
Orban, despre pensia minimă: Fireşte că va fi mărită. Vom vedea cu cât
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că pensia minimă va fi mărită în 2021, menţionând că procentul de creştere va fi în funcţie de indicatorii economici.
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că pensia minimă va fi mărită în 2021, menţionând că procentul de creştere va fi în funcţie de indicatorii economici.
Aproape un milion de pensionari din România primesc pensia minimă. Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari în luna august, când nivelul pensiei minime era de 704 lei, a fost de 949.296 de persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că decizia privind procentul de creştere a pensiilor va fi luată în această săptămână, precizând că şi pensia minimă va fi majorată cu un procent similar punctului de pensie, anunţă Agerpres.
Casa Naţională de Pensii Publice a publicat cei zece indicatori de referinţă pentru acest an, precum şi noul cuantum al indemnizaţiilor şi al punctului de pensie, raportate la câştigul salarial mediu brut pe ţară.
În lipsa unei Legi a bugetului de stat, care ar putea fi aprobată abia luna viitoare, Casa Naţională de Pensii Publice a publicat marţi indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii, raportaţi la salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie faţă de care se plătesc contribuţiile sociale.
Noua lege a pensiilor nu are nicio legătură cu contributivitatea şi creează o puternică discriminare între anumite categorii de pensionari, a declarat Dan Vîlceanu, vicepreşedintele PNL, anunţând că legea va fi contestată la Curtea Constituţională.
Liderii celor mai importante sindicate din România reclamă inechităţile cuprinse în noua lege a pensiilor, arătând că 67% dintre angajaţii de astăzi vor ieşi din câmpul muncii cu pensia minimă.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat marţi că proiectul legii pensiilor, aşa cum a ieşit de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, are elemente bune pentru cei care se află astăzi în pensie, însă, pe de altă parte, este o lege care sancţionează generaţiile viitoare.
O ultimă variantă a noii legi a pensiilor aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte pensia minimă, instituind praguri minime şi maxime, în funcţie de vechime.
Bolnavii de cancer şi SIDA nu vor mai primi pensie minimă garantată, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, ci ei vor face obiectul unei noi legi, prin care vor primi o indemnizaţie socială.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine la sediul instituţiei o declaraţie de presă în legătură cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Ministerul Muncii a publicat la ora 21.01 proiectul noii legi a pensiilor, simultan cu declaraţiile făcute la România TV de liderul PSD Liviu Dragnea.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la România TV, că rămâne "bătut în cuie" că de la 1 iulie punctul de pensie va creşte şi că legea pensiilor va aduce echilibru, la fel cum a adus şi legea salarizării.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, că noua lege a pensiilor îi va exclude din rândul pensionarilor pe cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minimă, aceştia urmând să aibă statut de asistat social, reglementat printr-o legislaţie proprie, scrie Hotnews.
Pensionarii din Transnistria primesc pensii majorate, începând cu 1 ianuarie 2016. Pensia minimă a fost majorată cu 10 ruble transnistrene faţă de anul 2015.
După cum a precizat Mihaela Stănciulescu, directorul Casei Judeţene de Pensii, 7.300 pensionari tulceni au avut o pensie calculată mai mică de 350 de lei, astfel că primesc în completare până la 350 lei indemnizaţie socială.
Bătrânii aveau venituri mai mici de 350 de lei şi li s-a acorsat pensia socială minimă.