actorilor, decorul fiind inexistent, iar recuzita minimală.
Prima colaborare a lui Andrei Şerban cu un teatru independent românesc e o întoarcere la rădăcinile sale americane, ale experimentelor de la teatrul La MaMa. De aceea, afirmaţia sa că Pescăruşul lui Cehov este o piesă pe care n-a înţeles-o pe deplin niciodată trebuie luată în sens metaforic. Probabil sunt puţini regizori, chiar şi în lume, care s-o fi pus în scenă de cinci ori.
Premierele spectacolului "Pescăruşul" vor avea loc pe 16 şi pe 17 iunie la unteatru, de la ora 15.00, iar avanpremierele sunt programate pe 12, 13, 14 şi 15 iunie 2018, de la ora 19:00. Andrei Şerban va participa la câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul după fiecare premieră. Spectacolul face parte şi din "Zilele unteatru", festivalul consacrat pentru perioada verii în capitală şi aflat în 2018 la ediţia a opta.
Comisarii de la Protecţia Consumatorului au controlat mai multe restautante, iar la unele dintre ele au găsit alimente expirate şi multă mizerie. Restaurantul Pescăruşul din Noua funcţiona fără autorizaţie.
O nouă viziune a piesei lui Cehov, „Pescăruşul“, realizată de tinerii regizori Andrei şi Andreea Grosu, este prezentată la Teatrul Odeon într-o formulă modernă, care face ţăndări „clasicismul“ montărilor anterioare
Cu două premiere anul trecut în Seul şi una la Bucureşti la începutul acestui an, Felix Alexa se poate considera într-un vârf al carierei, de unde se simte altfel aerul rarefiat al Teatrului. Cunoscutul regizor s-a aflat în studioul Adevărul LIVE, cu amănunte inedite din călătoriile sale în Coreea, acolo unde este din ce în ce mai solicitat pentru a monta spectacole.
Braşoveanca Elise Wilk se axează, în textele sale pentru scenă, pe descrierea patologiei celei mai sublime dintre vârste, pentru care condiţiile sociale sunt doar una dintre motivaţii. Şi nu cea mai importantă, după cum ştim de la marii autori care s-au ocupat de acest topos.
La sfârşit de septembrie, la Timişoara are loc o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti, FEST-FDR 2016. FEST-FDR s-a reconfigurat anul acesta ca festival de toamnă, fiind programat între 25 şi 30 septembrie 2016. Un spectacol în maghiară al lui Radu Afrim, după „Tihna“ reputatului Attila Bartis, un balet kievean, dar şi un „Pescăruş“ tot ucrainean, „după“ Cehov, sunt principalele atracţii.
Din cale afară de enigmatică Pescăruşul, prima piesă cu adevărat cehoviană sau cel puţin socotită a fi astfel de exegeţi, din creaţia lui Anton Pavlovici.
Să se fi păcălit oare atâtea generaţii de exegeţi şi să se fi înşelat numeroasele generaţii de spectatori atunci când şi unii, şi alţii au crezut, spus şi scris că nu vom şti niciodată care e finalul piesei lui Treplev?
Din 9 februarie, in fiecare luni, numai cu ziarul „Adevărul“ veţi putea găsi pe DVD-uri filmele: „Pescăruşul“ , „Douăsprezece scaune“, „Zilele Turbinilor“ .
Nu vom şti niciodată cum sfârşeşte piesa lui Treplev fiindcă nici el, nici Cehov nu au vrut să ne-o spună. Nu ştim foarte bine nici ce înseamnă cu adevărat „teatrul formelor noi” despre care vorbeşte cu atâta exaltare şi care îi provoacă atâtea decepţii, umiliri şi disperări lui Konstantin Gavrilovici.
În 1972 Nichita Stănescu publica un volum de pseudo-critică literară intitulat Carte de recitire. Volum ce îi va aduce pentru a treia oară premiul Uniunii Scriitorilor.
În zilele Festivalului Naţional de Teatru, atunci când toţi fidelii bucureşteni ai Thaliei ar fi făcut orice pentru a obţine un bilet, o invitaţie la spectacolul cu Pescăruşul, montat de Yuryi Kordonskyi la Teatrul German de Stat din Timişoara, dorinţa mea a fost aceea de a vedea cum a fost înscenat acelaşi text la Teatrul de Comedie, în regia lui Claudiu Goga.
EXCELENŢĂ După „Platonov“ şi „Trei surori“, un alt spectacol după A.P. Cehov, „Pescăruşul“, în regia lui Yuri Kordonsky, se joacă azi la Festivalul de Teatru
În spectacolul de la Teatrul de Comedie, „Pescăruşul“, actriţa Anca Dumitra, în rolul Ninei, conturează un personaj contorsionat, care-şi confundă biografia cu arta sa de actriţă, pe scenă.
După câteva minute de aşteptare în foaier, suntem invitaţi să intrăm în sala de spectacole a Teatrului German de Stat din Timişoara. Lipsesc obişnuitele fotolii, locul lor fiind luat, în rândul întâi, de altele, stil, nu din cale afară de noi, nici foarte luxoase, sau de canapele.
„Livada de vișini", „Unchiul Vania" și „Pescărușul" se numără printre cele mai cunoscute și mai jucate piese de teatru, fiind reprezentative pentru literatură rusă.
Magazinele ieşene adoptă strategii de marketing din ce în ce mai originale. Dacă perioada promoţiilor a fost învinsă de criză, afişele cu mesaje pentru clienţi sunt „ultima modă" la Iaşi.
Despre piesa "Pescărușul", Cehov spunea că o scrie cu plăcere și cu teamă. Teama că mesajul nu va răzbate dincolo de convențiile scenei. Deși a gândit-o ca pe o comedie, piesa devine tulburătoare pe fondul iubirii neîmplinite și a viselor care eșuează lamentabil în impact cu realitatea.