Stiri despre perestroika

  12 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Lungul drum spre regăsire, libertate şi
independenţă. Cazul Republicii Moldova (VII)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lungul drum spre regăsire, libertate şi independenţă. Cazul Republicii Moldova (VII)

  Revolta populaţiei şi-a liderilor din Ţările Baltice faţă de puterea centrală de la Moscova şi folosirea breşelor pe care perestroika şi glasnosti le realizau în eşafodajul puterii sovietice pentru a obţine independenţa, cetăţenii din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) au început să devină tot mai nerăbdători în ceea ce priveşte democratizarea societăţii şi afirmarea identităţii naţionale a majorităţii populaţiei Republicii.

 • Perestroika refuză să rămână doar în manualul de istorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Perestroika refuză să rămână doar în manualul de istorie

  19 august 1991 reprezintă un moment istoric deosebit de important şi anume, începutul dezintegrării URSS, ca urmare a puciului eşuat al forţelor conservatoare sovietice contra liderului de la Kremlin, Mihail Sergheevici Gorbaciov. Dispariţia URSS în data de 26 decembrie 1991, după 69 ani de existenţă a fost considerată ca fiind sfârşitul măsurilor de glasnost (transparenţă) şi perestroika (reconstrucţie).

 • Ziua prăbuşirii URSS - momentul istoric încă nedesluşit pe deplin. Efectele eşecului fostei Uniuni şi a dispariţiei „homo sovieticus“ - ipotezele istoricilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua prăbuşirii URSS - momentul istoric încă nedesluşit pe deplin. Efectele eşecului fostei Uniuni şi a dispariţiei „homo sovieticus“ - ipotezele istoricilor

  Ziua de Crăciun a anului 1991 era ultima în care steagul cel roşu şi ornat cu secera şi ciocanul, încrucişate una peste alta, avea să fluture peste Kremlin. Momentul era sinonim cu destrămarea Colosului Roşu de la Răsărit. Cauzele prăbuşirii entităţii suprastatale a sovietelor nu au fost încă pe deplin desluşite nici acum.

 • Ruşii încă se întreabă dacă Perestroika a fost un blestem sau o binecuvântare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ruşii încă se întreabă dacă Perestroika a fost un blestem sau o binecuvântare

  După 30 de ani de la declanşarea procesului numit Perestroika, iniţiată de liderul sovietic Mihail Gorbaciov, ruşii încă au păreri contradictorii faţă de efectele reformei. Există diverse păreri faţă de istoria recentă, dar o privire imparţială asupra istoriei produce o concluzie fără echivoc: Da, greşelile şi neajunsurile au fost multe, dar fără Perestroika lumea nu ar fi fost ceea ce este astăzi, se arată într-o analiză TASS.

 • Ce îşi aminteşte Mihail Gorbaciov despre Elena Ceauşescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce îşi aminteşte Mihail Gorbaciov despre Elena Ceauşescu

  Într-un interviu acordat revistei „„Ogoniok” ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, o face referire la Elena Ceuşescu când vorbeşte despre problemele pe care le-a întâmpinat în reformarea regimului comunist şi percepţia pe care au avut-o ruşii despre deciziile sale.

 • Generaţia Putin. Tinerii în ochii cărora fostul KGB-ist este perfect
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generaţia Putin. Tinerii în ochii cărora fostul KGB-ist este perfect

  O generaţie întreagă de ruşi acum adultă n-a avut alt model politic decât Putin. Cu primele două mandate la Kremlin, apoi perioada în care a fost prim-ministru şi, din 2012, al treilea mandat de preşedinte, fostul KGB-ist a modelat o întreagă generaţie, acordând dintotdeauna o atenţie sporită tineretului care, acum, îl sprijină fără să clipească.

 • Gabriel Giurgiu: Ruşii mei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabriel Giurgiu: Ruşii mei

  Se face mare vorbire despre rusofobia românului. Eu aş zice că e mai degrabă ruso-scepticism. De aia m-am vîrît în propria memorie afectivă, să văd cum a stat distinsa mea persoană în raport cu locuitorii uriaşei colecţii de gubernii, aflate la nord-est.

 • Eduard Şevardnadze, omul din spatele căderii Cortinei de Fier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eduard Şevardnadze, omul din spatele căderii Cortinei de Fier

  În 1985, anul în care Mikhail Gorbachev îl numeşte Eduard Şevardnadze ministru de Externe, acesta era un ilustru necunoscut pe scena internaţională. Şevardnadze a murit astăzi, la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă o legendă pe care chiar el însuşi a alimentat-o: aceea de „eliberator al Europei de Est”.

 • Mihail Gorbaciv face apel la
o nouă „perestroika“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihail Gorbaciv face apel la o nouă „perestroika“

  Fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a adresat un apel prin care cheamă să se recurgă la o nouă „perestroika“ (reformă sau reconstrucţie a vieţii economice şi politice bazată pe dezvoltarea comunicării şi a transparenţei).

 • Mazăre vrea să facă „Perestroika“ în Mamaia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mazăre vrea să facă „Perestroika“ în Mamaia

  Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat astăzi că vrea să aducă două sau trei cluburi de succes din Moscova în staţiunea Mamaia. Edilul vrea ca prin acest proiect să atragă turiştii ruşi în oraş.

 • Gorbaciov - Iliescu, nostalgii tovărăşeşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gorbaciov - Iliescu, nostalgii tovărăşeşti

  La cererea vechiului său tovarăş, Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov neagă orice intervenţie a URSS în evenimentele din Decembrie 1989 din România. Pus în faţa unor întrebări punctuale, care contrazic declaraţiile oficiale despre revoluţia din România, fostul lider al Uniunii Sovietice şi-a pierdut cumpătul.