
Om bogat, om sărac: Topul judeţelor cu cele mai mici şi cele mai mari pensii medii
Pensia medie lunară a crescut cu 1 leu în luna mai, faţă de luna precedentă, depăşind pentru prima oară suma de 1.600 de lei, potrivit datelor statistice.
Pensia medie lunară a crescut cu 1 leu în luna mai, faţă de luna precedentă, depăşind pentru prima oară suma de 1.600 de lei, potrivit datelor statistice.
România avea la finalul lunii iunie un număr de 4,943 milioane de pensionari, iar pensia medie a ajuns la 1.339 lei, în creştere cu numai 4 lei faţă de luna precedentă.
Pensia medie în raport cu salariul a scăzut în primul trimestru din acest an, faţă de ultimul trimestru al anului trecut, arată datele furnizate vineri de Institutul Naţional de Statistică, constatând că sunt discrepanţe uriaşe între pensionari, în funcţie de judeţul de domiciliu.
Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului 2019 este de 5,157 milioane de persoane, în scădere cu 50.000 faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară s-a situat la 1.292 de lei, în creştere cu 10,2%, de la an la an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Cea mai mică pensie specială este de trei ori peste pensia medie din România, în timp ce pensia media specială cea mai mare este înregistrată de procurori şi judecători şi depăşeşte de aproape 15 ori pensia medie din România, arată o analiză realizată de economistul Iancu Guda.
Ultimele statistici furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice arată o creştere a numărului de pensii speciale în luna ianuarie, faţă de luna precedentă, dar şi a pensiei medii lunare.
În România există puţin peste 3,56 milioane de pensionari care au ieşit la pensie la limită de vârstă, veniturile medii ale acestora fiind de 1.340 lei. Diferenţele dintre veniturile acestora sunt însă majore, ajungând şi la aproape 800 de lei într-o zonă „mai bogată”, faţă de una „mai săracă”.
Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,201 milioane în al treilea trimestru, în scădere cu 6.000 faţă de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie a crescut la 1.222 de lei, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pensia medie obişnuită, plătită celor 4,68 milioane de pensionari de către Casa Naţională de Pensii Publice a însumat 5,02 miliarde de lei în luna iunie 2018, în timp ce suma plătită celor 139.000 de persoane care primesc pensii speciale se ridică lunar la 590 milioane de lei.
Îngrijorările privind scăderea demografică sunt confirmate, din nou, de Institutul Naţional de Statistică: În cel de-al doilea trimestru, raportul pensionari/salariaţi a fost aproape egal (9 pensionari la 10 salariaţi), dar acesta va creşte în defavoarea salariaţilor, având în vedere numărul scăzut de copii nou-născuţi în acest an şi creşterea vârstei medii de viaţă.
Prima poveste: astăzi au ieşit la pensie un medic, un profesor, un agricultor şi un procuror: cum s-au distribuit banii?
Circa 51.000 de pensionari au dispărut din statistici, în 2015 comparativ cu anul anterior, astfel că numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,3 milioane de persoane, în timp ce pensia medie lunară încasată a crescut cu 5,4%, în acelaşi interval, până la 892 de lei.
Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,289 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, în scădere cu 57.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, pe fondul reducerii rapide a pensionărilor pe caz de boală, în timp ce pensia medie a crescut cu 5,5% în acelaşi interval, până la 894 de lei, potrivit datelor prezentate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pensionarii din Olt, care reprezintă aproximativ 20% din totalul pensionarilor din Regiunea Sud-Vest Oltenia, au încasat, atât în 2014, cât şi în 2015, cea mai mică pensie din sectorul de stat raportat la cele şase judeţe, sub 800 de lei. Peste 17.500 de pensionari trăiesc însă din venitul minim social de 400 lei. Nu le ajunge nici de medicamente, aşa că se-mprumută, uneori de mai multe ori pe an, la CAR.
Econtext.ro a realizat o hartă a pensionarilor din fiecare judeţ. Conform studiului, Braşovul este fruntaş la creşterea numărului de pensionari.
Valoarea pensiei medie, raportată în trimestrul III al anului trecut de către Institutul Naţional de Statistică, a fost de 649 de lei. La acest capitul, judeţul nostru a fost întrecut doar de Giurgiu şi Botoşani.